abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: dnes hlavně o SSD

    2. 3. 2012 | David Ježek | Hardware | 4748×

    Kromě toho, že si představíme jeden moc sympatický pasivně chlazený Radeon od Sapphire a to, jak hodlá Western Digital vyřešit své dilema s Evropskou komisí, se hlavně zaměříme na novinky kolem SSD s řadičem SandForce SF-2281, asi současným nejnasazovanějším řešením.

    Obsah

    Sapphire má pasivně chlazený Radeon HD 7750

    link

    Nedávno uvedené Radeony HD 7700 těží z 28nm procesu také celkem slušně, takže krátce po oficiálním oznámení pouští Sapphire na trh něco, co se uplatní v řekněme středně výkonném herním počítači s důrazem na tichý chod, případně použití v HTPC. Sapphire HD 7750 Ultimate je totiž model běžící na normálních referenčních frekvencích, vystačivší si však s ryze pasivním chlazením, tedy zcela bez ventilátorů. A že je chlazení opravdu velký blok s mnoha heatpipe, to mi věřte.

    Do českých e-shopů zatím tato novinka neprobublala, takže na reálnou cenu si ještě počkáme, určitě ale bude vyšší než u klasického modelu s ventilátorem. Snad ještě dodám, že výbava výstupy je kompletní včetně 3GHz verze HDMI 1.4a a DisplayPortu 1.2 (který v tomto případě není vyveden formou dvou miniDP konektorů, ale jako jeden poctivý velký DP).

    Ač linuxové Cataysty již architekturu „Graphics Core Next“ Radeonů HD 7000 podporují, pro HD 7700 zatím AMD drivery na webu nenabízí a ani s open-sourcovými ještě není vše připraveno. Každopádně máme začátek března a blíží se uvedení Radeonů HD 7800 (pšššt! :-)), takže tiše předpokládám, že do vydání Ubuntu 12.04 bude vše hotovo, i kdyby měla AMD jako již tradičně připravit speciální vydání Catalystů pro tento OS.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    SandForce novým firmware pro SF-2xxx navyšuje kapacity SSD

    link

    V SandForce (tedy přesněji LSI) nelení a nadále pracují na firmwarech pro své řadiče poslední rodiny SF-2000. Nejnovější vydání se nenese v duchu nepříjemného záplatování chyb, jako spíše v malé velké evoluci. Firma poupravila „politiku“, kterou řadič(e) s tímto firmwarem budou uplatňovat vůči spravovaným flash čipům, jejímž výsledkem je navýšení uživateli dostupné kapacity. Zkrátka a dobře, firmware řadiče již pro své potřeby (či spíše pro hypotetického strýčka Příhodu) nerezervuje zbytečně i prostor, který může být využit majitelem SSD.

    Prvními SSD s novým firmwarem jsou SX900 os ADATA s obligátním řadičem SandForce SF-2281. Zapomeňme na dosavadní kulaté kapacity 60, 120, 240 a 480 GB, SSD nyní nabídnou přeci jen „geekovštějších“ 64, 128, 256 a 512 GB.

    O tom, zdali současná SandForce-based SSD dostanou tento nárůst kapacity, samozřejmě nerozhoduje firma SandForce, ale výrobci SSD. Ti se nyní musí rozhodnout, jestli půjdou spíše konzervativní vyšlapanou cestičkou, nebo zvolí novinku. Otázkou hlavně je, jak toto ukrojení rezervního prostoru pro režii a ošetřování rovnoměrného rozložení zápisů na paměťové buňky, ovlivní či neovlivní životnost NAND flash čipů na SSD a také výkon.

    ADATA tvrdí, že výkon tento nový firmware nesnižuj (pro řadu SX900 udává 550/530 MB/s a 85,000 (4k write) IOPS a takřka totožná čísla pro SSD řady Premier Pro SP900), co se týče životnosti, to je asi běh na delší trať, případně čekání na první test (či na Goddota), který toto prověří.

    Bohužel pro SSD je životnost NAND flash čipů co do počtu garantovaných cyklů zápisu stále hodně špatná, zejména pro MLC čipy a zejména pro stále menší výrobní procesy. S přechodem od 34nm na 25nm NAND flash čipy, které většina současných SandForce SF-2281 SSD využívá, se snížil výrazněji počet cyklů zápisu a SSD toto může zachraňovat právě jen díky co nejlepšímu firmwaru. Dovolím si říci, že z hlediska skutečně reálného nasazení SSD je to scénář od scénáře, uživatel od uživatele a na celou tuto velkou otázku odpoví až čas. Stále se ale nemohu zbavit dojmu, že je to právě (ne)životnost NAND flash čipů, která je oním pověstným „kurvítkem“ ve všech SSD, která na trhu jsou.

    Tak schválně, pochlubte se v diskusi, jestli byste dnes pro svoje PC volil jako systémový disk SSD, nebo HDD (a rozlište prosím desktop od notebooku).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Western Digital nalezl řešení pro byrokraty EU?

    link

    V tomto kontextu je slovo o byrokratech asi tvrdé, neboť je v zájmu nás zákazníků, aby na trhu HDD bylo co nejvíce konkurentů, nicméně WDC asi z EU (přesněji z Evropské komise) radost nemá. Každopádně chce-li na starém kontinentu prodávat své HDD, musí se přizpůsobit.

    Už více než rok se řeší dva meganákupy na trhu HDD. Seagate se rozhodla schramstnout nechtěnou HDD divizi Samsungu a Western Digital zase nechtěnou HDD divizi firmy Hitachi, která ji před několika lety získala od IBM. EU si ale u Westernu vyžádala splnění jistých podmínek, zejména toho, aby na trhu desktopových HDD zůstali alespoň tři výrobci, jinak to smrdí duopolem, v rámci něhož se typicky dobře pečou cenové kartely (současná situace kolem HDD je toho jasným náznakem, jinak podobný kartel pekli před lety třeba i ATI s Nvidií, za což byly klepnuty přes prsty).

    Každopádně Western Digital asi nalezl řešení, vpravdě šalamounské. WDC se domluvila s japonskou Toshibou, která od WDC převezme některá zařízení na výrobu 3,5palcových HDD. Toshiba před pár lety takové disky dělala, a sice po převzetí HDD divize od Fujitsu, ale postupně tuto výrobu stopla a soustředila své síly hlavně na 2,5palcové HDD. Nyní by se tedy měla k 3,5palcovým vrátit, celé to ale bude „dáno na papír“ až WDC dokončí akvizici oné Hitachi Global Storage Technologies. Zatím je tedy vše ve stádiu příslibu, kdy Toshiba „vytvoří“ třetí výrobnu 3,5palcových HDD za předpokladu, že EK odklepne Westernu akvizici Hitachi GST. WDC tak velmi elegantně odehrál míček opět na druhou stranu kurtu.

    Jinak předjednaná dohoda WDC a Toshiby má ještě druhou část, a sice že WDC od Toshiby na oplátku koupí thajskou divizi Toshiba Storage Device Company Limited, což je jedna z loni vytopených fabrik. WDC tam nebude obnovovat výrobu, spíše takto získá know-how a zaměstnance, kteří přejdou pod jeho thajská bedra.

    Nezodpovězenou a zcela jasnou otázkou zůstává, zdali jsou součástí navržené dohody WDC-Toshiba, která bude předložena Evropské komisi i nějaké záruky, že výroba 3,5palcových HDD bude u Toshiby probíhat po X let, nebo zdali si EK něco takového dodatečně vymíní. Aby to nakonec nedopadlo tak, že WDC a Toshiba nechají vlka nažrat a pak kozu opět hodí k ledu, jakkoli to zní nepravděpodobně. V tomto já rozhodně stojí za EK, protože duopol WDC – Seagate mě poněkud při pohledu na vývoj cen, jaký HDD pod záminkou thajských záplav nabraly, „poněkud zneklidňuje“.

    Hardwarové novinky

    OCZ přidává do řady Agility 3 dva nové modely

    link

    Když už jsme se tak věnovali SSD, doplňme ještě informaci o dvou nových zajímavých modelech od OCZ. V rámci řady Agility 3 uvádí tento výrobce na trh i kapacity 180 a 360 GB. OCZ udává rychlosti 525/500, resp. 525/495 MB/s a IOPS na hodnotě až 85 000 při zápisu 4k bloků. Jinak v rámci výše zmíněné novinky od LSI/SandForce bychom tyto dva modely mohli možná pomalu překřtít na „192GB“ a „384GB“, záleží jen jestli do toho OCZ půjde. Řada Agility 3 totiž SandForce SF-2281 používá (plus k tomu 2x-nanometrové asynchronní MLC čipy).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.3.2012 00:24 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Co se týče SSD - já bych rád šel do nějakého, jen kdyby ty SLC SSD nestály desítky tisíc :-(.

    2.3.2012 07:43 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Já už do SSD šel. Vzhledem k charakteru využití a předpokládanému zaplnění se neobávám, že by se uzapisoval k smrti. Zatím je to dokonce jediný disk v desktopu. Až si prodejci namastí kapsy, přidám k němu ještě "konvenční" datový HDD.
    GeoRW avatar 2.3.2012 09:40 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ja mam tiez ako jediny disk na desktope SSD. IMHO odide tak najskor za 3 roky a nebude to zo dna na den. Ak sa zacnu objavovat vadne sektory a zacne sa znizovat kapacita, kupim novy. Za 3 roky uz budu ceny ine ako dnes. Pre mna velmi dolezite data zalohujem do cloudu :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    2.3.2012 11:05 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Co vim, tak znamemu chciplo ssd natvrdo za cca pul roku po nakupu a data uz nevidel. Nebyl nejlevnejsi. Jenze nezalohoval. Chcipla elektronika, ne samotne flashky. Ale diky namixovani dat se moc zachranit nepodarilo ani firme, ktera se chvalila, jak to umi.

    Tim nerikam, ze je ssd disk spatny. Sam uz jsem taky podlehl jeho svodum. Tak jak muze "zniceho nic" chcipnout klasicky hdd, ktery bezne spis ma problemy s jednotlivymi sektory, tak totez muze udelat ssd.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    2.3.2012 16:47 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Pokud SSD chcipne, tak naprosto neocekavane a okamzite a uplne - nekolikanasobna zkusenost nejen moje, ale i znamych. Nikomu se nestalo, ze by postupne umiralo. Proste jednohho krazneho dne bylo mrtvy.

    To u klasiky se v 90% zacnou objevovat predsmrtne priznaky (cvakani ...), takze ma clovek trochu casu data odlifrovat jinam.
    GeoRW avatar 2.3.2012 20:14 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    tak to na zaklade takeho nizkeho poctu empirickych skusenosti tvrdit nemozes. IMHO ten disk bud odide naraz v dosledku nejakej vyrobnej chyby, alebo odide postupne ako bude koncit zivotnost jednotlivych MLC buniek. Zatial su SSD disky pomerne kratko na trhu a firmware sa za posledne roky dost podstatne vyvijal, tak necudo, ze tie prve disky mohli odchadzat pomerne nahle. Co ja viem, tak castokrat disky odisli v dosledku chybneho firmware, ale uz by to chlapci mali mat vychytane. Aspon dufam :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    2.3.2012 20:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Dúfaj.
    4.3.2012 17:25 atamrah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    hmm tak dúfaj, ja som kúpil tento rok ssd Corsair Force 3 120GB (mimochodom fest rýchly) ale po 6 dňoch mi zdochol - reštartol som noťas a disk mi už nenačítalo. Keby nie dropbox a zálohy, tak ma asi klepne. Zhruba pred rokom mi skapali 3 klasické disky behom mesiaca, a jak som to nedávno spomenul v práci, tak nám na testovacom sevri odišiel ďalší disk :D ...tak ti radšej nejdem priať nič, len dúfaj :D
    GeoRW avatar 6.3.2012 11:05 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    ked ti zdochol po 6 dnoch, tak to musel byt nejaky vadny kus. Ja mam OCZ 120GB asi od Oktobra minuleho roku a ziaden problem.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Bluebear avatar 3.3.2012 14:31 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    To u klasiky se v 90% zacnou objevovat predsmrtne priznaky (cvakani ...), takze ma clovek trochu casu data odlifrovat jinam.

    Bohužel, má zkušenost je jiná :-( Z posledních pěti klasických ("rotačních") disků, které mi pod rukama zdechly, jen jediný projevoval předsmrtné záškuby, a to ve chvíli, kdy už z něj stejně nešlo číst. Čtyři ostatní zemřely stylem "v jednu chvíli čupr, v druhé chvíli tuhej". IMHO taky zemřela elektronika.

    Zálohovat, zálohovat, zálohovat. Pokud možno kombinovat RAID a zálohy (želbohu, navzdory rozšířené víře RAID není plnohodnotná náhrada za zálohu - zblázní li se kernel nebo čipset, můžou být všechny disky v poli zasaženy současně).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    3.3.2012 19:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Pokud u klasického disku odejde "jen" elektronika, je teoreticky možné ji vyměnit a k datům na plotnách se dostat. Doufám ovšem, že nikdy nebudu tak zoufalý, abych musel zjišťovat, jak to realizovat prakticky. Navíc by totéž mělo jít (se stejnou šancí na úspěch), pokud podobným způsobem odejde SSD.

    (želbohu, navzdory rozšířené víře RAID není plnohodnotná náhrada za zálohu - zblázní li se kernel nebo čipset, můžou být všechny disky v poli zasaženy současně)

    Ke kernelu a chipsetu bych přidal ještě uživatele - nebo spíš ještě před ně. Na toho se překvapivě často zapomíná, přestože podle mého skromného odhadu mezi příčinami ztráty a poškození dat chyby uživatele jednoznačně vedou.

    3.3.2012 20:15 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Doufám ovšem, že nikdy nebudu tak zoufalý, abych musel zjišťovat, jak to realizovat prakticky.
    Pokud máte druhý stejný disk, tak prohození elektroniky je překvapivě jednoduché, záležitost na pár minut. Vyzkoušeno s jakýmsi 160GB Seagatem, data zachráněna. U SSD je obávám, že to odejde komplet, ono tam totiž nic než elektronika není a zrovna ty paměti jsou na poškození hodně náchylné.
    4.3.2012 22:45 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    pokud odejde nand, data nenandes. Pokud odejde radic, co se stara o rozlozeni zateze, zbude ti nand se spoustou chaoticky pomichaneho sena. Dobre vyhlidky ve vsech smerech.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    5.3.2012 20:08 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Hypoteticky by sel vytvorit FS, ktery do kazdeho firmwarem emulovaneho sektoru da i LBA. To jsou (pro 256GB a 512B sektory) 4Byte (1/128 velikosti disku). Pak by to jeste chtelo nejake cislo, ktere vyjadri cas zapisu - aby slo odhadnout, co slo spolu - protoze se data mohou vyskytovat zaroven ve stare a nove verzi. Rekneme dalsi 4B. Tim by se prislo o 1/64 velikosti uloziste a ziskala by se moznost z toho neco dostat.

    Jenom netusim, jak donutit Linux pouzivat 504B sektory. Leda pouzit vzdy 9 512B sektoru na jeden (systemovy) 4096B, tim by se prislo uz o 1/8 prostoru, ale na druhou stranu by zbylo na kazdem (fyzickem) 64B a tim by se dam vesel i nejaky kontrolni soucet.

    V kazdem pripade ale zustava otazkou, jestli je pro dulezita data novy experimentalni FS dobry napad ...

    Yokotashi

    chapadla.cz

    Stanislav Brabec avatar 16.3.2012 18:30 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Flash čipy běžně používají 528 bajtové stránky. V 16 bajtech OOB bývá LBA dokonce ve dvou kopiích.
    2.3.2012 07:43 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Při normálním používání vám obyčejný MLC v pohodě vydrží 5 let. Za tu dobu budou technologie ceny/kapacity/rychlosti úplně někde jinde, koupíte si druhý větší/rychlejší/levnější. V součtu udělají lepší službu za zlomek ceny jednoho dnešního SLC. (A ještě vám zbude na větší RAMku - můžete zrušit swap.)
    2.3.2012 16:38 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    - můžete zrušit swap.)

    To je co? :-D .. Ne fakt, on ještě někdo na moderním desktopu (8GB RAM) používá swap?

    2.3.2012 16:48 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Kdokoli s widlema, tam i kdyz swap "vypnes", tak si ho stejne vytvorej.
    Dreit avatar 2.3.2012 17:38 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Ono spíš jde o to, že někde ani vypnout bez následků nejde - ve škole bylo docela dost RAM, ale polovina věcí ležela ve swapu. Zmešení swapu nic neudělalo.....tak jsem ho vypnul. Než jsem se od nabootování dostal do nabídky kde se zapíná mi trvalo tak hodinu (!), protože se sekalo naprosto všechno, pomalu bych se odvážil napsat, že i grafika vykreslovala řádek za sekundu :-D

    Nope
    2.3.2012 21:09 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    To je co? :-D .. Ne fakt, on ještě někdo na moderním desktopu (8GB RAM) používá swap?

    Ano, pouzivam swap na kazdem kompu (2 - 4G, vzdy na klasickem disku), i na desktopu s 16G ram. Je to dalsi zachranna sit, a par G disku me opravdu netrapi. Vic ram jako ochrana proti zblblym programum obcas pomaha, ale obvykle akorat prida vterinku dve nez dojde pamet :-)

    A jestli ste nezkouseli co se stane kdyz vam dojde pamet a nemate swap, doporucuji vyzkouset. ;-)

    2.3.2012 23:10 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    A jestli ste nezkouseli co se stane kdyz vam dojde pamet a nemate swap, doporucuji vyzkouset. ;-)

    Kamaráda OOM killera znám docela dobře. :-D .. Ostatně kvůli němu dávám swap na servery jako onu "zálohu".

    4.3.2012 00:33 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Na zblblé programy používám "ulimit -m".
    4.3.2012 15:21 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    AFAIK tohle pod Linuxem moc nefunguje/neni implementovano. Viz man getrlimit(2):

    RLIMIT_RSS - Specifies the limit (in pages) of the process's resident set (the number of virtual pages resident in RAM). This limit only has effect in Linux 2.4.x, x < 30, and there only affects calls to madvise(2) specifying MADV_WILLNEED
    5.3.2012 13:13 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Aaaaha. No já používám (na stroji s 1GB RAM):
    ulimit -v 786432 -m 786432
    Tedy "-v" omezuje velikost virtuální paměti pro proces. Započítává to i soubory mapované do paměti, i když ve skutečnosti RAM nemusejí zabírat. Mnou omezované aplikace to nedělají, takže to funguje správně.

    Naopak, parametr "-m" by měl omezovat celkovou velikost alokované paměti, což (jak jste popsal a já si to právě vyzkoušel) nedělá vůbec nic.
    Jendа avatar 5.3.2012 14:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Když jsem si nastavil globálně v /etc/security/limits.conf jenda hard rss 1000000, tak mi přestalo fungovat wine.
    4.3.2012 05:05 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    „Při normálním používání vám obyčejný MLC v pohodě vydrží 5 let.“

    Mimochodem, víte že udáváná životnost CD a záznamu na něm je 100 let? Jak je to většinou v realitě se poptejte těch, co CD používají a vypalují.

    Zhruba tak nějak to bude s MLC.

    Mimochodem, chtěl bych vidět někoho, kdo má a intenzívně používá 5 let MLC SSD disk. Protože plácat věty do větru o tom, že 5 let to v pohodě vydrží aniž by to měl jakkoli podložené, to umí kdejaký jouda.
    4.3.2012 09:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Mimochodem, víte že udáváná životnost CD a záznamu na něm je 100 let? Jak je to většinou v realitě se poptejte těch, co CD používají a vypalují.

    Těch 100 let někdo tvrdí o vypalovaných CD?

    4.3.2012 10:39 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Těch 100 let někdo tvrdí o vypalovaných CD?

    Ano, výrobci :-(
    David Ježek avatar 4.3.2012 11:12 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    já bych v tomto kontextu opravdu doporučil nelinkovat letitý rozhovor s nějakým PR, ale spíš pořádnou práci těch, kdo v ČR o vypalování vědí asi nejvíc (:-D :-D):
    4.3.2012 11:20 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Jí myslím, že poněkud přeháníte, ten článek je z roku 2007, od té doby se na poli optických médií (DVD-R/RW, natož pak CD-R/RW) neudálo prakticky NIC. Jde o mrtvou technologii, na kterou bych nic důležitého nikdy nezálohoval, protože veškerá média, která jsem měl, jsou po několika letech nečitelná a nepoužitelná. Navíc v tomto kontextu odkázat na žvásty výrobce je více než žádoucí. Médium za 100 Kč, které prý vydrží 1000 let, pokud na něj vypaluju speciální vypalovačkou, vzhledem ke kapacitě nikoho nezajímá.

    A propos, kolik asi firem zálohuje něco důležitého na Blu-ray, kde co odešlé médium, to ztráta dat v objemu řádově větším, než u DVD? Možná si tam nějaký zoufalec vypálí sbírku MP3, tím to zhasne.
    David Ježek avatar 4.3.2012 11:43 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Že se nic zajímavého neodehrálo? Ale no tak, já so vybavuji například:

    1. rozjezd BD-R, BD-RE a aktuální rozjezd BDXL-R/RE

    2. Právě DataTresorDisc média

    Mimochodem, na rozdíl od Milleniata která potřbeují speciální vypalovačku a vydrží 1000 let (věřme pro tuto chvíli výrobci), mají ta česká DTD upravenou formuli, takže vydrží "jen" 160 let, ale zato je jde pálit na běžných vypalovačkách. Pravda ne na všech, ale např. na blu-ray vypalovačce LG, kterou jsem v lednu koupil v czc za 2000Kč ano.

    Je vidět, že jste mnou linkovaný článek vůbec nečetl, možná perex a první dva odstavce, protože tohle všechno tam zaznívá.

    Jinak si myslím, že pokud nic jiného, tak aspoň v rámci naší "národní hrdosti" není úplně od věci podpořit českého výrobce DTD, než cpát prachy do technologií zahraničních společností, které zdaleka nic negarantují. A jestlil měl před pěti lety PR chlapík od Verbatimu plná ústa 100leté výdrže jejich CD/DVD, tak to možná tehdy byla pravda (sám mám pár 4x DVD-R Verbatim DL+, která od roku 2004 stále šlapou), ale dnes už ani omylem: řada Verbatim CD/DVD je vyráběna někým jiným, typicky CMC Magnetics. Navíc je to úplně všechno s organickým barvivem, které prostě časem degraduje. To metalická technologie DTD ve mě budí neskonale větší důvěru.
    4.3.2012 11:58 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    rozjezd BD-R, BD-RE a aktuální rozjezd BDXL-R/RE
    Rozjezd? Kolik že firem to používá k serióznímu zálohování? :-)
    Jinak si myslím, že pokud nic jiného, tak aspoň v rámci naší "národní hrdosti" není úplně od věci podpořit českého výrobce DTD
    Jo, to určitě. Prosím váš, jakže se to jmenovala ta ryze česká firma, jejíž DVD nevydržela ani několik týdnů a byl z toho takový skandál, že za ten šmejd dokonce vraceli peníze nebo vyměňovali zboží za jiné, ať už ho člověk zakoupil kdekoliv? :-(
    Navíc je to úplně všechno s organickým barvivem, které prostě časem degraduje. To metalická technologie DTD ve mě budí neskonale větší důvěru.
    Tayio Yuden CD, většina dnes nečitelná. Nevím o tom, že by se v té době době prodávalo něco lepšího, kluci z cdr.cz to doporučovali, kde mohli.

    Prostě technologická mrtvola, dobré tak na vypálení instalačního média staženého z internetu.
    David Ježek avatar 4.3.2012 16:19 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Rozjezd? Kolik že firem to používá k serióznímu zálohování? :-)
    na bázi BD jsou profi zálohovací řešení, používaná mj v TV stanicích. Na diit je o tom minimálně několik článků, jen hledat.
    Jo, to určitě. Prosím váš, jakže se to jmenovala ta ryze česká firma, jejíž DVD nevydržela ani několik týdnů a byl z toho takový skandál, že za ten šmejd dokonce vraceli peníze nebo vyměňovali zboží za jiné, ať už ho člověk zakoupil kdekoliv? :-(
    ano, je to tatáž firma, jenže zatímco u těch CD šlo o něco PODSTATNĚ jiného, DTD média jsou jejich vlastní technologie (nebo lépe řečeno jimi převzatá a vypilovaná do produkční podoby). Tak prosím nemíchej jablka a hrušky. Jinak jen tak mezi námi, na jedno to chcípající Multidisc CD jsem v roce 2002 rodičům vypálil audio cd. narvaný prakticky do poslední stopy, dodnes bez problémů hratelné.
    Tayio Yuden CD, většina dnes nečitelná. Nevím o tom, že by se v té době době prodávalo něco lepšího, kluci z cdr.cz to doporučovali, kde mohli.
    Ano, doporučovali jsme to, protože to tehdy byla naprostá špička. Což mě přivádí k závěrečné poznámce:

    bez ohledu na to jestli jde o CD, DVD, BD, je vedle kvality jeho barviva naprosto kardinální, jak to skladuješ. Já mám několik DVD téměř 10 let starých, která fungují stále skvěle, mám řadu 15+ let starých CD-R, která stále přečtu bez jakýchkoli potíží a to nejen Verbatim DL(+), ale třeba také noname 650MB CD-R "Matsonic" a podobná zvěrsta. Co mi v minulosti umřelo, byly buď Gigamastery (kompletní várka asi 200ks CD-R), nebo TDK DVD-R (žádná identifikace média, po dvou měsících bylo všech 100ks ZCELA nečitlených - měl jsem chuť jet do prahy vyvraždit pobočku czc). Vše ostatní drží dodnes, skladováno vždy stejně - už léta používám velké kufry na 200 či 340 médií a nemám problém. Takže: jak skladuješ ty?
    4.3.2012 17:16 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    na bázi BD jsou profi zálohovací řešení, používaná mj v TV stanicích. Na diit je o tom minimálně několik článků, jen hledat.
    No nazdar. Tak to se budoucí generace s filmy "pro pamětníky" může rovnou rozloučit.
    už léta používám velké kufry na 200 či 340 médií a nemám problém. Takže: jak skladuješ ty?
    Popravdě řečeno, je to úplně jedno. Nečitelná jsou média skladovaná v neprůhledných krabičkách, naštosovaná v CD "cake" i ta, která se úplně volně povalovala kdesi v krabici, všechna úplně stejně. Asi bych si měl pořídit nějakou tu laboratoř, kde "měří" výrobci ty sto- a tisíceleté výdrže.

    Na vypalovací optická média může důležité věci archivovat jen šílenec, je to prostě šmejd.
    David Ježek avatar 4.3.2012 17:47 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Kolik DataTresorDisců sis již vypálil? A z jiného soudku, kam kupříkladu zálohuješ své fotky, když ne na optická média?
    4.3.2012 18:05 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Kolik DataTresorDisců sis již vypálil?
    Ani jeden, nebudu si kupovat za kilo placku. To můžu rovnou za skoro stejný prachy házet do krabice ty nafocený SD karty a jsem přesvědčen o tom, že data na nich vydrží určitě dýl. :-D
    A z jiného soudku, kam kupříkladu zálohuješ své fotky, když ne na optická média?
    Na externí disk, který čas od času rsyncem synchronizuju s NAS.
    David Ježek avatar 4.3.2012 18:23 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ani jeden, nebudu si kupovat za kilo placku. To můžu rovnou za skoro stejný prachy házet do krabice ty nafocený SD karty a jsem přesvědčen o tom, že data na nich vydrží určitě dýl. :-D
    NAND flash npaměti z hlediska dlouhodobého udržení dat nejsou zrovna výhra. Navíc jejich poměr kapacita/cena je výrazně depresivnější než u DTD DVD.
    Na externí disk, který čas od času rsyncem synchronizuju s NAS.
    Také HDD + NAS není ani levnější, ani dlouhodobě spolehlivější řešení.

    Ber to takhle: když už dám řekněme 11000kč za dovolenou, tak mě těch 450Kč (3x100Kč za 3xDTD DVD + 3x50Kč za 3x Kodak GOLD DVD) pro zálohu 1100 RAWů z ní nezabije. Rozhodně si sotjím za tím, že je výrazně spolehlivější záloha (doprovázená trvalým uložením RAWů i na HDD v PC) než tvoje SD karty či NAS. Minimálně proto, že to není jako NAS trvale připojeno k elektrické síti. K životnosti, mechanické odolnosti a schopnosti držet dlouhodobě (v desítkách let) náboj se u flash pamětí ani vyjadřovat nebudu.

    Prostě by sis měl konečně přiznat, že na optická média nadáváš jen proto, že ses kdysi spálil s nějakými zmetky z vadné série a nemáš vůbec páru, co třeba ty DTD obnáší, nebo též Kodak GOLD DVD. Ale je tvoje věc, jak fotky skladuješ, ono to jde ostatně i jinak, třeba nechat si udělat osvit z digitálních fotek na diapozotivní film zhruba v rozlišení 12Mpix, jak to nabízí pan Dzik na paladixu - což je mimochodem při dobrém vyvolání a dokonalém ustálení asi jediná prověřená metoda archivace snímků.
    4.3.2012 18:34 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Jasně. Spálil jsem se zmetky z vadné série asi od 10 výrobců, včetně těch Tayio Yuden. Jsem prostě hroznej smolař. :-) :-D

    P.S. Tuhle jsem tady uklízel a ze skříně vypadnul neskutečně zaprasenej disk WD s obrovskou kapacitou 1,2GB - rok výroby 1996. Poté, co jsem z toho utřel asi kilo prachu, tak jsem to ze srandy strčil do kompu, a hle, von z toho nabootoval MS DOS. To by se mi teda s vypáleným CDčkem zaručeně nestalo.
    Heron avatar 4.3.2012 18:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Je teda fakt, že zatímco svoje placky přečtu tak z 50%, kámošovi jsou čitelné 100%. Jenže on to pálí pomalu a ještě každou placku zkontroluje na chyby ve vedlejší mechanice a když se mu to nezdá, tak to vypálí ještě jednou. Dobře no, to abych si na to pořídil sluhu.
    4.3.2012 18:48 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    No, a to nehledě na to, že čím novější mechanika, tím hůř ten krám čte. Ty CDčka, co ještě neshnily, jsou celkem čitelný na starým dobrým Teacu, zato na těch novejch křápech za tisícovku většinou ani ránu.

    P.S. Mám tu jednu 5 1/4 disketovou mechaniku, kdybys potřeboval. Na 8" média ale bohužel nic. :-D
    Heron avatar 4.3.2012 18:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    P.S. Mám tu jednu 5 1/4 disketovou mechaniku, kdybys potřeboval.

    Ani to bych nejspíš neměl kam připojit. :-)

    5.3.2012 21:08 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Má stejnou konektivitu jako 3.5" a 3.5" se hodí, daj se v ní číst paměťové karty :-D.
    5.3.2012 20:26 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Asi ano. Ze zvědavosti jsem ze vyhrabal pár Multidisc CD-R pálených v roce 2001 a pořád je mechanika (BD) čte plnou rychlostí. Věřím, že CD z roku 96 by mohlo vydržet taky, při tehdejších cenách v řádu stokorun za médium se nemusela výroba tolik šidit.
    Heron avatar 4.3.2012 18:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ale je tvoje věc, jak fotky skladuješ, ono to jde ostatně i jinak, třeba nechat si udělat osvit z digitálních fotek na diapozotivní film zhruba v rozlišení 12Mpix, jak to nabízí pan Dzik na paladixu - což je mimochodem při dobrém vyvolání a dokonalém ustálení asi jediná prověřená metoda archivace snímků.

    I když jsem velkým zastáncem digitálních technologií, tak se neubráním obav, že z našeho věku v historii vlastně nic nezbude. Když se někde vyhrabe několik set let starý papír (nebo něco takového), tak jej přečte kdokoliv, kdo zná ten jazyk. Mno ale vyhrabat 500 let staré digitální zařízení? Pokud to vůbec bude čitelné (to se týká placek), nebo pokud tam bude ještě alespoň trocha náboje (to se týká flash), tak kam to připojit a jakým protokolem komunikovat? Zkuste si dneska přečíst 8 palcovou disketu. Hmm, obávám se, že po nás zbude jen to, co se spolehlivě vytisklo (životnost běžného tisku taky není bůh ví jaká), filmy a fotky na fotopapíře.

    4.3.2012 22:22 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Není papír jako papír. Až někdo za pár set let najde dokumenty vytištěné na dnešní běžné laserové tiskárně na běžný kancelářský papír, tak najde hrst prachu toho co bývalo papírem promíchanou s prachem toho co bývalo tonerem. Jak drží toner na papíru ví každý, kdo skladuje nějaké výtisky alespoň 5-10 let. Není to žádná sláva. Samotný kancelářský papír sice vydrží více než toner na něm, ale i tak bude i běžného kancelářské papíru horní limit tak 100 let. Není náhodou, že vysvědčení, diplomy, kroniky atd., tedy věci, které mají vydržet opravdu dlouho, používají trochu jiný papír než je běžný kancelářský. Takže z pohledu několika set let bude jedno zda naši potomci najdou papír nebo digitální média. Obojí bude nečitelné.
    4.3.2012 22:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Přesně tak. Ostatně - marně se neobjevuje pro období od počátku 90-tých let výraz doba digitálního temna.
    Bluebear avatar 4.3.2012 22:54 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ono z minulých dob se toho taky nedochovalo moc. Jen nevíme, kolik toho bylo, takže máme pocit, že jsme nepřišli o tolik.

    Ale je pravda, že pokud by došlo ke katastrofě, tak příští civilizace najde hlavně účetní záznamy korporací a politické informace, plus umění z dob ještě starších a výplody několika protežovaných umělců, protože ty jediné budou pečlivě zálohovány. Možná ještě na místě, kde býval Vatikán, nějaké trosky náboženských spisů.

    Ale tak to prostě chodí; civilizace přijdou a zmizí. Snad bychom se měli starat, aby ke katastrofě nedošlo; pokud bude vývoj pozvolný, budou se data postupně kopírovat na nová média a ztráty nebudou tak velké.

    Na druhé straně, stejně budeme tou dobou všichni mrtví a nebude nás to trápit. A té nové civilizaci to bude stejně úplně jedno, v neposlední řadě proto, že bude mít své starosti.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    David Ježek avatar 4.3.2012 22:48 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    odbočím od toneru: věci které jsem tiskl na inkoustovce v roce 1996 (deskjet520) na běžný levný 80g/m2 papír jsou dodnes jako nové.

    a každopádně věci, které jsem datlil na stroji consul s klasickou textilní páskou na běžný papír někdy před 20+ lety jsou také stále jako nové :-)...
    4.3.2012 23:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Věci které jsem drukoval na jehličkovce jsou OK. Věci co jsem xeroxoval - ok pouze za předpokladu, že nebyly v igelitové složce. Bohužel některé byly.

    Nejtrvanlivější médium? Obyčejná grafitová tužka. Kdo by byl dneska Leonardo, kdyby si ty svoje nápady čmáral na tabletu 8-P
    5.3.2012 23:06 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Zatím se dá spoléhat na exponenciální nárůst kapacit - při každé generační výměně disků zabere celá historie dat jen zlomek kapacity nových. Po pár iteracích ale zase začínají neřešitelné problémy s kompatibilitou formátů...

    Jinak blíž k tématu - ona je otázka, jestli dnes existuje existuje dostatek trvanlivé (=papírové) dokumentace k výrobě počítače, co by data z byť zachovalých médií uměl přečíst.
    Stanislav Brabec avatar 16.3.2012 18:55 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Neexistuje. Zkuste se dostat k dokumentaci formátu CD nebo DVD, který by vám umožnil plně zrekonstruovat obsah.
    5.3.2012 13:24 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Psal jsem o normálním používání normálního SSD disku. Pokud ho využíváte intenzívně, nebo je to krám vadný už z výroby, tak to pochopitelně neplatí.

    Pro můj boxovaný Intel 320 to mám podložené pětiletou zárukou od výrobce. Takže za 4,5 roku vám dám vědět.

    Mimochodem, čím máte vaše argumenty podložené vy?
    2.3.2012 07:13 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ve čtvrtém odstavci kapitoly o SandForce chybí "e" v "nový firmware nesnižuj".
    2.3.2012 09:10 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm/page147

    Nepřijde mi málo zapsat v extrémně krátce době 1PB dat.
    2.3.2012 09:32 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Asi záleží na využití... Já bych si u notebooku dokázal klidně představit, že budu mít SSD na systém a aplikace a HDD na data, ale když ten rámeček místo mechaniky strašně zesiluje hlučnost disku :( A mít tam to SSD zase smysl nemá, občas prostě mechaniku potřebuju.

    1PB bych při svém využití na ten disk zapisoval hodně dlouho.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    Fuky avatar 2.3.2012 23:51 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    5.3.2012 21:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Tak ono zase pokud se porovnává SATA s PCIe x1 lane, tak ty rychlostní rozdíly zas tak velký nejsou. Pokud vezmu PCIe 1.0 x1 a SATA III, tak vyhraje SATA :-D.
    5.3.2012 22:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    To je přesně ten disk co mě vypekl a bleskem jsem ho vrátil.
    2.3.2012 09:35 Docture
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Mám na desktopu SSD jako systémový disk a žiju s vědomím že jednou odejde. Systém jsem nastavil dle rad a trocha rozumu + zálohy. Mám Vertex 2 60GB což je na linux spousty místa. Disk jede na 34nm a vzhledem k volnému místa cca 30GB počítám, že díky trimu, omezením zbytečných zápisů na disk a logice FW pro rovnoměrné využítí buněk bude v provozu dlouho.
    2.3.2012 10:15 ustp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Zrovna vertex2 mi dvakrat vychcipnul, asi po mesici pouzivani. Nejak se nepohod s asusim chipsetem v nb. Sice mlc ssd povazuju za spotrebni zbozi, ale cekal sem ze vydrzi aspon dva roky... Jinak mi prijde jako hezky reseni dat si do shutdown skriptu rsync dulezitejch veci z ssd na (nejlip raid) klasickej disk.
    3.3.2012 14:16 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    mám SSD disk 3. rokem - nepozoruji žádné problémy. Rozhodně do něj netlačím data bez rozmyslu a dočasné věcičky držím v paměti. 16 GB paměti mne přišlo na pár korun (zde rublů) vše jede jak má.

    Přikláním se k následujícímu názoru:

    lépe vrazit peníze do RAM, SSD, a zálohování.

    Je to levnější, než záchrana dat z disku co odešel do pekel.
    2.3.2012 10:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    SSD disk v notebooku jedině za předpokladu, že by byl v raidu. Jinak ne.
    2.3.2012 11:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Já si dal SSD do netbooku a nemůžu si to vynachválit, protože ty neustálé prodlevy na roztočení disku byly ubíjející. S SSD mi ten netbook najednou vůbec nepřipadá pomalý. Je ovšem pravda, že na tom netbooku neuchovávám data, která bych neměl i někde jinde.
    Jendа avatar 2.3.2012 16:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Hmm, já disk v notebooku vůbec nezastavuji. Ale je pravda, že mechanická odolnost asi bude někde jinde.
    martin-ux avatar 2.3.2012 11:51 martin-ux | skóre: 18 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    kvalitny ssd disk ti vydrzi. ostatne, a kolko ludi ma obycajny disk v raide na notebooku ? tam ti staci, ze ti nevhodne raz padne notebook a ten disk to neprezije (osobna skusenost).
    ..when you do things right, people won't be sure you've done anything at all..
    2.3.2012 12:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Když se ti začne srát rotační HDD v notebooku, tak to většinou není ze dne na den a pokud se v něm vyloženě nerozsypou plotny, tak je vždy nějaká ta jiskra naděje že o data nepřijdeš. Ovšem vyluxovaný SSD disk jsem už zažil - a děkuji, nechci.

    Takže pokud SSD v notebooku, tak jedině v raidu se záložním SSD diskem v šachtě místo CD-mechaniky.
    martin-ux avatar 2.3.2012 12:26 martin-ux | skóre: 18 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    jj, kym ti nepadne ako v mojom pripade. ja osobne na NB nemam nic, o co by som prist nemohol (zalohy su na viacerych miestach).

    ludia z mojho okolia vratane mna pouzivaju SSD disky len cca 1.5 roka, co je malo na to, aby som mohol sudit. viem povedat len moj subjektivny nazor podla osobnej skusenosti. od nas nepoznam ani jedneho, co by mu ssd disk odisiel .. vsetky disky su intel.

    ..when you do things right, people won't be sure you've done anything at all..
    Jendа avatar 2.3.2012 16:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Není nejjednodušší mít data kromě notebooku (který může shořet, někdo ti ho ukradne atd.) ještě někde jinde?
    2.3.2012 16:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Tohle není o zálohách, ale o důvěře ve spolehlivost uchování dat na disku. Když se ti poškodí MBR na rotačním disku, máš pořád ještě šanci. U SSD disku jsi v...
    3.3.2012 15:03 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Kdyz se u SSD (SSD disk? vazne? proc ne LCD display nebo HIV virus?) poskodi MBR tak jsi na tom stejne jako kdyz se na rotacnim disku poskodi MBR, protoze MBR je jenom kus software ulozeny na specifickem miste disku.
    Gilhad avatar 5.3.2012 15:23 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Protoze LED dioda a dlouhohrajici LP deska :)
    Dreit avatar 2.3.2012 17:37 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Děrná páska :-D

    Nope
    3.3.2012 14:08 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Oheň
    Bluebear avatar 3.3.2012 14:28 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Kamenné desky :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Jendа avatar 3.3.2012 15:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Já jsem lama, já mám jenom několik kopií tady a několik 100 km daleko.
    martin-ux avatar 2.3.2012 10:41 martin-ux | skóre: 18 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    na desktope pouzivam INTEL X25-M 80GB SSD MLC. zatial bez jedinnej chybicky, pouzivany od septembra 02, 2010 k mojej velkej spokojnosti.

    ..when you do things right, people won't be sure you've done anything at all..
    JaMa avatar 2.3.2012 11:14 JaMa | skóre: 1 | blog: jama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Já plánuju nahradit RAID5 v desktopu jedním SSD v PCI-E, např. http://www.alza.cz/ocz-revodrive-3-120gb-d258160.htm hlavně protože mi přijde, že integrované SATA radiče v běžných deskách doopravdy nestojí za moc (resp. neočekávají zátěž 5 disků na 100%). Několik měsíců sleduju poměr cena/výkon, ještě kousek a jdu do toho :).
    martin-ux avatar 2.3.2012 11:50 martin-ux | skóre: 18 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    nad tym som sa zamyslal aj ja .. cena je trosku vyssia, ale da sa cez to preniest .. skor mi vadi, ze je to OCZ.. par krat som sa stretol s tym, ze sa na tuto znacku majitelia SSD stazovali ..
    ..when you do things right, people won't be sure you've done anything at all..
    2.3.2012 14:35 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Skoda, ze zrovna RD3 neslape pod linuxem..
    3.3.2012 10:38 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Vlastne hej a od linux 3.2 by to malo byť priamo v kerneli

    ps. support nerobil OCZ ale jeden člen sa nasral a základný ovládač napísal za sobotu

    http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?98087-OCZ-RevoDrive-3-X2-Linux-driver-AVAILABLE&p=705938#post705938

    Neskúšal som takže neviem či funguje.
    Ruža Becelin avatar 2.3.2012 14:59 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ja mam v NTB 120GB OCZ Vertex 3 a na data 750GB WD. Na SSD je zabranych 22GB, coz je vic, nez dost, takze se nebojim, ze by disk v dohledne dobe odesel... Narust rychlosti startu Fedory 16 do plnotucneho KDE 4.7 je k nezaplaceni...
    Ruža Becelin avatar 2.3.2012 15:01 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    coz je vic, nez dost,

    Smarja, co jsem napsal! Oprava - na 112GB kapacity je tam jenom 22GB zabranych, coz znamena, ze disk ma na presouvani bloku mista vic nez dost :-)
    Jendа avatar 2.3.2012 16:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Teď ještě jestli ti finguje TRIM, aby disk věděl, co má vlastně přesouvat ;-).
    Ruža Becelin avatar 2.3.2012 20:34 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Jo, TRIM by mel byt bez problemu (jadro 3.2 :-))

    Jestli ne, tak ze prehraje zaloha z image a jede se odznova :-D
    3.3.2012 20:15 izidor1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    mam podobnou kombinaci a docela dlouho jsem hledal ze problemy zpusobuje firmware ssd. Jeste k tomu se pro update firmware musi bootovat z jineho media. Ale jinak si SSD pouze chvalim, mam je jako systemovy disk uplne vsude.
    2.3.2012 17:43 Hovadko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Já bych chtěl do svýho obstarožního notebooku SSD - stačilo by třeba 40GB, ale na PATA :-D Zrychlilo by se swapování (768MB RAM mi docela přestává stačit) :-D
    vadimo avatar 2.3.2012 18:16 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Tak skus pouzit Compcache (Ramzswap)
    Dreit avatar 2.3.2012 18:39 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD

    Swap na něčem, kde se s každým zápisem sníží životnost.....to mi nepříjde jako nejlepší nápad. Spíš naopak čekám, až někdo vytvoří "SSD-RAM" - flash i RAM čipy v jednom pouzdře. Po připojení napájení se z flash začnou kopírovat data do "RAM" a ta se pak bude tvářit jako normální ultrarychlý disk. Všechno se bude odehrávat v "RAM" (kromě třeba speciálního oddílu pro důležitá data - ukládání okamžitě na SSD) a při vypnutí se jen všechno poslušně zkopíruje zpátky na flash čipy a vypne :-)  Opotřebení = jedno přečtení celého disku při zapnutí a přepsání změněných buněk/celého disku při vypínání.

    Nope
    3.3.2012 14:08 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Moderni MLC SSDcka by mely pri slusnem zachazeni (desktop nebo notebook, neco jineho by bylo polozit na to transakcni log databaze) vydrzet pet az deset let. Prijde mi uplne trhly silet kvuli necemu takovemu (a tim nemyslim konkretne tebe, ale celou tuhle diskusi), kdyz hromada rotacnich disku a jen maloktery notebook nebo desktop vydrzi tak dlouho.
    2.3.2012 21:54 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Ano, pomuze to dost. Problem s takovym mnozstvim ram neni ve swapu ale v cache. System/aplikace hltne prilis mnoho a proto se taha z disku vsechno znovu. SSD v tomto pripade udela hodne prace.

    podivej se, co Ti pise:
    free -m
    (v dobe, kdy uz to je "line")

    Nebo to tak na mne alespon pusobilo na "mirne" starsim Aceru(1GHz,0.75GB ram)... :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    3.3.2012 08:01 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    To jsem zkusil taky: Acer TravelMate 2450 a Transcend 32 GB MLC PATA. Bohužel si spolu SSD a BIOS nějak nerozuměli (detekce, čtení i zápis OK, ale odmítal z SSD bootovat). Tak bacha na to. Raději si ošéfuj test na prodejně, nebo možnost vrácení. V novějších modelech se SATA by to už snad mělo být v pohodě.
    2.3.2012 21:45 Jano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Mam 32GB SSD ADATA a nemenil by som ho ani za 1TB disk...
    5.3.2012 14:40 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    Proč bys taky měnil? SSD a HDD se velmi dobře doplňují. O univerzální náhradě jednoho druhým nemá (zatím?) smysl hovořit.
    5.3.2012 21:19 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    stybla avatar 5.3.2012 07:24 stybla | skóre: 29 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše chybka - Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    ``V tomto já rozhodně stojí za EK, protože duopol WDC – Seagate mě poněkud při pohledu na vývoj cen, jaký HDD pod záminkou thajských záplav nabraly, „poněkud zneklidňuje“.'' -> ``V tomto rozhodně stojím za EK, protože mě duopol WDC – Seagate, při pohledu na vývoj cen jaký HDD pod záminkou thajských záplav nabraly, poněkud „zneklidňuje“.'' - no, asi to neni uplne idealni :-)

    Diky za clanek.
    6.3.2012 16:00 st. Grumpa | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybka - Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    No, pokud by ceny HDD byly dlouhodobě nadsazené díky "duopolu", pak by se ostatním vyplatilo se k výrobě vrátit. To je normální tržní situace. Rozhodně dávám přednost volnému trhu před monopolem EK. ;-)
    7.3.2012 14:22 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybka - Re: HW novinky: dnes hlavně o SSD
    K výrobě se nemá kdo vrátit, protože všechny továrny a technologie skoupili právě jen tito dva. Takže by někdo jiný musel vyvinout celou technologii od začátku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.