abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: DVD+R s životností 1000 let

    9. 9. 2011 | David Ježek | Hardware | 4567×

    Tento díl HW novinek je tak trochu netradiční. Protentokrát si odpočineme od procesorů, základních desek či grafických karet a podíváme se na zajímavé novinky v jiných oborech. Čeká nás jedna WiFi konektivitou obdařená řada SDHC karet Toshiba, zajímavé notebooky Samsung, dvě sympatické foto-novinky od Panasonicu a nakonec také malá revoluce ve vypalování, u níž už jistě mnozí tušíte…

    Obsah

    Toshiba dalším výrobcem WiFi SDHC karet

    link

    Po Eye-Fi, jejíž SDHC karty s WiFi rozhraním se již na trhu slušně zabydlely, přichází s podobným řešením i japonská Toshiba. Její produktová řada nese název FlashAir a stejně jako EyeFi končí na 8GB kapacitě (někam do karty se ta elektronika zkrátka umístit musí). Toshiba bohužel prozatím nezmiňuje mnoho detailů, takže nevíme, jaký dosah bude mít WiFi část – EyeFi pro představu umí komunikovat až na 27 metrů ve volném prostoru a 14 metrů v interiérech. Toshiba shodně udává podporu WiFi 802.11b/g/n s WEP/WPA/WPA2 zabezpečením. Její karty rychlostně končí na Class 6, tedy garantují 6MB/s čtení/zápis. Do prodeje se tyto karty dostanou příští rok.

    Hardwarové novinky

    Renesas má SATA3 to USB3 bridge s podporou UASP

    link

    Společnost Renesas současně s představením nového jednočipového řešení USB3-SATA3 můstku víceméně odhalila jak se to vlastně má kolem UASP, proč tento protokol není všeobecně a široce mezi USB 3.0 zařízeními podporován a co by se s tím dalo dělat. Nejdříve ale k samotnému čipu.

    Renesas µPD720230 se na trhu objeví v říjnu tohoto roku (samozřejmě my si jej v obchodech nekoupíme, ale zařízení – různé USB 3.0 boxy – jím osazené ano). Čip je převodníkem pro připojení až 6,0Gbps SATA zařízení (HDD, SSD) ke sběrnici USB 3.0. Jeho hlavní, doslova klíčovou výhodou je přítomnost plné podpory UASP, tedy protokolu USB Attached SCSI Protocol.

    Tento protokol oproti základnímu BOT vykazuje výrazně vyšší rychlosti přenosu dat, což je dáno povahou „zastaralé BOT komunikace“ oproti eleganci SCSI příkazů. Jediným kamenem úrazu je to, že UASP není bezplatně dostupné, tento protokol si musí výrobce čipu/zařízení licencovat. A právě toto má na bedrech i sám Renesas, který nabízí licencování UASP svým partnerům.

    Výhodou UASP pro konkrétní nově uvedený čip µPD720230 je pak to, že s ním mohou připojená zařízení tlačit skrze USB 3.0 sběrnici až 370 MB/s, samozřejmě za předpokladu, že UASP podporuje na protější straně i USB 3.0 řadič a operační systém. Renesas dodává, že na podpoře UASP v jejich produktech spolupracuje s japonskou firmou Media Logic a také AMD může u svých čipsetů řad A70M a A75 (Fusion „Llano“) benefitovat z UASP licence.

    Hardwarové novinky

    Notebooky Samsung s větším LCD v menším těle

    link

    Nová řada notebooků Samsung Series 7 se kromě obvyklé výbavy vyznačuje dvěma sympatickými novinkami. Tou první je použití výrazně tenčího rámu displeje, takže například do šasi pro typický 13,3palcový notebook osazuje Samsung 14palcový displej a tak podobně i pro jiné rozměry. Jestli toto považujete za benefit, nebo vás naopak tenčí okraj bude rozčilovat, to už je pochopitelně na vás, ale své kouzlo to má.

    Druhou sympatickou vlastností notebooků Series 7 je osazení 8GB SSD přímo na základní desce, kde toto slouží jako jakási „velká disková cache“ pro hlavní HDD, chcete-li jako jakýsi hybrid mezi hybridními pevnými disky a koncepty jako Intel Smart Response. SSD cache je mimo jiné využívána k rychlému startu operačního systému (Samsung dodává s notebooky Windows 7), kdy stroj zjevně při vypnutí ukládá stav OS na SSD a po zapnutí je tak schopen nastartovat do systému během 19 vteřin – berme to jako obdobu suspend-to-disk.

    Hliníkové šasi s tloušťkou pouze 23,9 mm pak ukrývá třetí třešničku na dortu – Li-Pol akumulátor slibující výdrž až 9 hodin v provozu, přičemž jeho životnost je úctyhodná: po 1500 dobíjecích cyklech poklesne na 80 %, tedy stále více než 7hodinovou výdrž.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Parametry jednotlivých modelů shrnuje tabulka.

    Hardwarové novinky

    Panasonic DMC-FZ150, zajímavý EVF ultrazoom s AVCHD 2.0

    link

    Na závěr ze záplavy fotoaparátů si jako první představme celkem běžný ultrazoom firmy Panasonic, který nijak zvlášť nevybočuje z řady předchozích. Podobnost s modelem FZ100 je velká, stejný 24násobný zoom objektiv, prakticky stejné tělo, stejný rozsah ohnisek a tak vůbec. FZ150 ale přináší podporu záznamu 1080/60p videa, tedy 60 progresivních snímků za vteřinu. Vzhledem k tomu, že jde o AVCHD, je zjevné, že Panasonic velmi rychle od vydání specifikace AVCHD 2.0, konečně posouvající limit za otravnou hranici 1080/60i, tuto verzi implementoval.

    Nově je v FZ150 místo 1/2,33" 14Mpix čipu osazen 1/2,3" 12Mpix, což je jednoznačné plus. Objektiv má standardně slušné parametry: v přepočtu 25-600mm/F2.8-5.5. Další podrobnosti již ve videu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nejmenší setový objektivy na světě má Panasonic

    link

    U Panasonic a foto výbavy ještě krátce zůstaneme. Firma představila něco, co ocení každý, kdo kdy chtěl co nejmenší foťák s výměnnými objektivy a velkým snímačem. Sen o malinkém výměnném těle nám Olympus a Panasonic (a s nimi i Sony a Samsung) plní již pár let, v rámci micro-four-thirds těl Panasonic se sluší zmínit nový malinký Lumix GF3, který měl až dosud jediný neduh: buď jste se v kitové výbavě museli smířit s pevným ohniskem prime skla 14mm/F2.5, nebo volit sice zoom (14-42m), ale zato výrazně větší rozměry celého fotoaparátu. Zjevně to vrtalo hlavou i lidem v Panasonic a veřejně je tímto chválím za řešení, s nímž přišli.

    Nový setový objektiv LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm f3.5-5.6 ASPH je naprostá bomba, protože ve složeném stavu je to dokonalý prcek pro GF3. Jeho rozměry krásně vyhovují definici „pancake objektivu“, teprve po zapnutí se celá optická sestava vysune z těla. Zoomování se provádí páčkou na těle objektivu, protože na tuto konstrukci umístit zoomovací prstenec by již bylo značně neergonomické, ale s ohledem na typické využití GHx těl to neberu jako negativum. Celek třeba právě s GF3 pak tvoří velmi malý foťák, který se s trochou představivosti dá nosit v kapse nebo zavěšený na opasku v brašně, a to je něco, co se s 3× zoom objektivem pro velký snímač obvykle nepojí.

    Objektiv je stabilizovaný a nese „nano surface coating“ a je optimalizován pro natáčení videa (mj. tiché ostření). Do prodeje jde samozřejmě ve stříbrné i černé verzi.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Neorganická DVD Milleniatta alias česká DVD Data Tresor Disc jsou tu

    link

    Možná jste o českých DVD s anorganickou záznamovou vrstvou tvořenou plasmovým naprašováním speciální směsi již slyšeli, neboť Data Tresor Disc média se již nějakou dobu prodávají. Kompatibilita je značně omezená na několik kusů DVD/Blu-ray mechanik, ale výrobce slibuje životnost 1000, resp. 160 let (původní technologie garantující 1000letou životnost vyžaduje speciální vypalovačku, takže ji v Northern Star upravili tak, aby šlo DVD pálit v některých běžných vypalovačkách za cenu jistého snížení životnosti).

    Na stejné pole nyní vstupuje americká Milleniatta se shodnou technologií a ač to většina českých webů prezentuje jako jakousi úžasnou novinku, faktem je, že za vyladěním výrobní technologie pro tento speciální typ DVD disků stojí česká firma Northern Star, u které i první várky médií Milleniatta byly vyráběny.

    Pokud se za poslední léta v oblasti vypalování udála nějaká revoluce, pak to není ani příchod DVD s klasickou organickou záznamovou vrstvou a odrazivou ze zlata (Emtec GOLD, Kodka GOLG a další), není to ani příchod Blu-ray, není to ani DVD-RAM. Je to právě vypršení patentu jistého japonského vědce, které umožnilo tuto technologii převzít a uvést do reálného prodeje a měli bychom být pyšni, že dotáhnout toto do finále se podařilo v naší zemi.

    Pokud vás zajímají podrobnosti (řadu z nich záměrně nezmiňuji), pak zavítejte na diit.cz (a neberte to prosím jako reklamu).

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 9.9.2011 08:56 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    13,3palcový notebook osazuje Smasung
    a měli bychom být pyšni, že dotáhnout toto do finále se podařilo v naší zemi.
    Proc?
    IRC is just multiplayer notepad.
    9.9.2011 09:31 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    no a uz tu zivotnost 1000 let nekdo prakticky overil?
    9.9.2011 11:10 aaaaaaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    Ja si myslim, ze to je teoreticky vypocitana horna hranica, ak bude DVD skladovane v uzemnenom ocelovom obale so stenami, ktorych hrubka ide limitne k nekonecnu, v specialnej atmosfere a bez zmien teplot. Samozrejme sa pocita s tym, ze to DVD bude citatelne za 1000 rokov len s technologiami, ktore pravdepodobne budu existovat za 1000 rokov.
    egg avatar 9.9.2011 22:48 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    It works only for spherical chicken in a vacuum. :-)
    xkucf03 avatar 9.9.2011 12:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    ale výrobce slibuje životnost 1000, resp. 160 let (původní technologie garantující 1000letou životnost vyžaduje speciální vypalovačku, takže ji v Northern Star upravili tak, aby šlo DVD pálit v některých běžných vypalovačkách za cenu jistého snížení životnosti).
    Napadají mě dva dotazy:
    1. Kolik mi výrobce zaplatí odškodného, když se mi na tom disku po 160 letech ztratí data?
    2. A kde berou jistotu, že to tolik skutečně vydrží, když se média tak dlouho zatím nevyrábí?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 9.9.2011 13:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    Tolik, kolik si dáš do smlouvy.

    Dělají se různé testy stárnutí.

    Ono stejně, za 160let to nebude čím přečíst. Spíše je dobré, že se vyrábí něco, co vydrží už z principu (propalování dírek, na místo klasické změny kontrastu) více. Obyčejné DVD nejdou po pár letech přečíst vůbec. Tohle by mělo vydržet alespoň stejně dlouho jak dlouho se budou vyrábět mechaniky. Potom už oto bude pasé a data bude nutno překopírovat na novější medium.
    9.9.2011 13:49 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    Už delší dobu se používají akcelerované testy na určení životnosti součástek a mimo jiné taky pamětí. Není to se 100% jistotou (nelze vyrobit plně identické díly), ale s dostatečně velkou pravděpodobností plus nějaká tolerance.
    10.9.2011 16:32 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    O značke Kodka GOLG spomenutej v článku som ešte nepočul. Akú má URL?
    10.9.2011 19:02 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    +1
    11.9.2011 09:42 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    Neni DVD uz mrtve medium ?

    NN
    Matelko avatar 11.9.2011 22:05 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: DVD+R s životností 1000 let
    Třeba pro mne ještě zdaleka ne. Má stále několik výhod oproti ostatním.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.