abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 14-16/2023

    22. 5. 2023 | David Kolibáč | Novinky | 3655×

    Nové směřování linuxové distribuce Solus, rekapitulace jarních vydání Ubuntu a Fedora Linuxu, výročí KaOS, pokrok blendOS a mezi tím všim pravidelné aktualizace linuxových distribucí 4MLinux, Tiny Core Linux, deepin, IPFire, Tails, Manjaro, nebo také FreeBSD a OpenBSD.

    FreeBSD 13.2

    FreeBSD nejnovější stabilní řady 13 dostalo balík aktualizací. Ve verzi 13.2 již najdeme povolené ASLR ve výchozím stavu či jaderný ovladač pro VPN WireGuard, což je funkce, která se pro nekvalitní implementaci nedostala do vydání před dvěma lety. Začlenění usnadnilo, že upstream povolil distribuci ústředního kódu wireguard-tools pod licenci nejen GNU GPL, ale i MIT. Hypervizor vhyve nově podporuje více než 16 vCPU ve virtuálních strojích. Z aktualizací jsou stěžejní OpenSSH 9.2p1, OpenSSL 1.1.1t či OpenZFS 2.1.9. Více v poznámkách k vydání.

    4MLinux 42.0

    Nezávislá distribuce 4MLinux vychází co čtvrt roku v konfiguracích pro odlehčený desktop a webový server LAMP. Vydání č. 42 povyšuje na Linux 6.1, Firefox 111, LibreOffice 7.5 či Wine 8.3, potažmo pro serverové nasazení přináší PHP nově také 8.1 vedle dosavadních 5.6 a 7.4. V podstatě kuriozitou je přidání historického přehrávače XMMS (open-source klonu WinAmpu) vedle jeho moderního nástupce Audacious.

    OpenBSD 7.3

    Jarní vydání OpenBSD tentokrát přináší velký balík novinek, od jádra po dostupné aplikace. V oblasti podpory hardwaru pokračují práce na např. Apple Silicon a také Lenovo ThinkPad X13s (používá SoC Snapdragon), DRM odpovídá Linuxu 6.1, což provází ovladače pro AMD generace 7xxx, aj. Zároveň byly vydány také LibreSSL 3.7.2, OpenSSH 9.3 a menší aktualizace tmux.

    Po delší odmlce se vrací nová písnička na oslavu vydání: The Wizard and the Fish

    Tiny Core Linux 14.0

    Jak už jméno napovídá, Tiny Core Linux je drobný linuxový systém. Skutečně drobný, jeho obrazy se vejdou do pár desítek megabajtů. Přitom poskytuje i základní grafické prostředí se správcem oken FLWM a knihovnou FLTK. Každoroční vydání občerstvuje základní stavební bloky systému: ve verzi 14.0 jsou to Linux 6.1.2, glibc 2.36, binutils 2.29, BusyBox 1.36 atd. Provází je drobné úpravy distribučních skriptů, letos se jich nastřádalo více, zvláště v nástroji pro aktualizaci fstab.

    deepin 20.9

    Pokračují aktualizace čínské distribuce deepin se stejnojmenným desktopovým prostředím, ačkoliv zároveň se blíží stabilizace nové řady 23 s „neměnným“ základním systémem a vlastním správcem balíčků. Vydání 20.9 stále založené na Debianu je prakticky pouze opravné, s aktualizací knihoven Qt na verzi 5.15.8. Povýšení stávajících instalací na deepin 23 bude možné pomocí nabízené aplikace.

    Solus se sbližuje se Serpent OS

    Nezávislá distribuce Solus charakteristická některými optimalizacemi a desktopovým prostředím Budgie, jedním z forků GNOME 3, si v uplynulém roce prošla složitým obdobím. Hned zkraje roku ji kvůli blíže neurčeným neshodám opustil Joshua Strobl, aby se věnoval mj. nové distribuci Serpent OS, a tak následoval zakladatele projektu Dohertyho. Aktivita kolem distribuce Solus pak pozvolna utichala, až začátkem roku letošního došlo k výpadku služeb, trvajícímu na tři měsíce. O infrastrukturu se totiž staral jediný člověk, a to ve svém volném čase – Beatrice Meyers posléze tuto roli opustila.

    Na druhé straně se vrátil Joshua Strobl s oznámením nového směřování projektu – vedle reorganizace a nové infrastruktury v cloudu také sblížení se Serpent OS. V dlouhodobém výhledu by tedy vydání budoucí řady Solus 5 měla být založená právě na Serpent OS, jehož první prototyp byl zveřejněn na sklonku roku. Cílem je „neměnný“ systém s transakčními aktualizacemi a uživatelskými aplikacemi ve Flatpaku či kontejnerech. Co ze Serpent OS Solus zřejmě nepřevezme, jsou až tak agresivní optimalizace na výkon či použití knihovny jazyka C musl namísto glibc, kvůli kompatibilitě s běžnými desktopovými aplikacemi včetně her.

    IPFire 2.27 Core 174

    Vývojáři nezávislé distribuce pro síťové prvky IPFire provedli tradiční jarní úklid, jehož výsledky představuje 174. balík aktualizací. To jako obvykle spočívá v povýšení základních komponent a překladače – GCC 12.2, glibc 2.37 a binutils 2.40 – občerstvení certifikátů, pročištění zbytečných souborů, zde firmware pro již nepodporované Bluetooth atd. Do vydání se dostaly také na tucet oprav chyb a várka balíčků s opravnými verzemi aplikací jako Apache, curl či strongSwan.

    Fedora Linux 38

    Letos na jaře Fedora Linux po delší době době dorazil v řádném termínu bez odkladů. Verze 38 tradičně obsahuje vcelku čerstvý software bez velkých modifikací oproti upstreamu, Linux 6.2, pro vývojáře na server PHP 8.2, Ruby 3.2, dále GCC 13 a LLVM 16. Pro testování lze povolit nový backend správce balíčků DNF5, který bude zřejmě výchozí v příštím, podzimním vydání. Na desktopu je výchozí prostředí GNOME 44, ovšem k dispozici i „spiny“ – komunitou sestavené obrazy s jinými grafickými rozhraními, mezi něž přibylo Budgie, a výběry aplikací. Mezi nimi je již déle verze s „dláždícím“ správcem oken i3, ale novinkou je jeho protějšek Sway využívající Wayland, avšak přitom má „neměnný“ základ systému podobně jako edice Silverblue a Kinoite. Zájemci o vyzkoušení Fedora Linux na dotykovém telefonu mohou sáhnout po obrazu s rozhraním Phosh. Tradičně nechybí sestavení vybraných oficiálních edic, typicky serverových, pro 64bitový ARM nebo IBM POWER a s390x.

    Tails 5.12

    „Živé“ distribuci Tails se ve vydání 5.12 dostalo nejen obvyklé aktualizace na anonymizaci zaměřeného webového prohlížeče Tor Browser (nyní 12.0.5), provázené také povýšením jádra Linux (6.1.20), ale tentokrát i řady oprav a vylepšení perzistentního úložiště. Ty nejviditelnější jsou možnosti smazat data při deaktivaci úložiště a nechat si vygenerovat heslovou frázi pro šifrování.

    Ubuntu 23.04

    Canonical vydal Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster“. Jelikož je lichý rok, jde o obvyklé průběžné vydání s devítiměsíční podporou. Používá jádro Linux 6.2 s dodatečnými patchi jako podpora pro jaderné moduly v Rustu a novější AppArmor či možnost kombinace bezpečnostních modulů (LSM). Dále povyšuje na namátkou systemd 252.5, QEMU 7.2, libvirt 9.0, openvswitch 3.1, Python 3.11, Ruby 3.1, OpenJDK 17, PostgreSQL 15, OpenStack Antelope. Na desktopu je výchozí prostředí upravené GNOME 44 s Pipewire 0.3.65, Firefox 111 a LibreOffice 7.5. Novinkou je grafický instalátor využívající framework Flutter. K dispozici jsou obrazy nejen pro x86_64, ale opět také Raspberry Pi, příp. serverové ARM64 a IBM POWER či s390x.

    Jako obvykle se vydání týká i oficiálních derivátů s jinými desktopovými prostředími – Kubuntu (KDE Plasma 5.27), Xubuntu (Xfce 4.18), Lubuntu (LXQt 1.2.0), Kylin, Ubuntu Budgie (Budgie 10.7.1), MATE (MATE 1.26.1) a Unity (Unity 7.7, nikoliv Lomiri), nově také Cinnamon (Cinnamon 5.6.7) – či výběrem aplikací: Ubuntu Studio pro multimediální tvorbu a po mnoha letech se vrací Edubuntu zaměřené na vzdělávání. Nově i deriváty používají balíček Snap pro webový prohlížeč Mozilla Firefox.

    KaOS 2023.04

    KaOS oslavil 10 let existence. Jde o Arch Linuxu podobnou, avšak nezávislou průběžně aktualizovanou distribuci, která se specializuje na desktopové prostředí a aplikace KDE. „Živé“ obrazy systému s instalátorem Calamares a velmi čerstvým softwarem především právě KDE vycházejí (skoro) každé dva měsíce. Hlavní novinkou v dubnovém vydání je balík aplikací Gear 23.04. Provází ho menší aktualizace systémových komponent: Linux 6.2.11, systemd 253.3, ZFS 2.1.10,… K dispozici jsou knihovny Qt nejen 5.15 (ve verzi udržované komunitou KDE), ale také 6.5. Toto výroční vydání provází také „živý“ (leč neinstalovatelný) obraz systému s vývojovou verzí KDE Plasma 6.

    Manjaro Linux 22.1 „Talos“

    Rovněž průběžně aktualizovaný Manjaro Linux dostává nové instalační obrazy systému obvykle co pár týdnů, ale převážně jen s opravami – na větší vydání přijde několikrát ročně. Při takové příležitosti přináší změny ve výchozí konfiguraci, nové verze desktopových prostředí a povýšení řady jádra Linux. Letošní druhé takové vydání, 22.1 „Talos“ se stále drží Linuxu 6.1, což je nejnovější řada s dlouhodobou podporou, a z výchozích desktopových prostředí GNOME zůstává 43 (aktualizováno na 43.5), také Xfce je verze 4.18, nepřekvapivě vzhledem k jeho delšímu cyklu vydání, ovšem KDE Plasma byla povýšena na 5.27 LTS.

    blendOS v2

    Když byl blendOS v únoru prvně vydán, šlo o „neměnnou“ desktopovou distribuci těžko odlišitelnou od krátce předtím zveřejněného Vanilla OS. Avšak s druhými verzemi se více rozcházejí. Nový blendOS „Avial“ je v základu blíže obyčejnému Arch Linuxu, z nějž a jeho komunitního repozitáře Chaotic-AUR může brát systémové balíčky, o aplikace v kontejnerech se nyní stará Podman namísto dosavadního Distroboxu a instalace aplikací pro Android by měla fungovat přes WayDroid již ve výchozí konfiguraci. Vedle sestavení s výchozím GNOME přibyla také varianta s KDE Plasma.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.