abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    EurOpen.CZ: 9. mezioborový seminář Štědronín

    7. 12. 2011 | Michal Švamberg | Reportáže | 1592×

    Seminář je znám hlavně mezi lidmi z IT. Důvod je prostý, společnost EurOpen.CZ pořádá konference o otevřených systémech zaměřené právě směrem k informatice. Předvánoční seminář trochu vybočuje z řady a snaží se rozšířit obzory i z jiných oblastí. Přijměte malé ohlédnutí za letošním seminářem zaměřeným na globalizaci.

    Obsah

    Co je to EurOpen.CZ

    link

    Česká společnost uživatelů otevřených systémů EurOpen.CZ je nezisková organizace, jejímž cílem je seznamovat odbornou veřejnost s otevřenými systémy a podporovat jejich používání. Termín otevřený systém je chápán jako protiklad proprietárních řešení, jako přístup přijatý a uznávaný za standardní dodavateli i uživateli, nejen normou, ale i praxí. Z řady příkladů lze uvést operační systém typu Unix, síťové protokoly na bázi TCP/IP či programovací jazyky C, SQL a HTML.

    K prosazování cílů společnosti slouží především pravidelné jarní a podzimní konference, seznamující s otevřenými systémy (ale často i s proprietárními) ve všech oblastech počítačového světa, od operačních systémů přes síťové služby až po  aplikační programové vybavení, například databáze, elektronický obchod či počítačovou lingvistiku.

    Mezioborový seminář ve Štědroníně je pořádán tradičně v příjemném prostředí penzionu Fousek. O jeho popularitě svědčí i to, že byl plně obsazen během několika dnů od otevření registrace.

    Program

    link

    Seminář byl zahájen v pátek po obědě úvodním slovem Jiřího Felbába. Dle jeho slov i vystavené pozvánky se bylo na co těšit. Letošním tématem přednášek byla globalizace.

    Stav informační bezpečnosti dnes v 7.00 ráno

    link

    Jakub Urbanec, Radoslav Bodó

    Radoslav Bodó, Jakub Urbanec

    Přednáška, která na tomto semináři již zdomácněla. Ohlédnutí za tím, co vše se za poslední rok událo v oblasti informační bezpečnosti, a to v podání i pro laika. Důležitým prvkem bezpečnosti, ale i tím nejslabším článkem řetězu, je téměř vždy člověk. Lidé, kteří nevědí o možných problémech, je snadno podceňují. A je samozřejmé, že většinou preferují pohodlnost před bezpečností.

    Rok 2011 byl rozhodně bohatý na bezpečnostní problémy, zvláště pak v oblasti PKI. To se muselo odrazit v celé přednášce. Byly tak prezentován popis útoku BEAST (2k11) s depresivní částí o nefunkčním modelu certifikačních autorit, které se projevily útokem na certifikáty Comodo a DigiNotar. Pánové nám populární formou prezentovali různé možnosti řešení a jejich problémy.

    Od SSL jsme se následně přesunuli k napadání šifry A5/1 používané v GSM, a to včetně způsobu, jak relativně snadno odposlouchávat. A tak dnes je jediná účinná ochrana bankovních účtů speciální SIM aplikací nebo hardwarovým tokenem. A další ukázka hacknutí telefonu přečtením QR kódu vás přiměje k zamyšlení, zda rušení kamenných poboček bank není chyba.

    Dnešní internet je válečná oblast a podle toho se zachovaly i vlády států a vojenské organizace. Když i taková firma s velkým renomé, jako je RSA, byla napadena, měli by se i lidé chovat v IT vždy tak, jako by pracovali v ohrožené síti, nikoliv v zabezpečené.

    Globalizace v pěti obrazech

    link

    Jiří Felbáb

    Jiří Felbáb

    Dnes se již dá říct, že globalizace je popisem současného světa. A tak na  pěti příbězích byly ilustrovány případy globalizace. Napřed jsme si ale ujasnili možné pohledy na globalizaci. Z hlediska historického lze definovat jednotlivé milníky počínaje objevením Ameriky či položením podmořského kabelu. Jaká je globalizace z hlediska hodnotového, kulturně-teritoriálního nebo politického? Tato a další zamyšlení přinesl úvod přednášky.

    V globalizaci je naprosto klíčová role informačních a telekomunikačních technologií. To bylo názorně ukázáno na příkladu vývoje letecké dopravy. Lze IT považovat dnes za službu nebo je to součást finálního výrobku a jde přirovnat programátora k dělníkovi za soustruhem? Globalizace je také de-lokalizace a má souvislost s vývojem jazyka.

    Outsourcing jako první obraz globalizace byl vykreslen na příkladu helpdesku a tréninku jeho zaměstnanců. Druhý obraz se věnoval obchodování na burzách s potravinami versus lokálního zemědělství a spotřeby. V dalším obrazu byl nastíněn rozchod s tradicí a ilustrován na rozpadu Rakousko-Uherské monarchie a těžké pozice Škodových závodů coby ve své době globálního podniku. Mobilita, těkavost, nestálost a nejistota byly ve vykresleny na příkladu firmy Dell a jeho migracích výrobních závodů s dopady na místní obyvatele. Poslední pátý obraz se týkal krajiny jako zrcadla stavu společnosti, kde se příkladem stala architektura v podobě barokních staveb v protikladu s  průmyslovými areály a satelitními sídlišti dneška.

    Jak se stalo, že se svět tak náhle propojuje?

    link

    Jan Sokol

    Jan Sokol

    Již úvod přednášky ukazoval rozpolcenost lidí: auditorium tohoto semináře „utíká“ z velkých měst před globalizací, ale po příjezdu na Štědronín se okamžitě připojuje ke globální síti internet.

    Začátek globalizace nacházíme již v dobách prvního pěstování (nebo spíše sběru) obilí v době neolitické a vzniku prvních měst. Ale ta opravdová globalizace se datuje s  rozvojem mořeplavby po Středozemním moři v 5. až 6. století.

    Za rozvojem civilizace a její globalizace může do jisté míry zvědavost. Jak žijí lidé jinde, co umí, co lze získat? Ruku v ruce s tím jde rozvoj dopravy a je to také řešení populačního nárůstu formou expanze do dalších krajin. Globalizaci nelze chápat jako geografický pohyb, ale jako migraci sociálních vazeb. Pro potřeby globalizace vznikly také nové vědy jako geografie a astronomie. A s rozvojem cest, vodní dopravy i železnice se celý proces globalizace ještě urychlil.

    Období kolonializace nebylo jen dobytí a vydrancování cizích území, ale také poznání nových kultur (např. indiánská kultura). Vůdčí Evropa během první světové války však ztrácí na úkor Ameriky. A situace se obrací. Tehdy emigrovali Evropané do ostatních zemí, dnes jsme v opačné pozici, kdy do Evropy migrují jiné kultury. A tak se nám vrací to, co jsme sami dříve započali.

    Svět je rozdělen na vesnický (rozuměj lokální) chudý, ale stabilní svět v kontrastu s městským – bohatým se všemi možnostmi, ovšem ne příliš bezpečným. Typickým příkladem problémů je tak turecká menšina v Německu. Co ale nejvíce ohrožuje svět jsou samotné vlády, které spolu bojují na ekonomickém poli, nejčastěji formou daní nebo pobídek. Lze to považovat za soutěž, ale při hlubším zamyšlení jde o nekalou soutěž, která jen zvyšuje napětí. Z tohoto pohledu by byla ideální celosvětová vláda, to ale nebude nikdy možné, avšak forma určitých dohod by byla přínosná.

    Globální vesnice na antický způsob

    link

    Lubor Kysučan

    Lubor Kysučan

    Přednáška si všímala projevů globalizace ve starověkém světě a podobnosti s dnešní dobou. Už v té době byla velká mobilita obyvatel a s nimi spojená náboženství, která se postupně začala prolínat. Prolínání bylo ale také na jiných úrovních – například římští císaři byli v Egyptě zobrazováni v podobě faraonů.

    V mnoha historických pramenech jsou k nalezení důkazy o migraci lidí, jejich útěku za účelem zlepšení své životní situace. Tím ale ztrácí svůj domov a žijí v cizích městech. Jejich kulturní zvyky, pojetí jejich hodnot a myšlení může vést ke konfliktům a neporozuměním s původními obyvateli měst. A podobnost s dnešními městy není čistě náhodná, i antický Řím byl popisován jako hlučné a špinavé místo plné neřesti.

    Antičtí autoři uvádí, jak globalizace tehdejšího známého světa postupovala, včetně jejich pozitiv i negativ. Vznikající závislost oblastí a států navzájem a s tím související politická nestabilita, protože nedostatek potravin z kolonizovaných zemí způsobuje nepokoje v mateřském státu. Případně se může stát přeprava komodit cílem nepřátelských vojenských operací.

    Závěrem bylo řečeno, jak neslavně dopadla antická kultura. I zde zůstává otázka, zda tak dopadneme i my? Analogií s tehdejším světem lze nalézt až nebezpečně mnoho.

    Globální regenerace

    link

    Vlasta Rudolfová

    Vlasta Rudolfová

    Ztuhlé osazenstvo se pravidelně protahuje o přestávkách na kávu a občerstvení. Tato přednáška vás však protáhne sama, protože nastává hromadné cvičení. A co na něm bylo globální? Protáhli jsme přeci celé tělo od hlavy až k patě.

    Svět jako rukavice a škleb

    link

    Ivan Rynda

    Ivan Rynda

    Globalizace je ekonomický a společenský proces, který ale neznamená, že bude lépe, ale ani to, že bude hůře. Globalizace zde objektivně je a protestovat proti ní nemá smysl. Byl prezentován vliv společnosti a vynálezů na životní prostředí a krajinu s ohledem na potřebu energetických a informačních zdrojů.

    Ve světě je spousty paradoxů, což bylo dokumentováno na několika příkladech chování rozvojových zemí vůči snahám pomoci. Přišlo také na časoprostorovou kompresi v komunikační (informační) epoše. Dnešní svět je velmi nepřehledný a nezbývá nám nic jiného než budovat důvěru, jsme odkázáni na odborníky a to od atomové elektrárny až po nanotechnologie. Internet změnil vzdělání, dnes není problém informaci najít, ale správně ji interpretovat.

    Globální problémy jsou vytvářeny lokálně, to je ale problém, před kterým lidstvo stojí poprvé a nemá pro řešení zkušenosti. Zde se nejedná jen o životní prostředí, ale také o ekonomickou oblast, což v posledních letech pociťujeme daleko intenzivněji.

    Pointu včetně vysvětlení názvu přednášky jsme se dozvěděli na závěr. Jedním z rozměrů globalizace jako šklebu je dnes přesun sociálních vazeb z reálného světa do virtuální reality, kde vytváříme karikaturu sebe sama - tedy škleb. Dále následovaly další škleby dnešní společnosti. Oproti tomu rukavice představuje vnitřek a vnějšek zároveň. Například zvenčí máme suroviny, lidský kapitál (i finanční) a nebezpečí. Otázka ale je, kde je to „zvenčí“? Rukavici lze prezentovat i v rozměru centra a periferie, kdy chudoba není problémem chudých, ale bohatých. Kde je tedy potom rub a líc? Nebo snad máme minci jen o jedné straně?

    Práce v sekcích

    link

    Na sobotní dopoledne připadla práce v sekcích, která se hodí zvláště diskutujícím, kteří to táhli až do ranních hodin. Jedná se tedy o nejoblíbenější část konferencí pořádaných sdružením EurOpen.CZ. Jde o volný čas, kdy se skupinky domluví na společném programu, nejčastěji vycházce do okolí. Zde se vyloženě nabízí hrad Zvíkov nebo pivovarský dvůr ve Zvíkovském Podhradí.

    Závěr

    link

    Je tedy globalizace přirozený vývoj civilizace, oblíbený buzzword novinářů nebo něco proti čemu je nutné bojovat? Přednášky spíše přinesly více otazníků než odpovědí, ale to přeci znamená, že seminář byl přínosný.

    Příští mezioborový 10. seminář bude opět za rok. Další akcí sdružení je jarní, jubilejní 40. konference, pro kterou je již k dispozici Call for papers.

    EurOpen.CZ je otevřená organizace, nabízející zájemcům svou organizační strukturu i zkušenosti při vytváření zájmových či regionálních skupin, jejichž cíle jsou stejné či blízké činnosti EurOpen.CZ. Vítáni jsou všichni, kteří by chtěli zlepšit činnost organizace a přispět k propagaci myšlenky otevřených systémů.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pavlix avatar 7.12.2011 13:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.CZ: 9. mezioborový seminář Štědronín
    Když i taková firma s velkým renomé, jako je RSA, byla napadena, měli by se i lidé chovat v IT vždy tak, jako by pracovali v ohrožené síti, nikoliv v zabezpečené.
    To se Jirsákovi nebude líbit...
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.12.2011 19:57 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.CZ: 9. mezioborový seminář Štědronín
    Obrázky nejdou otevřít. Chyba Error 500. Viz tohle vlákno ve starším článku.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.