abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky

    16. 8. 2017 | David Ježek | Hardware | 11568×

    Smutná zpráva přichází pro majitele PC s procesory rodiny Skylake, kteří pokukovali po výhodném upgradu na šestijádrový Coffee Lake při zachování všech ostatních komponent: desku bude potřeba vyměnit také. Dále se podíváme na skok v kapacitě páskových jednotek v podání IBM / Sony, novou obří TV od Samsungu využívající technologii kvantových teček a několik dalších kratších témat v čele s novými GPU AMD.

    Coffee Lake si vyžádá novou základní desku

    Vzhledem k tomu, že přechod od dvoufázového vývojově-výrobního modelu tick-tock na proces→architektura→optimalizace u Intelu znamená, že po Skylake (P) a Kaby Lake (A) přijde ještě Coffee Lake (O), začali s blížícím se vydáním Coffee Lake někteří uživatelé zjišťovat, jak to bude s upgradovatelností na bázi základních desek s čipovými sadami řady Intel 200, tedy těch pro Skylake / Kaby Lake.

    Důležité to je zejména ve světle posledních informací přímo z Intelu, kdy je jasné, že nejvyšší modely CPU řady Coffee Lake nebudou mít čtyři, nýbrž šest CPU jader (a 12 HT vláken).

    Intel se zatím oficiálně nevyjádřil (je otázka, zdali to vůbec lze předpokládat – i s ohledem na to, jak jsou stroje s Kaby Lake staré sotva pár měsíců), udělal to za něj výrobce základních desek ASRock, který potvrdil smutné očekávání, a sice že Coffee Lake do stávajících desek nebude možné osazovat (odpověď se týkala konkrétního dotazu uživatele desky ASRock s čipovou sadou Intel Z270).

    HWN

    Coffee Lake by ale díky tomu, že jeho parametry budou výrazně povýšeny oproti dobám před uvedením procesorů AMD Ryzen / Threadripper, měl být i tak zajímavý. DDR4 paměti půjde použít bez potíží, deska se holt vymění a vedle až o polovinu vyššího počtu CPU jader / HT vláken bude Coffee Lake zajímavý také Intelem přímo podporovaným Turbo taktem až 4,7 GHz (u některých modelů), což jej učiní současně výtečným procesorem pro single-thread aplikace. Nejvyšší šestijádrové verze pak nejspíš budou schopné držet krok se současnými osmijádrovými AMD Ryzeny 7.

    IBM má technologii pro 330TB pásky

    Kdyby se v současných páskových jednotkách mohly používat zbrusu nové pásky vyvinuté v laboratořích IBM ve spolupráci s japonskou společností Sony, dosahovaly by kapacity 330 TB. IBM opět o další kus posunuje technologii magnetických pásek, archivního média, které v desktopech prakticky nevídáme, ale má své velké využití všude tam, kde je potřeba uskladnit obrovské množství dat za rozumnou cenu média s pokud možno co nejvyšší jistotou toho, že data přežijí spoustu let. Tedy nic, co by mohly garantovat NAND flash paměti či rotující pevné disky.

    Změny oproti dosavadním technologiím jsou velmi významné, Sony obecně hovoří o 20násobném nárůstu oproti běžným dnešním páskám. Datová hustota na pásce vzrůstá na 201 Gbit/palec², šířka stopy logicky klesá (na 103 nm), naopak je zde použita páska s větší tloušťkou, a to 4,7 namísto dosavadních 4,3 µm. Celková délka pásky v kazetě tak klesá z 1255 na 1098 m.

    HWN HWN

    Samsung uvedl 88palcový televizor s displejem s technologií kvantových teček, stojí tolik co (velmi) slušné auto

    Nejnovější televizor Samsung Q9 přes svou vysokou cenu sice neohromí rozlišením (jde o obligátní 4k UltraHD, pro 8k zatím není důvod), ale kvalitou obrazu podle všeho ano. Televize má úhlopříčku 88 palců / 224 cm a displej využívající kvantové tečky. Samsung této technologii ve svých displejích říká zjednodušeně QLED a jde o jasně marketingově cílenou konkurenci proti OLED, kde je výhodu to, že displeje technologicky vycházejí ze standardní technologie LCD a oproti OLED (včetně těch jednodušších bílých OLED s barevnou maskou od LG.Display) představují levnější variantu.

    Velmi zajímavé je, že u tohoto nejvyššího modelu Samsung dává záruku v délce 5 let na displej a současně 10 let na vypálené obrazové body (tím je myšleno například vypálené logo TV stanice v rohu obrazu). Je vidět, že své technologii věří i při takto velké úhlopříčce / velkých obrazových bodech. Jen ta cena je taková „nelidská“, v USA se televizor objevil v předprodeji s cenovkou 20 tisíc dolarů. To je v přímém přepočtu ~450 tisíc korun, což je cenová relace, ve které jde koupit běžný automobil.

    HWN HWN

    Krátce

    • Generace grafických karet AMD Vega 10 má spoustu vlastností, které nemají žádná jiná novější GPU této doby. Výsledkem je tak mimo jiné to, že nově uvedené hi-end grafiky od AMD budou nedostatkové, jelikož mají vynikající výkon v počítání kryptoměn (asi se s ohledem na aktuální složitost bitcoinu sluší dodat, že ne všech) – až několikanásobně vyšší ve srovnání s nejvýkonnější grafikou od Nvidie – a budou opět skupovány ve velkém pro tento účel. Pozitivem na tom je, že se tím pádem objevují skladem nyní již „zastaralé“ Radeon RX 580 a další odvozené karty. Architektonické podrobnosti shrnuje no-X na diit.cz.
    • Společnosti Asustek a VIA dospěly k dohodě. Asustek se zavázal firmě VIA vyplatit odškodné ve výši 15 miliónů dolarů za použití jejích patentovaných technologií kolem USB 3.0 v čipech ASMedia. Spor běžel od roku 2012. Dlužno podotknout, že jak pro VIA, tak pro ASMedia představují přídavné USB řadiče a huby významnou, až možná klíčovou část produktového portfolia.
    • Příští generace smartphonů Samsung Galaxy S9 by mohla dostat 1,2Gbit/s LTE Cat18 modem. Samsung jej před několika dny představil, v Jižní Koreji závislé na mobilním připojení to bude jistě pravé terno, v Česku je třeba počítat s tím, že pokud vůbec operátor takovou rychlost dokáže po LTE nabídnout, FUP typického tarifu s ní „ztrestáte“ v řádu desetin až desítek sekund. Tím nechci nijak snižovat kvality budoucí řady S9, která bude velmi zajímavá řadou dalších parametrů, od výkonu ARM SoC až třeba po kvality fotoaparátků.
           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    16.8.2017 08:51 Jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Pokud vím tak proces byl Broadwell, architektura Skylake a optimalizace Kaby lake, takže Coffee lake he druhá optimalizace. Poté přijde Cannonlake na 10mm a pote teprve nový proces Icelake.
    16.8.2017 09:11 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Nojo, vidíš jak mě ten intel už zblbnul. Máš pravdu, oni přešli od 2chodového tick-tock na 3chodvý PAO, ale hned u 14nm to porušili: Broadwell -> Skylake -> Kaby Lake -> Coffee Lake. Byť Skylake a Kaby Lake tak nějak až tak rozdílné nejsou. Každopádně: Achjo :-(...
    17.8.2017 21:36 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Ono to trochu klame, ale Coffee Lake už se jakože počítá do toho 10nm cyklu, na stejné úrovni jako Cannon. Jenže jim to na 10nm nešlo, tak to verzi pro desktopy zapíchli a portovali zpátly na 14nm.
    16.8.2017 11:57 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky

    Co jsem nekde cetl, tak by teoreticky melo jit pouzit "stare" desky pro Coffee Lake, nekteri vyrobci to aspon pry prislibili.

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    16.8.2017 19:10 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Jesti to ma stejnej socket tak zcela urcite, maximalne je to otazka biosu, ale proc by ti vyrobce posilal bios zadarmo, kdyz ti muze prodat MB za penize ... coz teda vypada jako svinstvo, ale na druhou stranu, proc by vyrobce MB mel ze svyho dotovat ksefty vyrobci CPU zejo... to uz tak hnusne nevypada.

    Jinak je velice pravdepodobny, ze v pripade stejnyho socketu to bude fungovat i bez toho biosu. Jen proste MB nerozpozna CPU spravne, coz muze a nemusi mit ruzny dusledky (typu blbe uvadeny/nastaveny frekvence/napajeni/...). Jinak bych se to nijak nebal vyzkouset, pokud ses rozhodnutej si ten CPU poridit (nejak osobne nevidim duvod, pokud prave trebas skylake mas), tak v nejhorsim nasledne dokoupis MB ... ;D.
    17.8.2017 21:34 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Naopak jeden výrobce základovek řekl, že to nepůjde. Do tý doby se tak nějak předpokládalo, že ano, ale že tam kompatibilita bude, žádná informace netvrdí.
    18.8.2017 11:32 Ganimoth | Čáslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    bych se vubec nedivil, kdyby nekdo vymyslel konverzi jako tehdy s xeony ze socketu 771 na mainstreamovy 775 :)
    18.8.2017 15:24 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Pokud to chápu dobře, patice zůstane stejná (chipsety 3xx budou v pohodě). Jen ten CPU nebude podporovat chipset 2xx.
    18.8.2017 15:27 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Coffee Lake se neobejde bez výměny základní desky
    Ne, tak jsem to pochopila špatně. Nějak jsem žila v přesvědčení že 2xx jsou Skylake a s Kaby Lake přišly 3xx, mea culpa.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.