abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 540 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Apple odchází od Samsungu

    26. 7. 2016 | David Ježek | Hardware | 3121×

    Buď je připravovaná 10nm FinFET výroba TSMC tak skvělá, nebo si Apple vyjednal tak výhodné ceny, nebo je v tom i trochu části té firemní politiky, kdy vyrábět čipy u výrobce, s nímž se neustále soudíte o porušení patentů a průmyslových vzorů. Vše může být pravda, výsledkem však je, že čipy Apple A11 bude kompletně vyrábět tchaj-wanská TSMC. Vedle toho se podíváme na dvě rošády, které Intel provedl ve svých roadmapách. Zase. A na závěr na 10TB heliový disk od výrobce, který se kdysi dušoval, že helium nepoužije.

    Všechny čipy Apple A11 bude vrábět TSMC

    Taiwan Semiconductor Manufacturing Company si připisuje velké vítězství z hlediska vytíženosti svých továren. Po letitých problémech s vývojem FinFET výroby získala plný zájem Applu s nadcházející 10nm FinFET výrobou a všechny čipy Apple A11 tak bude vyrábět ona, Samsung nedostane ani část této obří zakázky. Přitom ještě před pár lety platilo spíše, že Apple vyrábí primárně u Samsungu, částečně jinde. Ale časy se mění. Zatímco jiní se od TSMC přesouvají k Samsungu (byť kupříkladu Qualcommu s fiaskem v podobě přehřívajícího se ARM SoC Snapdragon 810 vyráběného 20nanometrově u TSMC se divit nelze), Apple pro (přes)příští generaci svých ultramobilních čipů sází vše na jednu kartu.

    Z toho lze usuzovat kombinaci několika faktorů. Tou první je nepochybně to, že už současná raná testovací 10nm FinFET výroba u TSMC přesvědčila Apple, že to bude více než dobré. Tou druhou je jistě i to, že se Applu podařilo – i s ohledem na obří objemy výroby – vyjednat si výhodnou cenu, případně nějaké další benefity (často se řeší případná garance podílu funkčních čipů na waferu, nebo naopak její absence). Každopádně řada ARM SoC Apple A11, která bude pohánět budoucí iPhony a iPady, bude vyrobena u TSMC. Aktuálně má Apple na trhu produkty s SoC řady A9 / A9X, které se objevily loni. Následně přijde ještě generace A10 (iPhony 7 apod.) a až teprve poté generace A11. Současně s Applem budou 10nm FinFET výrobu u TSMC využívat též firmy Xilinx, MediaTek, HiSilicon a další. TSMC ve výhledech počítá s příjmy z komerční 10nm FinFET výroby již začátkem roku 2017.

    Intel Kaby Lake-X s nejvýše 4× CPU jádry

    Po Broadwellu-E, který přinesl do hi-end desktop (HEDT) platformy Intelu 10 CPU jader, přijde Skylake-X a následně Kaby Lake-X. Ten druhý jmenovaný, který je de facto „Skylake Refresh“, však neponese ani 10, ani 8, ani 6, ale pouze 4 CPU jádra. Společně se Skylake-X bude sdílet platformu zvanou „Basin Falls“.

    Letmým pohledem srovnávajícím HEDT variantu a běžnou variantu Kaby Lake (tedy Kaby Lake-X a Kaby Lake-S) se zdá, že je moc věcí dělit nebude. Čtyři CPU jádra jsou shodná, stejně jako počet PCI Express linek či DDR4 řadič. Liší se absence iGPU u varianty X, což kompenzuje nižší TDP. Působí to dojmem, že zatímco Skylake-X bude zachovávat odstup 1 generace zpět, ale více jader, tak Kaby Lake-X bude tím, po čem touží mnoho lidí, kteří nemají na HEDT platformu a štve je integrovaná grafika v běžné desktopové platformě Intelu. Kaby Lake-X tak bude produkt přímo pro ně. Vzhledem k tomu, že Kaby Lake v obecném slova smyslu bude už třetí a poslední, tedy nejlépe odladěnou generací 14nm výroby, lze očekávat dobré OC schopnosti těchto CPU a díky vyššímu TDP také vyšší rezervu pro bezproblémový běh. Jestli ale daný kus křemíku v Kaby Lake-X bude jen Kaby Lake-S s vypnutou grafikou a výše nastavenými parametry řízení spotřeby, to předjímat nebudu (jakkoli je to pravděpodobné). Ostatně tato platforma se neobjeví dříve než zhruba za 1 rok.

    HWN HWN

    Intel Coffee Lake?

    No a když už jsme vedle HEDT i u „běžné“ platformy Intelu, musíme si také povědět o Coffee Lake. Pokud padl model tick-tock a Intel se přesunul k Proces - Architektura - Optimalizace, pak si k tomu v aktuální 14nm generaci musíme přičíst ještě krok čtvrtý, protože jinak si nebudeme mít Coffee Lake kam zařadit.

    Alespoň to vyplývá z uniklých materiálů, které se týkají mobilních variant té „běžné“ architektury. Coffee Lake tak můžeme v tuto chvíli chápat takto: prvně Intel musí něco udělat, aby měl konkurenceschopné produkty vůči AMD Zen (která se sice začne objevovat o dost dříve než Coffee Lake, ale zatím není jasné, co vše, kdy a v jakém pořadí na trh půjde) případně vůči nějakému refreshi Zenu. A to něco, co udělá, není nic jiného, než vylepšení Kaby Lake (která už je de facto produktově předpřipravená a tolik se do ní zasáhnout nedá) tak, že procesory dostanou více CPU jader (až 6) a také grafické jádro GT3e s integrovanou vlastní pamětí („L4 cache“) výrazně zvyšující jeho výkon. Coffee Lake čekejme tak za necelý za rok a půl, což by se mohlo sejít s vyladěnějším Zenem, kde budou CPU jádra doprovázena novější variantou GPU na bázi novější GCN architektury. Obecně lze stále říci, že Intel nemá problém ani tak v CPU oblasti – se 4. generací 14nm výroby jistě zvládne i více než 4jádrové čipy s velmi nízkým TDP – ale spíše v oblasti GPU, kde lze předpokládat určitou dominanci AMD APU generace Zen (samozřejmě pokud to Intel zase nepřetluče nějakými neférovými pobídkami výrobcům).

    HWN

    Seagate představil 10TB disk Barracuda Pro plněný heliem

    Už jsem to psal vícekrát: pryč jsou doby, kdy Seagate tvrdil, že plnění disků heliem je příliš rizikové a oni se touto cestou nevydají. Firma již heliové disky vyrábí a nadále vyvíjí. Posledním přírůstek do této rodiny je disk, s nímž se firma vrací k názvu produktové řady Barracuda. 10TB disk Barracuda Pro, podobně jako konkurenční produkty od HGST (WD), přichází na trh se zárukou v délce 5 let. Jinak je to taková 6,0GBit/s SATA klasika, jejíž plotny se otáčejí 7200× za minutu a jež disponuje 256MB vyrovnávací pamětí. V některých materiálech se objevuje, že disk je určen pro zatížení 24/7, v jiných zase Seagate hovoří o zatížení 300 TB zápisu ročně (820 GB / den) a konečně je tu také podivná informace o Power-On hours per year: 2400. Tak si to přeberte sami.

    Disk obsahuje 7 ploten a 14 hlaviček, v kombinaci s heliem tedy jde o aktuální maximum, které výrobci disků vůbec dovedou nabídnout (ani HGST nejde výše). Každopádně z hlediska sekvenčních rychlostí je na tom disk slušně, AnandTech naměřil až 250 MB/s. Spotřeba za běhu je 6,8 W, pokud nekmitají hlavičky, tak 4,5 W, a ve sleep režimu bere disk jen 0,8 W. Rozsah pracovních teplot je 0 až 60 °C. Zájemcům vedle AnandTechu doporučuji také recenzi na StorageReview. O ceně se pro tuto chvíli hovořit nedá, disk české e-shopy zatím neznají.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    the.max avatar 27.7.2016 21:24 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Seagate a 5 let záruka? Mám snad vlčí mlhu??? Buď si až moc fandí, nebo si říkají, že za těch 5 let už zákazník nebude mít ani kde tu záruku uplatnit... Už jen samotné jméno výrobce nebudí moc důvěry.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Conscript89 avatar 28.7.2016 07:21 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Nevim jaky mas zdroje informaci, ale jestli osobni, tak muzu prispet taky svou zkusenosti a to tou, ze za celou dobu co kupuju Seagate, tak jsem mel problem zatim jen jeden a to kdyz mel novy disk (poprve zapojeny, jeste na nem nebyla zadna vlastni data) problem vubec nabehnout a pipal nejaky chybovy kod. Oproti tomu jeden WD odesel na reklamaci (po prvnim zapisu) kvuli vadnym sektorum a jiny WD green se zase hrozne rad az moc casto uspaval. Tim nechci rict ze je WD smejd, tolik disku jsem od nej jeste nekoupil.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    28.7.2016 07:44 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Tech vyrobcu, abysme si mohli nejak moc vyskakovat, nam krome St a WD moc nezbyva, ze? :-) Oba (vseci...i ti co uz zmizeli) meli slabsi serie. Nejde jen tak zavrhnout obe znacky. :-(
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    28.7.2016 20:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Nejde jen tak zavrhnout obe znacky. :-(

    Ale jde… Na nějaké disky se máte vykašlat a všechno mít v cloudu. Sice pořád ještě nevím, co to je, ale už jsem pochopil, že je to hrozně cool a in. :-)

    28.7.2016 15:32 Ožralý Izidor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Mám v dlouhodobým provozu 10-12letý Seagaty, pořád funkční a 100%. Odešla mi po třech letech jedna Barracuda LP - respektive udělal čtyři vadný sektory, po roce nebo tak nějak se jich začalo objevovat víc. U WD jsem taky zažil odejít jeden disk, ale tam to bylo bum-prásk, disk polomrtvej a trvalo pár let s ddrescue, než jsem z toho vytáhl zhruba 70% obsahu.

    Pak jsem ještě viděl v jednom notebooku odcházet Seagate, vždycky se po chvíli vypnul. Ale postupně se z něj podařil vykopírovat veškerej obsah, než se poslal na reklamaci. Těch Seagate jsem měl nebo okolí mělo o dost víc, takže myslím, že je to u něj buď tak na stejno, nebo klidně i lepší.
    Jendа avatar 28.7.2016 15:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Viděl jsem od Seagate mimořádně dobrou i mimořádně špatnou sérii.
    28.7.2016 22:07 fe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Jo to vždycky záleží která směna to montuje. Jestli uklízečky, nástěnkáři nebo vrátní ;)
    29.7.2016 00:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    U Seagatu byl problém u firmware. Nepočítám, že ho pro každej model přepisujou od nuly.
    29.7.2016 00:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple odchází od Samsungu
    Hmm aby za záruka neznamenala zároveň vyšší cenu, za kterou si koupíš virtuální HDD, který v případě poruchy bude fungovat z hlediska výrobní ceny jako náhrada zdarma.

    Co jsem se tuhle koukal, tak u WD jsou snad všechny 7200 rpm disky se zárukou 5 let, ale s vyšší cenou než 5400rpm model stejné kapacity (samozřejmě záruka kratší).

    Takže bych řekl, že se duopol snaží vydělat na 7200 rpm, co to jde.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.