abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries

    17. 7. 2015 | David Ježek | Hardware | 2851×

    V letním horku podle všeho Intel zase překopal roadmapy, ze kterých se nám odsouvá kamsi 10nm Cannonlake a na jeho místo nastupuje jakýsi Ice Lake. Navíc se Intel prý opět vrátí k integraci napájecích obvodů na CPU, což už působí opravdu zmatek. Něco podobného do výrobních procesů zanáší GlobalFoundries, která mezi všechny ty 32/28nm procesy a připravený 14nm FinFET vřadila nově hned čtyři varianty unikátní výrobní technologie 22nm FD-SOI. Vedle toho pak škatulata na poli USB 3.1 řadičů či základních desek vypadají jako selanka.

    Ne Cannonlake, ale Icelake

    Intel v tom nedělá už jen guláš, ale přímo bramboračku. Takže zastavme se na chvíli u jeho tick-tock strategie a kódových jménech procesorových architektur. Kdysi Intel měl systém střídání architektur, kdy vždy jedna byla novým výrobním procesem na menších nanometrech, ale architektonicky postavená na předchozí generaci, následovaná vždy další generací s novou architekturou na stejném, odladěnějším výrobním procesu. Intel tak vymyslel systém, jak střídavě vylepšovat procesorovou architekturu a výrobní proces, aniž by riskoval komplikace a prodlevy při změně obojího najednou.

    Jenže moc dlouho to fungovat nevydrželo, narušil to již Haswell Refresh, kdy místo neustále odsouvaného 14nm tick Broadwellu pro desktopy přišel tento jen mírně vylepšený 22nm tock. A nyní se ukazuje, že vedle tohoto posouvání budou asi ještě nějaké další problémy. Po Broadwellu totiž nyní v srpnu přijde Skylake, 14nm tock. Po něm, jak již víme, místo 10nm ticku Cannonlake přijde znovu 14nm tock, a sice Kabylake. Nově ale po něm nepřijde Cannonlake, nýbrž cosi jménem Ice Lake. Ten by měl mít 10nm stejně jako Cannonlake, ale aby Intel přistoupil pouze ke změně názvu nedává smysl, takže v tom patrně bude něco jiného.

    HWN

    Každopádně s 10nm řadou Ice Lake se vrátí to, co měl Haswell a pro jeho nástupce bylo opět opuštěno: napěťové regulátory přímo na pouzdře CPU. U Skylake tvrdí zlí jazykové, že k jejich přesunu zpět mezi obvody základní desky došlo primárně proto, aby nezvyšovaly celkové TDP procesoru, které i tak - i přes pokles ze 22nm tock Haswellu na 14nm tock Skylake, vzroste o několik jednotek wattů. V čem je u Skylake tento zádrhel, není jasné, nicméně s 10nm Ice Lake by se měly napájecí obvody na CPU opět vrátit. Budou tak o něco levnější základní desky.

    GlobalFoundries nově nabízí čtyři varianty výrobního procesu 22nm FD-SOI

    Ve stínu příprav a spuštění 14nm FinFET výroby jakoby tak trochu zanikaly výdobytky GlobalFoundries, sahající ještě do dob spolupráce s IBM a dalšími (včetně evropské ST Microelectronics) a týkající se technologie Silicon on Insluator (SOI). A přitom GlobalFoundries na tomto hodně zapracovala, neboť nyní představuje variantu FD-SOI na 22 nanometrech (na stejných, na nichž Intel poprvé nasadil FinFET).

    HWN

    FD-SOI, neboli špičková varianta Fully-Depleted Silicon on Insulator dále snižuje proudové ztráty (tzv. leakage) a obecně patří mezi výrobní procesy produkující čipy s vysokým frekvenčním potenciálem. Nejde přitom o čistou 22nm technologii, nýbrž o kombinaci výrobních postupů z 28nm a 14nm FinFET procesu, které v součtu dávají velikosti tranzistorů odpovídající 22nm rozměrům. Díky tomu, že tento výrobní proces nevyužívá nákladnější a náročnější výrobu FinFET tranzistorů, je ve výsledku pro dané použití levnější. Oproti konvenční 28nm technologii, kterou GlobalFoundries již dobře ovládá, produkuje čipy s 80% velikostí die.

    Nejde ale o proces(y) určený pro všechny, spíše jde o technologii pro menší zákazníky, kteří si 14nm FinFET nemohou dovolit, nebo není pro jejich potřeby vhodný. Objeví se celkem čtyři varianty 22nm FD-SOI, a sice 22FD-ulp (UltraLowPower - pro mobilní čipy, s vysokou energetickou úsporou oproti 28nm (70%) a schopností běžet i jen na 400mV napětí), 22FD-uhp (výkonná varianta podporující integraci analogových prvků a pracující s napětím 0,95 V), 22FD-ull (ultra-úsporná varianta pro nejmenší čipy pro „internet věcí“, ULL SRAM s méně než 1pA/cell leakage) a nakonec, 22FD-rfa (pro bezdrátově technologie a analogové prvky.

    GlobalFoundries tak má k dispozici technologii, která se vymyká současnému FinFET trendu a má šanci na to ulovit významné zákazníky, kteří potřebují nikoli NAND flash / DRAM / ARM / GPU, ale specifické komunikační a jiné čipy, které mj. vyžadují i analogovou část. Jim můžou jiné firmy nabídnout typicky nějaký starší planární proces, tedy nejlépe 28 nm, zatímco GlobalFoundries jde na 22 nm a tedy nižší spotřebu i plochu čipů.

    ASMedia vs. Intel = USB 3.1 zlevňuje

    Když Intel přišel s třetí generací Thunderboltu integrující v sobě USB 3.1 Type C, bylo jasné, že pro mnohé produkty to bude stěžejní řešení. O Applu netřeba mluvit, ten Thunderbolt 3 a USB 3.1 Type C s ním již adaptoval, ale díky poklesu ceny řadiče přímo od Intelu po něm sáhli i výrobci klasických základních desek pro PC. A firma ASMedia, která si brousí dlouhodobě zuby na významné postavení v oblasti USB 3.x řešení, začala přicházet o odběratele svých řadičů.

    HWN

    V reakci na vzniklou situaci, kdy Intel zlevnil Thunderbolt 3 / USB 3.1 čip ze 40 an 10 dolarů, nyní zlevňuje svůj USB 3.1 řadič z 6 na 3 dolary. USB 3.1 řadič bez Thunderboltu (a tedy s propustností standardních 10 Gbit/s, nikoli 40 Gbit/s, které nabízí TB 3) tak vyjde na v přepočtu zhruba 75 Kč a masivnímu rozšíření USB 3.1, ať již Type-A nebo Type-C, tak fakticky nic nebrání. A to ani na levnějších a nejlevnějších základních deskách. Bohužel se ASMedia ale bude muset poprat se stavem trhu, kdy tři hlavní výrobci desek - Asus, Gigabyte a MSI - sahají po každé příležitosti, která odliší jejich základní desky od konkurence a vedle třeba lepší zvukovky či síťovky je to právě i řadič pro USB 3.1, ideálně v kombinaci s alespoň jedním Type C konektorem a podporou až 100W dobíjení.

    Na základní frontě neklid

    No a když už jsme u těch základních desek, tak si dejme ještě novinku v podobě vývoje trhu. Jak víme,. objemy celkově prodaných PC klesají a tak je na trhu poměrně horko. Klidu nepřispívají zejména ti dva největší, kteří za první polovinu tohoto roku prodali oba zhruba 8 miliónů základních desek, tedy Asus a Gigabyte. Jejich vzájemný boj o zákazníka se odehrává i pomocí neustálého tlaku na co nejnižší ceny, z čehož sice benefitujeme my zákazníci, ale pomalu to tlačí ostatní výrobce do horších zisků a tudíž výhledově v řádu jednotek let může ohrozit diversitu na trhu. Chcete aby i základní desky prodávali de facto jen poslední dva velcí výrobci? Pokud ne, tak se častěji ve výběru pohlížejte nejen po třetím MSI, ale zejména po dalších menších jako ASRock, Biostar (no, v Česku se, pravda, moc neprodává) či jiných.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.7.2015 10:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Co se mě týče, základní desky zásadně od Gigabyte - za posledních několik let žádný problém. Bojovat za diverzitu na trhu je samozřejmě v principu dobrá věc, ale pochybuju, že lidi, kteří ví, jakou základní desku si kupují, mají na trhu nějakou významnější kupní sílu.
    Quando omni flunkus moritati
    17.7.2015 13:02 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Však taky autor nepsal o "kupování si", ale o výběru.
    17.7.2015 11:46 tiborb | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    To USB 3.1 ma vacsiu teoreticku priepustnost ako DisplayPort, to by mohli byt monitory pripojene cez to a aj rovno napajane. Eventualne s externou grafikou priamo v monitore...

    Je take nieco dostupne/realizovatelne?
    17.7.2015 13:18 jaky vykon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    lze odebirat z usb3.1 ?
    19.7.2015 13:29 x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Co mate na mysli?
    20.7.2015 01:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Propustnost možná, ale ne na paměťové úrovni architektury (musí se speciálně sestavovat pakety, kdežto moderní GPU si může sám tahat data z RAM). A obecně je naprd latence. Grafiky do USB existujou, ale je to jen framebuffer. Jakou má maximální délku kabelu USB 3.1? U mě i blbej kablík 1m nedával občas ani full speed zařízení (12Mbps).

    Jinak to by bylo lepší vyvést PCIe linku, ta navíc má potenciál vyšší průtočnosti dat (USB 3.1 = 10 Gbit/s, PCIe 4.0 x1 lane = 16Gbps - nehledě na to, že grafiky mají x16).
    20.7.2015 07:42 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Vyrábí to DisplayLink. Bohužel novější verze jejich rozhraní používají neveřejný protokol (protože DRM) a v Linuxu nejsou použitelné.
    17.7.2015 13:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    V posledních letech jsem kupoval základní desky výhradně od MSI. Teď to ale vypadá, že přinejmenším pro AM3(+) za poslední dva roky nepřišli s ničím novým kromě nějaké "gaming series", o kterou rozhodně nestojím.
    vlk avatar 17.7.2015 15:33 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries

    a nieje to len pre to, zedesktopy si dnes uz kupuju len gembleri?

    You don't exist, Go away !
    17.7.2015 15:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Lidí, kteří pro práci nevystačí jen s notebookem, je víc, nejsou to jen forbesáci.
    18.7.2015 17:45 Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Dufam ze niektory vyrobca desktopovych MB vsadi na podporu ECC pamati za rozumnu cenu. Podobne ako s terabajtovymi diskami s vysokou hustotou ludia zacinaju zistovat ze fakt treba mat ochranu proti bitrot-u, aj ECC pamat pomoze na kludnu serioznu pracu.
    Blaazen avatar 18.7.2015 19:26 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Ono to není úplně v rukou výrobců desek. Paměťový řadič je v CPU a např. u Intelu je třeba mít Xeon. Core i3, i5 ani i7 ECC nepodporují.
    18.7.2015 20:18 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Tak je tu pořád také AMD.

    Je legrace jak dříve se partitní paměti dali nacpat všude a člověk si jen nechtěl připlácet a byl rád že má 4MB, dneska by si člověk rád zaplatil a už to nemá kam do konzumního segmentu dál. Celkem chybný směr vývoje.
    Conscript89 avatar 19.7.2015 00:17 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    No, on Intel zacal delat i Pentium s ECC. Nedavno jsem narazil na toto treba: http://ark.intel.com/products/80796/Intel-Pentium-Processor-G3240-3M-Cache-3_10-GHz. Jasne, ostatni vlastnosti jsou otresny, ale ma ECC. A da se s nim koupit i za dost levno server :D https://www.tsbohemia.cz/hp-pl-ml10-v2-814483-421-_d220974.html
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Conscript89 avatar 19.7.2015 01:32 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Hm, tak to maji pry i celerony: http://ark.intel.com/products/80798/Intel-Celeron-Processor-G1850-2M-Cache-2_90-GHz. Intel akorat pise ze to musi podporovat i chipset, co je na tom pravdy netusim, ale rekl bych ze i tak musi zakladni deska podporovat ECC.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    19.7.2015 12:17 Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: hodně zajímavé věci u Intelu i GlobalFoundries
    Nahodou, co som cital, pridat tych dodatocnych par liniek na PCB ktore su potrebne pre ECC pamat su nezanedbatelne naklady (ale samozrejme zdaleka nie tolko ako je rozdiel medzi "serverovymi" a "desktopovymi" cenami).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.