abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader

    2. 8. 2016 | David Ježek | Hardware | 3769×

    Letní sucho, které za chvíli překlopí červenec do srpna, pomalu rozčesávají svěží novinky chystané pro blízkou budoucnost. Vedle čerstvě uvedeného Titanu X od Nvidie se podíváme na nové NAND flash čipy od WD / Toshiby, povíme si o až 2TB SSD pro rozhraní U.2, jak to bude s Nvidia Volta a také jaké procesory AMD Zen nás, možná ještě letos, čekají.

    AMD Zen podrobněji

    Světem už koluje řada vzorků procesorů generace Zen, a to jak určených pro běžné desktopy, tak těch serverových. Pokud se parametry potvrdí, v desktopech nás čekají čtyřjádrové a osmijádrové procesory (a s dvoujádry snad ani počítat nemáme). V případě osmijádrových v kombinaci s HT se bude Zen tvářit jako 16vláknový. Momentálně uváděné frekvence jsou 2,8 / 3,2 GHz (základ/boost), přičemž v klidu se procesor bude zpomalovat až na 550 MHz. L2 cache o přepočtené velikosti 512 kB/jádro, L3 cache čtyřnásobná. To vše u procesoru s TDP 95 W (čtyřjádro 65 W) a klidovou spotřebou 5 W (čtyřjádro 2,5 W). Je jasné, že přechod na 14nm FinFET výrobu u GlobalFoundries skutečně přinese nejen daleko lepší běh v zátěži, ale právě též vynikající klidové hodnoty, takže AMD opět bude mít procesory minimálně srovnatelné s Intelem.

    V serverech nás čekají až 32jádrové, resp. až 64vláknové procesory, kdy pro tuto nejvyšší konfiguraci čekejme TDP na hodnotě 180 W s takty někde kolem 2,5 až 2,9 GHz. Každopádně počáteční důraz Zenu bude na desktopový segment, kde by se první procesory měly objevit již koncem roku s všeobecnou dostupností začátkem příštího roku. Později přijdou též APU.

    Nvidia Titan X generace Pascal jde do prodeje

    Nejvyšší model generace Pascal se objeví v nabídce e-shopu Nvidie již 2. srpna, a to s cenovkou 1200 dolarů. Prodávat jej bude pouze Nvidia přímo, neobjeví se tak karty od partnerů. Karta nevyužívá nějakou plně aktivní verzi GPU GP100, ale jiný čip GP102, který obsahuje 12 miliard tranzistorů a 3584 aktivních CUDA jader (z celkových 3840). Paměťová sběrnice má šířku 384 bitů a visí na ní 12 GB GDDR5X paměti s efektivní pracovní frekvencí 10 GHz. Frekvence GPU jsou 1417/1531 MHz (základ/boost) a výkon má sahat až k 11 TFLOPS v single-precision. TDP je na hodnotě 250 W.

    HWN

    Super Talent představil SSD pro rozhraní U.2

    Enterprise rozhraní s nevábným označením SFF-8639, které bylo před několika měsíci přejmenováno na U.2, využívá nová řada SSD amerického výrobce Super Talent, který se zaměřuje zejména právě na různá atypická řešení (od 1,8" ATA ZIF až třeba právě po U.2). Řada je označena jako SSD PCIe Nova a už v názvu ukrývá, že tato SSD využívají PCI Express, konkrétně čtveřici linek typu 3.0, tedy propustností dosáhnou na tutéž špičkovou rychlost jako plnohodnotné M.2 či typická SSD v podobě přídavné karty typu PCI Express 3.0 ×4.

    Bohužel pro Super Talent již tradičně platí, že jeho datasheety nesou minimum až přímo nedostačující množství informací, pročež o nových SSD víme, že zvládají sekvenční rychlosti čtení/zápisu 3000/2200 MB/s a využívají blíže nespecifikované MLC NAND flash čipy.

    Nabízené kapacity jsou 120, 240, 480, 960 a 1920 GB; SSD s tímto rozhraním mají standardní velikost běžného 2,5palcového disku s vyšším tělem, tedy konkrétně v tomto případě 69,85 × 100,00 × 9,50 mm. Pasovat tak budou do řady serverových řešení, což je jasný benefit oproti PCI Express kartám či něčemu typu M.2 kartiček. Rozsah pracovních teplot je 0 až 70 °C, relativní vlhkost 8 až 95 % při 25 °C. Střední doba mezi poruchami je pouze 1 milión hodin.

    HWN

    Nvidia Volta zůstane na 16nm FinFET výrobě

    Jak už nějakou dobu víme, po Pascalu nás u Nvidie čeká architektura Volta. Původní optimistické odhady na ni dříve pasovaly lepší výrobní proces, nicméně to vycházelo z očekávání, že s námi 28nm proces nebude tak dlouho. I Volta tak bude vyráběna 16nm FinFET technologií u TSMC, nicméně lze předpokládat, že opět vyladěnější verzí, jako to na 28 nanometrech předvedl kupříkladu Maxwell vůči Kepleru.

    HWN HWN

    Ostatně, jak naznačuje levý obrázek, bývaly i doby, kdy Pascal nebyl v plánu. Nvidia v posledních letech hodně měnila roadmapy. Je otázkou, co vše ještě stihne nabídnout generace Pascal a co se objeví ve Voltě, nicméně lze též klidně předpokládat, že Volta bude vlastně „Pascal Refresh“, například s pamětmi, které bychom si mohli volně označit jako „HBM3“, tedy vysokokapacitními čipy přímo na pouzdře GPU. Otázkou je, jestli vůbec, případně kdy se objeví první 10nm hi-end GPU Nvidie, neboť neslavnou 20nm výrobu u TSMC třeba Nvidia plně přeskočila, jelikož ji s ohledem na 16nm FinFET (což je do určité míry 20nm proces s 3D tranzistory) ani nemělo smysl použít. Vše tak rozhodne spíše to, jaká bude 10nm technologie a jak připraví TSMC následnou 7nm. Volty se to ale podle všeho týkat nebude.

    Western Digital po koupi SanDisku ohlašuje s Toshibou 64vrstvé BiCS NAND flash čipy

    Další evoluční krok ve vrstvení NAND flash die v jednom pouzdře je dosažen. Firmy Western Digital a Toshiba společně ohlásily začátek výroby 64vrstvých NAND flash čipů typu TLC, se kterými dále poroste kapacita SSD a dalších úložišť. O třetinu tak navýšily počet vrstev z dosavadních 48. Aktuální omezená výroba umí vrstvit die do podoby 256Gbit čipů, později se počítá s přechodem na dvojnásobnou kapacitu. S nasazením nových čipů v produktech počítá Western Digital ještě letos a již v tomto čtvrtletí se rozjedou dodávky partnerům obou výrobců. Plnohodnotnou sériovou výrobu rozeběhnou ale až v příštím roce, pravděpodobně je vedle přechodu na die s vyšší kapacitou potřeba ještě rozšířit potřebné výrobní kapacity ve společných továrnách WD / Toshiba v Japonsku.

    Konkurenční Samsung aktuálně také nabízí 48vrstvé čipy s výhledem na 64vrstvé. Jelikož se těmto firmám daří držet zhruba stejné tempo vývoje, lze předpokládat, že i Samsung nasadí 64 vrstev nejpozději v počátečních týdnech příštího roku. Jen u něj bývá méně obvyklé informovat o věcech s takto velkým předstihem před výrobou reálných produktů.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.8.2016 19:55 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Nová APU od AMD by už bodly, dochází jim dech. Na A-7800 se jen tak tak dá zahrát v rozumném FPS ve wine Tomb Raider v 1280x1024 na nejnižší detaily. Nedávno jsem pořídil větší monitor s 1920x1080 a tam si v nativním rozlišení nezahraju nic.
    3.8.2016 19:56 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    A dedikovanou grafiku nechci kvůli jejich nenažranosti.
    4.8.2016 07:06 win.net | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Jsou i grafiky, které moc nežerou. Mohla by ti vyhovovat AMD HD7750 či GTX 750/750Ti.
    Z nové generace pak AMD RX 460 nebo GTX 1050.
    Chi um nens la-kuu
    5.8.2016 01:48 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Noa hlavne neprovozovat hry ve wine pod linuxem..
    Blaazen avatar 5.8.2016 02:42 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    @ Z nové generace pak AMD RX 460 nebo GTX 1050.

    Tyhle mě taky zaujaly. Která z nich bude lepší na linuxový desktop se dvěma monitory? (Ale to se asi ptám trochu brzo.)
    5.8.2016 17:51 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    120 W je ale pořád dost. Stávající APU žere 65 W.
    5.8.2016 17:53 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Oprava, to bylo u RX 470. RX 460 říkají 75 W. Ale k tomu ještě připočítat ten procesor.
    5.8.2016 19:46 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Asi podla toho, ci preferujete open-source ovladace.
    4.8.2016 19:02 balki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    Hmm, procesory Zen, to aby sa neplietlo s procesormi Xeon, (citaj Zeon). Zen nebo zeon, to je fuk. Hele klidek, chci si jen trosicku dachnout.
    5.8.2016 01:23 unicode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD Zen – v desktopu 8 jader, v serverech 32 jader
    A co AMD a AVX512?
    10.8.2016 11:53 uncle Screwdriver
    Rozbalit Rozbalit vše s takty
    Co jsou zač ty takty? To je něco z muziky, ne? Takový to um-ca-ca um-ca-ca...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.