abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 427 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen

    15. 5. 2017 | David Ježek | Hardware | 12040×

    Vedle minule představeného 4k OLED monitoru přichystal Dell i podstatně levnější 4k monitor, který ale chytne každého fanouška filmů díky certifikaci UHD Premium. Dále se podíváme, co hodlá Intel postavit proti budoucí hi-end platformě AMD s 16 CPU jádry, proč MSI přidává k základním deskám 3D XPoint úložiště či jaká je nová bezzrcadlovka Sony a9.

    Dell představil první monitor s certifikací UHD Premium

    Poslední dobou Dell hodně tlačí na pilu v oblasti monitorů. Jakoby se chtěl stát světovou jedničkou jak v množství, tak zejména v parametrech a nutno přiznat, že se mu to daří. Není to tak dávno, co představil první monitor s rozlišením 7680×4320 (tedy „8k monitor“, minule jsme si pak psali o prvním 4k monitoru s OLED displejem. Tuto „svatou trojici“ nyní kompletuje další model, který jako první disponuje certifikací UHD Premium.

    UltraSharp UP2718Q má úhlopříčku displeje 27 palců. Jde o monitor s rozlišením 3840×2160 (jak jinak) vybavený blíže nespecifikovaným panelem. Jeho hlavní devizou a současně tím, co UHD Premium požaduje, je vysoký rozsah jasů, tedy vysoký dosahovaný kontrast. Pokud do tohoto monitoru proudí HDR signál, používá jas dosahující až 1000 cd/m². V případě ne-HDR signálu tolik své komponenty netrápí a maximální jas omezuje na 400 cd/m².

    HWN

    Monitor pokrývá barevné prostory následovně: 100% AdobeRGB, 100% sRGB, 100% Rec.709, 97,7% DCI-P3 a 76,9% Rec.2020. Zajímavé je srovnání s minule zmíněným OLED monitorem, který kromě těch rozsahově menších prostorů pokrývá 97,5% DCI-P3 a 85,5% Rec.2020 – tedy méně DCI-P3, ale výrazně více Rec.2020. Je tedy zjevné, že tyto dva monitory jsou nastaveny na pokrytí jiného rozsahu barev.

    Mezi vstupy najdeme po jednom DisplayPortu 1.4 a mini-DisplayPortu 1.4, dále pak dva vstupy HDMI 2.0a. Nechybí čtyřportový USB 3.0 hub, u nějž dva porty podporují rychlonabíjení. Tento model je výrazně levnější než 4k OLED s cenovkou 3499 dolarů, vyjde pouze na dva tisíce dolarů, pročež lze předpokládat, že panel je typu LCD. UltraSharp UP2718Q se objeví na trhu 23. května.

    Intel HEDT příští generace nabídne 12 jader / 24× HT

    Od dob uvedení AMD Ryzen má Intel problém. Jeho procesory jsou drahé a oproti konkurenci už nenabízejí nic moc navíc. Ryzen se povedl, a tak vedle již dříve se objevivší informace, že HEDT nástupce Broadwellu-E z generace Skylake přijde o něco dříve, se objevuje také další pozitivní nová informace.

    HWN

    Xeony navýší počet jader na 32, mainstreamová platforma Coffee Lake nabídne ne 4, ale 6 jader, a tak je jedině logické, že příští HEDT, tedy Skylake-X / Kaby Lake-X, přinese 12 jader CPU v nejvyšším modelu. Intel tak podle všeho reaguje na chystanou hi-end platformu AMD ThreadRipper, která přinese až 16 CPU jader generace Ryzen, tedy 32× HT. Otázkou je, co bude s cenou, jelikož nejvyšší aktuální 10jádrový / 20× HT Broadwell-E sice zlevnil, ale stále je „nechutně drahý“. Vše bude záviset na ceně, kterou si za svoji HEDT platformu řekne AMD a také na datu uvedení na trh.

    MSI nabízí základní desky s osazenou akcelerační kartičkou Intel Optane / 3D XPoint

    MSI se rozhodlo zatraktivnit dva své modely základních desek. Na trh tak zamířily dva nové modely s označeními B250M Bazooka Opt Boost a Z270 Tomahawk Opt Boost, u nichž je součástí balení osazený 16GB M.2 modulek Intel Optane. Ten zde slouží jako akcelerační kartička, či možná lépe řečeno jako velká cache pro datové úložiště. Dle měření Intelu (i jiných) představuje použití 16GB Optane modulu s pamětí typu 3D Xpoint nárůst výkonu datového úložiště až 14× oproti běžnému HDD.

    HWN HWN

    Jedinou vadou na kráse tohoto argumentu je skutečnost, že porovnává 3D Xpoint s HDD, nikoli SSD. Dovolím si tvrdit, že za cenový rozdíl by šlo pořídit minimálně 120GB TLC SATA SSD, které udělá parády daleko více a u kterého nemusí 99 % majitelů trápit nižší životnost (zejména s ohledem na to, že tyhle malé 3D Xpoint kartičky první generace zdaleka nemají takovou udávanou životnost, jakou se Intel / Micron chlubil při představení této technologie – ač čísla jsou to i tak řádově lepší než u současných TLC NAND flash).

    HGST začal s dodávkami 12TB HDD

    Tuhle novinku avizoval HGST (což je harddisková divize Western Digital, před X měsíci odkoupená od Hitachi, tedy úplně původně HDD divize samotné IBM) už před několika měsíci. Nyní se nové disky staly realitou, firma oznámila, že 12TB Ultrastar HE12 je dodáván zákazníkům.

    HWN

    Tento disk v běžném prodeji (zatím?) nekoupíme. Je dodáván velkým odběratelům z řad provozovatelů datových center. Od předchozí 10GB generace se odlišuje tím, že nese nikoli sedm, nýbrž rovnou osm diskových ploten. Jeho útroby jsou též naplněny heliem, plotny jsou tenčí, stejně tak hlavičky. HGST si ale za svou technologií stojí a na disky dává pětiletou záruku. K dispozici jsou v 6,0Gbps SATA i 12,0Gbps SAS variantě. V nepříliš vzdálené budoucnosti má následovat varianta těchto osmiplotnových disků, která nebude používat pouze klasické PMR, ale šindelové plotny. Tím dojde k navýšení kapacity na 14 TB.

    Za předpokladu, že vývoj technologií půjde hladce, lze očekávat, že HGST jednoho dne uvede i devítiplotnové disky. S PMR by dosáhly na 13,5TB kapacitu, s SMR na možná i 16TB, to vše při stejné hustotě záznamu.

    Sony Alpha 9 je nejlepší fotoaparát od Sony

    Japonská Sony přichystala hodně zajímavý model bezzrcadlovky. Nese „pouze“ 24Mpix full-frame snímač, zato ale veškerá další výbava míří k co největším výkonům, neboť Sony se rozhodla zaútočit na dosavadní hájemství Canonu a Nikonu, zrcadlovky pro sportovní a jinou podobnou fotografii.

    Sony se „alfa“ v názvu drží již delší dobu. Kdybychom ale zavzpomínali na doby kinofilmové, klidně ještě před spojením Konicy a Minolty, tedy na čistě minoltí éru, musel bych připomenout, kterak se zrcadlovky Minolta jmenovaly na evropském trhu Dynax, na americkém Maxxum a na japonském právě Alfa. A tudíž bych musel vzpomenout zrcadlovku Dynax 9 (Alfa 9), která představovala de facto vrchol vývoje u Minolty (pozdější model Dynax 7 byl lepší jen v některých ohledech). Přinesla mechanickou závěrku s časem 1/12000 a spoustu dalších parádností, pověst a šanci na zisk profi trhu jí ale prý pošramotila ta hloupost, že profíci nepovažují tělo s integrovaným bleskem za profi tělo. Ale nechme historie, podívejme se na nový přistroj se jménem Alpha 9.

    HWN HWN HWN HWN

    Ten dostal do vínku full-frame snímač s celkovým rozlišením 28 Mpix, z nějž je efektivně používáno 24 Mpix. Maximální rozlišení snímků je 6000×4000, vše řídí procesor BIONZ X. Rozsah citlivostí je v základu od ISO 100 po ISO 51200, rozšířený režim nabídne ISO 50, stejně jako ISO 204800. Snímač je stabilizovaný v pěti osách s účinností o 5 EV. Tělo nabízí 693 AF bodů, třípalcový displej s 1440k body (výklopný a dotykový), EVF má rozlišení téměř 3,7 miliónů bodů, 100% pokrytí a 0,78× zvětšení. Mechanická závěrka umí 1/8000, elektronická až 1/32000. Podporováno je 4k video ve formátu H.264. Jsou zde dva SD sloty s podporou UHS-II, Wi-Fi i BT. Li-ion akumulátor vydrží dle metodiky CIPA na 650 snímků, přičemž tělo nijak nevybočuje ze své třídy: rozměry 127×96×63 mm a hmotnost 673 g.

    HWN HWN HWN

    Alpha 9 je nastavena hlavně na akci, takže primárně používá elektronickou závěrku. AF body pokrývají celých 93 % plochy snímače a buffer je hodně dlouhý. Sony si zkrátka dala záležet na tom, aby vedle nočních fotografů (kterým nabízí 12Mpix A7S II) a krajinářů (ti zase sáhnou po 42,4Mpix A7R II) navázala na střední řadu A7 něčím podstatně výše dimenzovaným. Bude to na Canon a Nikon stačit? Těžko říci, rozhoduje spíše nabídka skel, kterých má Sony zatím trošičku méně (ač třeba nabídka objektivů Zeiss je už celkem pěkná).

    HWN HWN

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.5.2017 09:26 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Premium je jedno z nejsprostších slov současnosti...
    15.5.2017 11:40 osel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Premium = kdo tohle prodá dostane prémie
    15.5.2017 13:36 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Premium neboli prémie - něco co se dává zadramo k jinému produktu, protože zvlášť by se to neprodalo.
    15.5.2017 14:29 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Anglicky se premium používá jinak, v podstatě to znamená "příplatkový" - tj. pytlovina, která stojí víc, než nějaký základní produkt/něžný prací prostředek.
    15.11.2021 04:17 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Dog Grooming Bakersfield
    15.5.2017 12:17 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Ja chci taky 12TB... v experimentalnich masinkach mam raw 150TB sestaveny z 6TB (cena cca 4000-6000 za kus, fuj...). 10TB stoji bratru 8-9tis, tak tohle bude tak za 13-15 az to bude k dispozici, drahy no, ale celkove fakt rad slysim, ze je 10TB hranice prekonana a na obzoru 16TB, hukot.
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    15.5.2017 13:37 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Co s tym robis - zalohujes tam porno?
    15.5.2017 15:32 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    To mam doma v loznici...pracuju na nekolika experimentech v oblasti neuronovych siti, prevazne rozeznani, trackovani objektu v realnem case a take generovani 3d modelu pro pozorovany objekt, neco jako reverse CGI. A datovy sety nejsou zrovna malinkaty...
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    15.5.2017 18:20 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Tak si kup 60TB SSD ... ;D. Disky jako takovy sou vicemene mrtvola. Do serverovyho zeleza ti nikdo nic takovyho neda, protoze nechce resit tu uzasnou spolehlivost. Takze pokud chces poskladat pole se supportem, dodaj ti tak max 3TB hdd (donedavna to byly 2).

    Kdyz si pak spocitas, kolik tech disku na nejakou kapacitu potrebujes, a kolik potrebujes toho zeleza kolem, tak to SSDcko je vlastne zadarmo.
    17.5.2017 11:47 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    60 TB SSD stojí 40 000 €. Za to koupíš čtyři 480 TB Backblazy.
    15.5.2017 13:20 kedlubna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    V Německu a jinde (ale zatím ne i u nás) se už prodávají zakřivené SUHD 43" Samsung TV s quantum dot technologii, podobné kvality jako OLED. Vedle takové TV za bratru 20 tisíc se slavné "monitory" mohou jít klouzat. U nás zatím SUHD a OLED TV začínají až na 49". :-(
    Bystroushaak avatar 16.5.2017 00:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Zkoušel jste to někdo prakticky používat jako monitor?
    16.5.2017 10:08 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Ja pouzivam uz dva roky philips brilliance bdm4065uc 40 jako prvni vetsi kusek (neni to TV, ale porad monitor), ted porizuju jeho nastupce, sehnal jsem ho tehdy v anglii asi za 15tis, novej... a celkove super. To se vyjadruju k velikosti monitoru pro denni pouziti v praci, ne k technologii displaye
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    15.5.2017 14:59 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Jinak ne že by Rzyeny nebyly dobrý, ale přece jenom říct, že Intel nemá co nabídnout... přecce jenom výkon v jednom vlákně je na straně Skylaků/Kaby Laků, a ten asi spousta lidí bude upřednostňovat (i když třeba já ne, už víc jak deset let mě vždycky limituje jenom celkovej MT výkon).
    David Ježek avatar 15.5.2017 15:21 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    prosímtě a kdo jsou ti mýtičtí lidé, kteří budou single-thread výkon u 4-8core CPU upřednostňovat, tedy vybírat cpu s tolika jádry podle toho, jaký výkon dává na 1 jádru?
    15.5.2017 16:17 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Lidi chcou oboje, i MT i ST... U některých převažuje ten požadavek na MT a chtějívíc jader, ale po vydání Ryzenu se evidentně ukázalo, že ten jednovláknovej výkon pořád hodně lidí upřednostní a vezmou i7-7700K místo R7 1700/1700X nebo I5-7600K místo 1600/1600X.

    Třeba u těch her pořád jim pořád ten singlethread voní víc. Jasně že často jdou to jenom fanboys, kteří se soutředí vždcky zrovna na to, co se jim zrovna hodí do krámu a zbytek (výhody konkurence) zase bagatelizujou, ale ne ve všech případech.
    15.5.2017 18:25 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Zeby naprosto vsichni co hrajou hry? Coz je 100% odberatelu desktopovyho highendu? Neznam moc her, ktery by dokazaly vyuzit (realne) vic nez 2 jadra, 4 jsou v tomle oboru naprostej extrem. Zato naprosto vsechny hry tezej daleko vic ze singlethread vykonu nez z dalsich jader.

    Pricemz tenhle stav bude trvat jeste pekne dlouho.

    BTW: Intel nic nehleda, tomu je to u rite, kdyby chtel, tak lusknutim prstu zlevni, a AMD se polozi, coz by nasledne byl problem predevsim pro intel.
    Heron avatar 15.5.2017 18:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Mno, takže reality check. Doom4, toho času rok starej, celkem spolehlivě vytěžuje 16threads R7 1700. A všechny tak nějak stejně (tzn u mě tak na 20%, protože to už víc nestíhá GPU, ale mě těch 160fps stačí, freesync mě stejně doručí jen těch 75). Nehledě na to, že hra není všechno, ještě tam běží API typu vulkan nebo DX12 a ten si taky rád pustí víc procesů.

    Ale to je celkem jedno, protože to je zřejmě naprostý extrém ;-)

    Co se týče těch "naprosto všech" single thread her, tak tam je vůbec otázka, zda tolik výkonu vůbec využijí, protože do teď ho neměly a nějak to nevadilo. Kdyby ten výkon chtěly, tak jediná možnost je jít do více procesů. Hry, který ten výkon potřebují, tak už dávno jedou na víc procesů, protože jinak by si třeba na konzolích ani neškrtly.
    16.5.2017 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    A to jste ještě vynechal těch 100% odběratelů desktopových high-endů. Teda pokud se práce s videem (nebo spíš s multimédii obecně) dneska náhodou nepovažuje za hraní her.
    Quando omni flunkus moritati
    15.5.2017 15:56 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Jasne, single-thread aplikaci je porad dost, ok, ale at uz to pouzivas na profi urovni nebo na hry, tak multi-thread jednoznace vede (vyhledove). Proste 300 jader mi datovou transformaci ve sparku nad 20TB setem provede rychlejc nez jedno jadro, ale chapu, ze to je mozna specificky use case, nicmene my proste budeme vyhledove zpracovavat vic a vic dat. V pripade her uznavam drive a i v soucasne dobe vykon na jadro mozna jeste vede, ale to se s poctem jader taky (z)meni. Predstav si, ze mas 100 jadrovej procik, muzes pak ve hrach vytvaret nezavisle AI okruhy. V tuhle chvili je to spise tak(ne vzdy), ze se cely system chova a reaguje v jednom sledu podle tvoji akce (jako dva protihraci, ty a hra). Pri nezavislym okruhu bude zajimavy jak vytvaret, tak sledovat i jak reaguji jednotlivy okruhy jeden na druhej. Kazda entita, ktera ma mit nejakou kvazi inteligenci se chova naprosto nezavisle jak od hrace tak ostatnich AI entit. To samozrejme otvira dvere do dalsi dimenze pri navrhu interakci.
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    15.5.2017 16:26 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Já si taky myslím, že sázka na ten vyšší multithread výměnou za o kapku nižší ST je rozumná a ten procesor má větší a trvalejší hodnotu než vysoko vytočenej Intel s 2-4 jádrama.

    Ale ne všichni to tak berou, ta argumentace gaymer fandů je, že dneska to Keby Lake dává víc FPS a proto je je lepší 11!1one etc. Budoucnost většinou odbejvaj tím, že za dva roky už Intel taky bude mít něco novýho, i když zrovna v tom si myslím, že je trochu přetvářka, protože dneska přece nikdo nechce měnit CPU co dva roky.

    Ale je i dost programů, kde to fakt neškáluje nebo je něco natvrdo v jednom vlákně, a když v nich člověk chce mít max výkon, tak musí mít to 4,5GHz core i7 nebo přetaktovat. Často je to i komerční software. Když někdo s něčím takovým dělá, tak chápu, že bude ochotnej obětovat celkovej výkon, jenom aby mu ty ST aplikace šly rychleji (míň čekal, než se to a to dodělá). Ale teda osobně pro takovej software příklad nemám, protože tam, ke na tom záleží mě, jsou ty věci multi-thread (= AMD).
    15.5.2017 18:36 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Ehm ... intel samozrejme umi dodat procaky s 32 jadry, a pokud to nekdo potrebuje, tak ho cena nevytrhne, protoze za SW kterej na tom pobezi zacaluje mnohem vic.

    Jenze samo takovej procak bude mit vyrazne nizsi taktovani per jadro, takze beznej uzivatel desktopu by z nej moc nadsenej nebyl.
    15.5.2017 22:27 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Přijde mi, že máš trošku takovou iracionální argumentaci, sorry, co se většinou objevuje v těch debatách, kde do toho lidi moc dávaj srdce/fanouškovský symaptie/potřbeu obhájit předem danej postoj(tj. preferenci značky) navzdory realitě.

    Tváří v tvář tomu, že AMD má lepší MT výkon za stejný prachy proti Intelu sá tvrdí:

    1) MT výkon člověk nepotřebuje. IMHO spíš blbost, ale dá se diskutovat o tom, pro kolik lidí to platí, a pro kolik ne. Na obou stranách nějaký budou, nebudeto 0%/100%.

    2) MT výkon se bude potřebovat až za 2/3/etc roky a to ty procesory už stejně budou k ničemu. Tohle mi přijde taky jako blbost. Stejný lidi, co tohle říkaj, přitom předtím hlásili, jak je Intel super, protože jim nějaký i5 nebo i7 z minulosti vydrží 5, 6, 7, ... let. Dneska se CPU kupuje na dlouho a na tomhle záleží. Kratší odbu života budou mít akorát CPU v serverech, kde jde o energetickou efektivitu.

    3) Když člověk MT výkon potřebuje, tak si koupí Intel a nevadí mu, že za stejný love získá míň. IMHO blbost, člověk je homo economicus a chová se podle nákladů a užitků. Výjimka je jenom v případecch, že člověk kupuje jen zančku pro pocit, tj. fanoušek, nebo se prostě nechal oblbnout něčím balamucením.

    Sranda je, že tyhle argumenty si ti lidi střídaj jak se zrovna hodí... Tj. IMHO to fakt většinou bude motivováno touhou obhájit svoji zančku, ne nějakým striktnějším posouzením výhod a nevýhod, potřeb lidí a skutečné situace toho softwaru.
    16.5.2017 12:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Kratší odbu života budou mít akorát CPU v serverech, kde jde o energetickou efektivitu.
    S tím moc nepočítejte. Když jde o výrazné snížení spotřeby, většinou už nemůžete vyměnit jenom procesor, protože se jedná o jinou generaci (patici, typ pamětí atd.) A než se vám na ušetřené energii zaplatí nový server, to se hodně načekáte (naposledy, když jsem to počítal, to vycházelo na nějakých 5, 6 let?)
    Quando omni flunkus moritati
    16.5.2017 21:07 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Sandy Bridge Xeony E5 se začaly vyhazovat už myslím předloni. E5-2670 nebo takovej nějakej typ s 8 jádrama se dal/dá levně koupit na e-bay po desítkách kusů, takže to byl fajn upgrade pro lidi, co nějak sehnali desku s čipsetem X79 (což není snadný, proto jsou taky ty CPU tak levný). Nebo se to dalo koupit i sakumprásk s celým serverem, asi za 600 doláčů.

    Mám za to, že se to takhle prodávalo proto, že datacentra začaly přecházet na úspornější CPU - loni Broadwelly-EP, ale bylo to už předtím, takže z části to musely být upgrady z Sandy-EP na Haswell-EP.
    17.5.2017 01:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Aha, jestli tady diskutujeme hardware ze sekáče, tak s dovolením budu tohle vlákno považovat za irelevantní.
    Quando omni flunkus moritati
    17.5.2017 11:52 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    HW ze sekáče je HW, který někdo vyhodil, protože koupil nový. Ovoce na základě toho odhaduje, jak starý HW se už vyplácí vyměňovat.
    17.5.2017 17:24 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Přesně tak, uvádím to jako důkaz, že serverová CPU (respektive v tomhle případě celé servery) se ve velké míře obměňují hodně rychle kvůli ušetření spotřeby.

    Jelikož můj původníí výrok, na který tohle všechno reagovalo, byl o tom, že dneska jsou rychlejší obměny CPU jen v serverech, v PC/WS vydrží dýl (v desktopu 5+ let).
    17.5.2017 17:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    No, pokud nemáte nějakou konkrétní zkušenost (máme takové a takové servery a takhle často je vyměňujeme), tak to není důkaz, ale spekulace - spotřeba jako taková v tom obměňování vůbec nemusí hrát roli.
    Quando omni flunkus moritati
    15.5.2017 19:43 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Třeba takový CAD (Solidworks). Mám i7, takže 8 vláken. Velké sestavy otvírám běžně 20 minut, takže na vytížení CPU koukám každou chvíli. Většinu času vidím vytížení 12-13%, tedy jedno jádro. Občas se to rozšoupne na 25-30%, tedy 2-3 jádra. Sem tam vidím i vytížení 60%, tedy 5 jader, ale jen na chvíli. Pouze při otevírání výkresu s mnoha složitými pohledy vidím občas i 90-100%, tedy všechny jádra.

    Ty sestavy mají pár tisíc dílů, takže teoreticky to může škálovat téměř do nekonečna, bohužel je ten CAD je napsaný tak blbě, že víc než 2 jádra jsou většinu času k ničemu.
    16.5.2017 10:39 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    To je prave ono, ty aplikace se ale budou vyvijet smerem k vicejadernymu processingu, ale souhlasim, ze dost aplikaci to ted jeste neumi. V mym pripade datoveho processingu, nebo uceni neuronovych siti ale ano, cokoli jedu, tak jedu na 100% vsech 300 vlaken. V mym pripade resim taky rychlej cluster interconnect. Poridil jsem si 2x 48-port 10GBe switche za suma sumarum 23,000 total price oba. Dualport Intel 10gbe SR sitovky za 1000-3000 za kus doplneno o multipath TCP a voila, razem mas celkem levnou 20GBit az 60Gbit(pri 3 sitovkach v zarizeni) sit. V mem pripade se data loaduji do ramky (144-256 GB per node). Koukal jsem i na PCIExpress interconnecty, ale vyjdou porad dost draho...

    V pripade 3d(tvym pripade) se bavim napr. o parallelnim renderingu(kazdej node renderuje urcitou cast), ale nevim, jestli je tam takovej narok na interconnect propustnost, nebo vystacis s 1gbit

    Jelikoz bezim na Gentoo s binarnim hostem aka BINHOST (tj. kompiluju jen jednou pro celej cluster a pak binarky sdilim, aby se mi cluster neukompiloval), tak se na jednu stranu na Ryzeny 32 core uz tesim (jeden stroj 2socket s 128 cpu vlaknama postavim an experimenty), ale zas budu muset resit crosscompile, resp. Intel vs AMD CFLAGS configurace...

    Celkove mi prijde, ze to neni napsany blbe napr. zde Solidworks, jen jsou napsany bez ohledu vicejaderny masinky, ve finale stejnej vysledek no.. :-)

    Sorry, jsem trochu odbehl z multi-core na multi-node diskuzi, ale tak jedno souvisi s druhym :-)

    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    16.5.2017 19:03 Boguš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Co jsou zač ty switche?
    18.5.2017 16:59 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    http://www.serversdirect.com/Components/Network_Switches/id-NW0164/Quanta_T3048-LB8_48_ports_10GbE_SFP_Switch_

    Tohle nejsou switche o pokoje...
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    20.5.2017 17:04 lazywriter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Kdo opravdu řeší MPI, tak použije Infiniband. A nemusí hned EDR. Už FDR se dá sehnat za rozumný peníze.
    15.5.2017 18:30 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Vyhledove si za tech 10 let az to budu resit koupim CPU kterej bude vyhledove zajimavej za tech 10 let, a nebudu kvuli tomu kupovat neco, co bude za 10let vrak.

    "muzes pak ve hrach vytvaret nezavisle AI okruhy" ... to muzes uz davno, a kdo to naprogramuje? Presne, nikdo. Protoze to nikdo nezaplati. Nezapomen, ze hry se uz peknych par let neprogramujou. Ve skutecnosti vemes nejakej engine, a ten nejak maximalne priohnes a ladujes do toho modely, textury, ...
    15.5.2017 22:13 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Jenže ty enginy se vyvíjej, a dělaj je většinou lepší programátoři a návrháři než ty jednotlivý hry. Takže tohle jako argument pro tvrzení "ta zaostalost tu bude navždy" nefunguje.
    16.5.2017 10:41 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Ohledne nezavislejch AI okruhu, to samozrejme neni pravda. Naopak, herni studia se na to tesi a pripravuji, mozna ne financni reditele, ale tvurci her ano :-)
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    17.5.2017 12:10 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Ty nezávislé AI okruhy už teď používají stealth hry, kde jedna NPC reaguje na hráče/stopy od hráče, druhá na tu reakci první NPC, další na poplach vyvolaný druhou NPC a tak dál. Nevím, jak moc jsou paralelizované třeba v Dishonored 2, ale paralelizovat by to šlo hodně dobře.
    20.5.2017 17:47 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    zdravim,

    bohuzel dneska je vyber spise o single-thread vykonu. Vetsina lidi se nepotka dobre paraelizovanymi aplikacemi.

    Mam mesic Ryzen 1800X. Vykon super. Ve vykonu na jedno jadro AMD dost zapracovalo - mel jsem predtim 8350FX. Je to hodne znat.

    Bohuzel se ale potkate s tim, ze hodne aplikaci ci pluginu jede jen na jedno jadro. Delam jako Java vyvojar.

    Kdyz jsem vyuzil vsech 16 vlaken naplno ?

    - semtam v maven buildech. Ale i to se flaka. Spise je to o diskovych operacich.

    - start IDE - Eclipse, Idea - zde je to pri startu ci nejake reindexaci zdroju hodne znat.

    - nejake C/C++ kompilace. Zde to je super.

    - komprese dat - pbzip, p7z a podobne.

    - nejake performance testy. To clovek nedela casto.

    Kde je to mene znat ? A CPU vyuzije par vlakem a jeste ne na 100%.

    - Pokud Vam jede vice aplikaci na jedno vlakno.

    - nejake starty aplikacnich serveru ve spolupraci s databazi

    Co je naopak prusvih:

    Rozumejte: jedno vlakno jede na 100% a par malych vlnek v grafu v gnome-system-monitor to udela, ale zadna slava.

    - testy co mame na projektu, nemohou jet paraelne, nebot se cte a zapisuje do databaze (transkace...) a neni mozne si ji rozbijet behem vice uloh najednou. Pak testy nedojedou a sem tam neco spadne. Ne-li, ze to trva jeste dele nez na 1 vlakno.

    - boot Springu + Liferay nebo junit-testy + boot Spring-u - to jede na jedno vlakno

    - vyhledavani v dokumentech - jedno vlakno

    - otevreni/ukladani vice souboru v aplikacich. Co soubor to zalozka v GUI v aplikaci. Zapomente na paraelizaci. Skoro neni.

    - vcelku chybi (mozna nevim) o nejakem frameworku, kde muzete pomoci jednoduchych anotaci ridit paraelizaci. Idealne aby to ridil sam kompilator. Psat na kazdou ulohu dalsich 50 radek kodu, to neni moc pohodlne.

    - v Jave a nejen tam se pouziva zip komprese. Ale to jede jen na jedno vlakno.

    Mozna to bude za par let in zacit optimalizovat aplikace pro beh na vice vlaknech. Ale ta doba zatim nenastala. Do toho svet speje do weboveho prohlizece, kde je kazdy pozadavek zpracovavan na jedno vlakno a tam vlastne paraelni zpracovani je.

    gf
    4.11.2021 10:10 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    I am hoping that you will continue writing this kind of blog. Thanks for sharing this information Click here
    6.11.2021 06:43 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks fencingportlandoregon.com
    17.11.2021 06:21 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. des moines implant dentist
    17.11.2021 12:00 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel řeší, co postavit proti AMD Ryzen
    Great site thanks admin. More power. quality blasting

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.