abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Btrfs, lepší systém souborů – praxe

    21. 12. 2011 | Tomáš Crhonek | Systém | 17378×

    Btrfs je souborový systém nové generace, u jehož zrodu stojí především společnost Oracle. Je to takové ZFS pro Linux, ačkoliv se od sebe tyto souborové systémy dosti odlišují. Po předchozím teoretickém dílu si tentokrát používání Btrfs ukážeme prakticky.

    Obsah

    Btrfs prakticky

    Vytvoření systému souborů nad několika pevnými disky

    link

    V současném stavu vývoje Btrfs je možné vytvořit systém souborů nad několika disky (obecně jakýmkoliv blokovým zařízením) a to v režimech single, raid0, raid1 a raid10. V režimech single a raid0 je minimální počet diskových zařízení jeden, v raid1 dva a v raid10 potom 4. Lze použít disková zařízení různých velikostí, což je další posun oproti systémům raid. Režimy single a raid0 lze použít například pro souborový systém nad hardwarovým či softwarovým raidem, kde je již o ochranu dat postaráno.

    Vytvoření systému souborů nad dvěma disky v režimu raid1:

    # mkfs.btrfs -d raid1 -m raid1 /dev/vdb /dev/vdc
    
    WARNING! - Btrfs Btrfs v0.19 IS EXPERIMENTAL
    WARNING! - see http://btrfs.wiki.kernel.org before using
    
    adding device /dev/vdc id 2 
    fs created label (null) on /dev/vdb 
            nodesize 4096 leafsize 4096 sectorsize 4096 size 2.00TB 
    Btrfs Btrfs v0.19 

    V distribucích, které nemají dobrou podporu Btrfs je před samotným připojením nutné vykonat příkaz

    # btrfs device scan

    který vyhledá všechny Btrfs souborové systémy.

    Takto vytvořený systém souborů lze potom připojit pomocí příkazu:

    # mount /dev/vdb /mnt

    kde jako připojované zařízení lze uvést libovolné diskové zařízení, na kterém je systém souborů vytvořen, nebo jeho UUID. Případně (pokud, například při startu systému bez initrd, není možné spustit příkaz btrfs device scan, je možné vyjmenovat všechna disková zařízení pro daný systém souborů):

    # mount /dev/vdb /mnt -o device=/dev/vdb,device=/dev/vdc

    Řádek do /etc/fstab potom bude vypadat následovně:

    # /dev/vdb /mnt btrfs device=/dev/vdb,device=/dev/vdc 0 0

    Pro zjištění informací o systémech souborů btrfs na celém serveru slouží příkaz

    # btrfs filesystem show
    Label: none  uuid: b851caba-dccd-4801-9db9-8f1477170063
            Total devices 2 FS bytes used 28.00KB
            devid    1 size 1.00TB used 2.03GB path /dev/vdb
            devid    2 size 1.00TB used 2.01GB path /dev/vdc 

    Zde je tedy systém souborů jeden a nad diskovými zařízeními /dev/vdb a vdc.

    Vytvoření souborového systému Btrfs je jediná operace, která se (už ze své podstaty) vykonává při odpojeném systému souborů. Všechny další operace se provádějí online, při připojeném Btrfs.

    Přidání dalšího diskového zařízení

    link

    Další diskové zařízení lze přidat pouze k připojenému souborovému systému a sestává se ze dvou kroků. Příkazem btrfs device add <zařízení> <přípojný bod> se přidá další zařízení do souborového systému:

    # btrfs device add /dev/vdd /mnt 

    Po té je vhodné (nikoliv nutné) příkazem btrfs filesystem balance <přípojný bod> přeuspořádat data na všech zařízeních pro rovnoměrné rozložení dat.

    # btrfs filesystem balance /mnt

    Odebrání diskového zařízení

    link

    Odebrání diskového zařízení se opět provádí nad připojeným souborovým systémem a má svá omezení. V souborovém systému musí být alespoň tolik volného místa, jaká je velikost odebíraného zařízení. Dále zařízení není možné odebrat, pokud by se snížil počet zbývajících zařízení pod minimum, které je dané použitým režimem (raid1 dvě a raid10 čtyři disková zařízení). Pro odebrání slouží příkaz btrfs device delete <zařízení> <přípojný bod>

    # btrfs device delete /dev/vdd /mnt

    Odebrání, na rozdíl od přidání, trvá delší čas, jelikož je nutné datové bloky přesunout na jiné disky.

    Náhrada vadného disku

    link

    Tato operace se opět a zde poněkud překvapivě vykonává nad připojeným systémem souborů. Někdy může být nutné připojit souborový systém v degradovaném režimu, pomocí volby „degraded“:

    mount -t btrfs -o degraded /dev/vdb /mnt

    To v případě, že je počet zařízení nižší, než je nutný počet. Například, pokud systém souborů vytvořený s parametry mkfs.btrfs -d raid0 -m raid1 /dev/vdb /dev/vdc, tedy zrcadlení pouze metadat, přijde o jeden z disků, tak jsou data sice „v háji“, ale stále lze získat alespoň názvy souborů (metadata) a výpis adresářové struktury.

    Potom lze vadné zařízení odebrat příkazem:

    # btrfs device delete missing /mnt

    Poznámka: Stejně jako u odebírání „zdravých“ disků v předchozím bodě i zde je nutné, opět poněkud překvapivě, dodržet minimální počet zařízení. Tedy, před odebrání „missing“ disku z raid1 je nejprve nutné připojit další diskové zařízení a až poté odebrat vadný disk. Lze předpokládat, že toto chování bude předmětem dalších změn.

    Zjištění volného místa na systému souborů

    link

    Operační systém postavený na Linuxu poskytuje dva základní nástroje pro zjištění volného a obsazeného místa na systému souborů. Jsou to příkazy du (disk utilization) a df (disk free). Oba tyto nástroje v současné době poskytují nesprávné informace o zabraném a volné místu na systému souborů Btrfs.

    df v současné době jednak nerespektuje metadata a případnou kompresi bloků, ale zejména způsob uložení datových bloků (raid1, raid10). Například na používaném souborovém systému vytvořeném jako raid1 nad dvěma 1TB disky ukazuje df:

    # df -h /home
    Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on 
    /dev/sda3             1.9T  407G  1.5T  22% /home 

    22% zabraného místa, přičemž reálně je zabraných přibližně 44% zrcadlených bloků.

    du při zjišťování zabraného místa na disku nerespektuje referenční (cow) kopie souborů, ani snímky pododdílů. Zjištěné zabrané místo na celém systému souborů tak snadno může mnohokrát překročit jeho velikost. Příklad je opět ze 1TB souborového systému nad dvěma disky v raid1.

    # du -sh /home
    4.7T    /home

    Takto výrazný rozdíl mezi skutečně použitým místem (407GB) a spočteným (4.7TB) je dán užitím snímků (několik desítek) pododdílů.

    Btrfs poskytuje vlastní nástroje pro zjišťování informací o zabraném místu, btrfs filesystem df <přípojný bod>:

    # btrfs filesystem df /home 
    Metadata, RAID1: total=7.62GB, used=1.12GB 
    Data, RAID1: total=914.62GB, used=404.94GB 
    System, RAID1: total=8.00MB, used=144.00KB 
    System: total=4.00MB, used=0.00 

    Na tomto systému je tedy zabráno celkem (data + metadata + režijní data) 405GB, 510GB je tedy volných (srovnejte si tyto údaje s výpisy du a df). Výpis btrfs filesystem df zatím neobsahuje jednoduchý údaj o celkovém dostupném a celkovém zabraném místu, je tedy nutno počítat.

    Co se týče zjištění zabraného místa snímky pododdílů, zde je situace ještě složitější. V současné době neexistuje a ani se neplánuje jednoduchý nástroj, který by poskytl odpověď na otázku „Kolik místa se uvolní odstraněním tohoto pododdílu?“.

    Vytvoření a připojení pododdílu

    link

    Dostáváme se k operaci, kterou budeme v praxi dělat přece jen častěji. Jak již bylo řečeno, pododdíl je něco jako lepší adresář, který lze samostatně připojit jako samostatný souborový systém s nějakými parametry. Počet pododdílů je prakticky neomezený.

    Pododdíl se vytvoří příkazem btrfs subvolume create <cesta>.

    Pokud bychom chtěli využít například transparentní kompresi pro textová data (například emaily), lze vytvořit pododdíl a ten připojit například do /var/spool/mail. Btrfs root je v tomto případně připojen do /btrfs_spool.

    # btrfs subvolume create /btrfs_spool/mail
    # mount /dev/sda3 /var/lib/mail -o defaults,subvol=mail,compress

    Jistě se najde spousta využití pododdílů a jejich připojování s různými parametry, nápady lze nalézt na btrfs wiki.

    Rušení pododdílů

    link

    smazání. Datové bloky se uvolňují na pozadí příslušných jaderným procesem. Ovšem pozor, přestože je smazání zdánlivě okamžité, souborový systém nelze odpojit, dokud tato činnost nebude dokončena. Tato vlastnost ve většině případů nebude vadit, narazil jsem však na případ, kdy jsem po zrušení velkého pododdílu (s velkým počtem souborů) potřebovat daný server vypnout a musel jsem čekat několik minut na odpojení souborových systémů.

    Rušení pododdílu:

    # btrfs subvolume delete /home/adam

    Snímky pododdílů

    link

    Snímek pododdílu je atomická kopie zdrojového pododdílu v daném čase. Je důležité si uvědomit, že takto vytvořená kopie je také pododdíl se vším, co k tomu patří, tedy je zapisovatelný, lze jej připojit s nějakými parametry, rušit a vytvářet další snímku.

    Snímek pododdílu se vytvoří příkazem btrfs subvolume snapshot <zdroj> <cíl>.

    Vytvoření snímku je levná operace (jak časově, tak díky COW i prostorově), snímky lze vytvářet v prakticky neomezeném množství.

    Praktické ukázky

    link

    Btrfs používám na svém domácím (neprodukčním) serveru několik měsíců k maximální spokojenosti. Rád bych se podělil o způsoby jeho využití.

    Domácí adresáře jako pododdíly

    link

    Používám Btrfs na /home a jednotlivé domácí adresáře mám vytvořené jako pododdíly:

    # btrfs subvolume create /home/<username>

    S tím, že se automaticky (pomocí skriptu v cronu) vytváří snímky všech těchto domácích pododdílů. Uživatelé tak mají přístup ke starším verzím svých souborů, které si mohou snadno sami obnovit. Další výhoda je v rychlém mazání příslušného domácího adresáře (což pro adresář „živého uživatele“ nenastává tak často, ale pro adresáře služeb „na vyzkoušení“ je to přece jen častější operace).

    Inkrementální zálohování pomocí snímků a rsync

    link

    Přenášení dat pomocí rsync po síti je úsporné a tedy rychlé, stejně tak rychlé je i vytváření snímků. Spojením těchto dvou vlastností vzniklo zálohovací řešení stylem:

    1. Přenes data pomocí rsync.
    2. Vytvoř na zálohovací lokalitě snímek.

    Triviální, jednoduché, ke všem souborům je otevřený přístup, na disku jsou uloženy úsporně (pouze změněné bloky) a hlavně, lze smazat libovolnou zálohu prostým smazáním daného pododdílu (což mnohé inkrementální zálohovadla neumožňují a nebo to trvá neakceptovatelně dlouho). Tomuto řešení chybí možnosti zjištění, kolik místa se uvolní smazáním daného snímku. To Btrfs neumí.

    Práce s velkými adresáři

    link

    Nejednodušší a zároveň asi nejužitečnější využití snímků je při práci s velkými soubory, na které se nehodí klasické systémy správy verzí. Při práci s adresáři, které obsahují stovky gigabajtů souborů se hodí si tento pracovní adresář (pododdíl) „verzovat“ pomocí snímků a mít tak možnost se kdykoliv vrátit o krok zpět, případně zkoušet různé postupy zpracování daných souborů. V praxi jsem potřeboval upravit adresářovou strukturu se stovkami tisíci souborů (soubory samotné jsem nemodifikoval) a možnost vytvoření snímků mi poskytlo možnost porovnat více adresářových struktur vedle sebe.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.12.2011 00:44 aaaaaaaaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    A co deduplikacia? Uplne by mi stacila offline. Viem, ze na to boli patche, ale neviem o dalsom vyvoji.
    21.12.2011 08:10 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Deduplikace, raid5/6, stabilizovat a JDU DO TOHO !!! Sakra, to je nadhera. Ano, je to jako ZFS (co jsem taky nekde videl, slysel, cetl), ale btrfs je GPL, cili v jadre:) Vypada to fakt hezky, zvlast to zmensovani online me laka. Je to takovy vylepseny LVM, pouzivam LVM aktivne a online zvetsovani je super, jen to zmensovani je problem.
    21.12.2011 08:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Lze použít disková zařízení různých velikostí, což je další posun oproti systémům raid.

    Vzhledem k tomu, že to stejně už z principu nemůže fungovat, v tom žádnou výhodu nevidím. Např. u RAID 1 buď kus nebude mirrorovaný nebo to bude "fungovat" přesně stejně jako u normálního RAID 1, tj. z větších zařízení se použije jen část.

    Obecně považuji snahu reimplementovat RAID (a další funkce) na úrovni filesystému za velmi nešťastnou, raději mám řešení na úrovni blokového zařízení, které je univerzální a neomezuje mne na jediný filesystém.

    Max avatar 21.12.2011 09:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Myslím si, že manipulace s daty v rámci blokového zařízení není úplně to nejlepší. Z toho hlediska je implementace raid fcí v fs výhodná (lze pak dělat lepší prasárničky s daty, páč fs ví, kde data jsou a umí s nimi parádně manipulovat).
    Taktéž správa se mi jeví jako jednodušší. Je samozřejmě jasné, že né na vše se btrfs hodí a taktéž je jasné, že raid fcí v kernelu se nikdo zbavovat nebude a taktéž né lvm. Každá věc má své místo a určitě ještě budoucnost.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 21.12.2011 09:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Obecně považuji snahu reimplementovat RAID (a další funkce) na úrovni filesystému za velmi nešťastnou, raději mám řešení na úrovni blokového zařízení, které je univerzální a neomezuje mne na jediný filesystém.

    Implementace raid ve FS má své výhody. Například při výměně diskového zařízení není třeba kopírovat všechny bloky, ale jen ty skutečně zabrané. Což je mnohem rychlejší. Tuhle informaci raid na samostatné vrstvě nemá. Dále je možné kdykoliv odebrat jakékoliv zařízení. To už souvisí s tvou první poznámkou:

    Vzhledem k tomu, že to stejně už z principu nemůže fungovat, v tom žádnou výhodu nevidím. Např. u RAID 1 buď kus nebude mirrorovaný nebo to bude "fungovat" přesně stejně jako u normálního RAID 1, tj. z větších zařízení se použije jen část.

    Toto by platilo u dvou disků. Když tam ale budeš mít mnoho diskových zařízení, tak se FS zkrátka postará o uložení zrcadlených bloků na dvě různá zařízení, nikoliv na dvě konkrétní (předem dané). Tedy ani rozdílná velikost příliš nevadí.

    21.12.2011 10:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Například při výměně diskového zařízení není třeba kopírovat všechny bloky, ale jen ty skutečně zabrané. Tuhle informaci raid na samostatné vrstvě nemá.
    Zatím. Pro softwarový RAID v Linuxu je to v plánu.
    Quando omni flunkus moritati
    21.12.2011 12:10 čavo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Obecně považuji snahu reimplementovat RAID (a další funkce) na úrovni filesystému za velmi nešťastnou, raději mám řešení na úrovni blokového zařízení, které je univerzální a neomezuje mne na jediný filesystém.
    Implementace raid ve FS má své výhody. Například při výměně diskového zařízení není třeba kopírovat všechny bloky, ale jen ty skutečně zabrané. Což je mnohem rychlejší. Tuhle informaci raid na samostatné vrstvě nemá. Dále je možné kdykoliv odebrat jakékoliv zařízení. To už souvisí s tvou první poznámkou:
    Nie je mi celkom jasné, prečo sa na tento účel nezačal používať TRIM, ktorý sa aj tak musel implementovať kvôli SSD diskom.
    22.12.2011 21:31 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Třeba proto, že by si RAID musel vést nějaká metadata o tom, který blok je "použitý" a který nikoli - a to s granularitou na jednotlivé bloky, které prezentuje vyšším vrstvám (tzn. dodnes obvykle 512B sektory). To by bylo docela dost dat, netriviální logika, seeky navíc, a co odolnost vůči výpadku napájení...

    MD RAID umí používat "write-intent bitmap", ale ta má jiný význam: poukáže na bloky, které byly v okamžiku výpadku proudu "dirty" a které nikoli.

    Troufnu si odhadnout pár dalších optimalizací RAIDu, které lze páchat ve "filesystému se zabudovaným RAIDem": je tu možnost provádět inteligentní read-ahead (číst pár bloků napřed v souboru, nikoli tupě pár bloků napřed na každém disku v RAIDu), rozlišovat při read-aheadu mezi užitečnými daty / metadaty / volným místem, a dále je tu možnost alokovat bloky do souborů sekvenčně/spojitě bez nějakého jednotného strajpování s pevným krokem.
    [:wq]
    26.12.2011 15:48 čavo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Metadáta môžu byť v bloku, pre ktorý sú, nemusia byť s granularitou 512 B a ľahko sa môže použiť bitová mapa pre pár blokov zapísaná v jednom bloku (potrebuje len dva stavy obsadený, neobsadený).

    Iná otázka je, či sa chce.
    alblaho avatar 21.12.2011 10:13 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Ano, teoreticky je hezčí, když je to hezky univerzální a ortogonální. Jenže prakticky je to na používání horší: LVM/RAID neví, které bloky jsou obsazené, takže některé operace jsou velmi neefektivní.

    Jako uživatel LVM se na Btrfs velmi těším, protože mi to jednoduše umožní dělat složité věci. Navíc btrfs oddíl můžeš mít pořád nad odschoolovým RAIDem.

    Mně spíš mrzí ta práce s volným místem. Je to takové uživatelsky napřítulné. Chápu, že situace je komplikovaná, nicméně df by nemuselo vracet vyložené nesmysly.
    21.12.2011 10:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    LVM/RAID neví, které bloky jsou obsazené, takže některé operace jsou velmi neefektivní
    To je ale přece záležitost současné implementace, nikoli principu. Většina souborových systémů používá nějaké bloky, takže tahle vrstva se dá do LVM/RAID implementace přesunout a mohou ji využívat všechny souborové systémy.
    the.max avatar 21.12.2011 11:52 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Kdyz uz df samo neumio zjistit volne misto a pokud nas danem pocitaci je btrfs pouzito, zrejme tam budou i potrebne utility. Pak by prece nemel byt takovy problem, ze kdyz df zjisti, ze je jako FS btrfs, tak misto toho aby se sam snazil zjistit volne misto, radeji rovnou zavolal btrfs filesystem df a jen to proste zobrazil. Stejne tak du.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    pavlix avatar 21.12.2011 14:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Jenže prakticky je to na používání horší
    Líbí se mi, kolik lidí si vybere jedno jediné kritérium a use case, a na základě toho tvrdí, že je něco obecně (prakticky) lepší nebo horší.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.12.2011 20:07 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    df sám nic nepočítá. Prostě zavolá statfs(2). A ten si v jádře implementuje každý souborový systém zvlášť. Takže míč je na straně btrfs.
    21.12.2011 09:53 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Už to má fsck? :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    21.12.2011 15:16 czi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Nemá. Na disku mi čeká několik měsíců pokažená partišna s bezcennými daty a přemýšlím jestli ji přeformátovat nebo počkat až bude nějaký nástroj na opravu.
    21.12.2011 09:57 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Náhrada vadného disku
    Tato operace se opět a zde poněkud překvapivě vykonává nad připojeným systémem souborů. Někdy může být nutné připojit souborový systém v degradovaném režimu, pomocí volby „degraded“:
    Když to tak čtu, zajímalo by mě - jak to dopadne při startu? Ve fstab běžně volba "degraded" nebývá, co když umře jeden ze systémových disků? Pokud by v takovém případě byla nutná asistence na místě, viděl bych to jako problém...
    21.12.2011 18:28 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Mno, takže jsem si to zkusil pod aktuálním Gentoo s jádrem 3.1.5-gentoo a initrd z genkernelu. Prvním zjištěním bylo, že výchozí initrd skripty nespouštějí btrfs device scan, takže je nutné uvést seznam zařízení v fstab. Druhým zjištěním bylo, že pokud je explicitně uveden seznam zařízení v fstab, disk se v degradovaném režimu nepřipojí s hláškou, že takové zařízení neexistuje. Nakonec jsem z fstab seznam zařízení vyhodil a před spuštěním initu zkusil ručně spustit btrfs device scan; v takovém případě se souborový systém bez protestů připojil.

    Čili pokud na btrfs v RAIDu závisí start systému, je podle všeho nutné mít do initrd doplněné scanování btrfs...
    21.12.2011 10:18 petko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Na wiki citam o super vecicke - filesystem seeding. Ide o zapis na ine medium. (dobre podla mna na live distribucie, alebo obmedzenie opotrebovania flash diskov). Ale hned nastava otazka, ci je to take super - da sa to aj s ext4, pripadne nejakym pseudofs?
    Inak na btrfs mi vadi jedna vec - je strasne pomaly s postgresql.
    Heron avatar 21.12.2011 10:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Inak na btrfs mi vadi jedna vec - je strasne pomaly s postgresql.

    Doplnil bych ještě v jaké verzi Btrfs a Postgresu. Na Debianu (2.6.32 a PostgreSQL 8.4) je to brutálně pomalé, ale v benchmarku (počínaje tímto článkem) od Tomáše Vondry (2.6.39-gentoo-r3 a PostgreSQL 9.0.4) už to bylo "normálně" rychlé.

    Otto Šabart avatar 21.12.2011 18:14 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Velmi pekny clanek... diky :-)
    *´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
    21.12.2011 20:52 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    I já děkuji.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    22.12.2011 00:10 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Pekny clanek. Kdy tak bude tento FS zraly podle vaseho nazoru pro nasazeni na serveru? Jeho schopnosti vypadaji obstojne. Je mozne v dohledne dobe ocekavat vydani fsck nastroje?
    Heron avatar 22.12.2011 15:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Díky všem. :)

    O btrfs.fsck nemám bližší informace (myslím si, že základem je zálohovat, fsck netřeba).

    Co se týče nasazení na produkční server, to má ještě pár let čas. Nejdříve musí být prohlášen za stabilní potom bude následovat několik let testování a až potom půjde do enterprise dister.

    Osobně jsem na domácím serveru nezaznamenal žádné problémy (tedy až na občas podivný výkon), ale také jsem ještě neřešil výměnu vadného disku (jen simulace ve virtuálce, kde to dopadlo dobře), nevím, co se stane, když dojde místo na disku apod. Bugů je stále dost.
    22.12.2011 16:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Nejdříve musí být prohlášen za stabilní potom bude následovat několik let testování a až potom půjde do enterprise dister.

    Taky jsem si to myslel. Ale vypadá to že ne.

    22.12.2011 16:05 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Po dlouhé době se přihlašuji na abc, abych mohl napsat: pěkný článek.

    Jinak rsync používám stejně, ale s ext4 a hardlinky. Výsledek je velmi podobný, šetří se místo a je možné "umazávat" staré zálohy, ale chápu, že tohle řešení může teoreticky ušetřit místo u velikých souborů (např. ISO a podobně), pokud se mění. Tam hardlink nepomůže a musí se uložit nová verze. Ale velké soubory se v mém případě téměř nikdy nemění :-)

    http://www.sanitarium.net/golug/rsync_backups_2010.html
    Heron avatar 23.12.2011 07:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs, lepší systém souborů – praxe
    Díky Lukáši.

    JJ, na běžném FS používám prográmek rsnapshot, který funguje podobně (také inkrementální zálohování pomocí hardlinků).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.