Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 00:54

HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital

24. 2. 2012 | David Ježek
Články - HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital  

Dnes nás čeká šestirychlostní BDXL vypalovačka, dva velmi zajímavé pevné disky, jedna neméně zajímavá grafika a již slíbený bezzrcátkový Pentax.

Obsah

Pioneer představil 6× BDXL vypalovačku

link

Formát Blu-ray si sice stále nevysloužil takové uznání většiny, jako tomu bylo v případě CD a DVD, ale jistě ještě neřekl poslední slovo, alespoň co se vypalovatelných disků týče. Nejnovější počin Pioneeru jde ve „vyjetých šlépějích“, v podstatě totiž jen navyšuje rychlosti.

Pioneer BDR-S07J asi u nás pořádně nekoupíme, vypalovačky této firmy se zde moc neprodávají (a neprodávaly se příliš ani v minulosti, pouze „obyčejné verze“, vylepšené varianty s pěkným čelním panelem do Evropy vůbec neputovaly), nicméně má jednu hezkou vlastnost: BDXL média, tedy ta s kapacitou 100, resp. 128 GB, pálí šestirychlostně.

6× speed se týká tedy tří- a čtyřvrstvých BD-R disků, na klasické 50GB BD-R DL a 25GB BD-R SL umí až 12×. BD-RE bez ohledu na počet vrstev (maximem jsou 3) pak 2×. Otázkou pro Středoevropana tak pouze zůstává: co je nám to platné, když rozumně se zde dají koupit snad jen 6× BD-R SL a DL disky. A možná ještě tu otázku přetransformuji jinak: bude z pohledu Evropana osud BDXL stejný jako osud 12× DVD-RAM médií?

Každopádně za mechaniku si Pioneer nechává v Zemi vycházejícího slunce zaplatit zhruba 25 tisíc Jenů, tedy lehce pod 6 500 Kč – tedy více než trojnásobek ceny nejlevnější BD vypalovačky (jež BDXL neumí).

P.S.: pro ty, kdo si toho ještě nevšimli: vypalovat na BD-R SL již dnes nevyjde nijak dráž než na DVD±R SL.

Hardwarové novinky

Hitachi chce ultrabookům vnutit HDD

link

Že je většina ultrabooků (mělo by se psát „Velké U“, je to registrovaný název) vybavena SSD není povinnost, ale spíše pohodlnost, případně vychytralost výrobců. Specifikace pro utlrabooky generace Sandy Bridge neklade na použité datové úložiště žádné podmínky, použití HDD brání v podstatě jen fyzické rozměry typických 2,5palcových disků (a o 1,8palcových se z pochopitelných důvodů nemá smysl bavit). I v příští generaci ultrabooků (Ivy Bridge) budou podmínky poměrně mírné (min. 16GB úložiště s min. rychlostí 80 MB/s), ale to nastane až letos na jaře.

Zatím je to u ultrabooků spíše otázka efektivnějšího řešení těchto přístrojů, kde SSD je snadnější na implementaci, ať již z rozměrových důvodů nebo kvůli odvodu tepla. Ale Hitachi toto možná změní, firma totiž přichází s novým HDD, který do ultrabooků krásně padne. Nový jednoplotnový Travelstar Z7K500 má výšku těla pouze 7 mm (2,5palcové HDD mají standardně 9,5 mm), přitom nijak nešetří na rychlosti: 7 200 ot/min ve spojení s vysokou hustotou záznamu tohoto 500GB disku dává rychlost až ~171 MB/s. Vše je podpořeno 32MB cache, 6,0Gbps SATA rozhraním a schopností přežít náraz až 400 G po 2 sec, resp. 225 G/1 sec.

Přístupová doba činí 13/25 ms dle režimu (průměrná/přes celou plotnu), což samozřejmě za SSD zaostává, ale typický SSD v ultrabooku zase nemá kapacitu „půl terária“. Spotřeba 1,8/2,1 W při čtení či zápisu, resp. při seekování, je více než dobrá, lowpower idle režim baštící pouze 800 mW ještě lepší a hlučnost 23/24 dB zanedbatelná, takže je doufejme jen otázkou času, než se nějaký ten ultrabook s 500GB HDD v útrobách objeví.

Aby to nevyznělo, že ultrabooky s HDD se nedělají vůbec, tak připomenu alespoň Acer Aspire S3, Lenovo IdeaPad U300e či Samsung Series 5. Tento Hitachi ale oproti dříve použitým řešením nabízí právě 7 200 otáček.

Hardwarové novinky

2TB notebookový disk od Western Digital?

link

Když už jsme u 2,5palcových HDD a Hitachi GST, kterou pomalu ale jistě pohlcuje firma Western Digital, zmiňme ještě jednu zcela čerstvou věc. Podle informací, jež se potloukají porůznu v e-shopech, to vypadá, že Western Digital brzy oficiálně uvede 2TB disk velikosti 2,5 palce. Prozatím moc informací není, výrobce jej na svém webu nemá, ale lze předpokládat, že půjde o tříplotnový disk s výškou těla 12,5 mm, tedy nepoužitelný pro 99,9 % notebooků, ale v externím USB provedení půjde o něco, co třeba já osobně velmi ocením.

„WD My Passport Studio 2TB“ má mít USB 2.0 i FireWire připojení a je předurčen pro použití s počítači Mac díky předformátování HFS+. Nikomu ale nic nebrání změnit toto na NTFS, ext či cokoli jiného. Uvnitř krabičky se každopádně ukrývá HDD s 8 MB cache a nepochybně plotnami honěnými do práce při 5 400 ot/min. Vedle této verze čekejme samozřejmě i USB 3.0 v podobě „WD Passport Essential SE 2TB“. Takže pokud takový disk vyhlížíte, sledujte příští měsíc své oblíbené obchody, případně provětrejte strýčka Googla na řetězec WDBY8L0020BBK.

PowerColor Radeon HD 7970 s vodním blokem

link

PowerColor je jedním z prvních výrobců, kteřé pouští na trh Radeon HD 7970 s výrazně navýšenými takty a blokem vodního chlazení. GPU na kartě PowerColor HD 7970 LCS je taktováno na 1,05 GHz, paměti pak na efektivních 5,7 GHz s tím, že dalšímu lámání vyšších frekvencí se samozřejmě nebrání. Výhodou této karty ale bude nesporně tichý chod odvislý pouze od hlučnosti čerpadla či ventilátorů na radiátoru. Koncová cena v přepočtu 18 000 Kč samozřejmě odpovídá skutečnosti, že na kartě je blok v ceně pár tisíc již osazen (uživatel je tak ušetřen koupě samostatného bloku a jeho osazování). Zbytek vodního okruhu je ale na majiteli, PowerColor přidává již jen fitinky (3/8" a 1/2"). Na co nejrychlejší hraní či OpenCL je tohle v současné době ale asi nejvhodnější model.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Pentax K-01: bajonet K přežije i v mirrorless éře

link

Pentax vstoupil do světa bezzrcátkových foťáků s velkým čipem a výměnnými objektivy opravdu velmi netradičně. Po zvláštním systémů Pentax Q s kompaktovým 1/2,3" snímačem (který se však minimálně v Japonsku skvěle prodává i přes vysokou cenu) ani jeho druhý systém nepřipomíná kopírování konkurence.

Pentax K-01 by se dal považovat za „Pentax K-5 pro metrosexuály, zrcátka zbavený“. Firma zachovala focal flange distance a mechanické i elektrické provedení svého bajonetu K, takže i s novým mirrorless systémem mohou zákazníci používat objektivy pro Pentaxí bajonet, který je od roku 1975 stále stejný (samozřejmě až na jistá omezení v jednotlivých verzích).

Pentax K-01 nese víceméně podobný vnitřek s K-5, jde o 16Mpix tělo, které ale pochopitelně přišlo o fázové ostření, zato dostalo do vínku FullHD video v podobě AVCHD/H.264 (u K-5 je to značně neefektivní MJPEG). Stručné shrnutí rozdílu najdete na obligátním webu, v podstatě to ale spíše bude o tom, jestli už K-5 máte, případně co říkáte na design K-01 z pera Marca Newsona. Po ergonomicky vyladěné K-05 je tahle krabice od bot opravdu zvláštní počin, nicméně jde ve firemní linii nabízet věci, tkeré konkurence nenabízí a takto se vymykat všemu konkurenčnímu (což v nedávném rozhovoru potvrdil i Hiraku Kawauchi, šéf plánovací skupiny v Pentaxu).

Mnoho lidí se shoduje, že kdyby K-01 přinesla bajonet elektricky a mechanicky kompatibilní s K, ale s kratší registrovou vzdáleností plus k tělu přibalila redukci (v podstatě distanční kroužek) pro klasický K bajonet, udělala by z hlediska rozměrů lépe, nicméně rozhodnutí už padlo, a tak je K-01 rozměrově z velké části jednoduše „prázdná krabice kolem bajonetu a čipu“ a nové objektivy (jako setový 40mm F2.8 XS) tak zapouštějí nemalou část své optiky dovnitř bajonetu, aby příliš nepřečuhovaly – to ale neřeší nic ohledně stávajících skel, která tak budou tragicky přečuhovat a těžiště celé soustavy třeba s takovou Sigmou 18-250mm bude hodně mimo.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Zatímco Pentax K-5 se (do)prodává (?) kolem 22 000 Kč, Pentax K-01 startuje s cenovkou ~15 000 Kč za tělo, resp. 16 500 Kč za kit s objektivem 18-55mm/F3.5-5.6, nebo 40mm/F2.8 XS Limited. Na tělo s 16Mpix APS-C čipem je to tedy více než slušné, ale musíte se smířit s absencí hledáčku (ani optický (pochopitelně), ani elektronický, ani sáňky/konektor pro přídavný elektronický).

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Radeony HD 7700 vůbec poprvé s double-precision v mainstreamu
Následující díl: HW novinky: dnes hlavně o SSD

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

Jendа avatar 24.2.2012 00:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
schopností přežít náraz až 400 G po 2 sec, resp. 225 G/1 sec.
Jako že ten disk přežije, když ho vystavím přetížení 400 G po dobu 2 s? To je nějaké zvrácené, ne?
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
mikirc avatar 24.2.2012 07:22 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Stejne pravdiva hodnota jako, ze ma kapacitu 500GB
Byl jednou jeden...
andree avatar 24.2.2012 08:00 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
500 GB != 500 GiB...
mikirc avatar 24.2.2012 19:06 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
To my vsichni vime to nemusis psat.
Byl jednou jeden...
24.2.2012 08:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital

400 G na 2 sekundy, to dává rozdíl rychlostí 8 km/s, což je IIRC asi tak první kosmická rychlost… No, asi by to chtělo zkoušet ve vakuu. :-)

Asi to budou spíš milisekundy, ale stejně nedává smysl, že by větší přetížení zvládl disk na delší dobu než menší. A s těmi 400 G to bude asi takhle:

On umře! Tady se píše, že je v tom 150 procent alkoholu!

Klid, to nejsou skutečná procenta. To je jen taková Kolíkova reklama.

24.2.2012 13:30 Lol Phirae | skóre: 23
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Pokud automobil jedoucí rychlostí 90 km/h (25 m/s) při čelním nárazu zastaví za 0,1s, tak je průměrné zrychlení -250 m/s^2 (tj. ~ -25G). Takový HDD se při pádu na podlahu deformuje podstatně hůře, než k tomu vybavený automobil, čili to zrychlení bude podstatně vyšší. Když si tipnu, že se pevný disk deformuje 10x hůř, tak na nějakých 250G bychom se dostali. No, a teď stačí spočítat, z jaké výšky ten krám může spadnout, než nabere příslušnou rychlost. Z praktických zkušeností mi plyne, že jsem, co do deformovatelnosti HDD, byl zatracený optimista a ten disk na tom není desetkrát, ale aspoň 100x hůř než nějaká moderní plechovka z automobilky. :-D
24.2.2012 17:54 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
ehm... na volne padajici disk pusobi 1G... pada z metru, treba. Disk zabrzdi na fleku. (na koberci treba na 5mm (extra chlupaty!)) ... a tam zahodi ten metr x 1G ... 1*1/0.005... 200G ... jestli se to tak muze pocitat. Akorat nevim, na kolik se skutecne zmackne takova dlazba... :-F
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
25.2.2012 00:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Akorat nevim, na kolik se skutecne zmackne takova dlazba...
Její modul přetvárnosti je někde v desítkách GPa, jestli ti to při tvém výpočtu pomůže. ;-)
25.2.2012 10:50 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
no.. dik za snahu. Byla to jen drza recnicka otazka. Je mi celkem jasne, ze v te dobe uz neresim disk. :-D
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
Jendа avatar 24.2.2012 14:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
400 G na 2 sekundy, to dává rozdíl rychlostí 8 km/s, což je IIRC asi tak první kosmická rychlost… No, asi by to chtělo zkoušet ve vakuu. :-)
Což o to, laboratorní centrifuga ti dá klidně několik tisíc G (jasně, s mikrozkumavkami, ne s harddiskem). Ale proč bych centrifugoval disk?
Gilhad avatar 24.2.2012 20:10 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Protoze je to cool cislo do reklamy :)
multi avatar 24.2.2012 10:50 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
disk urcite musi byt vypnuty
Jendа avatar 24.2.2012 14:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Spíš mi jde o to, kdy se v praxi může disk dostat do situace, že na něj působí 400 G po dobu 2 s.
24.2.2012 14:19 Lol Phirae | skóre: 23
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
To je asi nějaký kravina v marketingových materiálech. Normálně se udává G-Shock resistance v provozním a vypnutém stavu (v G), pro to první jsou běžné hodnoty kolem 300-400G (příklad - Hitachi TravelStar 5K500.B, pro to druhé běžně i přes 1000G. Ovšem jde o zcela bezobsažné číslo, neboť jak jsem shora vysvětlovat, nevíme nic o tom, jak "pružný" ten disk je. Krom toho, vzhledem k tomu, že ani to pouzdro nebývá z homogenního materiálu, taky závisí na tom, jak blbě vám ten disk (případně celý notebook) upadne.
24.2.2012 06:10 miki.lbc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ty rozepsaný číslovky v nadpisu jsou strašný.
25.2.2012 11:24 BoneFlute
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Ale je to tak správně. Z typografického hlediska. Malé cifry se rozepisují.
24.2.2012 08:03 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K-bajonet bez zrcátka je dobrý nápad, ale absencí hledáčku to předem zabili. To Olympus šel s modelem OM-D aka E-M5 mnohem rozumnější cestou. Alespoň EVF to chce, když už chtějí mermomocí opustit zrcátko a hranol.
24.2.2012 09:53 avzgag
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pul teraria pro 500 GB/GiB me pobavilo :-)
24.2.2012 13:09 Frenky
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: dva terabajty ve dvou a půl palcích od Western Digital
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vdaka za zhrnutie noviniek. Nasiel som malu nepresnost pri PowerColor grafickej karte, je tam uvedena nespravna hodnota taktu pamate. Namiesto 5,7GHz by to malo byt 1425MHz(5.7Gbps).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.