abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Čína vyřeší americké embargo na CPU vlastními ARMy

    7. 5. 2015 | Michal Janoušek | Hardware | 3780×

    Čína si s embargem poradí po svém, to je asi jasné. Ale jestli to bude dlouhodobě výhodné řešení, teprve uvidíme. Dále se ale podíváme i k AMD na chystané grafiky (plus jednu zajímavou základní desku), Intelu na procesory Broadwell a také si ukážeme jeden zvláštní monitor.

    I platforma AMD dostává podporu NVM Express+ USB 3.1

    S ohledem na ne-pokrok v nových hi-end x86 procesorech od AMD v posledních letech bych skoro řekl, že se společnosti MSI zželelo fanoušků AMD a připravila jim desku podporující pomocí přídavných řadičů jak USB 3.1, tak NVM Express pro next-gen SSD.

    HW novinky HW novinky

    Deska se jmenuje 990FXA Gaming, využívá starý dobrý čipset 990FX + SB950, což mimo jiné znamená nativně dostupné sběrnice pouze PCI Express 2.0 a USB 2.0. Právě z verze PCI Express sběrnice plyne omezení pro NVM Express SSDčka (připojovaná mimochodem skrze jeden z PCI Express ×16 slotů - deska je má celkem tři), kde ta nejvýkonnější budou oproti PCI Express 3.0 přeci jen běhat pomaleji. Ale stále lepší než setrvávat pouze u 6,0Gbps SATA.

    USB 3.1 řadič je realizován přídavným čipem ASMedia ASM1142 se dvěma porty (oba vyvedené konektory jsou typu A), dalších 2× USB 3.0 pak zajišťuje VIA VL806. Jinak deska podporuje i 220W FX procesory. Další výbava odpovídá třídě Gaming desek od MSI, což znamená například kvalitnější kondenzátory, zvukovku na odizolované části PCB, GLAN Killer, zlacené konektory atd.

    Absenci x86 nahradí Čína údajně pomocí ARM jader

    Když se objevily informace o tom, že USA rozšířily tvrdost embarga na vývoz klíčových IT technologií do Číny do té míry, že kupříkladu Intel nesmí do konkurenční ekonomiky vyvážet svá CPU rodin Xeon a Xeon Phi, bylo jen otázkou času, než se nikoli dozvíme, ale budeme mít potvrzen jediný logický závěr: Čína má ve vývoji několik vlastních produktů a konkrétně společnost Phytium z města Guangdong finišuje vývoj jednoho z projektů, se kterými se počítá: 64bit ARMv8 procesorů pro HPC nasazení.

    A toť vše, co se v tuto chvíli ví.

    Několik věcí je jasných: tak za prvé je to holý fakt, že ani sebelepší ARMv8 CPU se nemůže rovnat Intelovým mnohojádrovým Xeonům. Možná pokud z daných čipů výrobce dorovná hodnoty TDP daných Xeonů (či Xeonů Phi), ale v tu chvíli do celé rovnice vstupuje i pospojování mnoha (desítek? stovek? tisíců?) jader ARMv8, jejichž společný výkon by mohl stačit až 20jádrovým Xeonům s HT, podpořeným případně mnohojádrovými x86 procesory Xeony Phi. Vždyť současný nejvýkonnější superpočítač v Číně (i na celé planetě), Tianhe-2, využívá milióny Xeonů E5.

    Lze též uvažovat o tom, že Číňané na bázi instrukčních sad a referenčních architektur ARMu vyvinou vlastní řešení, ale něco takového aktuálně doménou této země není a nelze předpokládat, že by Čína přišla s něčím revolučním, nemluvě o výrobních kapacitách na nejnovějších technologiích (což 14nm FinFET od Intelu, který momentálně přechází již na 2. „TOCK“ generaci rozhodně je).

    Intel Broadwell se objevuje v all-in-one a mini PC

    HW novinky HW novinky

    Než ale tématicky utečeme k připravované architektuře Skylake, zastavme se u první generace 14nm procesorů Intel. Broadwell se totiž začal objevovat v nabídce výrobců různých počítačů, Kromě dvou socketových modelů pro LGA1150 jsou na trhu nově v sestavách též procesory v BGA pouzdře, přímo pájené („lepené“) na základní desky. Cílí na menší sestavy, kde není honba po co nejvyšším výkonu, ale po výkonu dostupném buď v plném TDP 65 W, nebo sníženém 37 W, které čipy podporují. Kromě toho tyto procesory oproti předchozí generaci nabízí výkonnější grafické jádro Iris Pro 6200 se 48 výpočetními jednotkami a lepší podporou videa, vybavené navíc eDRAM. To se týká tedy letošního, právě probíhajícího jara. Následník v podobě architektury Skylake se objeví s prvními procesory nejdříve v létě.

    Příští generace GPU AMD už na bázi FinFET technologie

    Na dni, kdy AMD rozebírá své výsledky s finančními analytiky, padla důležitá slova. Zčásti je to příjemné zjištění, zčásti pak potvrzení toho, co se všeobecně očekává a slyšeli jsme o tom už vícekrát v minulosti. AMD příští rok uvede grafické procesory, jejichž výroba bude probíhat FinFET technologií, což neznamená nic jiného než buď 14nm FinFET u GlobalFoundries / Samsungu anebo 16nm FinFET u TSMC anebo kombinaci obého pro různé čipy, podle toho, kdo z těchto výrobců bude umět ten či onen čip na dané technologii s rozumnou výtěžností vyrábět. Představit si můžeme jakékoli rozložení sil, včetně konzervativnějšího, kdy TSMC vyrábí 16nanometrově velká hi-end GPU (tedy hlavně to jedno konkrétní) a případně nějaká APU, zatímco GlobalFoundries se stará 14nanometrově o menší čipy.

    HW novinky

    Díky přechodu od planárních tranzistorů na FinFET pak ve spojení s dalšími optimalizacemi v měření provozních veličin GPU, jejich vyhodnocování a sw optimalizacích mají nové čipy dosahovat až dvojnásobné energetické efektivity ve srovnání s 28nm generací. Ve stejné době také bude AMD u grafik (pochopitelně ne u všech globálně) přecházet od klasických GDDR čipů k HBM, resp. vylepšených HBM 2. generace: již první generace HBM (High Bandwidth Memory) je prý až třikrát efektivnější co do energetické spotřeby ve srovnání s GDDR5, kterým již delší dobu dochází dech.

    Nejbližší měsíce ale budou ve znamení souboje mezi AMD Radeonem R9 390X a GeForce GTX 980 Ti od Nvidie.

    Herní „křivák“ od BenQ nabídne 2560×1080 ve 35 palcích

    HW novinky

    Nový monitor od BenQ je spíše cílen na hráče, kterým stačí nižší rozlišení v kombinaci s vyšší obnovovací frekvencí, zato ocení velkou úhlopříčku a zakřivenou konstrukci, která při typické pozorovací vzdálenosti lépe vtáhne do dění na obrazovce. BenQ XR3501 nabízí úhlopříčku 35 palců, rozlišení 2560×1080 (21:9) a 144Hz refresh. Trochu mě děsí, že BenQ se v tiskové zprávě vůbec nezmiňuje o dalších parametrech (hlášky jako „Lighting fast reactions“ či „vibrant colors“ nevypovídají ani ň), v kontextu vyššího refreshe zejména FreeSync / G-sync. Panel by snad měl pocházet od AU Optronics a býti jednodušší verze typu VA, což znamená ne úplně špatné zorné úhly (při tak obrovské úhlopříčce jde o asi nejdůležitější parametr monitoru). Osobně bych tipoval mírně okleštěnou elektroniku, kupříkladu „pouze“ 6bit+FRC zpracování, ale kdo ví. Dokud se BenQ nepochlubí, můžeme jen hádat. Tak či onak, při této úhlopříčce a daném rozlišení to bude chtít ve hrách buď vysoký antialiasing, nebo se prostě poohlédnout po jiném modelu s rozlišením 3440×1440.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 7.5.2015 23:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Čína vyřeší americké embargo na CPU vlastními ARMy
    8.5.2015 15:37 mankind_boost | skóre: 7 | Hliněná chýše, 5482/3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Čína vyřeší americké embargo na CPU vlastními ARMy
    "Intel Boradwell"
    "okleštěnou elektorniku"
    Jen skutečný mankind_boost je zárukou kvality.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.