abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?

    16. 12. 2011 | David Ježek | Hardware | 4260×

    Dnes se podíváme na dvě nové rodiny procesorů, které, ač tak nadpis naznačuje, nestojí proti sobě. Zatímco 6jádrový Intel Sandy Brige-E míří do desktopů, 16jádrové Optery naopak do serverů. Vedle nich si povíme něco málo o serverovém laškování Hewlett-Packard s ARM procesory a také o novém grafickém jádře, které bude CPU od ARMu doprovázet v nadcházejících letech.

    Obsah

    Intel Sandy Bridge-E, zabiják Bulldozeru

    link

    Pokud něco definitivně zpečetilo osud Bulldozeru (přesněji procesoru AMD FX-8150) jako výkonnostní dvojky (trojky, …), pak to nebyl jen klasický Sandy Bridge procesor Intel Core i7-2700K, ale hlavně uvedení vylepšené platformy Sandy Bridge-E.

    Pro Intel toto představuje zatím spíše inženýrské cvičení než nutnost. Sandy Bridge-E se od Sandy Bridge liší víceméně v drobnostech, ty ale dávají systému rapidně vyšší výkon. Procesor má 2011 „nožiček“, které obsluhují mimo jiné čtyřkanálový paměťový řadič (mimochodem už byly ohlášeny první kity pamětí pro Sandy Bridge-E s celkovou kapacitou 64 GB) a ve svých útrobách nese celkem osm jader, uměle je však omezen na 6 jader. Když se Intelu zeptáte proč, odpoví vám, že dělal průzkum mezi zákazníky, jestli by radši pomalejší 8core, nebo rychlejší 6core při stejném TDP a zákazníci zvolili možnost druhou. No, mám problém tomu věřit, ale takové je oficiální stanovisko a na 8jádrový procesor pro desktopy si u Intelu zkrátka ještě počkáme.

    Pokud se bavíme o nejvýkonnější platformě, pak dejme jméno onomu nejvýkonnějšímu procesoru: Core i7 3960X. Ten jako jediný z celé rodiny nese plnou velikost L3 cache (15 MB) tak, jak je „do křemíku promítnuta“. Celý procesor včetně obou vypnutých jader má 2,27 miliardy tranzistorů, což je pro představu srovnatelné s Radeony HD 5800 a odhadem přibližně polovina toho, s čím přijde AMD a Nvidia u 28nm GPU. Sandy Bridge-E mimochodem neobsahuje integrovanou grafiku.

    PCI Express řadič procesoru nabízí celkově 40 linek druhé generace + 4 linky pro čipset X79. Nutno dodat, že aktuální verze sběrnice je inzerována jako 2.0 s tím, že CPU je na 3.0 připraveno. Desky, které nesou spínače/přepínače generace 3.0, již jsou na trhu, takže spolu s procesorem již chybí jen právě nějaká ta 28nm grafika s PCI Express 3.0 – prvních bychom se mohli dočkat po Novém roce, kdy tradičně probíhá monstr akce CES.

    Ke zmíněným pamětím se sluší dodat, že procesor zvládá obsloužit dva DIMM moduly na kanál, celkově tedy až 8 paměťových modulů, odtud uvedená kapacita 64 GB pro aktuálně ohlášený kit (která je zábavná v kontextu toho, že Intel na svém webu uvádí „Max Memory Size (dependent on memory type) 32 GB“). Ze specifikace plyne, že při plném osazení je podporována rychlost DDR3-1333, v případě polovičního množství modulů pak DDR3-1600. Nad tím ale visí XMP profily, skrze které jistě budou výrobci ždímat i takty vysoko nad DDR3-2000.

    Učiňme za dost i ukončení drbů: vedle vzduchového chladiče je s touto generací CPU k mání i vodník, konkrétně OEM od Aseteku označovaný jako RTS2011LC. Své chladiče a montážní kity oznámili mnozí výrobci, Noctua a Cooler Master je pak majitelům chladičů rozesílají zdarma.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AMD uvedla Opterony rodiny Bulldozer

    link

    Již od září AMD prodává svým partnerům 16jádrové opteroní Bulldozery, ale až do listopadu jsme si počkali na oficiální uvedení do prodeje. Nové modely se tak řadí po bok svých dosavadních 12jádrových bratříčků, které nesly v útrobách zjednodušeně řečeno dvojici Phenomů X6. 16jádrové Opterony nesou dvojici 8jádrových „Bulldozerů“.

    S ohledem na ne úplně přesvědčivý výkon Bulldozeru v desktopech vyvstává otázka, kam zamíří tyto nové Opterony. AMD jejich využití vidí mimo jiné v cloudových centrech, virtualizaci, databázích a všude, kde se ani tak necení výkon na jádro jako spíše co nejvyšší počet co nejvýkonnějších jader. Řada Opteron 6200 nabízí rozmezí od 4 do 16 jader, nižší Opteron 4200 pak 6 nebo 8 jader. Nejvyšší 6200 nese 16 MB L3 cache, 4200 pak logicky polovinu. 6200 pasuje do socketu G34. Bulldozery mimochodem míří i do superpočítačů, resp. HPC segmentu obecně. Jejich výhodou je jistě i podpora ultra-low-voltage DDR3 pamětí běhajících pouze na 1,25 V a až 12 DIMM modulů na procesor, tedy až 384 GB/CPU

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Serverový cluster Hewlett-Packard s ARM procesory

    link

    Vedle různých SPARCů, Power(ů), Itanií či procesorů rodiny x86 (a i dalších) se nám definitivně do serverového/výpočetního segmentu tlačí i ARM. Nejen Nvidia chystá své výpočetní čipy obohacené ARM jádry, jsou zde i další v čele s Hewlett-Packard. Ta ukázala světu nový projekt Moonshot, přesněji první pořádný ARM výstup z něj, serverový stroj Redstone. Jestli má evokovat podobnost s americkou raketou z počátků dobývání vesmíru, nevím, ale díru do světa možná opravdu udělá.

    V rámci projektu Moonshot zkouší HP jak ARMy, tak i další procesory včetně úsporných čipů Intel Atom, nízkoodběrových verzí Xeonů či Opteronů a bůhví co dalšího je napadne. V ARMovém stroji nasadila vůbec poprvé nové procesory EnergyCore od firmy Calxeda. Tyto SoC jsou čtyřjádrové ARMy obsahující dále RAM, SATA či PCI Express řadič a vše další potřebné včetně Baseboard Management Controlleru.

    HP dokáže v rámci jednoho clusteru nasadit najednou až 4 096 těchto procesorů, kdy je celek díky relativně nízké spotřebě poměrně nenáročný na rozměry. Do 2U pozice poloviční hloubky se nacpe celkem 18 karet po 4 SoC, celkově tedy 72 ARM jader. Do 4U rozměru tak lze dostat 288 „procesorů“ propojených 10Gbps sítí.

    Tolik malý pohled do budoucnosti v podání HP. Firma zatím uvedený koncept nechystá do běžného prodeje.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nové GPU ARM Mali T658 navyšuje výkon 4×

    link

    Až čtyřnásobek grafického výkonu má nabídnout nejnovější generace GPU architektury od ARMu, Mali T658. Dosavadní Mali T604 tak pomalu časem zamíří na lavici zapomenutých.

    Mali T658 nese 8 výpočetních jader s podporou OpenGL ES 1.1/2.0, OpenCL 1.1, DirectX 11, OpenVG 1.1 a dalších. Párovat se bude s CPU Cortex A7/A15. ARM se mimo jiné chlubí 4× antialiasingem se zcela minimálním dopadem na výkon a podporou až pro 16× AA – otázkou je, jestli něco z toho nalezne na „retina displejích“ chystaných telefonů a smartphonů uplatnění.

    Více informací zatím firma neprozradila. Lze očekávat, že vyšší výkon a s ním související i vyšší počet tranzistorů nepůjde díky novým výrobním procesům (20nm generace) na úkor spotřeby, to si ARM nemůže dovolit. O Mali T658 již projevili zájem výrobci jako Samsung, Fujitsu a LG.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.12.2011 03:19 qwz
    Rozbalit Rozbalit vše ECC
    Co mě udivuje, že ten nejrychlejší procesor Intel za $999 podporující 64GB paměti nemá ECC. Bez ECC je to leda tak na hry, žádnou vážnější práci na tom dělat nelze.
    16.12.2011 09:39 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC
    Ano, je na hry a domaci pouziti. S tim se Intel nijak netaji.

    Pro praci je treba pouzit Xeony. Ty by mely mit navic od zacatku i osmijadrovou variantu.
    16.12.2011 18:33 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC
    Stejný důvod, proč má i5 2300-2500 nemá HT, nebo proč mají Káčkové 2600 a 2500 vypnuté některé možnosti virtualizace, nebo proč i3 nemají AES. Intel se snaží tvořit motivaci pro nákup drahších čipů
    16.12.2011 20:46 asdfghjk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC
    Nebo proč Intel deklaruje podporu Vt-d pouze na Q67 a C202/204/206 chipsetech. Přestože ostatní chipsety to teoreticky umí taky, a občas to nějaká deska omylem skutečně podporuje.
    17.12.2011 18:22 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC

    proste umele nuceni zakazniku platit vic , a proto budu mit prakticky vzdy AMD ... vsechny procesory maji vse co tam AMD dokaze narvat .. a pomer cena/vykon neni taky nijak hrozny ( i kdyz mit kernel prelozeny po jednu minutu ...). Bohate mi staci a co se tyce Gentoo tam neni problem vyuzit vic jader buldozeru opravdu naplno ..

    USE="-gnome -kde";turris
    17.12.2011 22:02 asdfghj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC
    Me by skutecne zajimal napriklad multitasing test, rekneme 8 virtualnich masin, a srovnani jak si vlastne BD vede. Bohuzel, to co ti curaci recenzetni vydavaji za test multiaskingu, to je stupidita nejhrubsiho zrna.
    18.12.2011 21:52 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ECC
    Tak se domluv s nejakym prodejcem, at ti pujci od kazdeho dily na sestavu a otestuj to sam.
    16.12.2011 08:09 whata
    Rozbalit Rozbalit vše Zablokování jader
    No, tak ty jádra si zákazník v případě potřeby může vypnout i sám přes cpu online, i když nevím, jestli stále něco výrazného nežerou...

    Spíš se asi něco nepovedlo :)
    16.12.2011 11:21 yan.ko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zablokování jader
    Spise nechteji (nemaji potrebu) konkurovat svym serverovym procesorum.
    16.12.2011 15:31 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zablokování jader
    Presne tak, z technologickyho a nakladovyho hlediska je jedno jesli budou vyrabet 8mi nebo 6ti jadro, navic je klidne mozny, ze casem zacnou prodavat "licenci k rozsireni ze 6 na 8 jader" ... pripadne nejaky sikula prijde na to, jak to poresit. kdyby existovala konkurence, tak by si to dovolit nemohli, ale zadna tu jednoduse neni.
    17.12.2011 05:26 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zablokování jader
    No, když se blokují celá jádra, pravděpodobně jde o "harvesting", tj. použití čipů, u kterých by jedno nebo dvě jádra neprošla testováním, případně by se se všemi jádry zapnutými dotyčný čip nevešel do TDP specifikací (pro daný 8-jádrový Xeon), a takhle je ho možné použít. Oproti tomu specifické vlastnosti jako AES nebo vt-d těžko budou důsledkem harvestingu.

    Je jasné, že některé čipy můžou být zkriplené jenom kvůli tomu, že Intel potřeboval splnit objednávky na 6-ti jádra a žádné zmetky nebyly k dispozici (a tedy jsou 100% funkční), není to však podle mě pravděpodobné. Jelikož některé z čipů skutečně budou defektní, tak software upgrade nelze prodávat. Inzerovat to jako loterii ("vklad sto babek, odhadujeme, že šance na výhru je 40%, peníze nelze vrátit ani výhru vymáhat právní cestou") by asi bylo dost vošajstlich.
    16.12.2011 17:16 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Mam pocit, ze za chvilku budu mit na kazdy bezici proces jedno jadro. To by mohlo byt fajn :-)
    ps aux | wc -l
    128
    
    Nu, to bych fakt bral ;-)
    16.12.2011 17:51 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    To nepujde :-( Pridani kazdeho jadra (i HT-radobyjadra) zpusobi naspawnowani nekolika ( v mem pripade 8) kernelthreadu takze s pridavanim jader bude naopak ps aux | wc -l hodne rychle rust a zhruba na urovni tohoto sestijadroveho SB-E prekroci pocet kernelthreadu (6*2*8) pocet "uzitecnych" procesu na prumernem desktopu.
    17.12.2011 01:58 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?

    Není tohle vyřešeno na novějších kernelech (3.x)? Mám pocit, že se to na mailing listu řešilo a vyřešilo ještě snad před 3.x řadou.

    17.12.2011 09:29 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Vzhladom na to, ze z tych 128 bezia tak 2 a zvysok chrape, tak je uplne jedno, ci kazdy chrape na svojom alebo niekde spolu.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Petr Tomášek avatar 17.12.2011 13:31 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    No, ale zase pokud chrapou spolu, tak by se z toho mohl zrodit genius :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.12.2011 15:26 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?

    Nebo zombie proces :-D

    17.12.2011 18:20 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Bezi jich o hodne vic :-) Mam tu na x strojich vsemozne pocitaci aplikace, takze cim vic jader, tim lepe.
    17.12.2011 19:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    To proto, že máš dvojjádro ne? ;-)
    18.12.2011 09:53 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Ok, myslel som, ze tak max. 2 by chceli bezat (ready to run) a zvysok chrape dobrovolne. Ale ked tam pocita trvale niekolko veci sucasne, tak ich ma asi viac.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Bedňa avatar 16.12.2011 23:13 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Intel je ZLO!
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    17.12.2011 18:26 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?

    prakticky nelze nez nesouhlasit ..

     

    Za stavajici situace je Intel az moc velky. Jedine co ho dokaze jakz takz ohrozit bude ARM ale to by se ta platforma musela vice otevrit a prestat kazdy vyrobce delat pro prakticky stejny hw jako ostatni delat vlastni sadu propietarnich ovladacu ..

    USE="-gnome -kde";turris
    18.12.2011 10:15 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Příliš velký je. Je jen otázka, zda za to muže Intel nebo zcela a naprosto neschopná konkurence. V tom druhém, mnohem pravděpodobnějším případě, ovsem Intel že zla vinit nelze...
    19.12.2011 03:41 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Intel je ZLO!
    Teď náhodou nijak extra zlý není, protože se mu technologicky velmi daří (jediné, kde lze nalézt problémy by snad mohly být segemnty jako tablety a smartphony, kde by se snad daly očekávat nekalé pokusy o prosazení, ale zatím to vypadá, že celkově Intel vůbec nemusí talčit na pilu a a jede mu to hladce). Jo dřív, když mu K7-K8 dávaly zabrat, tak se snažil i v zákulisí (zneužití kompilátoru, machinace s OEM odběrateli...).
    19.12.2011 19:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Už jsou jeho všechny současné procesory schopny takové triviální činnosti jako softwarová změna násobiče frekvence?
    22.12.2011 13:18 XXX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Jsi si jisty, ze je to skutecne tak trivialni?

    A i kdyby, je proste mozne, ze Intel tuto vec nechce nechat ridit softwarem. A dokazu si i predstavit proc.
    22.12.2011 23:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    I kdyby ne softwarem, tak aspoň nějak.

    Možné to je, strana 446. Takovej jemnej krok neměl žádný x86 od intelu :-D.

    Pokud se intel bojí toho, že se přetaktovaný CPU se spájenejma pinama prodá jako lepší varianta, tak se to právě softwarovým nastavením vyřeší (navíc vždycky může typ cpu vyfrézovat do povrchu těla procesoru). Navíc tímto ušetří drahé nožičky :-D :-D.
    17.12.2011 19:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    2011 nožiček? OMG!

    Schválně zda za dva týdny udělaj 2012 pinů (samozřejmě nekompatibilní s 2011, jak jinak :-D).
    vlastikroot avatar 18.12.2011 10:22 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Ono to nejsou snad ani nozicky, jako spis dotykovy plosky. Je to hrozny zlo tyhle sockety intelacky.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    David Ježek avatar 18.12.2011 10:28 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    naopak. od dob 775 došlo k posunu, tyhle nové sockety mají již slušnou pevnost, chladiče se nasazují rychle a z ukotvení procesoru má člověk dobrý pocit, s amd není výjimkou, že při sundavání chladičem vytrhne s chladičem i cpu ze socketu, protože pasta je příliš dobře "přimlaskla" - to je v pořádku z hlediska přenosu tepla, ale ne když v tom prudkém náhlém pohybu člověk ohn enožičky cpu. ale nepochop mě špatně, mě amd socket nevadí, s tímto problém nemám (zejm proto, že vím jak to sundat, abych cpu nevyrval s chladičem).
    vlastikroot avatar 18.12.2011 10:44 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    To se mi u tech novych AMD s AM2 nikdy nestalo, delaly mi to spis stary procesory co mely min nozicek. Ja sam mam v PC LGA775 a problem s tim nemam, ale uz jsem mel problemy s deskama pro LGA775 (deska z CZC prisla s ohlyma hackama v socketu, pry ze jsem to znicil ja ...). Asi mi to neprijde jako moc dobry reseni, klasicky ZIF sockety maj sice taky nevyhody, ale zase ta dotykova plocha mezi nozickou a pliskem je tam vetsi a neda se tak jednoduse ten ZIF socket znicit. Jestli je pro napajeni lepsi velky pocet (cca pulka z 2011) malinkych kontaktu nebo min poradnych, to nevim.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    18.12.2011 14:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Jo vlastně plošky. Stejně, hlavně mě zajímá proč jich proboha potřebujou tolik :-). Jinak technologie plošek je imho lepší než nožiček. Procesor je levnější na výrobu (otázka, zda se to na ceně u Intelu nějak projeví).
    19.12.2011 03:45 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Skoro půlka je napájení. :-) A dalších ~500 si vezme ten čtyřkanálový paměťový řadič.
    19.12.2011 19:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Hmm to by měl vyrobit jednu souvislou plochu na napájení :-D.
    28.12.2011 21:53 otakar | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Problém je, že u tak velkých proudů a zároveň malém napětí ti jedna velká plocha nepomůže (přechodový odpor a síla přítlaku kontaktu).
    29.12.2011 01:37 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Fantazii se meze nekladou, napájení by mohlo být klidně i na šrouby :-D.
    29.12.2011 12:04 otakar | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Komu není shůry dáno ani chycenej fantas nepomůže :-)
    18.12.2011 14:27 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Jejich výhodou je jistě i podpora ultra-low-voltage DDR3 pamětí běhajících pouze na 1,25 V a až 12 DIMM modulů na procesor, tedy až 384 GB/CPU
    Tohle dává smysl, taková jednosocketová mašinka pak uživí opravdu hodně virtuálních strojů.
    19.12.2011 09:13 Jeniis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 16jádrový Bulldozer, nebo 12vláknový Sandy Bridge-E?
    Ježku, ty jsi ale blb. Zase tu šíříš svoje hlouposti proti Bulldozeru a Opteronu. Sandy Bridge-E je zmetek a Intel to sám přiznává, když uvádí dodatečné opravy jako zprovoznění virtualizace a 2 dalších jader.

    http://www.tomshardware.com/news/intel-cpu-sandy-bridge-e-c2-virtualization,14252.html

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.