abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 43-44/2021

    9. 11. 2021 | David Kolibáč | Novinky | 2269×

    Vydání Fedora Linux 35 bylo odloženo až na začátek listopadu. Dále podzimní dny přinesly finální, na Linuxu založený TrueNAS SCALE, naopak oznámení konce Project Trident, přechod antiX či Raspberry Pi OS na Debian „Bullseye“ a řadu opravných vydání: OpenWrt, Trisquel, Tails nebo LibreELEC.

    OpenWrt 21.02.1

    Letní velké vydání systému zvláště pro síťové prvky OpenWrt dostalo první várku oprav v podobě vydání 21.02.01. Řeší nakládání s certifikáty Let’s Encrypt v knihovně WolfSSL (nyní verze 4.8.1) a v závislosti na konkrétní platformě shrnuje aktualizace jádra Linux, ovladačů nebo sestavení. Novinkou je podpora routerů iEi Puzzle-M901 a -M902.

    TrueNAS SCALE

    Dodavatel síťových úložišť iXsystems loni na jaře po ukončení projektu TrueOS, BSD *distribuce, oznámil jednak sblížení TrueNAS a FreeNAS tak, aby oba operační systémy vycházely z FreeBSD, jednak TrueNAS SCALE, založený na Debian Linuxu, pro „hyperkonvergovanou infrastrukturu“. Právě TrueNAS SCALE je nyní dostupný na klastrových úložištích řad M a R i v krabičkách Mini. Používá mj. souborový systém OpenZFS a síťový Gluster, pro virtualizaci KVM a kontejnerizaci Docker a pro jejich správu Kubernetes, pro něž je k dispozici také repozitář řady aplikací, jako např. Nextcloud, a webové rozhraní pro správu.

    Trisquel 9.0.1

    Svobodná, totiž Free Software Foundation doporučovaná, distribuce Trisquel po roce vydává aktualizovaná instalační a „živá“ média s různými desktopovými prostředími (nebo bez nich). Základem tedy nadále zůstává dnes již obstarožní Ubuntu 18.04, které bude podporováno ještě do jara 2023. Stěžejní novinkou ve vydání tak jsou toliko obnovené certifikáty pro stahování aktualizací a pročištěné nesvobodné binární bloby jádra, které správcům dříve unikly, vedle obvyklých povýšení verzí balíčků včetně Firefoxu 93, zde přejmenovaného na Abrowser kvůli ochranným známkám… s mírně upravenými výchozími nastaveními sledování prohlížeče podle „fingerprintingu“ a omezeného v instalaci doplňků, jde je přidávat jen ručně.

    Project Trident končí

    Správci Project Trident, toho času desktopové BSD distribuce doplňující výše zmíněný TrueOS o přívětivější konfiguraci s lehkotonážním desktopovým prostředím Lumina podobným LXDE, před dvěma lety ohlásili přechod na Void Linux, svébytnou linuxovou distribuci s ústředními komponentami filosofií poměrně podobnými systémům *BSD. Aktualizace probíhaly průběžně, ale nyní pomalu končí, což správci zdůvodňují změnou priorit v důsledku zvláště osobních událostí právě během posledních pár let. Uživatelé mají na přechod jinam čas do března 2022.

    antiX 21

    Po MX Linuxu 21 se stabilním vydáním založeným na Debianu „Bullseye“ následuje také konzervativnější antiX. Také tato distribuce nepoužívá systemd a udev je nahrazen jeho forkem eudev. Dále je pro ni charakteristické poskytování obrazů „živého“ systému nejen pro x86_64, ale i pro starší počítače s architekturou x86 bez PAE, vlastní sestavení jádra Linux (stále z řady 4.9, ale na x86_64 také 5.10), volitelné zahrnutí minimalistického grafického prostředí s možností výběru správce oken IceWM, Fluxbox, JWM nebo také herbstluftwm, který se ovládá z klávesnice a okny plochu dláždí, a obsáhlým balíkem aplikací. Novinkou je balík distribučních nástrojů pro šifrovanou komunikaci (přes Mumble) a vzdálený přístup po síti.

    Raspberry Pi OS 2021-10-30

    Také Raspberry Pi OS, oficiální systém pro – Rasberry Pi, přechází na novou „stabilní“ větev Debianu, tedy „Bullseye“ se vším všudy. Samozřejmě tedy nechybí ani aktualizace výchozích aplikací jako Chromium (92) či VLC (3.0.16). Vydání ze 30. října krom toho používá Kernel Mode Setting (KMS) jako výchozí grafický ovladač, pročež také povoluje kompozitor i se správcem oken Openbox, pokračuje v přechodu na GTK 3, vylepšuje podporu Bluetooth nebo mění nástroje pro práci s webkamerami.

    Fedora Linux 35

    Jedna z předních linuxových distribucí Fedora Linux bylo tentokrát vydána v pozdějším podzimním termínu, a první listopadové úterý. Když už je ale venku, co Fedora Linux 35 přináší? Vedle obvyklých edic Workstation (desktopová s GNOME), Server a IoT, dále Cloud, potažmo na kontejnerizaci zaměřených CoreOS (minimalistická) a Silverblue (desktopová s GNOME a atomickými aktualizacemi využívajícími ostree, resp. rpm-ostree) přibyla také Kinoite, což je vlastně Silverblue, ale s prostředím KDE Plasma. Samozřejmě nechybí ani obvyklý výběr „spinů“ a „labů“ s dalšími desktopovými prostředími či předinstalovanými aplikacemi. Obecně zahrnují aktualizované komponenty Linux 5.14, GCC 11.2 a LLVM 13, glibc 2.34, binutils 2.36, Python 3.10, Perl 5.34, či PHP 8.0, NodeJS 16 jako výchozí, firewalld 1.0.0, formát balíčků RPM 4.17,… Souborový systém Btrfs je výchozí v dalších edicích jako Cloud. Desktopová varianta používá jako výchozí GNOME 41, mj. s WirePlumber jako správcem sezení PipeWire, nástupce nejen PulseAudia, a povoluje přidávání cizích aplikací z Flathubu do GNOME Software.

    Tails 4.24

    „Živá“ distribuce Tails, derivát Debianu zaměřený na ochranu soukromí uživatele zvláště online, ve vydání 4.24 přináší webový prohlížeč Tor Browser 11.0 založený na Firefoxu ESR 91.3 – dává se na vědomí blížící se konec služeb onion v2 – a opravy chyb, potažmo ladění průvodce připojením přes Tor.

    LibreELEC 10.0.1

    Multimediální centrum LibreELEC bylo vydáno s novým prostředím Kodi 19, resp. 19.1, již na sklonku srpna, ale tehdy ještě s řadou výhrad, které se týkaly mj. podpory hardwaru a přepínání profilů v uživatelském rozhraní. To částečně řeší nynější opravné vydání 10.0.1. Vedle rutinního povýšení Kodi na verzi 19.3 opravuje profily a několik dalších chyb, na uživatele s Raspberry Pi 4 ale čeká přepracovaná a zřejmě již funkční, byť ne vždy ideálně odladěná podpora 4k videa s dekódováním H.264 a H.265.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.