Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 16:47

Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?

18. 8. 2008 | Jiří Poláček
Články - Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?  

Recenze linuxového desktopu, který má jít (na některých základních deskách) spouštět bez instalace operačního systému. V článku se dočtete, že to tak úplně vždy není, ale že když už Splashtop jednou běží, je docela použitelný.

Základní desky k recenzi zapůjčil obchod Czech Computer, kterému tímto děkujeme.



Splashtop I – vskutku Linux na desce?

Když se v loňském roce objevila v tiskových zprávách zmínka o systému Splashtop, byla občas prezentována jako návrat ke koncepci osmibitových počítačů, kde byl operační systém integrovaný přímo do hardwaru. Splashtop podle těchto prvních informací měla být speciální linuxová minidistribuce nainstalovaná „přímo na základní desce“, kterou by mělo být možné volitelně spustit bezprostředně po zapnutí počítače. Skutečnost je poněkud méně idylická, ve výsledku však přeci jenom docela dobře použitelná.

Oficiální představení

Pojďme si nejdříve Splashtop představit na základě informací z oficiálních webových stránek – www.splashtop.com. Úvodní obrazovka Splashtopu by mělo být to první, co uživatel uvidí po zapnutí počítače. Vlastní prostředí s předinstalovanými aplikacemi by se mělo spustit do pár sekund – samozřejmě pouze v případě, pokud si uživatel nevybere spuštění vlastního operačního systému. Celý Splashtop je softwarové řešení, vyžaduje pouze podporu BIOSu na základní desce.

Mnohem zajímavější informace nabízí webová sekce věnovaná vývojářům, a to především seznam open source programů, z kterých je Splashtop poskládán. Základem je samozřejmě kernel plus udev a Wireless Tools pro podporu hardwaru, systém tvoří BusyBox, aufs, ntfs-3g, FUSE a Python, grafické rozhraní pak sestává z XFree86, GTK+ a Blackbox. Další pomocné knihovny a verze programů zde nemá smysl opisovat, systém se samozřejmě vyvíjí a (snad) aktuální čísla lze dohledat na odkazované stránce. Dále je zde zmínka o přípravě vývojového rozhraní pro Splashtop, která je – doufejme – příslibem do budoucna pro vznik vlastních odnoží tohoto instantního Linuxu.

Express Gate sám o sobě

Expresní Brána od Asusu

Jak lze na oficiálním webu také vypátrat, podporu po Splashtop lze v současnosti nalézt pouze na nových základních deskách Asus, který jej uvádí pod vlastním obchodním jménem Express Gate. Pro vyzkoušení zařídilo AbcLinuxu.cz zapůjčení desky od obchodu Czech Computers – následující recenze se tak konkrétně bude týkat sestavy postavené na desce P5Q PRO.

Abych byl přesný, desky byly zapůjčeny hned dvě, kromě vybrané též model P5Q-E. Těžko říci proč, snad kdyby jedna nefungovala – pro účely testování systému Splashtop mezi nimi není rozdíl. Dlužno dodat, že zapůjčeny byly pouze samotné desky, ostatní komponenty jsem musel dodat vlastní – procesor, paměť, grafickou kartu, zdroj a nakonec i pevný disk a optickou mechaniku, o klávesnici, myši a monitoru nemluvě.

Popis testovací sestavy:
Základní deska: Asus P5Q PRO
Procesor: Intel Core2 6700 (2,66 GHz)
Paměť: A-DATA 2 GB DDR2
Grafická karta: nVidia GeForce 7600 GS
Monitor: Acer 17" AL1721 1280 × 1024
Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8 250 GB SATA
Dále klávesnice, myš, sluchátka s mikrofonem a mechanika DVD

Rána pod pás

První rozčarování přišlo velice záhy po zapnutí testovací sestavy a postupně narůstalo do větších a větších rozměrů. Namísto slibovaného Splashtopu se na obrazovce na chvilku zobrazí pouze lakonické upozornění, že Express Gate není nainstalován.

Zklamání – Express Gate není nainstalován

Následující studium manuálu postupně odhaluje krutou pravdu, o které propagační materiály nehovoří:

  1. Express Gate na základní desce vůbec není přítomen; v BIOSu lze pouze zapnout jeho podporu.
  2. Express Gate je dodáván na cédéčku s ovladači jakožto program pro Windows.
  3. Express Gate je nutno nainstalovat na pevný disk s rozhraním SATA v režimu IDE, který je připojen k řadiči na základní desce; disky PATA nejsou podporovány.
  4. Express Gate by mělo být možné volitelně instalovat na USB-disk.

Najednou bylo jasné, že k vyzkoušení Splashtopu povede ještě dlouhá a trnitá cesta.

V tuto chvíli jsem zaváhal, zda-li nemám celé testování zabalit – k čemu je ten Express Gate dobrý, když musím mít Windows? Celá situace byla o to horší, že jsem zrovna neměl k dispozici disk s rozhraním SATA. Nakonec jsem se rozhodl instalovat Windows na disk se starším rozhraním a Splashtop „hodit“ na flash-disk.

Neúspěšný pokus o instalaci

Z prvního pokusu o instalaci Express Gate lze potvrdit, že disky s paralelním ATA skutečně nejsou podporovány. Co je však horší, ani instalace na USB-disk nefunguje. Úvodní obrazovka po zapnutí počítače sice naskočí, ale při pokusu vstoupit do Splashtopu systém zamrzne na první virtuální konzoli obsahující logo Express Gate na černém pozadí. Bez disku na SATA to tedy opravdu nepůjde.

Přibližně takovou obrazovku uvidí uživatel hned po spuštění počítače, pokud má Splashtop nainstalován a povolen v BIOSu

Z této fáze zkoušení systému Splashtop lze zmínit alespoň nějaké podrobnosti o instalaci. Konkrétně na testovací sestavě se jednalo (z pohledu Windows) o tři adresáře (skryté) a dva soubory (taktéž skryté) umístěné přímo v nejvyšší úrovni diskového oddílu C:, celkově soubory v těchto adresářích po instalaci zabírají necelých 300 MB místa. Soubory jsou vesměs binární, jejich význam lze odhadovat pouze z názvu (například takový 14MB va-firefox.sqx zřejmě bude balíček prohlížeče apod.).

Adresáře s instalací systému Splashtop

Uběhl týden, než se mi podařilo sehnat si pevný disk na SATA, znovu na něj nainstalovat Windows a následně Express Gate, který se konečně skutečně rozjel. Tomu, jaký je Splashtop naživo, se bude věnovat druhá část této recenze.

Splashtop II – konečně naživo

V první části recenze jsme odhalili, že „Linux na základní desce – Splashtop“, ve skutečnosti na desce není, ale je zapotřebí jej nainstalovat z Windows na pevný disk s rozhraním SATA. To se nakonec podařilo, takže se konečně můžeme podívat, jaký ten Splashtop neboli Asus Express Gate je uvnitř.

Průvodce spuštěním

Po prvním spuštění libovolné aplikace se spustí průvodce nastavením sestávajícím ze tří kroků:

  1. Výběr jazyka a rozložení klávesnice

    Nastavení jazyka a rozložení klávesnice

  2. Souhlas s licenčním ujednáním
  3. Nastavení data a času

    Nastavení data a času

Nepotěšitelné, i když nepřekvapující, je zjištění, že podpora češtiny chybí. V nabídce je celkem 12 jazyků (angličtina, francouzština, němčina, japonština, čínština, arabština, italština, korejština, holandština, ruština, španělština, portugalština) a poloviční počet rozložení klávesnice (americké, anglické, francouzské, německé a dvě varianty japonského). Pokud však cizojazyčné prostředí není na překážku, prohlížení českých webových stránek nic nebrání – podpora fontů je na obstojné úrovni.

Když na mě vyjuklo licenční ujednání, zaváhal jsem poněkud. Jako tester bych si jej asi měl prostudovat – jenomže desku bude třeba za pár hodin vrátit, takže mnoho času nezbývá. No GNU GPL to evidentně není, na začátku je napsáno „EULA“ a délkou to také odpovídá těm windowsovým ujednáním, která nikdo nečte. Proto bez dalšího čtení souhlasím, abych se konečně dobral jádra věci.

První překvapení

Po spuštění nabízí Splashtop jednoduché grafické rozhraní s panelem tlačítek pro spouštění nabízených aplikací. Pět velkých ikon představuje zástupce pro Firefox, PhotoManager, Pidgin, Skype a ovládací panel; malé ikony pak zpřístupňují podružnější záležitosti jako správce souborů, přímý přístup k některým nastavením, nápovědu a ukončení práce v prostředí Splashtop. Již teď je možné dopředu deklarovat, že programy prostě fungují tak, jak mají, a celé prostředí působí svižným a sympatickým dojmem.

Panel pro spouštění aplikací

Možná se ptáte, proč jsou snímky obrazovky nekvalitní. Splashtop je umí vytvářet přes klávesovou zkratku Ctrl+Alt+PrintScreen, ukládají se však do formátu JPEG :-(

Veškerá nastavení programů lze uložit – není zapotřebí při opětovném spuštění Splashtopu vše nastavovat znovu. Nastavení se ukládají do adresáře asus.001 (číslo se může při reinstalaci Express Gate měnit) do souborů se speciální strukturou. Přímý přístup k souborům uloženým na windowsový oddíl nicméně není možný – přesněji řečeno není možné s pomocí správce souborů pracovat s diskovým oddílem naformátovaným jako NTFS, přestože na tomto oddíle je celý Splashtop nainstalován. Na toto je dobré myslet pro případy uložení stažených souborů z Internetu či prohlížení fotek ve PhotoManageru. Dá se nicméně předpokládat, že disky se souborovým systémem běžně podporovaným v linuxovém jádře budou dostupné bez potíží.

Konkrétně mohu potvrdit podporu VFAT, kterou byl zformátován připojený flash-disk a ISO 9660 vloženého instalačního cédéčka. Dlužno však podotknout, že diskové oddíly se hledají až po nastartování Splashtopu, což je důvod, proč nemohu nabídnout snímky obrazovky z průvodce prvního spuštění – obrazovku například takového licenčního ujednání prostě nebylo kam uložit.

Nastavení systému

Přestože základní nastavení prostředí se provede již v průvodci po prvním spuštění a ostatní parametry jsou přednastaveny tak, aby bylo možné aplikace ihned začít používat, nebude na škodu nejdříve spustit ovládací panel. Nabízí následující položky:

Nabídka ovládacího panelu

Jak ukazuje snímek obrazovky, s monitorem testovací sestavy si Splashtop nějak nevěděl rady, protože na výběr nedal vůbec žádné rozlišení. Celý test tak probíhal s rozlišením 1024 × 768 bodů, přestože připojený displej zvládá 1280 × 1024. Ač se to možná jeví jako maličkost, celý Splashtop to v takovém případě odsouvá do pozice „skutečně pouze náhradní řešení“ namísto něčeho, co bychom chtěli používat často.

Splashtop nedává na výběr žádné rozlišení ke změně.

Pár poznámek k aplikacím

Jak již bylo řečeno, aplikace ve Splashtopu fungují dobře:

Rub a líc

Asus inzeruje spuštění systému do pěti sekund v závislosti na výkonu počítače; na testovací sestavě Splashtop nastartoval za sekund osm plus další vteřinky zabere spuštění vybrané aplikace. Představy o rychlosti možná byly o kapánek optimističtější, i tak se jedná o velmi příjemné časy. Obrácenou stranu mince představuje (doufejme že prozatímní) uzavřenost části systému – mimo vyhrazené pískoviště se lze dostat stěží, nemožnost si pustit terminál a potažmo libovolnou aplikaci je pro znalého linuxového uživatele značně omezující. Problémem jsou též aktualizace, které jsou:

  1. potřebné – například ICQ v Pidgin nejelo kvůli „chybě“ zastaralého klienta;

    Důvod k aktualizaci celého Splashtopu

  2. prováděny stejně jako aktualizace ovladačů – stáhnou se z webu Asusu v rámci podpory k vybrané základní desce; k instalaci (samozřejmě) potřebují Windows.

Shodou okolností v době testování, tj. na konci července, informoval Phoronix, že se podařilo Splashtop prolomit. Snad to pomůže k rychlejšímu vydání SDK pro Splashtop a otevření cesty pro instantní Linux dle vlastního gusta – nezávislý na Windows, s vlastními aplikacemi a třeba i lokalizovaný do češtiny. Pak to teprve začne být opravdu zajímavé.


Základní desky k recenzi zapůjčil obchod Czech Computer, kterému tímto děkujeme.

Odkazy a zdroje

splashtop.com

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

Jardík avatar 18.8.2008 02:45 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Splashtop je shit. Nemá to ani akcelerované ovladače pro grafické karty, takže se tem všechno škube jakkráva, filmy a flash jsou pomalu překreslovány, externí zvukovka tomu nic neříká, písmo hnusné rozmazané.
Věřím v jednoho Boha.
Ilfirin avatar 18.8.2008 06:13 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Ikonky hnusně, wallpaper nevzhledný, venku hnusné počasí, úvodní znělka ošklivá, všechno špatně!
18.8.2008 07:23 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
no ve srovnani s tim co mam na desce ted a timhle tyhle detaily i ozelim ;-)
pavlix avatar 18.8.2008 15:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Hmm, nic versus nic, to je bezva srovnání :D.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 18.8.2008 15:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Teda to bylo k té verzi, co se musí instalovat na disk.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
18.8.2008 21:38 merlin111 | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Pomalé video ?? No asi na tom sotva budeš hrát 3D hry, ale pro internet včetně flash ?? . Používám radeonhd 1.2.1 což na R600 není ještě akcelerovaný a 2D se zdá rychlejší než proprietální fglrx ovladače od ATI-AMD. Zvládne to i dvd-video na fullscreen 1280x1024. Zatížení procesoru je sice kolem 80%, ale předpokládám, že do nové desky budeš dávat něco rychlejšího než je můj Athlon 3500. Stejné zkušenosti mám i na dvoujádru s Vesa ovladači, (zde v Debianu Etch totiz na poměrně nové integrované kartě (nevím typ) nic jiného nešlo a do fglrx jsem jít nechtěl)
Každá ulice je slepá jen do té doby, než si opatříš buldozer.
Ilfirin avatar 18.8.2008 06:10 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Výborná recenze.

Ze všech zmíňek jsem dostal pocit, že to skutečně žije na nějaké oddělené paměti přímo na motherboardu. V tomhle pro mě trochu šok (a opět děkuji, že se tomu konečně někdo podíval pořádně na zoubek) a kroutím hlavou, jak to jen jde.
To už se čék na celý slavný Splashtop může vykašlat a rovnou dát do dualbootu nějaké odlehčené distro že? Výsledek bude ten samý, ne-li lepší.
David Ježek avatar 18.8.2008 06:37 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
že žije na oddělené paměti "víme již 3/4 roku" ;-), plus další podrobnosti pro ty, které tahle věcička zajímá ... http://cdr.cz/a/22727
18.8.2008 07:10 Zdenek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Takze nekde to zije na pameti a nekde na SATA disku. A da se to nejak poznat z nazvu desky?
18.8.2008 09:33 bublifuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Mam ASUS M3N-HT DELUXE a "zije" to na desce, predinstalovane od vyrobce, tzn. neni nutne mit Windows. Windows jsou nutne pouze na update, ktery si muzete stahnout z webu.

Ze jmena desky to poznat asi neni, v manualu se pise "Onboard flash with Express Gate installed".
18.8.2008 15:17 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Desku mám také a fyzicky je to řešené tak, že Express Gate modul je natvrdo zapájený v desce do pinů USB11-12 nad druhým PCI-Express 16x slotem.
Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
Jendа avatar 18.8.2008 16:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Chci se zeptat :-)
a) kolik má ta flash?
b) je normálně vidět pod Linuxem?
c) jde do ní nainstalovat třeba Slax?
19.8.2008 07:52 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
a) 256MB
b) a c) zjistím
Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
19.8.2008 19:17 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Takže:

b) Linux ji nevidí; ani hwinfo, ani dmidecode, ani lsusb, prostě nic.

c) Čistě teoreticky ano. Aktualizace se skládá ze tří souborů:
     88˙965 CE_ASUSEG00_UB_v1.2.3.0_20080603.DAT
150˙417˙250 ST_ASUSEG00_256MB_v1.2.3.1_20080605.DFI
268˙213˙248 ST_ASUSEG00_256MB_v1.2.3.1_20080605.IMG
Nevím k čemu jsou ty dva menší, ale velmi pravděpodobně je ten největší úplně obyčejný image disku.

Express Gate Updater ale pro aktualizaci vyžaduje soubor *.DFI

Ihned po spuštění Express Gate Updateru zjistí Windows (XP) nové zařízení 'ASAP' a hned na to klasické 'Velkokapacitní paměťové zařízení'.

Tak tady to máte.
Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
Jendа avatar 19.8.2008 22:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Dík.
To je zvláštní, že to není normální mass storage. S tím Slaxem to vypadá bledě, po zavedení jádra by nedokázal přimountovat /. A nemusí oni podle GPL zveřejnit kódy, které se starají o obsluhu té flash?
20.8.2008 06:32 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Bych asi zkusil přímo SplashTop. Po registraci nabízejí SDK.
Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
20.8.2008 20:13 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
A pokud to k něčemu bude tak:

USB vendor ID = 13fe
USB product ID = 1c00

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
Stanislav Brabec avatar 20.8.2008 13:15 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Podle popisu bych spíš hádal, že jde o standardní mass storage zařízení s odpojovačem napájení. Splashtop pošle tajnou instrukci a USB zařízení se probudí.
Grunt avatar 21.8.2008 15:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
a) 256MB
Ježiš, to je pomalu na nějaké plnohodnotné lehké ditro.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.8.2008 09:53 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
přímo z typu desky to nejde poznat, pouze v popisu je uvedeno :

"Express Gate SSD" - paměť SSD na MB (tohle popisuje odkazovaný článek na cdr.cz)

"Express Gate" pouze podpora pro Express Gate na HD

další info ASUS třeba zde:

http://forums.hardwarezone.com.sg/showpost.php?p=30581322&postcount=206

http://forums.hardwarezone.com.sg/showthread.php?t=2005526

Zase něco jako GDI "tiskárny" ? Ořezaný Express Gate, nejde to nainstalovat ani spravovat bez Windows a ještě je to celé nějak divně zabalené, aby do toho nebylo vidět a nešlo to upravit? Kde je LinuxBIOS alias coreboot ?
18.8.2008 06:56 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ještě jedna vychytávka
18.8.2008 08:31 BMX | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mám P5Q-E. Hned u úvodní hlášky před P.O.S.T.em, informující otom, že Splashtop není nainstalován jsem pochopil, že si z nás ASUS dělá prdel a kde je zakopán pes. Tímto mě jakýkoli zájem o Splashtop opustil. Teda, né že bych ho předtím nějak výrazně chtěl používat - čistě zvědavost.
18.8.2008 09:41 Schmaker
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Koupit tuhle desku, tak se asi budu pěkně tlouct do hlavy - pěkně s tím vyčůrali, ešusáci
Jendа avatar 18.8.2008 16:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Při dnešních cenách flash pamětí tam mohli nahrát rovnou celý Xandros, co je v EEE, a bylo by to lepší. A ještě tam mohl být fsck, testdisk, parted...
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
18.8.2008 20:39 Klima
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kdyz to nejde modifikovat, tak je to dost k nicemu. Proste kdybych si mel vybrat, jestli chci doma tohle nebo stroj na tocenou zmrzlinu, tak si tohle nevyberu.
21.8.2008 01:22 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Legrace největší
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Není důvod aby STANDARDNÍ systém nabíhal déle než 5 vteřin. Místo aby opravili jádro, init, a Xorg, tak vymýšlejí akorát další a další nesmysly. Třikrát tfuj!
Táto, ty de byl? V práci, já debil.
7.1.2009 17:38 lm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Legrace největší

...jaaaj. Ibazeby tak :)

2.6.2009 15:22 tuxxer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

instalace ExpressGate v linuxu (pomoci Wine) ... odzkouseno

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1049170

23.8.2009 19:26 Jan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Splashtop alias Express Gate: Instantní Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý den, mohu se zeptat, jak jste v tomto Express Gate udělali print screen?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.