abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 764 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU

    24. 10. 2014 | David Ježek | Hardware | 3654×

    Jedna legenda končí, neustála tlak doby. IBM se dohodla s GlobalFoundries a za poměrně krvavých podmínek jí odprodává své výrobní kapacity. Ani další témata nepotěší: Broadwell-E se zpozdí, opravu bugu TSB přinese až Broadwell-K. Mám ale i veselejší zprávy.

    Obsah

    IBM končí s výrobou procesorů

    link

    Synonymum oboru a přední výrobce procesorů v 90. letech končí. IBM, která kdysi vyráběla jak procesory x86 CYrix, tak tytéž typy pod svojí vlastní značkou. IBM, která s AMD léta spolupracovala na vývoji nových výrobních technologií. IBM, která vyráběla procesory PowerPC. IBM, která navrhnula a vyráběla Cell pro konzoli Playstation 3. Tak právě tato IBM nyní prodává své výrobní továrny firmě GlobalFoundries. Vlastně neprodává, ona je daruje a navíc k nim přihodí 1,5 miliardy dolarů, což je částka přibližně odpovídající ročním nákladům na provoz těchto továren. V tak velké krizi se tato část IBM nachází.

    Pro GlobalFoundries je to pravděpodobně výtečný kšeft. Dostává zadarmo výrobní kapacity a peníze na 1 rok provozu. Musela se pouze zavázat, že výrobu v továrnách udrží, což je otázka samozřejmě ošemetná: továrny IBM neumí žádný bleeding-edge výrobní proces a tak GlobaFoundries – vedle nasmlouvaných výrob a závazků, které přebírá, čekají v budoucnu nemalé náklady s převodem továren na menší nanometry. Ale stále to je lepší, než muset stavět nové továrny na zelené louce a plašit „po všech čertech“ kvalitní zkušené zaměstnance. GlobalFoundries, která před časem utvořila se Samsungem výrobní konsorcium pro 14nm technologii FinFET hodlající světu nabídnou nejvyšší možné výrobní kapacity, dělá správný krok.

    HW novinky

    Obě firmy se dohodly na kompromisní pobídce. IBM původně nabízela 1 miliardu dolarů, GlobalFounries žádala miliardy dvě. Pro IBM je to ale další část ústupu ze slávy: poté co kdysi prodala mimo jiné divizi HDD firmě Hitachi (HGST nyní vlastní Western Digital, ale v rámci antimonopolních opatření byl přinucen péci výrobu HDD s Toshibou) a poté, co prodala notebookovou výrobu, včetně legendárních řad Thinkpad, čínskému Lenovu, právě s Lenovem upekla i prodej divize serverů x86: za 2,1 miliardy dolarů, tentokrát vyplacených Lenovem firmě IBM.

    Nemůžu si pomoci, ale průběh současného života IBM mi tak trochu připomíná pád veleobra, symbolu americké technologické nadřazenosti. Podobně výsadní postavení ve svých oborech měl také Kodak, který prakticky filmově-fotografický průmysl budoval. Kde je Kodak dnes, tam možná jednoho dne skončí i IBM. Ale to hodně předbíhám a jsem vůči IBM až příliš kritický.

    15nm čipy NAND flash Toshiba / SanDisk ještě letos

    link

    Nejnovější prohlášení amerického SanDisku vyznívá optimisticky. Firma chce ještě v letošním roce začít dodávat 15nm čipy NAND flash. A jelikož technologii vyvíjí a vyrábí ve společném podniku s japonskou Toshibou, je jasné, že na trh půjdou čipy obou firem. 15nm NAND flash nahradí stávající 19nm technologii 2. generace. Čeká je soupeření s 16nm čipy Micron, které si již svoji cestu na trh našly v některých SSD (a bůhvíjakých dalších výrobcích).

    SanDisk hovoří o uvedení jak čipů MLC, tak TLC. Lze tedy předpokládat, že nejpozději začátkem příštího roku se představí nová generace SSD. Nepřinese větší výkon než současná – stále budeme v rámci limitů daných rozhraními 6,0 Gb/s SATA-III, resp. 10 Gb/s SATA Express / M.2, ale můžeme se těšit na čipy úspornější, méně hřející a tak nějak více vhodné do stále více miniaturizované doby. Nemluvě o tom, že by díky nim zas o něco měly zlevnit dané kapacity. Již dnes jsou velmi levná 120/128GB SSD a zákazníci se stále více poohlížejí po 480/512GB. Na 1X-nanometrové generaci nepochybně přijde onen psychologický zlom, kdy „běžný plebs“ bude kupovat 1/4, resp. 1/2 TB, zatímco nadšenci, hráči a profíci dosáhnou na cenově přijatelná 1TB SSD.

    HW novinky

    Jediné, co zatím nevíme, je životnost z hlediska zaručeného počtu cyklů zápisu. Faktem je, že řadiče se stále zlepšují a svoji roli v prodloužení životnosti díky chytrosti SW technologie může sehrát OS / souborový systém, ale s klesajícími nanometry klesá počet cyklů zápisu před selháním buňky. Přechod od SLC (Single Level Cell) k architektuře MLC (Multi Level Cell) a nyní dokonce TLC (Tripple Level Cell) jde také proti snaze o co nejvyšší počet zápisů. Takže uvidíme.

    Intel Broadwell-E až za rok

    link

    Řada komentátorů považuje uvedení hi-end rodiny desktopových CPU Broadwell-E až v prvním čtvrtletí 2016 za zpoždění a negativní jev. Ano, původně byl Broadwell-E v plánech na letošní rok, ale je zde několik důvodů, proč tomu tak nyní není. Za prvé tu máme zpoždění předchozí (alias současné) generace Haswell-E, která je na trhu teprve pár týdnů a přišla s více než ročním posunem po Haswellu. Ale i ona se vlastně trochu zpozdila s ohledem na Ivy Bridge-E. A Intel není hloupý, aby poté, co vyvine nový serverový hi-end, který nám v desktopu nabídne v okleštěné podobě jako architekturu X-E, hned spěchal s její náhradou. Zejména u Haswellu-E to nemá smysl, jelikož konečně přinesl místo 6 jader rovnou 8 jader, tedy 16 HT vláken. Dělo je to (konkrétně Core i7-5960X) vynikající, za cenu obvyklých 999 dolarů a osobně se domnívám, že depresi případných škarohlídů vyléčí příští rok na Computexu Core i7-5970X s o 100-200 MHz vyššími takty při stejném TDP.

    Druhým důvodem je samozřejmě 14nm výrobní technologie v 1. generaci. O tom, že se to vleče a Intel stále ještě zápasí s její kvalitou, tedy výtěžností a parametry, jsme si podrobněji povídali minule. Zpozdilo a zpozdí se prakticky vše na této technologii postavené a logicky tudíž i Broadwelly-E.

    HW novinky

    Broadwell-E se přitom nebude výrazněji odlišný od Haswellu-E. Je to zkrátka vztah 22nm tock a 14nm tick – mění se to stěžejní, tedy výrobní proces, a tak Intel výrazněji nehýbe s architekturou. Pozitivní zprávou, či spíše v tomto čase ještě nepodloženou spekulací, je to, že by Broadwelly-E měly pasovat do socketu LGA2011-3, tedy do desek s čipsety Intel X99, tak jako Haswell-E.

    Bug TSX přežije dlouho

    link

    Teprve procesory rodiny Broadwell-K přinesou opravu chyby, která se Intelu vloudila do implementace instrukční sady TSX (Transactional Synchronization eXtensions), jíž Intel odhalil již v roce 2012 a prvně implementoval v Haswellech (léta páně 2013). Jenže chyba je natolik závažná, že ji nelze opravit softwarově, takže implementace je ve všech současných i budoucích procesorech vypnuta. První procesory, které ponesou opravenou implementaci (tedy aktualizovaný hardware procesoru), budou z rodiny Broadwell-K.

    Ale berme to jako pozitivní zprávu, Broadwell-K je totiž desktopová varianta pro socket LGA1150, tedy stejný s generací Haswell / Haswell Refresh. Předběžně se počítá s tím, že v desktopech nabídne integrované grafické jádro GT3e a se čtyřmi CPU jádry se vejde do TDP 65 W (jde o 14nm tick; pro srovnání 22nm tock (Haswell Refresh / Core i7-4790K) měl TDP až 88 W, 22nm tick (Ivy Bridge / Core i7-3770K) měl TDP 77 W a ješt 32nm tock (Sandy Bridge / Core i7-2700K) měl TDP 95 W). Intel se tak opět navrátí k hodnotě 77 W, ale s výkonnějším CPU, výkonnějším GPU a doufejme třeba též vyššími takty. Stále se nám totiž motá kolem frekvence 3,5 GHz.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.10.2014 11:30 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    inde sa pise, ze IBM bude dalej robit vyvoj v blasti procesorov, takze podla toho vycuvalo hlavne z vyroby.
    24.10.2014 13:43 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Otázka je, s kolika a jakými zdroji hodlá IBM udržitelně vyvíjet procesory, když je tu mnohem vitálnější konkurence disponující relativně stabilní výrobní kapacitou. Navíc, kolik z IBM zbyde, když zůstane pouze u vývoje omezeného portfolia produktů?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    24.10.2014 19:19 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Najdete si na netu clanek "Why Amazon can not make Kindle in USA". Autor v tom clanku shrnuje situaci, kde rada klicovych technologii uz v USA neni. Vyvoj a vyroba jsou na sobe zavisle. Takze kdyz firma presune vyrobu nekam na vychod (treba vyrobu displayu), tak za par let zjisti ze potrebuje presunout na to same misto i vyvoj - ani v globalnim svete nefunguje komunikace pres pul zemekoule uplne optimalne.

    PS: IBM si za to muze sama, kdyby nebyli tak strasne hladovi, tak by mohli konkurovat i Intel platforme. Mozna ale jen prisli na to, ze jim staci prodavat patenty ze "zakladniho" vyzkumu a ze na tom vydelaji vic nez na vlastni HW divizi.
    MeeGo - no future avatar 2.11.2014 09:43 MeeGo - no future
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    IBM hlavně prohrála svů soubos s Applem a později i Microsoftem. Je to velká škoda, kde by dnes lidstvo bylo, kdyby se ujala vyspělejší OS/2...
    3.11.2014 21:53 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Hmm, a nebyla náhodou až moc vyspělá? Stejně jako platforma PS/2? On jaksi obchodní model jak prodávat hw a sw (a udělat jednu architekturu, do které budou nějak přispívat všichni) byl asi jiný, než udělat nabušenou věc a nechat si ji pořádně zaplatit.
    Conscript89 avatar 24.10.2014 11:36 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Nepřinese větší výkon než současná – stále budeme v rámci limitů daných rozhraními 6,0 Gb/s SATA-III, resp. 10 Gb/s SATA Express / M.2,
    Hm, uz aby se pro SDD zaclo pouzivat ve vetsi mire NVMe napr. Ono celkove SSD na SATA je jen takovy hack: http://en.wikipedia.org/wiki/NVM_Express#Background
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    24.10.2014 13:39 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    IBM jako symbol úspěšného technologického giganta produkujícího pro obdobně úspěšný reálný byznys se s postupným pádem tohoto reálného byznysu stává stále méně významnou. Konkurence v oblasti "smart thinking" je obrovská a finanční zdroje z USA jsou stále slabší. IBM již nemůže spoléhat na vlastní komplexní řešení zahrnující jak HW tak i SW systémy, jako integrátor nemá dost prostředků a hlavně dost poptávky po něčem, čeho je na trhu více a často za mnohem lepších podmínek. Ekonomika USA, která pro IBM představovala klíčový odbyt, se potácí v marné snaze udržet svět ve víře v její stabilitu (statistické podvody se stávají součástí vládní strategie). Nejsmutnější je, že pro IBM se nedostává ani kvalifikovaných manažerů schopných nezávislých analýz faktické situace ani kvalifikovaných vývojářů pro svá "chytrá řešení". Ono "think!" totiž platí více pro různé startupy a neamerické firmy, kam se nedostatečné finanční zdroje přelévají na úkor IBM. Velká Modrá sice již prokázala adaptabilitu před pětadvaceti lety, kdy to s ní také vypadalo bledě, ale informační boom devadesátých let, který ji na čas zhojil, se dál ještě za ochoty financovat reálné produktivní činnosti. Dnes toto neplatí a adaptace je o řád složitější. V USA vláda nestojí o taková řešení, která jsou sice "smart" a systémově dobře navržená, ale ohrožují velmi specifické zájmy těch, kteří hodlají za vysokého standardu přežít bez ohledu na celek. Kromě toho byznys modely osmdesátých let totoálně propadají v konfrontaci s rozvojem open source modelů vývoje a distribuce a s moderními "nitche market" a "smart household" strategiemi. Linux se prosazuje kromě firem jak v domácnostech tak v "chytrých automobilech", svět spoří náklady a nikdo nechce platit zbytečná exkuzivní řešení. Hamižnost dovedla mnohé schopné k poznání, že systémové nastavení vývoje založené na virtualizaci zakopává o reálnou bilanci zdrojů vzhledem ke spotřebě. Zkrátka tak jako to šlo donedávna to nadále již nepůjde a přechod nebude rozhodně hladký.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Conscript89 avatar 24.10.2014 14:56 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Uh, cte se mi to jako nejaka politicka agitka celkove je to hrozne strukturovany. Na konci uz jsem ani nebyl schopen cist.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    27.10.2014 08:37 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Tohle si vytiskněte, svažte a můžete jít dělat náměstka na ministerstvu jako bakalář Šnajdr...
    24.10.2014 14:53 Maverick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Myslím, že srovnání s Kodakem je liché. Spousta lidí si myslí, že IBM je počítačová firma. Ano, její některé divize podnikají v oblasti IT, toť vše. IBM cokoli prodá a půjde dělat nějaký jiný business.
    egg avatar 25.10.2014 12:18 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Spousta lidí si myslí, že IBM je počítačová firma. Ano, její některé divize podnikají v oblasti IT, toť vše.
    Proto se jmenuje International Business Machines?
    27.10.2014 12:44 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Oni se tak jmenovali jeste v dobe kdy vyrabeli (pouze) psaci stroje.
    28.10.2014 09:02 mino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    ... IBM je zkratka pro International Black Magic
    egg avatar 28.10.2014 09:05 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    :-) Lepší je inside black magic.
    little.owl avatar 28.10.2014 10:12 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Slysel jsem treba Ich Bin Müde - nemecky jsem unaven ci Irritable Bowel Movement.
    A former Red Hat freeloader.
    24.10.2014 16:21 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Nevím, kde se ta zpráva o tom, že "Broadwell-K" už bude mít TSX opravené bere ("objeveno v překladu?"), ale je to podle mě blbost, nic takového potvrzeno není. Ten dokument, s kterým ti Italové (nebo kdo původně?) přišli, toliko má u erraty napsáno "plan fix", což znamená, že to eventuálně možná v budoucnu Intel v něčem opraví. V které revizi kterého procesoru, to už je ale ve hvězdách.

    Alespoň k tomu jsem došel, když jsem se proklikával těmi na sebe odkazujícími se "zdroji"...
    little.owl avatar 26.10.2014 00:07 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    IBM to tedy vede. Hlavne zavrit a vyhazet tu divizi co produkuje Lotus Notes - kdy mi porad padali a ja zavolal na nas interContinentalni IT support, tak mi rekli, ze je to normalni a odmitli neco resit. Uz jsem si pomalu zvykl, ale zlaty MS Outlook.
    A former Red Hat freeloader.
    29.10.2014 09:49 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    podobna skusenost. Navyse mam pocit, ze povodne to snad bolo projektovane pre superpocitace, kazda operacia je neznesitelne pomala
    msk avatar 10.11.2014 09:49 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    Preboha to tu sracku este niekto pouziva ?! Dodnes si pamatam ako som asistoval zlievaniu 3 firiem do jedneho lotus notes. Nesmelo sa paralelne migrovat vacsie mnozstvo uctov (>3), pretoze server (na linuxe) potom padal neustale na hubu. Fuj.
    26.10.2014 22:05 lt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: IBM prodala továrny na výrobu CPU
    "která vyráběla procesory" ??? Snad pořád vyrábí :) .. poslední model PowerPC8 je pořád no.1 a bude taky 8+.. a vyrábět třeba nebude fyzicky, ale to je jedno, kterej Číňan. Nicméně .. Intel ten rozdíl hodně smazal. Ale tak virtualizace IBM je pořád nedostižná :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.