abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo

    25. 7. 2014 | David Ježek | Hardware | 3456×

    Letní okurková sezóna vrhá do světa převážně ohlášení toho, co výrobci teprve chystají. Dnes si tedy nepovíme o konkrétních nových produktech, místo toho se podíváme, co se pro nás chystá v horizontu nadcházejících řekněme 12 měsíců.

    Obsah

    AMD představila notebookovou / all-in-one platformu Carrizo

    link

    Zatímco v desktopech spokojeně spinká, no vlastně už ani několik let nejde napsat „na vavřínech“, v mobilním segmentu se AMD hodně snaží. Sotva máme na trhu chvíli APU rodiny Kaveri, přichází informace o nástupci. Carrizo je platformou pro počítače typu vše v jednom a notebooky. Přinese novou CPU mikroarchitekturu Excavator, nástupce Steamrolleru, jehož již bude vyrábět pro AMD firma Globalfoundries, a to 28nm procesem.

    Hardwarové novinky

    Carrizo bude využívat až čtyři procesorová jádra rodiny Excavator. Tato architektura přinese vedle DDR3 také podporu DDR4 pamětí a očekává se, že zahrne instrukční sady AVX2 (vektorové instrukce z Intel Haswellu), BMI2 (opět Haswell) a instrukci RDRAND, která vrací náhodně generované číslo z hardwarového generátoru CPU (poprvé se objevilo u Intel Ivy Bridge, předchůdce Haswellu).

    CPU část doprovodí GPU, které bude třetí generací architektury GCN. Nabídne 8 výpočetních bloků (konkrétní počet v nich obsažených stream procesorů se teprve dozvíme), vyšší efektivitu, plnou podporu HSA (architektura umožňující pro výpočty používat sjednocený výkon CPU a GPU jader – proto AMD již dnes nehovoří o počtu stream procesorů, ale o GPU jednotkách) či DirectX 12. Multimediální stránka bude též nové generace, zvládne současně dekódovat 9 až 18 FullHD streamů, resp. 9 komprimovat. To dává výpočetní potenciál pro s přehledem realizovanou (de)kompresi 4k videa, byť je zde ještě ten problém, že nevíme, jak na tom Carrizo bude z hlediska H.265 (ale bylo by smutné, kdyby pro tento formát nebyla v roce 2015 podpora).

    Každopádně, AMD sama u Carrizo nehovoří o DDR4, první verze tedy asi bude spoléhat jen na DDR3-2133 (aspoň něco, ale již Kaveri zvládalo DDR3-2400 – je škoda, že zde AMD nedává GPU části šanci krmit se rychleji daty). Grafika zvládne současně obsluhovat tři displeje, bude zde HDMI 2.0 výstup, tedy podpora 4k/60 Hz. A samozřejmě PCI Express 3.0, zejména pro možnost rozšířit grafický výkon přídavnou kartou (PCIe 3.0 ×8).

    Hardwarové novinky

    Carrizo je navrženo pro rozsah TDP od zhruba 12 po 35 W. Lze předpokládat, že na této generaci AMD postaví i desktopový produkt, s TDP kolem 65 W, byť samozřejmě může jít i výše (ale to už patrně bude klesat efektivita výkon/spotřeba). Z hlediska grafického výkonu ale ještě musím zmínit jednu nepotvrzenou spekulaci: nejvyšší modely by prý mohla doprovázet grafická paměť v podobě 20nm HBM (High Bandwidth Memory – vrstvené paměťové die na velice rychlé sběrnici připojené přímo k hlavnímu čipu – JEDEC na ně už má specifikaci; v případě AMD je pak pravděpodobné, že tato HBM část bude na stejném pouzdře s APU, podobně jako tomu bylo kupříkladu u GPU pro Xbox 360 (viz foto), který na jeho pouzdře doprovázela rychlá eDRAM; stejně tak čipsety AMD 790G / 790G(X) byly občas doprovázeny vlastní 128MB DDR3 pro GPU část – tím chci naznačit, že AMD / ATI má s tímto již solidní zkušenosti). O HBM se hovoří i v souvislosti s budoucími hi-end Radeony či Nvidií, ale vše jsou opravdu zatím jen spekulace.

    Seagate dodává zkušební vzorky 8TB pevných disků

    link

    Stavitelům cloudových úložišť zaplesalo srdéčko. Šéf Seagate na nedávné konferenci oznámil, že firma již v tuto chvíli svým partnerům dodává testovací série 8TB pevných disků pro enterprise použití a vše je na dobré cestě. Nejde přitom o chystanou HAMR (heat-assisted magnetic recording) novinku, ale o evoluci klasické / GMR / SMR (shingled magnetic recording) technologie.

    Tyto 8TB disky jsou samozřejmě 3,5palcové. Seagate nyní ladí jejich výrobu na základě odezvy partnerů, kteří je testují ve svých raccích. Dle šéfa Seagate je zatím odezva výborná, ale jisté je, že tohle neznamená nic konkrétního z hlediska běžné dostupnosti na trhu. Seagate po odladění a rozjetí sériové výroby jistě bude nejdříve saturovat své enterprisové partnery a teprve někdy poté (tak o rok a více později) možná přijde na řadu nějaký ten „Desktop HDD“.

    Zaujala mě ale jedna věc. To, že se všichni zbývající výrobci v posledních měsících sjednotili na 6TB discích, není tajemstvím. HGST (divize Western Digitalu) to udělal na bázi heliových disků, WDC / Toshiba (která to peče s WD) zase pomocí klasické technologie, stejně jako Seagate, který zvolil SMR. Jenže právě HGST (dříve Hitachi, ještě dříve IBM) býval tahounem vývoje. To zaspali, nebo jak si jinak vysvětlit, že jejich heliové disky jsou v aktuálních prohlášeních kapacitně poraženy SMR technologií od Seagate? Nelze vyloučit, že si to schovávají na nějakou nejbližší konferenci.

    Drby: Nvidia 20nm TSMC technologii přeskočí, AMD ji použije, ale není to priorita

    link

    Zmatečné informace se objevují v souvislosti s GPU nikoli nové generace (to se stihne i ještě na 28 nanometrech), ale nové výrobní generace. Jak známo, TSMC má problém si udržet zákazníky, jelikož její nadřazenost v rychlosti přípravy nových výrobních procesů je ta tam a ani oproti duu GlobalFoundries – Samsung s jejich spojenými 14nm FinFET kapacitami již nedokáže konkurovat výrazně vyššími objemy výroby. A navíc je drahá jako prase.

    Takže nejenže se Apple poohlíží právě u dua GlobalFoundries – Samsung, ale ona i Nvidia uvažuje, že „dvacítku“ přeskočí a AMD už se dávno rozhodla, že posílí svoji výrobu u partnera, který již ostatně její APU a GPU běžně vyrábí: GlobalFoundries (což je jen tak mimochodem původně výrobní divize AMD, později odštěpena do samostatné společnosti). TSMC tak pro 16nm FinFET technologii ulovila jako prvního čínský Huawei s jeho prťavoučkými ARMíky, ale jinak to ještě bude běh na dlouhou trať, kdy se ani tolik nezahojí na zákaznících z hlediska investic, které spolykal 20nm proces, jeho 16nm FinFET bude evolučním vylepšením.

    Právě Nvidia, která byla až dosud spolehlivým konzumentem všeho nového, co TSMC vrhla na trh, si totiž údajně staví hlavu. 20nm technologii nepoužije, jelikož u ní TSMC zrušila již předloni frekvenčně výkonnou varinatu a soustředila se zejména na mobilní použití. Nvidia po 28 nanometrech využije až vyladěnou a výkonnou variantu této 20nm technologie, tedy již zmíněnou 16nm FinFET. Spočítala si asi, že se jí nevyplatí ladit čipy pro přechodnou technologii, když již nyní TSMC vlastně umí riskovou výrobu následnou technologií. Prvním velkým 16nm FinFET čipem Nvidia u TSMC má být GM204, GPU chystané pro nové GeForce GTX 880 Ti a nižší varianty.

    Je to velmi zvláštní situace. Byly doby, kdy TSMC vyráběla všechna světová hi-end GPU, byly doby kdy Intel zcela kraloval mobilnímu segmentu, byly doby, kdy hry vycházely jen na Windows. Ale co, za 5 či 10 let tomu sami nebudeme věřit, ač jsme to zažili.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.7.2014 22:01 nonsense
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo
    není tajemstvím. HGST (divize Western Digitalu) to udělal na bázi heliových disků, WDC / Toshiba
    ... a jak dlouho jim helium v discích vydrží. Doufám, že to bude alespoň do záruky.

    V cloudových úložištích to asi nebude tak palčivý problém, ale BDU (Běžný Domácí Uživatel), případně BFU se asi nepřestane divit, kam že se poděla jeho data, kam ?
    A pozdě jich žehrati bude, neboť jak psáno v písmu, BDU, příp. BFU velmi pečlivě zálohuje svá data, ovšem až po první ztrátě.

    Malá technická,
    Kam efektivně odzálohovat 8TB dat ?
    Připomínám zálohovat, ne zabezpečit, neb o RAIDu (skoro) všichni vědí...
    (nebo by alespoň meli vědět)

    NN
    the.max avatar 27.7.2014 01:46 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo
    Páska?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    28.7.2014 04:33 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo
    ... odsud až na Měsíc a zase zpátky.
    28.7.2014 10:01 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo
    A navíc je drahá jako prase.
    Nešlo by to poněkud korektněji? Snad jako vepř, ne?
    Jiří Svoboda avatar 28.7.2014 12:04 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD chystá pokročilou platformu Carrizo
    Ještě jinak, bere se to už v druhé lekci (viz stupňování).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.