abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů

    11. 5. 2012 | David Ježek | Hardware | 3179×

    V dnešním dílu si ztrestáme slíbený dluh z minulého týdne. Představíme si nejnovější duální grafiku od Nvidie, povíme si, jak je na tom TSMC s 28nm výrobou a jaký moc hezký ARM CPU se jí podařilo vyrobit, abychom vše završili novými enterprise SSD od Hitachi a jednou hodně moc velkou televizí od Panasonicu.

    Obsah

    Nvidia uvedla dvoučipovou GeForce GTX 690

    link

    Vrabci si o ní štěbetali, ale přinést ji muselo hejno vzducholodí. GeForce GTX 690 je monstrum ve stylu GTX 590, 9800 GX2 a podobných „zvěrstev“, kterými nás výrobci čas od času oblažují, aby se na několik týdnů zase papírově předehnali ve výsledcích 3D Marku či něčem podobném.

    GeForce GTX 690 to má o to horší, že její cenovka je vpravdě nechutná. No řekněte sami, dali byste za grafickou kartu nějakých 23 000 Kč? Inu, to je daň za dvě výkonná 28nm GPU a PCB, které tuhle obludu s TDP 300 W nejen pojme, ale i uživí.

    GeForce GTX 690 svými takty odpovídá spíše o něco později (před pár hodinami) uvedené GeForce GTX 670 (o té zase příště), pochopitelně v provedení „X2“. Osazovat ji do PC je něco jako vzít si do tramvaje nejnovější román Neala Stephensona či Stephena Kinga.

    Každopádně pokud chcete to nejvýkonnější a máte v prasátku opravdu hodně moc Kalorií českých, pak neváhejte. Dostanete 3072 CUDA jader, celkem 4 GB 6,0GHz GDDR5 pamětí (zlé jazyky tvrdí že na hraní v ultra vysokých rozlišeních je to málo – a mají pravdu) a nutnost mít zdroj s 8+8pin napájením.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    A co teprve dva kousky v QuadSLI :-)

    Hardwarové novinky

    TSMC popohnala 28nm ARM za 3GHz hranici

    link

    Od 28nm Otesánků pojďme kvapem mezi 28nm anorektiky.

    Rozporuplné zprávy stále přicházejí z TSMC. Na jednu stranu víme, že výrobci GPU nejsou moc šťastní z výtěžnosti a objemů výroby, na druhou stranu nás i oni sami i TSMC masírují zprávami o stále světlejších dnešcích i zítřcích (nejen o tom, jak se daří výroba 28nm hi-end GPU, ale také jak rostou kapacity atd.). Do toho tedy přichází další kladná zpráva, a sice z ARM tábora, který je pro samotnou TSMC velice důležitý, neboť u ní vyrábí jak Nvidia své Tegry, tak Apple svá SoC pro iPady a iPhony.

    Tchajvanský výrobce popohnal svůj úsporný 28nm výrobní proces k vysokým frekvencím. Dvoujdárový ARM Cortex-A9 se jí totiž podařilo vyrobit tak, že šlape na pracovní frekvenci 3,1 GHz. Pro tyto účely byla použita subvarianta procesu označovaná jako 28HPM, která při vysokém výkonu současně přináší jisté úpravy zamezující nežádoucím proudovým ztrátám, ale přímo nejúspornější varianta výrobního procesu 28LP to není. Každopádně pokrok je to obrovský, v současné době se v chytrých telefonech používají jádra Cortex-A9 taktovaná někde v rozmezí 1,0 až 1,5 GHz, nyní tedy TSMC předvedla více než dvojnásobek, a to díky přechodu od dosavadní 40nm právě k 28nm výrobě.

    Jak již ale však zaznělo, nejde o 28LP subvariantu, ale 28HPM, která přeci jen baští poněkud více elektřiny, takže tento prvotní vzorek není v žádném případě v uvedených zařízeních použitelný. Teoreticky si jej lze představit v serverech či noteboocích, kde již jej půjde jak uchladit (3.1GHz takt podle všeho při daném form factoru takových přenosných zařízení vyžaduje aktivní chlazení), tak uživit, navíc tato zařízení budou lépe benefitovat z výrazného nárůstu výkonu. Pro mobilní telefony a podobné přístroje čekejme pomalejší verzi, která začne právě tam, kde 40nm končí, a sice na 1,5 GHz, ale za 2GHz hranici se pouštět nebude.

    Cortex-A9 se řadí mezi starší jednodušší jádra, již nyní se ví mimo jiné o Cortex-A15, které přináší vyšší poměr výkon/takt. Tyto věci budou ale samozřejmě dosti záviset i na tom, kdo si jaká jádra licencuje a u koho si zajistí výrobu: TSMC není jediná, spolehnout se na 28 nanometrech můžeme minimálně na Samsung či GlobalFoundries a další.

    Hardwarové novinky

    Jinak výroba na 28nm bázi nám pozvolna roste, ale z mixu, který TSMC nabízí, je to stále malá část. Největší podíl pochopitelně zabírají obě předchozí generace: 40nm a 65nm (s 55nm die-shrinkem).

    Hardwarové novinky

    Hitachi ukázala 12Gbps SAS SSD

    link

    Nedávno jsme si připomněli nákup diskové divize Hitachi firmou Western Digital. Regulační orgány si mimo jiné vydupaly, že obě firmy budou ještě nějakou dobu vystupovat odděleně, navíc bude uměle vytvořen další výrobce HDD (o to se postará Toshiba). Nový SSD počin tak nadále nese značku Hitachi GST.

    Tento výrobce, který je vlastníkem původní harddiskové divize IBM, samozřejmě neopomíjí SSD. Nástup podchytila možná pomaleji než výrobci pamětí jako OCZ, ale předváděčkou SAS SSD s 12Gbps rozhraním o sobě dal hodně vědět.

    Žádné hotové řešení zatím nemíří na trh, firma ve spolupráci s výrobci řadičů předvedla příští generaci, která jistě pronikne i do desktopového SATA. Aktuálně její řešení pracuje bez potíží s řadiči a expandery PMC-Sierra a LSI. SSD umí na tomto SASu využívat i sekundární připojovací kabel, kdy celková propustnost dosahuje až 4,8 GB/s.

    Bez bližšího upřesnění tu tak máme výhled na SSD, která budou konkurenceschopná PCI Express modelům všude tam, kde je potřeba v serverech k SSD snadný a rychlý přístup plus odpojitelnost za běhu – zde je benefit externích SSD SAS krabiček oproti PCI Express kartám. Hitachi bude své řešení předvádět v srpnu a konferenci v Kalifornii, komerčního nasazení se dočkáme v příštím roce.

    370cm 8k × 4k plasma Panasonic

    link

    Když už je dnešní díl takový zčásti megalomanský, zakončeme jej ve stejném duchu. Panasonic totiž ve spolupráci s NHK, japonskou vysílací společností, připravil pokračování loňské demonstrace. Tehdy NHK spolu se SHARPem předváděli velkou LCD televizi s rozlišením 8k, dnes tedy přišla na řadu plasmová technologie. Panasonic je vlastníkem původní americké „firmičky“, která plasmy vyvinula, a tak není divu, že je to právě ona, kdo je první.

    370cm televize rozlišení 7680×4320, na nějž se Japonci již řadu let chystají a již v tomto desetiletí s ním začnou vysílat (to my tady v křupanově mezi Polskem a Rakouskem se možná dohrabeme k 1920×1080i :-(). S prototypem se můžete osobně setkat mezi 24. a 27. květnem v tokijských Science & Technology Research Laboratories společnosti NHK. Firma očekává, že po doladění se takovéto displeje objeví nejdříve v komerčním nasazení a do domácností dorazí později. Vše bude záviset na tom, jestli vůbec bude dostatek obsahu, který by bylo možné v 8k takzvaně konzumovat.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Před Panasonicem pochopitelně stojí ještě jedno úskalí, a sice pokračují práce na snižování spotřeby. Firma sice s každou další generací přinese zlepšení, ale když si srovnáte spotřebu aktuální generace řekněme 1,0 až 1,5metrových plasem s FullHD rozlišením a tuto 8k obludu s 16× více obrazovými body, je jasné, že se na současné generaci panelů pohybujeme v kilowattech. Na to, že v Japonsku před pár dny odstavili poslední jaderný reaktor, je to počin odvážný :-).

    Jak s oblibou dodávám, u prvního 8k pornofilmu bude takové řešení využitelné i pro ty lékaře, kteří si dělají atestaci z gynekologie, u 8k už možná i bakteriologie :-).

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.5.2012 08:47 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    A jaký by vlastně měl být obsah, který by občan měl na takových pidlivizích konzumovat? Humorné zprávy na pidlivizi Zhovn@, na ČT2 dokument o pandách a tím to končí... Filmy jsou buď staré, blbé nebo emerické... Nestačí na tohle obyč Orava?
    David Ježek avatar 11.5.2012 09:07 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Filmy jsou buď staré, blbé nebo emerické...
    Jedeš! :-)
    AraxoN avatar 11.5.2012 09:29 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Môžeš si hnoj užívať v ultra rozlíšení, môže Ti to zabrať celú obývačku a splácať to budeš len 5 rokov. No nekúp to! :-D
    11.5.2012 08:59 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    bakteriologie :DD
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    11.5.2012 09:31 satai
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Jako hlavni problem s jinak vytecnymi nVidiemi 6x0 vidim v tom, ze jsou to karty optimalizovane na hrani, ale s Radeony 7xx0 se nemohou merit ve vypocetnich operacich. Rozhodnuti NV chapu, z jejich uhlu pohledu je vice nez rozumne, ale zrovna se mi moc nehodi do kramu.
    Solitary avatar 11.5.2012 23:11 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Musis pockat na GPGPU orientovanou grafiku, udajne se takova chysta... ale souhlasim, ty GTX680/670 vypadaji tak atraktivne (pro hrace) protoze jsou pro hry predevsim urcene, zatimco Radeony HD7900 jsou orientovane i pro vypocty. GTX680 ma GPGPU vykon jako rada HD7800, tj. dost oseknutej.
    12.5.2012 13:09 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    GTX680 ma GPGPU vykon nizsi nez GTX580, ktera je jeste za HD7800.
    Koukni na testy.
    Solitary avatar 13.5.2012 03:56 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Kdyz to projdes cele a ne jen jeden test, tak uvidis, ze nekde se prave i vyrovna HD7870... jinak ano, je slabsi.
    13.5.2012 11:45 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Jenze to bych musel odignorovat zbylou pulku recenze:
    "Výpočty floating point a double precision jsou zcela jasně v kompetencích architektury GCN a opět musím smutně dodat, že libovolné řešení Nvidie je zde deklasováno."
    GPU Tahiti (Radeon HD 7900) je opět s velkým přehledem nejrychlejší. Konkurenční GeForce GTX 580 jsou zde absolutně bez nároku na slušné umístění. Nová GeForce GTX 680 nezvládne benchmark vůbec..".
    A diskuzi:
    "Zdravím, v grafech PS6 beta Vám chybí GTX680"
    "Dobrý den, nechybí. Neudělala test a to samé platí i o jiné benchmarky, kde chybí."
    Solitary avatar 13.5.2012 21:33 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Hadas se se mnou, kdyz s tebou souhlasim? :) Vsak ja rikam, ze je slabsi, GTX680 nema jadro urcene pro GPGPU vypocty, resp. je znacne osekane. Ve hrach je pak vykonem nekolik procent na HD7970 a to s lehce nizsi spotrebou a mensim jadrem. Ale je bezpochyb, ze Nvidia GPGPU jadro pripravuje, jelikoz ho zkratka potrebuje do svych profi reseni (Tesla)... pujde o velke jadro s velkou spotrebou, ale samozrejem i velikym vykonem, ktery na 99% ve vypoctech prekona HD7970. Osobne to vidim jako velmi chytry tah od Nvidie. Prodavat GPGPU v herni sfere je zkratka nevyhodne a nenajde si tam dost zajemcu.
    11.5.2012 11:36 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    tak to už si ty "herečky" budou muset holit pipinu mezi každým záběrem
    11.5.2012 15:23 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    A pozor na pupínky :)
    David Ježek avatar 11.5.2012 15:31 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    čistě teoretická úvaha nad 8k pornem točeném dle dogma95 nepřipadá v úvahu? Tety teoreticky, přeci jen body jako "film nesmí obsahovat povrchní akci" se u tohoto žánru obscházejí jen obtížně :-D
    12.5.2012 14:47 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Tak vzhledem k tomu že dogma vyžaduje 4:3 tahle myšlenka hapruje už na širokoúhlosti formátu 8k. :-)
    11.5.2012 13:30 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    V posledni vete ma byt asi nejdriv 4k a pak 8k.
    11.5.2012 15:32 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Jaky je ten posledni roman od Stephensona ? Uvazuju, ze bych do toho sel :D ..

    NN
    David Ježek avatar 11.5.2012 15:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Jestli myslíš Reamde, tak ještě jsme nesebral odvahu. Ta vázaná 1000str bichle je prostě tak obrovská, že kolem toho chodím jen po špičkách :-)
    11.5.2012 16:32 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    objednano :D

    NN
    David Ježek avatar 11.5.2012 23:03 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Příloha:
    takhle nějak ;-)
    12.5.2012 12:02 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    wow, btw pekna knihovna :D vubec jsem netusil, ze "command line" vyslo knizne !

    NN
    David Ježek avatar 12.5.2012 12:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Příloha:
    dík. ono když jsem na ebayi viděl tyhle neskutečně krásný britský paperbacky, tak bylo rozhodnuto (plus skutečnost že z británie bylo poštovný za 1/10 oproti US a navíc žádné problémy s clem)...
    12.5.2012 17:53 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Pokud chces opravdu HARDCORE cetbu, tak doporucuji Odyssesus (James Joyce) :)
    14.5.2012 09:39 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28 nanometrů, 12 gigabitů a 3,7 metru plasmových bodů
    Chacha, to mi připomnělo, tuhle jsem viděl v knihkupectví zajímavou kombinaci: vedle toho Odyssea ležela Velká kniha příběhů pro XXI. století :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.