abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 448 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: další s vlastním ARM SoC je Xiaomi

    23. 3. 2017 | David Ježek | Hardware | 11171×

    Huawei uvedla smartphony řady P10 a hned se zařadila na špičku v kvalitě fotografií. Xiaomi představila své první ARM SoC, Kingston zase ultra-pekelně rychlá SSD a USA zvažují další, tentokrát však pilotovanou (!) servisní misi k HST. Může to něco trumfnout? Jedině „otvírák“ na procesory Intel Kaby Lake.

    Xiaomi Surge S1 se představuje

    Dalším z čínských výrobců, kteří nabourají hegemonii tradičního modelu, kdy jedni procesory vymýšlejí a jiní si je od nich kupují, je Xiaomi. Tahle relativně malá firma, o které je mezi smartphony hodně slyšet, představila svoje první vlastní ARM SoC.

    HWN HWN

    Nečekejme zázraky, Xiaomi zatím nemá na to, aby si vyvinula vlastní úpravu generické architektury od ARMu, ať již jde o CPU či GPU část. Takže její čip je prostě slepenina generických komponent, avšak slepenina vlastní, nikoli zakoupený čip od někoho jiného. Xiaomi tak výhledově bude osazovat své smartphony čipem, který si sama nechala někde vyrobit na základě vlastního návrhu (s velkým přispěním samotného ARMu, který s „pekárnami waferů“ spolupracuje na tom, aby jeho architektury mohli fabless partneři rovnou jít vyrábět), a to konkrétně 28nm HPC procesem (ano, Xiaomi zatím nemíří do FinFET sfér, kde je výroba výrazně dražší a benefity malých ARMů jsou mizivé).

    Surge S1 je 8core ARM konceptu big.LITTLE, kde tu nižší čtveřici jader tvoří 4× Cortex-A53 @ 1,4 GHz a tu vyšší poněkud překvapivě 4× Cortex-A53 @ 2,2 GHz. Inu, kreativitě se meze nekladou, každopádně použití nižších jader od ARMu je tím, díky čemu může Xiaomi stále volit relativně zastarávající 28nm planární výrobu, protože u A53 není výhodnost FinFET procesů tak velká jako u větších jader. Dále čip obsahuje GPU ARM Mali-T860, 32bitový high-performance DSP pro hlas, 14bitový duální ISP pro obraz, dodatečné řešení pro vyšší citlivost foťáčku na světlo, duální redukci šumu, podporu videa 4k/30fps, resp. 1080/120fps, resp. 720/240fps. Displej může dosahovat až 1600 × 2560 a podporováno je rychlodobíjení na úrovni 9V/2A.

    Huawei P10 a P10 Plus

    Konkurenční obr Huawei už nějakou dobu svá vlastní SoC navrhuje. I Kirin 960 z modelové řady smartphonů P10 je stejný, přičemž u něj je nasazena 10nm FinFET výroba.

    HWN HWN

    Modely řady P10 dostaly do vínku zejména inovovaný fotoaparát. Ten primární je opět duální, vzešlý ze stále hlubší spolupráce s německou Leicou. Primární barevná kamerka má 12 Mpix a nově ji doprovází černobílá kamerka s 20 Mpix, přičemž objektiv(y) u modelu P10 Plus mají světelnost f/1.8 – zde tedy musela Leica opět přispět nějakými výpočty nové optiky. Nechybí konečně 4k video, které u řady P9 poněkud scházelo a kazilo dojem.

    Podle aktuálních měření DXO Mark se P10 zařazuje mezi absolutní špičku. O bodík či dva výše jsou posazeny přístroje jako Google Pixel či Samsung Galaxy S7, ale ty sbírají body zejména v jiných oblastech, než kde je silná stránka Huawei / Leica. Doporučuji si test detailně projít.

    Aqua Computer vyvinul „otvírák“ pro Kaby Lake

    Jak dobře víme, Intelu už notně zatápí nové procesory AMD Ryzen (již brzy jim budu věnovat samostatný shrnující díl HW novinek) a Intel sám si opět „na***l do vlastního hnízda“ tím, že opět ošidil teplovodivý materiál přenášející teplo z pouzdra čipu na heatspreader u generace Kaby Lake („Skylake Refresh“). Rozdíl je tak brutální, že po náhradě té (omlouvám se citlivějším povahám, následující sousloví je takový hezký český terminus technicus) „šedivé srajdy“ za pořádnou teplovodivou pastu klesají teploty CPU i o desítky stupňů Celsia a OC možnosti jdou o stovky MHz nahoru. A obojí je například u Core i7-7700K s cenovkou kolem 10 tisíc korun více než žádoucí.

    HWN HWN

    Některé e-shopy i v Česku nabízejí službu náhrady teplo-ne-vodivého zmetku v Kaby Lake CPU za něco lepšího, typicky za stovky korun. Pokud byste toho měli více, lze si zakoupit Dr. Delid, nový produkt od Aqua Computer, což je jednoduchý nástroj pro sejmutí heatspreaderu z CPU. V dalším kroku typicky následuje nanesení kvalitního teplovodivého materiálu a teplota CPU jde výrazně dolů. Nutno podotknout, že AMD své ryzeny takhle nešidí a dává mezi pouzdro čipu a heatspreader kvalitní propojení. Takové, které Intel v daném segmentu použil v plné míře naposledy v roce 2011 s procesory Sandy Bridge.

    Kingston DCP1000 je SSD pro PCIe 3.0 ×4 s rychlostí 6,8 GB/s

    Na trh míří nová řada výkonných SSD od Kingstonu. Nabídne kapacity 800 GB, 1,6 TB a 3,2 TB a rychlosti dosahující až 6800 MB/s při sekvenčním čtení. S IOPS se to pochopitelně do značné míry odvíjí od počtu NAND flash čipů, takže nejnižší model nabízí 900k/145k pro čtení/zápis náhodných 4k bloků, 1,6TB model už 1100k/200k a nejvyšší model pak tradičně paradoxních 1000k/180k. Kingston uvádí i hodnoty garantovaného množství zapsatelných dat, které činí 748 / 1500 / 2788 TB, což znamená 935 / 938 / 871 celkových přepsání celého prostoru SSD dané kapacity. Lze tedy předpokládat použití MLC čipů. Spotřeba za běhu je až 35 W, SSD pracují v rozsahu teplot 0 až 70 °C a doporučuje se alespoň minimální průtok vzduchu jejich chladičem. Záruka má délku 5 let.

    HWN

    K Hubbleovu teleskopu možná zamíří ještě jedna servisní mise

    Jak možná víte, NASA připravuje nástupce veleúspěšného a v mnoha ohledech nenahraditelného Hubbleova teleskopu. Vesmírný teleskop Jamese Webba je ale do určité míry rizikový projekt. Tento dalekohled bude umístěn v Lagrangeově bodu L2 soustavy Slunce-Země ve vzdálenosti 1,5 miliónu kilometrů od země a musí jej tam tedy logicky vynést raketa bez lidské posádky. Po celou dobu jeho činnosti se ani nepředpokládá pilotovaná servisní mise, ostatně americké raketoplány jsou již v muzeích. Takže pokud by něco selhalo, nebude možná žádná záchranná mise, jak se tomu stalo u Hubblu.

    HWN

    NASA tedy řeší záložní plán B, kdy pro případ, že vypuštění Jamese Webba selže, dojde k ještě jedné servisní misi k Hubblu. Pokud bude schválena, půjde o minimální misi, neboť opět narážíme na to, že Hubble plně spoléhal na možnost servisních misí amerických raketoplánů. NASA již delší dobu měla díky jedné menší soukromé společnosti ve vývoji menší plavidlo Dream Chaser. Tohle plavidélko je aktuálně schváleno pro automatické lety k ISS, kam možná za dva roky začne vozit náklad. Do jeho útrob se rozhodně nevejde 7 astronautů jako u Space Shuttle, resp. jeho orbitální části, nicméně pár lidí a materiál na případnou misi menšího rozsahu k Hubblu zvládne. Ale je to opravdu nouzová varianta, která počítá s vysláním opravdových tvrďáků, osobně to tipuji na kalibr borců z Gemini 7 při letu, kdy došlo k několikadennímu spojení s Gemini 6A.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    23.3.2017 08:57 JaGa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další s vlastním ARM SoC je Xiaomi
    ,,Gemini 7 při letu, kdy došlo k několikadennímu spojení s Gemini 6A." Spojení asi těžko. Ve skutečnosti na sebe jen mávali z okénka. A Shuttle by do L2 nedoletěl ani kdyby nakrásně nebyl v muzeu. Já bych to spíš viděl tak že tu servisní misi k Hubblu realizují Orionem. Dream Chaser nebude pro posádku a upravovat ho a certifikovat na jednu misi se nevyplatí. Navíc nosnost asi nebude na takovou misi dostatečná.
    23.3.2017 16:38 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další s vlastním ARM SoC je Xiaomi
    Můj tip je že Elon přidá k Dragonu přechodovou komoru, a nabídne jim to se slevou.
    29.3.2017 18:52 karry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další s vlastním ARM SoC je Xiaomi
    Oba se pletete. Outsorsuji servis do Indie a ti to zvladnou s desetinovymi naklady.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.