abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (12%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 450 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?

    12. 10. 2012 | David Ježek | Hardware | 4473×

    Vedle obligátního tématu procesorových válek mezi Intelem a AMD, kde to poslední dobou spíše vypadá na jasné vymezení pozic obou výrobců v různých segmentech, se podíváme na jeden moc hezký displej, jednu moc hezkou paměťovou kartu a jednu naprosto ohavnou až urážlivou grafickou kartu…

    Obsah

    Levné procesory „Ivy Bridge“ až po Novém roce

    link

    Je otázka, jestli volit slovo „už“, nebo „až“, to nechám na vás. Nicméně nikoli letos, ale až v příštím roce v prvním čtvrtletí (což nejpravděpodobněji znamená post-CESové období druhé poloviny ledna) přijdou na trh levné varianty CPU na bázi 22nm architektury Intel „Ivy Bridge“.

    Teprve až za čtvrt roku tedy dostane své bratříčky v současnosti již dostupný procesor Intel Pentium G2120, 3,1GHz dvoujádro s odlehčeným IGP, TDP 65 W a podporou DDR3-1600. Příští rok k němu přibude model G2130 (velmi pravděpodobně o 100 MHZ vyšší takt), nižší řadu pak zastoupí G2020 (2,9 GHz) a tu nejnižší již Celerony G1620 a G1610 (ty by měly mít takty 2,7, resp. 2,6 GHz a samozřejmě méně cache, případně i další parametry osekanější). Tak jako u vyšších CPU řady Core iX, přijde i úsporný Celeron. Model G1610T sice poběží jen na 2,3 GHz, ale zato nabídne TDP 35 W.

    Jak s vyššími pozicemi (o kterých to dnes není) zacvičí uvedení procesorů architektury „Haswell“ to se ukáže, ale bude to jistě zajímavé. S ohledem na to, že „Piledriver“ zatím vypadá, že bude víceméně jen drobným faceliftem „Bulldozeru“ a ač desktopová APU „Trinity“ jsou slušným upgradem předchozí generace „Llano“, AMD letos nijak na Intel netlačí, takže modrého giganta vlastně nic moc nenutí spěchat.

    Hardwarové novinky

    AMD Z-60 „Hondo“ zaútočí na tablety

    link

    AMD jde totiž právě opačným směrem. Tím, který jí vytýčil její aktuální šéf Rory Read. Nově uvedený čip Z-60 „Hondo“ je totiž od pohledu sympatický skvost: dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, ale doprovázený grafickým jádrem (HD 6250) s 80 stream procesory či 1MB L2 cache totiž vedle obvyklé výbavy nabídne tabletům mimo jiné USB 3.0 rozhraní, samozřejmě hardwarovou akceleraci 1080p videa atd. To vše při TDP pouze 4,5 W, díky němuž AMD hovoří o výdrži typického tabletu s tímto čipem na hodnotě 10 hodin s běžícími Windows, 8 hodin při používání internetu a 6 hodin přehrávání videa. Tablet s „Hondo“ pod kapotou také vydrží až dva týdny v S3 režimu. Z-60 si totiž bere v idle jen 750 mW (při S3 si to celé mimochodem řekne jen o 80 mW!), 1,12 W při surfování a 1,57 W při přehrávání videa. FCH si žádá 600 mW, zbytek systému pak 1,58 W v idle, resp. 2,17/2,54 W při surfu/přehrávání videa.

    Typický tablet s „Hondo“ pod kapotou by měl mít tloušťku těla menší než 10 mm, přičemž tím hlavním tahákem bude jasná věc: „Hondo“ není nějaký „trapný ARM“, jde o x86 procesor, na kterém tedy nepoběží vykastrované Windows RT, ale plnotučné Windows 8. Konkurenční Atomy si mohou o jeho výkonu nechat jen zdát: v 3D Marku 03 je to „Hondo“ vs. Atom N2600 jasných 1701 bodů : 373 bodů. O 137 bodech tabletového čipu Intel Z670 snad raději pomlčíme :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Sharp přidává na trh další FullHD displej pro mobily

    link

    Pomalu ale jistě nám přibývá výrobců displejů s (minimálně) FullHD rozlišením a úhlopříčkou umožňující, při troše skřípění zubů, použití v mobilních telefonech. Nejnověji se svým displejem přišla firma Sharp, a to na akci CEATEC 2012 v Japonsku.

    Nový displej má rozlišení 1920×1080 (resp. 1080×1920, jak se říká smartphonovým dialektem :-)) a úhlopříčku 5 palců. A když už řadu měsíců máme na trhu smartphone od Samsungu s 5,3palcovou úhlopříčkou, tak ač je obojí ve skutečnosti „pádlo“ není možné jej nepovažovat za displej pro mobilní telefony. Tento Sharpův tak nabízí 443 ppi, což by nejspíš v Applu označili již jako „über-retina“.

    Z historie připomenu, že svůj 5palcový IPS displej s rozlišením 1920×1080 představila konkurenční LG již v květnu tohoto roku. Ostatně jsou to právě tito dva výrobci, kteří se drží na špici vývoje a mimo jiné dodávají Applu jeho „Retina“ displeje, včetně těch pro nové Macbooky Pro s rozlišením 2880×1800. Vedle toho se ale sluší připomenout i japonskou Toshibu, která už před rokem demonstrovala v akci 6,1palcový displej s rozlišením 2560×1600, tedy 498 ppi. Takto velký smartphone ale (zatím?) nikdo neměl tu drzost na trh uvésti :-).

    Značka vhodná k bojkotu: Club 3D

    link

    Osobně mám takový zvyk: pokud některý výrobce dělá prasárny, kterými chce v podstatě „podvést“ neznalé zákazníky (i když si o to často svojí neznalostí koledují), pak od tohoto výrobce přestávám kupovat. Tak jako nevolím ČSSD (od chvíle, kdy volby do krajského zastupitelstva provázely billboardy s mladou maminkou s dítětem v ruce a nápisem „Minule jsem nevolila a pak nám všechno zdražili“) a nekupuju polské výroby („posypová sůl inside“), tak vím, že nikdy nekoupím žádnou grafickou kartu od Club 3D. Drzost tohohole výrobce totiž překročila všechyn meze.

    Club 3D totiž uvedl GeForce GT 640 osazenou 4 GB paměti. GT 640, která je nejplesnivější, nejpomalejší možnou grafikou poslední generace, ve skutečnosti tím nejnižším, co nevzniklo jen přeznačením generace minulé, nabízí tolik paměti, že nejméně 4×, ale spíše 8× převyšuje rozumně využitelné množství. Firma si za tento svůj počin žádá 177 Euro, což je cena vyšší než i několikanásobně rychlejšího Radeonu HD 7850 s 1 GB GDDR5. Fujtajksl.

    Hardwarové novinky

    16GB SDHC Eye-Fi je konečně tady

    link

    Pokud jste si oblíbili SDHC karty s integrovanou WiFinou, které není potřeba přehazovat do čtečky či s foťákem připojovat k PC, ale díky nimž lze přímo z foťáku na dálku snímky stahovat, tak by vás mohla potěšit zbrusu nová kartička od tohoto výrobce.

    Eye-Fi uvádí 16GB kartu Pro X2 Class 10, která vedle dvojnásobné kapacity oproti dosavadním kartám nabízí i vyšší rychlostní certifikaci, tedy minimálně 10 MB/s při čtení/zápisu. Na jednu stranu hezké, ale mám pocit, že důvod pro nevydání 32GB karty bude ryze marketingový, technicky ji lze jistě vyrobit z již dnes dostupných čipů (ať již pro WiFi část, tak co se NAND flash týče). U nás bych očekával cenu někde mezi 2 500 až 3 500 Kč, uvidíme, kdy se karta objeví.

    Srdcem Eye-Fi systému je vedle karty samozřejmě softwarová podpora instalovaná na uživatelovo PC. Software Eye-Fi Center je k dispozici pro Windows a Mac OS X, pod Linuxem se dle Wikipedie musíme zatím spokojit s nástroji jako eyefi-config (zobrazení logů, nastavení bezdrátového připojení) a několika nástroji pro příjem snímků z karty: EyeFiServer (Python), iiid (C++), RyFI (Ruby) či Node-Eyefi (NodeJS). Nicméně prvotní nastavení UploadKey a TransferMode musí stále být uděláno v originální aplikaci pod některým z výrobcem podporovaných uzavřených OS. Používáte tohle někdo pod Linuxem?

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    D.A.Tiger avatar 12.10.2012 01:57 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Firma si za tento svůj počin žádá 177 Euro, což je cena vyšší než i několikanásobně rychlejšího Radeonu HD 7850 s 1 GB GDDR5.
    To jo... skoro 4500,- za kartu s čipem na 900 Mhz a paměmi na 1600 Mhz je opravdu moc. Ale proč je tu cena porovnávána s AMD?

    pro srovnání:

    SAPPHIRE HD 7850 - GPU: 860MHZ (AMD) MEM: 4800MHz ( 1GB DDR5 ) Cena : 4459,-

    GIGABYTE N650OC-1GI - GPU: 1100MHz (nVidia) MEM: 5000MHz ( 1GB DDR5 ) Cena: 2675,-

    (Zdroj Alsa.cz )

    Není to trochu nefér srovnání? Skoro to vypadá jako by autor chtěl protěžovat karty AMD....
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Jendа avatar 12.10.2012 03:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Fakt to jde srovnat? Nehledě na to, že některé projekty podporují jenom ATI…
    D.A.Tiger avatar 12.10.2012 09:11 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Fakt to jde srovnat?
    Jenže mě nejde o to který čip kterého z výrobců je lepší a výkonnější (a až v takových detailech), ale o to že i u karet s nVidia čipy najdu řádově kvalitnější kartu v poměru cena výkon, než je ta recenzovaná. Ono se dá v podtextu té odkazované věty číst "kašlete na to, radši si kupte tenhle Radeon", což mi příjde trochu nekorektní....
    Nehledě na to, že některé projekty podporují jenom ATI…
    A to souvisí s kartami nVidia jak? A krom toho, jestli máš na mysli softwarové projekty, tak ať si je strčí co nejdál a nejhlouběji - až tam kde slunko nesvítí.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Jendа avatar 12.10.2012 10:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Jenže mě nejde o to který čip kterého z výrobců je lepší a výkonnější (a až v takových detailech), ale o to že i u karet s nVidia čipy najdu řádově kvalitnější kartu v poměru cena výkon, než je ta recenzovaná.
    Aha, ale co když jsou všechny nVidie prostě méně výkonné než ATI?
    A to souvisí s kartami nVidia jak?
    Pravda, to tam bylo trochu offtopic.
    A krom toho, jestli máš na mysli softwarové projekty, tak ať si je strčí co nejdál a nejhlouběji - až tam kde slunko nesvítí.
    A když žádný jiný projekt, který by uměl danou věc, prostě neexistuje?
    D.A.Tiger avatar 12.10.2012 11:54 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Aha, ale co když jsou všechny nVidie prostě méně výkonné než ATI?
    Může bejt, o tom se tady fakt nechci hádat. Ale pokud jsem si dobře přečetl ten úryvek, tak autor nerecenzoval kartu založenou na AMD GPU, ale nVidida. Nabídl jsem konkrétní příklad, kde bych srovnal poměr cena/výkon. A ta karta od Gigabyte je rozhodně neporovnatelně výkonnější a levnější, než ta od Club 3D ne? Proto se ptám proč zrovna AMD.
    A když žádný jiný projekt, který by uměl danou věc, prostě neexistuje?
    A kolik jich je a takových aby to bylo možné nějakým způsobem odstínit přes os (případně jeho komponenty)? Jediný případ, kdy to osobně považuji za ospravedlnitelné je, když dany SW. nějak manipuluje přímo s daným HW. (například poskytuje možnost jeho nastvení, měření, atpd...)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Jendа avatar 12.10.2012 14:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Proto se ptám proč zrovna AMD.
    Nevím, asi chtěl ukázat, že konkurence má mnohem rychlejší karty.
    A kolik jich je a takových aby to bylo možné nějakým způsobem odstínit přes os (případně jeho komponenty)? Jediný případ, kdy to osobně považuji za ospravedlnitelné je, když dany SW. nějak manipuluje přímo s daným HW. (například poskytuje možnost jeho nastvení, měření, atpd...)
    Já nemůžu za to, že to vývojáři napsali v Brooku s ATI-specific ASM optimalizacemi…
    pushkin avatar 12.10.2012 10:51 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Jenže mě nejde o to který čip kterého z výrobců je lepší a výkonnější (a až v takových detailech), ale o to že i u karet s nVidia čipy najdu řádově kvalitnější kartu v poměru cena výkon, než je ta recenzovaná. Ono se dá v podtextu té odkazované věty číst "kašlete na to, radši si kupte tenhle Radeon", což mi příjde trochu nekorektní....
    Proboha, četl jsi ten text vůbec? Tak ještě jednou:
    Osobně mám takový zvyk: pokud některý výrobce dělá prasárny, kterými chce v podstatě „podvést“ neznalé zákazníky (i když si o to často svojí neznalostí koledují), pak od tohoto výrobce přestávám kupovat. Tak jako nevolím ČSSD ... , tak vím, že nikdy nekoupím žádnou grafickou kartu od Club 3D. Drzost tohohole výrobce totiž překročila všechny meze.

    Club 3D totiž uvedl ... Firma si za tento svůj počin žádá 177 Euro, což je cena vyšší než i několikanásobně rychlejšího Radeonu HD 7850 s 1 GB GDDR5. Fujtajksl.
    Autor tu rozhodně neporovnává AMD vs. nVidia, ale zcela konkrétně kritizuje uvedení karty s nevýkonným chipem osazeným nadměrným množstvím paměti za nesmyslnou cenu. Toto není o AMD vs. nVidia, jak se to snažíš interpretovat, ale o Club 3D.
    D.A.Tiger avatar 12.10.2012 11:44 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Proboha, četl jsi ten text vůbec?
    Dost často nereaguji, když si něco přečtu. Opačně to neumím ;)
    Autor tu rozhodně neporovnává AMD vs. nVidia, ale zcela konkrétně kritizuje uvedení karty s nevýkonným chipem osazeným nadměrným množstvím paměti za nesmyslnou cenu. Toto není o AMD vs. nVidia, jak se to snažíš interpretovat, ale o Club 3D
    Mě to tak prostě vyznívá, vzhledem k tomu, že vím, že existují mnohem kvalitnější a zároveň levnější gr.karty na bázi nVidia čipu. Navíc, jestli jsi četl můj příspěvek tak jsem se jen prostě ptal proč je to tedy srovnáváno s cenou Radeonu, když když tyhle čipy dělá jiný výrobce. Když nechápu, tak se zeptám. Nebo je na tom něco špatného?
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Solitary avatar 13.10.2012 06:07 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Je to proto, ze na tehle cenovce zacina prave model HD7850... coz je za tu cenu to nejvykonejsi, co lze poridit. O neco slabsi model 650Ti od Nvidie zacina cenovkou niz, 660 a 660Ti uz jsou zase drazsi.

    Skutecne tu tedy nejde o srovnavani vyrobcu, ale ciste o srovnani dvou stejne drahych grafickych karet a jejich vykonu. Shodou okolnosti, je to srovnani Geforce a Radeonu.
    18.10.2012 19:02 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ejhle, konečně někdo, kdo zvládá češtinu na sémantické, nikoli pouze na syntaktické úrovni. Gratuluji, váš postřeh je naprosto správný.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    12.10.2012 07:14 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    Z-60 zní jako zajímavý procesor pro embedded použití. Absolutní čísla spotřeby vypadají hodně dobře a grafický výkon se leckomu taky může hodit. Přinejmenším občas přijde poptávka, kde se někdo dožaduje HW akcelerace OpenGL, velikého procesorového výkonu, případně specificky přehrávání videa, a topný výkon by měl být nula - aby nebylo třeba řešit chlazení. Zatím jsem takovým lidem pracně vysvětloval, že základní fyzika platí pro každého, procesory vyrábějí dvě-tři firmy (takže výrobci motherboardů už mezi sebou velké rozdíly mít nemohou) a teplo nejde teleportovat / odeslat over IP. Z-60 by mohl cosi změnit. Poměr výkonu CPU/topného vypadá zajímavě i v případě, že grafické jádro zůstane nevyužito. Jenom by mě ještě zajímala spotřeba při plné zátěži, řekněme nějaký 3D benchmark a/nebo CPUburn (nebo tak něco).
    [:wq]
    12.10.2012 14:14 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    V dnesnich tabletech dnes nalezneme vykonejsi procesory, takze si myslim, ze toto je pouze jeden z poslednich vykriku do tmy od amd.
    12.10.2012 15:30 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    Možná Vám to s Vašimi schopnostmi přijde nepochopitelné, ale v "průmyslové" oblasti je spousta "integrátorů řešení", kteří umí trochu programovat a systémácky přitesávat windowsy nebo snad ještě Linux (zcela vyjímečně někdo QNX), ale cokoli co není x86 a nemá BIOS (= není PC) je pro ně nepoužitelné (pakliže se nejedná o PLC). Prostě základní PC-compatible look and feel má pro "průmyslové využití" nezpochybnitelné výhody. ARM se v hardwaru pro všeobecné průmyslové použití chytá velice okrajově. Možná se na tom časem něco změní. Zatím ale platí, že ARM je vhodný pro velkosériové consumerské zapečené jednoúčelové tamagoči hračky, do kterých nelze zasahovat. Kdo potřebuje malou sérii pro nějakou telemetrii / vzdálené měření / jednoduchou regulaci / vizualizaci, sáhne prakticky bezvýhradně po x86. A může být výhoda, pokud ta destička schovaná někde v elektro krabici nesežere elektřinu za 600 Kč ročně, ale třeba jenom za 150 Kč ročně. Protože běží furt, tak je znát každý Watt. A je sakra znát, jestli se do 5W vejdu s Vortexem (= kozí dech) nebo s plnotučným dvoujádrem na úrovni řekněme Athlona/Durona co umí MMX/SSE a pro zájemce HD grafiku s akcelerací videa. Pokud je pravda, že to nakope zadek Atomu, je to při té wattáži HODNĚ zajímavé. VIA ať se jde vycpat. Někomu třeba stačí Vortex, ale už třeba dnešní běžný uživatel na něj těžko bude instalovat OS: podpora XPček ze strany Microsoftu a výrobců ovladačů je už hodně slabá, a v oblasti Linuxu na to jde bez velkého mučení nainstalovat (z aktuálních dister) už jenom Debian nebo Slackware, což dnešního klikacího programátora taky spíš odradí. Čili moderní x86 SoC pro moderní operační systémy, se spotřebou pod 5W, je hodně zajímavý - i když ten procesorový výkon nakonec slouží k tomu, aby na tom někdo spustil primitivní klikací nesmysl napsaný v Javě...
    [:wq]
    12.10.2012 23:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    ..... Prostě základní PC-compatible look and feel má pro "průmyslové využití" nezpochybnitelné výhody. .....
    Což je škoda, protože většina periférií je na PC totálně neefektivní. Už jenom ten blbej standardizovanej RS232 má furt FIFO jako z roku razdva (~16550A). Přitom jsem viděl kartu přes 10 let (no možná už 20) starou a s označením vyšším (tuším, že se dalo na uartu vyšplhat až do 1kB FIFO a automatickým handshakem, pak už se to IMHO rozmělnilo kvůli usb apod.). A samozřejmě co je v kompu z roku 2006? Maximálně 16550A s možností tak ~500kbps :-( .

    Jinak souhlasím, ARM SoCy by potřebovaly standardizaci jak prase drbání.
    15.10.2012 12:00 uff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    Souhlasím že efektivita různých periferií na PC může být dost tristní, zejména se to týká všelijakých legacy zařízení, kterými se "průmyslová" branže jenom hemží. Třeba dnešní procesor s taktem v řádu GHz se snaží něco regulovat, a snímače má připojeny přes sběrnici, která běží na 8 MHz (tzn. tisíckrát pomaleji). Případně si čte hodnotu snímače přes nějaký sériový port, po kterém se baví ukecaným protokolem...

    Nemluvě o efektivitě "spotřeba napájení vs. regulační funkce (užitek)" :-)

    Pokud se týče latencí, tak ty taky postupně spíš rostou: vemte si, že v dávných dobách měl procesor ISA jako svou nativní sběrnici. Dneska jde transakce do ISA sběrnice skrz FSB, north bridge, hublink/DMI/PCI-e, south bridge, typicky PCI, PCI/ISA bridge... a pak zase celou cestu zpátky. Je fakt že propoj mezi S.B. a N.B. už není pomalý hublink jako u posledních PIII (i815) a prvních P4 (i845), takže od té doby se absolutní délka latencí asi už neprodlužuje a především se trochu "umravnila" co do determinismu. Přesto: kolik asi čekacích stavů CPU jádra způsobi instrukce inb/outb na nějakou ISA periferii? :-)

    Dobrá finta jsou taky různá zapojení GPIO v embedded počítačích. Lepší případ je, že to SuperIO šváb na LPC (=ISA) vyexportuje jako samostatný I/O port v ISA address space. Už jsem ale taky viděl zapojení, kde venkovní GPIO bylo obsluhováno nějakým expandérem na I2C, I2C master byl implementován GPIO piny SuperIO švába, ale nejednalo se o hardwarový I2C master, nýbrž o softwarovou bit-banging implementaci, která navíc pro každý "bit bang" musela sahat do SuperIO švába skrz jeho "configuration access port" = multiplex skrz dva porty v IO prostoru (protože zrovna tenhle šváb měl GPIO přístupné v řídícím registru). Libovka.

    Pokud se týče měřících a I/O karet, není všechno nutně starý šunt. Tuším se dělají i měřící karty na PCIe (resp. PXI) - viz NI. Ale většina low-endových I/O karet je pořád na PCI, dělají se i historické modely na ISA (protože to zákazníci pořád chtějí). Dodnes se občas objeví někdo, kdo potřebuje zachovat v provozu starožitný software který cosi reguluje, a hledá k němu kompatibilní hardware. Futuretro - člověk se nenudí. A nejlepší je, když ta starožitnost napsaná v DOSu má rychlejší odezvu regulační smyčky, než by měl systém postavený z "dnešní moderní" HW+SW skládačky na bázi PC nebo PLC. Staré věci v DOSu na PCčku mají blíž k dnešním jednoúčelovým řešením na bázi MCU+FW.

    Spousta aplikací ale rychlou odezvu nepotřebuje, vstupy bere "jednou za uherák" (strojového času), výkon CPU potřebuje spíš na vizualizaci a "základní životní funkce operačního systému", případně se CPU většinu času fláká. A starožitné sběrnice z rodiny RS232/422/485 mají kromě jiných výhod možnost provozu na větší vzdálenosti, docela širokou kompatibilitu, spojovat se to dá šroubovacími svorkami... třeba oproti Ethernetu jsou "jednoduché jako koloběžka". Fakt je, že pamětníci pomalu odcházejí do důchodu a mladší generace lidí "od fochu", načichlá ethernetem a TCP/IP, už tyhle retro věci moc nechápe / neocení / do hloubky jim nerozumí.

    Mimochodem, pokud se týče RSxyz UARTů, hodně dobrý je už dlouhá léta OX16C950 od Oxford Semiconductors, resp. před časem je koupilo PLX. OX16C950 má FIFO 128B TX a 128B RX, umí hardwarově řídit RS485 half-duplex, je prověřený a spolehlivý. Dlouhá léta se prodávají OX16PCI95x = 2x/4x/8x 16C950 s PCI rozhraním = UART 16C950 dostupný v hostitelském PC na bázové adrese někde vysoko nad ISA prostorem, která se dynamicky ustavuje při inicializaci PCI stromu (= při startu systému). OX16PCI950 umí pochopitelně používat PCI level-triggered interrupty (= sdílení bez problému). OX16PCI16C95x resp. OXuPCI95x ještě neumí DMA. DMA umí až OXPCIe95x (PCI-Express) - umí taky MSI. Použití DMA a MSI není povinné, nadále to jde používat jako tupé UARTy, pokud už na ty porty potřebujete šahat přímo na hardware...
    15.10.2012 12:28 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    To jsem blázen, najednou přispívám nepřihlášený... asi už mi vážně hrabe. Už neumím ani klikat.
    [:wq]
    16.10.2012 00:40 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    Nevadí obsah postu to vyváží :-D. Znamenám si...
    15.10.2012 09:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    Tablety nejsou x86 a to muze byt problem zcela zasadni.
    12.10.2012 23:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z-60 - zajímavý procesor
    kde se někdo dožaduje HW akcelerace OpenGL
    Problém je, že tohleto obvykle zabije binární GPU blob :-(.
    12.10.2012 08:14 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Tomu s tema polskyma vecma ti rozumim. Ale je to trochu jinak. Kdyz si zajdes do libovolnyho kramu v polsku, tak kvalita potravin je vyrazne vyssi nez v cechach (napr. asi stokrat vetsi vyber uzenin a predevsim kazda je dobra a zadny hnusy jako vzdy tady v cr), problem je hlavne v ceskych podnikavcich kteri dovezou z polska sracky (diky tomu, ze polaci proste umi vyrabet levneji nez v cechach) a prodavaji to tady. Jeste vetsi problem je ale v lidech, ktery ty sracky kupuji dnes a denne a pochvaluji si tu cenu. To polaci (kteri maji pro me nepochopitlne v CR povest chudaku a bezdomovcu) takovy veci nekupuji a diky tomu zbyde vice na export pro nas :)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.10.2012 08:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Stejně mě ale baví lidi, co na zvýšení DPH reagují na netu slovy, že kvůli tomu nakupují v Polsku a cítí se jako vítězové, co obešli systém.
    12.10.2012 16:21 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?

    Když je to do Polska skutečně kousíček a kvalita je lepší, tak proč ne. A o obcházení systému to tak moc není, spíš se těším na ten Kalouskův ksicht, až bude okecávat čísla na konci roku :) Nejlepší ministr...

    12.10.2012 08:46 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?

    Ve třetí větě o Hondu je jsou přehozené písmenka v "skovst: dvoujrový".

    V první větě druhého odstavce o Eye-Fi je "j" místo "m" v "minijálně", a na konci druhé jsou přehozené písmenka v "por".

    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.10.2012 09:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Díky.
    12.10.2012 10:08 Hony
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Politickych vylevu netreba, informace o nesmyslne grafice je uzitecna, i kdyz takove bazmeky uz na trhu byly...
    12.10.2012 14:08 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Politickych vylevu netreba

    Ale je jich treba. Uvadeni politiky socialistu na pravou miru neni nikdy dost!
    15.10.2012 20:08 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    A politiku "pravice" na pravou míru uvádět třeba není? Možná byste to měl léčit.
    12.10.2012 11:12 jmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    A já zase nevolím ODS xor TOP09 jelikož dokazují, co je to za bandu neschopných a zkorumpovaných ynteligentů (zde nemusí být žádný odkaz, stačí jakékoliv noviny).

    Své politické výžblepty a jejich oprávněnost v příspěvku si obhajuji použitím logické spojky XOR.
    David Ježek avatar 12.10.2012 11:32 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Abychom si rozumněli: já nevolm ani ODS, ani TOP09. ČSSD jsem dal do textu jako příklad nejhorší klamavé předvolební kampaně, s jakou jsem se kdy setkal.
    12.10.2012 19:20 jozinzbazin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Stejně nechápu, jaký může mít kdo problém s tím billboardem od ČSSD. Nazývat to dokonce klamavou kampaní... to si pak o tom pomyslím své.

    "Nebyla jsem volit a pak nám vše zdražili." Říká pouze toto:
    1) Paní nebyla volit.
    2) Došlo ke zdražení.
    3) Ke zmiňovanému zdražení došlo po volbách.


    Co z těch 1,2,3 není pravda? Možná tak ta 1, ale to si netroufám říct. Pokud si to někdo vyloží "Jelikož jsem nebyla volit, tak vše zdražili." Nebo dokonce ještě úplně jinak, tak je to neschopnost porozumnění psanému textu.

    Neříkám, že volit/nevolit ČSSD či jakoukoliv jinou stranu je správné/špatné. Každý může mít svůj názor. Nevolím XY, protože prostě nechci je mnohem lepší důvod než hledat ke svému názoru nějaké "aliby" a to ještě k tomu chybné.
    15.10.2012 18:43 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    No je to asi jako ten programatorsky forek, jak manzelka rika, hele bez do obchodu a kup 10 vajec, jo a kdyz budou mit rohliky, tak jich kup 20.

    Programator prijde do obchodu:

    Mate rohliky?

    - jo

    Tak mi dejte 20 vajec...

    Takze jde o to, jak si to kdo prebere
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 19:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Problém je v tom, že je to zamýšleno jako implikace (jinak by to na ten plakát nedávali). Postulovat takovou implikaci v rámci předvolební kampaně je ryzí populismus. Ostatně viz také 30korunové poplatky v _krajských_ volbách.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.10.2012 00:19 doron | skóre: 21 | blog: Sensors a Ksysguard | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Využití 30 korunových poplatků byl geniální nápad. Tohle nikdo jen tak nepřekoná.
    You can't fuck everyone, but you can try to.
    gtz avatar 12.10.2012 20:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Nechápu, že s tím máš problém, copak ta reklama byla klamavá? Nebyla myslím. Zdražila se jak energie tak i ostatní věci. DPH se zvýšila a banda modrých strak s černoprdelníky chtějí DPH zase zvednout nahoru. Nebo kde je pak pravda?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    David Ježek avatar 12.10.2012 22:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    jaký přímý podíl mají na zvyšování DPH vládou/ministerstvem financí krajští zastupitelé?
    gtz avatar 12.10.2012 22:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Krajští zastupitelé nemají přímý podíl. Tou reklamou ČSSD myslela minulé parlamentní volby.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    David Ježek avatar 12.10.2012 23:05 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    a argumentovala tím v krajských volbách. vážně si nedokážeš sečíst 1 a 1?
    gtz avatar 12.10.2012 23:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    účel světí prostředky. Prostě nechtěli, aby se v komunálních a senátních volbách stalo něco co v parlamentích. Kdyby lidé nepřišli volit do senátu a tím by tam mohli zůstat Ti co tam byli pak by jistě k dalšímu zdražení došlo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.10.2012 00:31 doron | skóre: 21 | blog: Sensors a Ksysguard | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Tak to zřejmě slavíš úspěch KSČM, či KDU-ČSL, což jsou jediné dvě strany, které dokázali v posledních krajských volbách mobilizovat alespoň 50% stoupenců.

    Co je na tom plakátu demagogického? ČSSD má tradičně problém s vlažnými voliči, kteří se nakonec k volbám nedorazí, viz. parlamentní volby 2010 (jeden z důvodů, pro byly tak předvolební průzkumy mimo, včetně seriózních institucí, jako je CVVM, či STEM).

    Pokud tě tento plakát odradil od volby ČSSD, tak by mne zajímalo, jakou si našel alternativu. Na levici tu už zbývá jen KSČM, což je pro mne trošku problém, ale než by mi měl hlas propadnout, tak raději KSČM.
    You can't fuck everyone, but you can try to.
    Fluttershy, yay! avatar 22.10.2012 00:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    WTF?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.10.2012 13:58 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ja tem vsem atom a atom-like resenim proste neverim. Nekomu to mozna staci, ale ja chci v roce 2012 pouzivat computer s vetsim vykonem nez melo me pentium m nekdy v roce 2005. Nedavno jsem mel moznost si vyzkouset computer vybaveny dvoujadrovym atomem a take jeden computer vybaveny apu amd e350. Oba pc mely 4GB ram a celkem pekny ssd disk, ale pouzivat se to proste nedalo a to bylo uplne jedno, jestli na tom byl nainstalovan debian nebo win7. Kvuli uspore par korun za energii se tyto smejdarny opravdu nevyplati kupovat - zhruba jako auta s hybridnim pohonem. :-(
    12.10.2012 20:39 _dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Dulezita je jen jedna vec, aby byl novy PC rychlejsi nez ten predchozi. Na absolutni rychlosti a aktualnim roku nezalezi. Jen na zvyku. Pouzivam E350 a je to RYCHLY procesor. Rychlejsi jak AMD Athlon 3000. A ten je zase rychlejsi nez AMD Duron 800 Mhz a ten zas nez AMD 486DX 80 Mhz. A vsechno je rychlejsi jak Zilog Z80 na 3.5 Mhz. A presto jsem na vsem hral hry a bavil se. A zabava to byla na vsech strojich vice mene stejna. To hlavni se totiz musi odehrat v tve hlave ( tu nevymenis ) a ne na monitoru nebo v procesoru. Na tvurci zalezi zda ten efekt v tve hlave na danem stroji dokaze vyvolat. Dragon Age Legends je na E350 diky pomalosti opruz, ale Mousehunt by jel i na tom Duronu.

    Kdyz neco bezi pomalu, tak si pomyslim neco nepekneho o autorovi a nepouzivam/nehraji to.

    PS: E350, 6Gb Ram, bez SSD, Mageia 1, Gnome 2.32.1 / Xfce a pocitove to slape dobre. Za 6 tisic, no neber to. .) Nejlevnejsi koupe z cele te historie.
    Jendа avatar 12.10.2012 22:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Nemusíš hned sklouzávat ke hrám.

    Sám mám Atom N270 a docela stačil, ale pomalu to přestává dávat i Firefox. O tom, že bych virtualizoval nějaký jiný systém, nebo nedej bože Windows 7 (kvůli IE9 kvůli webdesignu), nebo stíhal upočítat FFT na těch 2M I/Q samplech, co se na mě valí z rádia, nemluvě.

    Už jenom podepsání osmikilovým RSAčkem trvá skoro dvě vteřiny, takže navazování SSH spojení je na chvíli :-).

    Takže jo, věřím, že to na leccos může stačit, ale na leccos taky ne. Zatím to řeším outsourcováním žravých výpočtů na jiné počítače, kam mám přístup, ale pošilhávám po něčem lepším.

    Komplikují mi to moje požadavky, že to musí být notebook pod 13", měl by vydržet alespoň 6 hodin, měl by mít Intelí grafiku a nechci do toho vrazit přes 10 tisíc. Asi zkusím nějaký bazarový ThinkPad, cokoli je lepší než Atom N270 (výkonově pod úrovní P3 nebo Celeronu na 1GHz)
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 00:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Nedávno jsem za deset litrů pořídil skoro nepoužitý Lenovo ThinkPad X200T. Nelituju.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.10.2012 19:10 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Já nelituji svých repasovaných TP X40 (prodán), X61 (píšu na něm) a X220 (čeká na mne). Prostě jediné slušné stroje pro práci a na tahání do světa.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.10.2012 13:00 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Thinkpad X230 je fajn (nebo muzes zkusit bazarovou X220), hlavne ta IPS obrazovka ... a sice stoji vic nez "takynotebooky" s 15" 1366x768 LCD, ale je to precejen zalezitost ktera bude cloveka provazet aspon ctyri pet let, a na to drahy neni.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 13:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    No jo, ale už X201 má touchpad a počínaje X220 mají navíc displej 16:9.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 17:14 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    To že má touchpad neznamená, že nemá trackpoint. Oba typy mají to i to. A touchpad se dá v případě potřeby vypnout.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 17:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ale znamená to, že má navíc touchpad. Ten klikací, který používají od X*20, se mi dost nelíbí, mj. mi přišel dost snadno rozbitný.

    Navíc ty nové generace mají o fous horší klávesnici — oproti X61/X200 hlavně tužší funkční klávesy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 17:40 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Jak X201i, který má žena (2 roky), tak X220, který mám já (něco přes rok), zatím drží. Narozdíl třeba od klasického v předchozím Dellu XPS 1330, který měl nekvalitní kurvítko, takže odešel už po roce a museli to řešit v rámci NBD záruky.

    Faktem je, že klikací touchpad v X220 mě sere taky, v Linuxu se mi mikrospínače pod touchpadem vůbec nepodařilo nakonfigurovat (respektive ne tak, aby fungovalo i pravé tlačítko), nicméně stále ještě má klasické čudlíky.

    V každém případě jsem měl pocit, že vám jde primárně o to, aby tam byl poštěvák. A ten tam je. Touchpad vypnutý nebo touchpad nefunkční, to vyjde nastejno... :-)

    Pokud vám vadí přítomnost touchpadu jako taková, je situace samozřejmě jiná.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 18:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ten, který je na X201, by mi až zas tak nevadil. Prostě bych ho aktivoval pouze tehdy, když by se mi chtělo použít ho k posouvání, protože to na klitorisu za moc nestojí (ač počítám s emulací přes prostřední tlačítko). Ale s tím novým jsem si chvíli hrál — různě se to viklalo, za tu hranu se zanášel prach atd.

    Obecně bych byl mnohem radši, kdyby touchpady vyhynuly. Rád bych v laptopech častěji vídal poštěváky, trackbally (klidně jako v Apple Mighty Mouse) nebo něco jako RollerMouse.

    K té klávesnici (ať to moc nevětvím): Taky často mačkám F1 místo Escape, ale v té nové generaci to nevyřešili zrovna nejlépe — ty klávesy v horní řadě udělali tužší a placaté, ten velký Escape je dokonce docela výrazně tužší (a to objektivně, měřil jsem to).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 19:05 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Příloha:
    Asi jste měl špatný kus, mě se nic neviklá a prachem se to zanáší úplně stejně jako kterýkoli jiný, se kterým jsem dělal (viz příloha). A co se týče poměru k touchpadu a ke trackpointu, já zase radši touchpad, s poštěvákem jsem se nikdy nesžil - holt nejsme všichni stejní.

    Pokud má můj počítač Escape a funkční klávesy tužší, je to asi pod moji rozlišovací schopnost, nic takového nepozoruju. Nemohl to být vadný kus, stejně jako ten touchpad?

    Začínám si připadat jako obchodník s Thinkpadama. :-) Nechci vám ho cpát, jen jsem vycházel z dojmu, že vám vadí nepřítomnost poštěváku. Jinak je to váš boj... Takže je, řekl bych, asi zbytečné pokračovat v diskusi.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 19:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Asi jste měl špatný kus, mě se nic neviklá a prachem se to zanáší úplně stejně jako kterýkoli jiný, se kterým jsem dělal (viz příloha).

    Ošmatlával jsem víc laptopů a bylo to u všech stejné. Prach lezl do škvíry mezi touchpadem a šasi, ani odtamtud nešel pořádně dostat, oproti tomu u klasických touchpadů tam žádná taková škvíra není, leda pouze u tlačítek. Kamarád má stejný touchpad na jiném modelu thinkpadu, do té škvíry se mu dostalo nějaké svinstvo a od té doby mu v touchpadu křupe, když si o něj opře dlaň — to se samozřejmě může stát i u tlačítka, ale to je menší a jde se bez něj obejít.

    Pokud má můj počítač Escape a funkční klávesy tužší, je to asi pod moji rozlišovací schopnost, nic takového nepozoruju. Nemohl to být vadný kus, stejně jako ten touchpad?

    Měl jsem možnost to pozorovat na více kusech a potvrdilo mi to několik dalších lidí — považuji to tudíž za záměr výrobce.

    Začínám si připadat jako obchodník s Thinkpadama. :-) Nechci vám ho cpát, jen jsem vycházel z dojmu, že vám vadí nepřítomnost poštěváku. Jinak je to váš boj... Takže je, řekl bych, asi zbytečné pokračovat v diskusi.

    Jak jsem psal, já mám X200T, jsem s ním spokojený, ale "inovace" v novějších generacích se mi nelíbí do té míry, že mě odrazují od případného přechodu na novější model — budu ho odkládat, dokud to půjde, a dost možná budu zvažovat i jiné výrobce (byť nevím které, protože lesklé displeje 16:9 se šíří jako mor a nejspíš se k tomu přidá Secure Boot a další odpad).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 19:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ale kdyby to byl vadný kus, stejně to není dobrá vizitka pro Lenovo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 19:32 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Hmm, tak v tom případě jsem měl asi kliku. Ale jak jsem psal, já nepoužívám tlačítka přímo v touchpadu, jen ta nahoře (a hlavně samozřejmě poklep a gesta). Jinak i tu trošku prachu, co je vidět na fotce mezi tlačítky a touchpadem, jsem teď odstranil dvěma fouknutími, ta věc zase vypadá skoro jako nová, alespoň pominu-li ohlazenou plochu touchpadu.

    Takže doufejme, že mi vydrží. Taky bych nerad měnil. Popravdě - až teď jsem si všiml, že původně ten počítač sháněl Jenda, nějak jsem měl pocit, že to řešíte vy.
    15.10.2012 17:42 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    PS: jó, s klávesnicí to asi budete mít u notebooků blbé obecně. Mě u notebooku mé ženy neskutečně prudí ten Esc umístěný nad F1. Můj to už naštěstí nemá.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 00:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Zrovna E-350 používám na svém hlavním stroji a nestěžuju si. Na veliké IDE nebo náročnější výpočty to není, ale na čtení/psaní a poslech hudby mi to bohatě stačí. Výkonově je to lehce pod úrovní starších mobilních C2D — pohoda.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 09:00 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Přesně tak, na běžnou činnost to stačí. Na výkonnější E-450 bez problémů hraju World of Tanks.
    little.owl avatar 15.10.2012 16:22 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    A pouzivate ci zkousel jste AMDi driver pro GPU?
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 16:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Používám radeon z gitu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    little.owl avatar 15.10.2012 17:09 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    A tak. Take take pouzivam radeon, a tak jsem sondoval jestli tu nekdo dlouhodobe zkousel E350/catalyst[/Gnome3].
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 17:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Catalyst jsem krátkodobě měl a bylo to v pohodě až na trochu neintuitivní nastavování více monitorů. GNOME bych sem vůbec netahal.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 17:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ale pokud se nemýlím, tak kamarád používá na netbooku s E-350 fglrx i GNOME Shell.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.10.2012 16:14 Ivan Vecera | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ja mam take E-350, pravda pouzivam to jako sitove uloziste (16 GB RAM a 3x1TB v RAID5), ale na toto vyuziti (pocitani parity RAIDu, presouvani dat z/do pameti do/z disku a site) to bohate staci.
    15.10.2012 23:47 Murko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    16 GB RAM na File Server ?? Pre Boha to na co ?
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2012 00:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    tmpfs
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.10.2012 11:32 Ivan Vecera | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    No jednak tam je virtualizovany WHS 2011, takze nejaka pamet pro nej a jednak na cache. Slouzi to mimo jine jako NFS, Samba server a take jako iSCSI target pro nekolik bezdiskovych stanic s Windows. 90% vyuziti pameti je cache/buffery.
    12.10.2012 14:06 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    U te grafiky by snad slo do te velke nevyuzitelne videopameti swapovat, ne? :-)
    12.10.2012 19:14 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Ovsem s tim, ze "treba" sety 2x8GB DDR3 zacinaji u zelene obludy v kyblu nekde kolem 1600Kc s dani... a urcite nebudou tak zrat. Hm, zase na ramce si tak dobre neohrejes ruky, pravda. :-/
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    12.10.2012 19:36 _dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    AMD Z60 „Hondo“, to je ten procesor co nebude podporovan Linuxem? Urceny jen pro Windows 8?
    Dreit avatar 12.10.2012 20:35 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?

    To bych se na to podíval aby to nešlo :-D

    Nope
    13.10.2012 11:05 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Tvůrci tohoto čláku bych vzkázal jediné: Zaslepenost emocemi na tento web nepatří.
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2012 19:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Rozhodl kdo?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.10.2012 00:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    No do blogu proč ne, ale já beru hw novinky jako reprezentativní sekci.
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2012 00:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Tak ses reprezentativně dozvěděl, že ČSSD jsou populisti, horké novinky. Tvůj Cpt. Obvious.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.10.2012 01:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    [azbestove spodky nasazeny] ..v článku vydaného v den voleb :-D a navíc.

    P.S. hmm cdr a diit nějak nejedou :-/. Doufám, že to je jen chvilková chyba.
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2012 06:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    WTF is this shit? O.o
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 16.10.2012 11:08 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    co s tím máš za problém?
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2012 13:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Co je správného na tom, že soud rozhodne na základě interních předpisů nějaké firmy? Tvrdit, že tvar panáčka má přímou spojitost s firmou Lego, je taky demagogie, když bylo již dříve soudem rozhodnuto, že kompatibilní díly můžou dělat i jiní výrobci, nehledě k tomu, že aspoň pro mě (a nejen pro mě) to už nejsou kostičky od firmy Lego, nýbrž prostě stavebnice (jeden z důvodů) — podobně jako je hoovering luxování, Xerox budiž další ukázkou,...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 16.10.2012 13:48 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    prosimtě, četls to pozorně? :-(
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2012 13:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Bohužel ano. Četl jsi ty to rozhodnutí soudu?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 16.10.2012 14:40 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    pokud ano, tak proč mi kladeš tyhle otázky?
    15.10.2012 21:24 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Davide, Davide, že ty jsi uzavřel s Goliášem opoziční smlouvu .....
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    18.10.2012 19:42 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD×Intel – v kterémže segmentu rozdrtí David Goliáše?
    Po spoustě OT: U Honda bych neopomněl fakt, že AMD se mediálně omezilo na jedinou platformu a že pokud nebude chtít, specifikace jinam nedá (garantujte z RI plnou funkčnost, viz free drivery GPU). Otázka je, kolik je ochoten vyšpulit Google... K té děsivé grafárně jen tolik, že plně sdílím zhnusení včetně důvodů. A k těm WiFi obdařeným kartám: Mnoho bezdrátu - datašerifova smrt. Copak nestačí hypertrofie nezabezpečené mobilní bezdrátové komunikace?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.