abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 39-41/2019

    23. 10. 2019 | David Kolibáč | Novinky | 1510×

    Koncem září byly aktualizovány operační systém ReactOS usilující o kompatibilitu s MS Windows či svobodná distribuce Hyperbola GNU/Linux-libre, kterou doporučuje i FSF. Do poloviny října vyšly také na Debianu založené Univention Corporate Server, Raspbian, SolydX a SolydK nebo Sparky, jakožto i nezávislá linuxová distribuce IPFire a FreeBSD distribuce XigmaNAS. Také byl vydán CentOS 8 a nový CentOS Stream. Project Trident se chystá k přechodu z *BSD na Linux. Perličkou je projekt Collapse OS pro architekturu Z80.

    ReactOS 0.4.12

    Vývojáři svobodného operačního systému ReactOS kompatibilního s MS Windows po půl roce vydali novou verzi 0.4.12. Novinky se týkají především uživatelského prostoru, velký pokrok je možno pozorovat zvláště mezi knihovnami, a tudíž v kompatibilitě aplikací. Zlepšení jsou rovněž na straně hardwaru: nový ovladač síťové karty Intel e1000, rozhraní MIDI, správa napájení… Zásadní změnou v jádře je, že si chrání své soubory před změnami či přepsáním. Uživatelé si mohou v grafickém rozhraní všimnout lepšího vykreslování písma, využít nové motivy vzhledu a v neposlední řadě správa oken podporuje základní dláždění (roztažení okna přesně přes polovinu obrazovky).

    Hyperbola GNU/Linux-libre 0.3

    Hyperbola patří mezi distribuce GNU/Linux-libre – doporučované Free Software Foundation. Stejně jako v případě Paraboly je základem systému Arch s jádrem Linux-libre. Rozdílem je však zdržování průběžných aktualizací za účelem zvýšení „stability“ a začleňování patchů z Debianu; uživatelský repozitář AUR není podporován. Hyperbola se rovněž vyhýbá protežování systemd.

    Vydání 0.3 provádí změny, které vyžadují od stávajících uživatelů explicitní migraci: zvláště přechod na Filesystem Hierarchy Standard a dále LibreSSL nebo alternativní implementaci X.Org Xenocara.

    CentOS Linux 8 (1905) a CentOS Stream

    Po vydání Red Hat Enterprise Linuxu 8 následuje, se čtyřměsíčním zpožděním kvůli netriviálnímu procesu nahrazování brandingu firmy Red Hat, také bezplatné sestavení CentOS.

    Současně byla oficiálně vydána platforma CentOS Stream, de facto průběžně aktualizovaná varianta distribuce, která posléze poslouží jako základ pro budoucí vydání RHEL. Přitom ovšem nenahradí Fedoru, nýbrž bude přebírat novinky z ní.

    Univention Corporate Server 4.4-2

    Distribuce Corporate Server německé firmy Univention je postavená na Debianu a přidává k němu nástroje a rozhraní pro správu – korporátní IT infrastruktury. Volně ke stažení je bezplatná varianta bez podpory a některých služeb. Současná verze 4.4.2 je založená na Debianu 9.11 (nyní „oldstable“); novinky zahrnují např. vylepšenou integraci s MS Office 365 či finalizaci REST API pro správu uživatelských domén/adresářů. Zahájeny byly také práce na UCS 5.0, který přejde na Debian 10 „Buster“ a vzhledem ke konci podpory Pythonu 2 budou dotčené distribuční nástroje převedeny na Python 3.

    Raspbian 2019-09-26

    Oficiální distribuce pro Raspberry Pi Raspbian bez velkého humbuku dostala menší vydání 2019-09-26, v níž vyčnívá toliko zahrnutí rpi-eeprom pro aktualizace SPI EEPROM v Raspberry Pi 4.

    SolydX a SolydK 10

    SolydXK patří mezi konzervativní desktopové distribuce založené na Debianu – „stable“. Vychází ve dvou variantách: SolydX a SolydK podle výchozího desktopového prostředí, totiž Xfce a KDE Plasma. Právě vydání 10 má za základ letos za „stabilní“ prohlášený Debian 10 „Buster“. Podporována je pouze architektura x86_64 a neoficiálně 32bitová x86; port na Raspberry Pi byl s novým vydáním zahozen pro nedostatečnou popularitu – obecně šlo o příležitost k úklidu: odstranění zbytných předinstalovaných balíčků, naopak zahrnutí lokalizace přímo do hlavních obrazů (čímž pozbyly na významu separátní lokalizované obrazy) atd.

    XigmaNAS 11.3.0.4.6928

    XigmaNAS míří, jak název naznačuje, na síťová úložiště (NAS), přičemž základem systému je FreeBSD. Podporuje souborové systémy od OpenZFS po NTFS, RAID 0/1/5, šifrování atd. Vývojáři často aktualizují obrazy systému, i dvakrát měsíčně. Stávající vydání jsou založená na FreeBSD 12.0 a nyní 11.3 namísto 11.2.

    Project Trident: poslední aktualizace založené na TrueOS/FreeBSD

    Project Trident je desktopový derivát systému TrueOS odvozeného z FreeBSD, obsahuje mj. desktopové prostředí Lumina. Vychází ve dvou větvích – CURRENT a STABLE – podle TrueOS. Nyní bylo oznámeno, že nové vydání 19.10 je poslední ve větví CURRENT, která bude zrušena v lednu, kdy vyjde také poslední aktualizace větve STABLE. Project Trident totiž posléze přejde z TrueOS/FreeBSD na Linux.

    Sparky Linux 5.9

    Sparky Linux řady 5.x je založený na Debianu 10 „Buster“. Nejnovější aktualizace obrazů 5.9 toliko shrnuje změny z repozitářů Debianu, jádro Linux posouvá na verzi 4.19.67 (LTS) a nabízí maďarský překlad distribučních nástrojů. Obrazy systému jsou k dispozici s desktopovými prostředími LXQt či Xfce, potažmo pouze se správcem oken Openbox nebo zcela bez X serveru.

    Collapse OS

    Collapse OS je nový projekt, jehož cílem je vyvinout svobodný operační systém pro architekturu Z80. Ten by měl běžet zvláště na počítačích, které půjde poměrně přímočaře složit z nalezeného hardwaru (jako herní konzole Sega Genesis či některé kalkulačky Texas Instruments), popř. vyrobit bez přístupu k technicky náročným procesům, v případě „pomalého“ civilizačního kolapsu (odtud název), tj. postupných výpadků částí výrobního řetězce nebo omezení přístupu ke globalizované ekonomice. Primární využití by mělo spočívat v programování jednočipů pro automatizaci apod. Stručné představení v článku Motherboard/Vice. Diskuze proběhla na Hacker News a s účastí autora v subredditu /r/collapse věnovaném právě kolapsu civilizace.

    NixOS 19.09

    Pravidelné podzimní vydání NixOS, systému postaveného kolem balíčkovacího systému Nix, přináší aktualizovaný software: Nix 2.3, GCC 8, systemd 243, KDE Plasma 5.16, GNOME 3.32 a Xfce 4.14, PHP 7.3 a další; změnil se výběr výchozích aplikací GNOME, přibyly nové služby pro přístup k tiskárnám, probíhá ústup od Pythonu 2 a další.

    IPFire 2.23 Core Update 136

    Systému IPFire pro firewally se dostalo významné aktualizace 2.23 Core Update 136, která mezi dalšími aktualizacemi přináší OpenSSL 1.1.1d a Perl 5.30 (upstreamem vydaný v květnu).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.