abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)

    22. 6. 2012 | David Ježek | Hardware | 3641×

    Intel opět po nějaké době oprášil z mého pohledu již poněkud vyčpělý projekt Larrabee. Poněkolikáté jej znovu přejmenoval, připravil několik líbivých fotek a pár informací, ale vše to má stále stejnou pachuť…

    Obsah

    Zoufalost jménem „Larrabee“

    link

    Sluší se připomenout, že dnes již legendární „papírový drak“ v podobě extrémně výživného rozboru architektury Intel Larrabee vyšel na serveru AnandTech již v roce 2008 (Intel představil podrobněji Larrabee na konferenci SIGGRAPH 2008 [2,1 MB PDF]). Tehdy jej převzala všechna možná média, včetně snad všech českých. Intel tehdy sliboval brzké uvedení výpočetní karty s mnoha x86 jádry a výkonem přes 1 TFLOPs. Zatímco se z Larrabee pomalu ale jistě stával projekt Knights Ferry a později Knights Corner, konkurence v podobě ATI/AMD a Nvidia sílila a sílila. Nyní již byla zjevně situace neudržitelná a Intel musel „něco udělat“.

    To „něco“ není nic jiného, než opětovné přejmenování a plané sliby. Tak jako jsme si škrtli Larrabee a Knights Ferry, škrtáme nyní i Knights Corner, protože se to celé odteď jmenuje Xeon Phi (ano, není to chyba ani překlep). S karotu se nyní nechal vyfotit Rajeeb Hazra, Vice-President Intel Architecture Group & GM Technical Computing. Karta vypadá plus-mínus pořád stejně, kouká z ní obrovský blok chladiče, který jasně říká, že to bude co do spotřeby hi-endovka jako vyšitá.

    Nadále platí totéž co pro Knights Ferry, tedy více než 50 CPU jader a použití 22nm procesu. Z udávaných čísel výkonu pro supercomputer se 140 bloky, kde Xeony Phi doprovází i klasické 8core Xeony E5 (současná generace), vyplývá, že Xeon Phi dává zhruba 960 GFLOPS výkonu. Jsme tedy stále na před 4 roky slibovaném teraflopsu v double-precision, ale to už půl roku dává i obyčejný Radeon HD 7970, nemluvě o chystané kartě Nvidia Telsa K20, která má v double-precision nabídnout 1,5 TFLOPS

    Je jasné, že Intel je patrně velmi blízko uvedení, tomu nasvědčuje i nejnovější vydání open-source vývojářského kitu pro Linux, nicméně z celé této letité anabáze kolem Larrabee nadále plyne, že Intel prostě na grafické karty (což byl mj. původní záměr projektu) nemá dostatek schopných lidí (i přesto, kolik jich kdysi ulovil třeba z 3D Labs či ATI) a ani neumí navrhnout a vyrobit mnohojádrový výpočetní čip tak dobře jako AMD a Nvidia. Vždyť Knights Ferry původně mělo být postaveno na 32nm procesu, jenže se jaksi zjistilo, že zamýšlený 50+ core čip dlabe přes 600 W a tak se muselo čekat na 22nm technologii. Skeptik by řekl, že ani Xeon Phi není finální produkt, ale já jsem optimista a naopak budu moc zvědav, kolik toho dokáže Intel vytěžit z použití upravené x86 architektury a silné základny vývojářských prostředků, které umí nabídnout. Nicméně v HPC segmentu se bojuje hlavně se spotřebou, o tom ostatně je veškerý výzkum a vývoj probíhající kolem „ ExaScale“ superpočítačů, tedy počítačů, které výhledově mají nabídnout zhruba tisícinásobek výkonu oproti těm dnešním, ale nesmí oproti nic stoupat ve spotřebě a vyzařovaném teplu.

    Mimochodem: všimněte si, že na internetu lze ulovit fotky dvou různých verzí Xeonu Phi: aktivně a pasivně chlazené. Lze tedy předpokládat, že na trh půjdou dvě různé verze s různým výkonem, ta bez větráčku pomalejší natolik, aby se vešla do nějakého limitního TDP. Stejně to má třeba Nvidia s kartami Tesla, kde řada M je chalzena pasivně.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Profi grafika AMD FirePro W600 nabídne rozlišení 56 Mpix+

    link

    Celého půl roku trvalo, než kalifornská AMD uvedla na trh alespoň nějakou profi kartu řady Fire založenou na 28nm architektuře GCN. Nejde ale o žádný hi-end, nýbrž o ekvivalent Radeonu HD 7750.

    Ekvivalent je to ale vskutku nádherný. Tam, kde dosud mnoha-monitorové levné profi grafiky nabízely „jen“ 4× miniDisplayPort, tedy přesněji „jen“ 4× 2560×1600 (konkrétně jde o model ATI FirePro 2460 Multi-View, který toto nabízí při spotřebě pod 13 W), přichází nyní AMD FirePro W600 s šesti výstupy typu mini-DisplayPort 1.2 HBR2.

    Nejvyšší verze DisplayPortu je zde důležitá, protože karta na všech těchto výstupech umí 4096×2304/30bit/60Hz! Samozřejmě již logicky při vyšší spotřebě, FirePro W600 si vezme až 75 W, pročež disponuje i aktivním chladičem.

    Kromě kombinací monitorů naznačených na slajdu podporuje i 2×3 a menší varianty (X×Y i Y×X), takže se zde technicky můžeme bavit o celkovém rozlišení typu 12288×4608 – pro tuto kartu totiž neplatí dosavadní limit na celkové rozlišení 8k × 8k, nýbrž nově 16k × 16k. .

    Konkrétní parametry co do počtu stream procesorů AMD neuvádí, s ohledem na shodné TDP s Radeonem HD 7750, ale vyšší počet výstupů a množství paměti, nelze vyloučit, že výpočetních jader je méně než 512 (nebo že AMD jednoduše vše nechala, jak je a výkon co do frekvencí či jiných parametrů nechává zcela na zodpovědnosti automatiky technologie PowerTune). Ale to není důležité, tato karta necílí na 3D výkon, byť by to mohly naznačovat přítomné 2 GB GDDR5 paměti.

    Cenovka pochopitelně není tak přívětivá jako u modelu FirePro 2460 MV, kterou v našich končinách koupíte kolem 6 000 Kč, FirePro W600 vyjde na v přepočtu 12 000 Kč+. Vedle Windows udává AMD podporu i pro Linux.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Tape-out Radeonů HD 8000 je tu

    link

    U grafik AMD se ještě chvíli zdržíme. Radeony HD 7000 alias první 28nm architektura GCN je tu s námi již půl roku, a tak je čas si krátce říci, co za několik měsíců AMD představí za nástupce.

    Architektura prozatímně označovaná jako „GCN2“ bude vycházet z té dosavadní a dle dostupných informací ji AMD již dokončila. Vše je tak daleko, že tape-out již proběhl a TSMC má od AMD v tuto chvíli již všechny podklady, aby mohla vyrobit první testovací minisérii konkrétního GPU generace GCN2. O něm v tuto chvíli není známo nic bližšího, tedy ani zdali jde o low-end či hi-end, ani jak se AMD hodlá poprat s krizí kolem limitů GDDR5 pamětí, které jak známo již narazily na svůj frekvenční strop (někde za 7GHz hranicí) a tak je možná na čase se opět bavit o tom, že 256 bitů široká paměťová sběrnice nebude stačit.

    Co je naprosto 100% jisté, je výrobní technologie: nic lepšího než 28nm u TSMC tu nemáme a hodně dlouho mít nebudeme, ostatně TSMC ještě ani nenavýšila dostatečně své výrobní kapacity pro tuto technologii a bavit se něčem blíže limitu 20 nanometrů je naprosté sci-fi.

    S ohledem na to, že Radeon HD 7970 přinesl GPU se 4,31 miliardami tranzistorů, které se výrobě velmi povedlo a konkurenční Nvidia má trhu také velice povedený čip (GK104 z GeForce GTX 680/690) s 3,54 miliardami tranzistorů plus již ohlásila verzi GK110 se 7,1 miliardami tranzistorů (tam ale zatím nevíme nic o výtěžnosti výroby), je přehnané předpokládat, že by nejvyšší GCN2 čip měl nést něco mezi 6 až 8 miliardami tranzistorů? Domnívám se, že se tímto rozsahem moc neseknu plus dalším údajem: pracovní frekvence bude minimálně na 1GHz hranici. Ale to je vše zatím jen spekulace, když AMD prezentovala první inženýrské vzorky 28nm GPU architektury GCN, šlo o mobilní/low-end čipy a totéž předpokládám nyní u GCN2.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.6.2012 07:20 Yenda | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Davide, s těma Teslama M to není tak jednoduché -- ano, sice na sobě nemají vrtulku, ale nedá se mluvit o tom, že jsou pasivně chladitelné. Např. Tesla M2075 je lautrnémlich to samý jako C2075 (s odstraněným plastem a právě ventilátorem). U řady M se jede prostě na to, že je výrobci použijou jako moduly (proto M) do speciálně navržených serverů, ve kterých je přes ten pasiv proháněn stejný, ne-li větší objem vzduchu, než zvládne ventilátor na C řadě. Idea byla taková, že se tak podaří dosáhnout vyšší hustoty kapacity -- M se běžně cpou do 1U skříní (naležato) a tam by se C upeklo (protože blbě umístěný větrák). Praxi to vypadá tak, že je tam 10 rychloběžných ventilátorů 4x4cm s kluzným ložiskem, který dělaj neskutečnej bordel :)
    David Ježek avatar 22.6.2012 08:22 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    ale no tak samozřejmě že takhle jsem to myslel, totéž bude platit i pro ten pasivně chlazenej xeon phi. to je snad jasný :-).
    22.6.2012 10:05 Yenda | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Jojo, podle toho, co vím, bude udělaný podobně.
    Bedňa avatar 22.6.2012 11:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Mimochodem: všimněte si, že na internetu lze ulovit fotky dvou různých verzí Xeonu Phi: aktivně a pasivně chlazené. Lze tedy předpokládat, že na trh půjdou dvě různé verze s různým výkonem, ta bez větráčku pomalejší natolik, aby se vešla do nějakého limitního TDP. Stejně to má třeba Nvidia s kartami Tesla, kde řada M je chalzena pasivně.
    Kde?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    David Ježek avatar 22.6.2012 12:10 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    achjo chlape, vždyť se stařčí kouknout do tohoto článku: aktivní verzi drží intelák, pasivní verze má watermark computerbase. tak kdepak jsem asi obě tyto fotky ulovil? :-(
    22.6.2012 13:07 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Ja som myslel, ze otazka "Kde?" sa vztahovala k textu:
    ale no tak samozřejmě že takhle jsem to myslel, totéž bude platit i pro ten pasivně chlazenej xeon phi. to je snad jasný :-).
    nakolko v citovanom texte
    Mimochodem: všimněte si, že na internetu lze ulovit fotky dvou různých verzí Xeonu Phi: aktivně a pasivně chlazené. Lze tedy předpokládat, že na trh půjdou dvě různé verze s různým výkonem, ta bez větráčku pomalejší natolik, aby se vešla do nějakého limitního TDP. Stejně to má třeba Nvidia s kartami Tesla, kde řada M je chalzena pasivně.
    nie je po tomto mysleni ani stopa. Ale mozno len chybne vykladam tuto jednoslovnu otazku.
    Bedňa avatar 22.6.2012 13:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Pochopil si to presne.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    22.6.2012 12:44 jazz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Zrovna dneska ráno jsem našel tabulku s nějakými údaji k Intel Knights Corner (KNC). Jsou tam uvedeny dvě verze - aktivní a pasivní. Jen u RAS Features tuším Intel uvádí ECC Memory (viděl jsem to v nějaké prezentaci, ale nemůžu ji najít).
    Heron avatar 22.6.2012 07:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    Pokud stale plati to, ze skutecne GPU nema ani instrukce skoku a tohle x86 Xeon Phi je 950GFLOPS general CPU, tak to stale prekovana GK. Mozna ne v hernim vykonu, ale kdo ma doma vic nez 50GFLOPS obecneho procesoroveho vykonu? Bezne cpu maji stale nekde kolem 30.
    David Ježek avatar 22.6.2012 08:23 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    jak je na tom kepler teď z hlavy nevím, ono gtx680 je herní karta, kompletní tahle architektura bude imho až v té tesle K20. jinak než přijde larrabee, tak si myslm , že nvidia stihne uvést i maxwella.
    22.6.2012 10:14 ludolph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    citace: "Je jasné, že Intel je patrně velmi blízko uvedení, tomu nasvědčuje i nejnovější vydání open-source vývojářského kitu pro Linux ..."

    Muzes poskytnouty link na zminovany kit??? Diky.
    David Ježek avatar 22.6.2012 10:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    http://software.intel.com/en-us/forums/showthread.php?t=105443
    23.6.2012 18:40 vladaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    I kdyby to melo o trochu mensi papirovy vykon nez top CUDA karta, pokud to dobre pojede pres OpenMP, pouzitelnost bude MNOHEM! vetsi. Otazkou bude zejmena rychlost sbernice, cache atd.
    little.owl avatar 24.6.2012 15:42 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    +1
    A former Red Hat freeloader.
    3.7.2012 11:43 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel opět chytá holuba na střeše (aneb Larrabee počtvrté)
    To nikomu nevadí překlepy karotu a chalzena? Jak vidím asi ne :-(.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.