abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 757 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD

    29. 9. 2017 | David Ježek | Hardware | 11772×

    Pamětníci vzpomenou dobu naštěstí dávno minulou, kdy IBM testovala použití skleněných diskových ploten a upravených materiálů na nich v rámci 3,5palcových disků v maďarské továrně. Byla z toho velká katastrofa, prakticky žádný disk nevydržel pořádně ani záruční dobu. Japonská Hoya chystá návrat této technologie, dnes to však již nepředstavuje problém.

    Hoya předvedla plotny pro až 20TB disky velikosti 3,5 palce

    Není to problémem zejména proto, že navzdory dávným chybám v diskové divizi IBM má použití skleněných ploten místo hliníkových velký smysl. Plotny netrpí na teplotní roztažnost (což s příchodem technologie HAMR představuje pro hliník nemalý problém) a lze je vyrábět i tenčí, pročež se do disku vejde více ploten. Skleněné plotny jsou s úspěchem již delší dobu používány u 2,5palcových pevných disků.

    HWN

    Hoya předvedla dva prototypy toho, jak by mohlo vypadat nasazení firemních plotem v klasickém 3,5palcovém pevném disku standardní výšky. Tam jsme dnes na nějakých 7 až 8 plotnách při použití helia jako výplně (se vzduchem byl strop 5 ploten). Hoya testuje plotny tlouštěk 0,5 a 0,381 mm, což by umožnilo přechod na 10, resp. 12 ploten ve standardním šasi disku. V takovém případě při porovnání se současnými 10 až 12TB disky (výhledově 14TB) by kapacita mohla ze dne na den poskočit na 20 TB. A postupem doby, zejména po nasazení technologie HAMR v řekněme druhé generaci, i daleko výše.

    AMD bude další generaci CPU a GPU vyrábět 12nm procesem u GlobalFoundries

    Velmi překvapivá zpráva přišla z AMD a také od její bývalé výrobní divize, nyní známé pod označením GlobalFoundries (#1, #2). Tam AMD nyní vyrábí jak procesory generace Zen (tedy Ryzen, Threadripper, EPYC, …), tak aktuální GPU (Polaris, Vega), a to 14nm FinFET procesem, což je technologie výroby, na kterou má GlobalFoundries licenci od Samsungu. Pro další generaci – čistě pro připomenutí – plánuje GlobalFoundries nejen přeskočit 10nm FinFET proces (Samsung jím již nějakou vyrábí, viz např. Qualcomm Snapdragon 835), ale navíc si nehodlá licencovat 7nm FinFET od Samsungu, ale vyvinout vlastní variantu.

    Vedle toho však potřebuje zejména pro AMD a její velké čipy něco, co trochu posune technologii o kousek dále, přitom však AMD umožní uzpůsobit výrobu čipů na nový proces rychle, levně a snadno. Zkrátka die-shrink. Ten přichází v podobě vylepšeného 14nm procesu, který jako 12nm použije právě AMD pro své příští čipy (tedy jde o to, co dosud firemní roadmapy označovaly jako „14nm+“).

    HWN

    AMD tento proces porovnává v materiálech vůči 16nm FinFET, což je konkurenční proces u TSMC, kterým své vyšší čipy vyrábí Nvidia. Jenže jak víme, s generací Volta a GPU GV100 přešla i Nvidia už dříve na 12nm FinFET výrobu u TSMC, což je též vylepšená varianta 16nm procesu. AMD tak za pomoci GlobalFoundries teprve dožene Nvidii, nicméně to není podstatné, žádnou GeForce s GPU Volta si není možné koupit a ještě dlouho tomu tak nebude. I samotný fakt, že výroba super-obřích GPU Nvidia GV100 stále míří jen do profi segmentu, kde se za karty platí daleko větší peníze, ukazuje, že kapacity v TSMC nejsou tak velké, poptávka zejména v superpočítačích je naopak velká opravdu hodně, případně že výtěžnost zatím není nic moc. Otázkou však zůstává, jak velké čipy bude GlobalFoundries schopna 12nm procesem pro AMD vyrábět (obvykle platívá, že na tohle je větší machr právě TSMC). Ne že by si AMD neuměla teoreticky poradit i bez obřích monolitických čipů – ostatně Threadripper / EPYC jasně ukazují, že to jde i jinak, a není důvod, aby se tento způsob nenavrátil i do grafických karet (berte to ale hypoteticky).

    Sony představila ultrazoom Cyber-shot RX10 IV

    Zatímco profi kompakty řady RX100 již před nějakou dobou přinesly pátou generaci v podobě modelu RX100 V, na stejné platformě stavějící ultrazoomy RX10 dostávají teprve nyní generaci IV. Každopádně nový model obsahuje vše, co má Sony k dispozici, nic lepšího letos není.

    Srdcem nového ultrazoomu je stále osvědčený 21Mpix BSI CMOS čip velikosti 1" (2,7× crop oproti full-frame/kinofilmovému políčku standardních rozměrů 36×24 mm). Z něj je efektivně používáno 20Mpix, resp. 5472×3648, a je jedině dobře, že Sony nejde výše. Snímač je nejnovější firemní technologie, jde o stacked CMOS, který ve spojení s elektronikou (procesor BIONZ X) umí 24 fps v plném rozlišení, a to až pro 112 RAWů, resp. 249 JPEGů v řadě (tedy ~5, resp. ~10 sekund „kropení“ scény tempem 24 fps). Rozsah ISO je 100 až 12800, lze použít i rozšířený režim s ISO 64, resp. až ISO 25600.

    HWN

    Objektiv je 25× zoom s optickou stabilizací (kompenzující až 4,5 expozičního stupně) v rozsahu ekvivalentním 24 až 600 mm, a to při světelnosti f/2.4 až f/4.0. Ostří od 3 cm. Tělo nabízí 315 AF bodů. Displej je výklopný a dotykový se 1440 tisíc body, EVF jich nese 2,359 miliónu, se 100% pokrytím a 0,7× zvětšením. Mechanická závěrka podporuje časy do 1/2000, pak přebírá roli elektronická zvládající až 1/32000.

    Video je zaznamenáváno v kvalitě až 3840×2160 ve formátech XAVC-S, AVCHD (obojí H.264) + stereo zvuk, je zde podpora slow-motion 240, 480 i 960 fps. Nechybí konektory pro sluchátka a mikrofon. Data lze ukládat na SD karty (podpora UHS-I) či Memory Stick (kdy se toho nesmyslu Sony vzdá, těžko říci). Dále nechybí USB 2.0, microHDMI, WiFi typu až /n, NFC. Fotoaparát má nadstandardní rozměry 133 × 94 × 145 mm a nadstandardní hmotnost 1095 g, z čehož významnou část tvoří spousta skla v objektivu. Li-Ion akumulátor dosahuje dle metodiky CIPA na výdrž pro 400 snímků. Cena je stanovena na 1700 dolarů, u nás ji lze očekávat někde mezi 45 až 55 tisíci korun. Ano, jde o cenu na úrovni full-frame přístrojů, ale nelze zapomínat na objektiv(y) a také rychlosti, kterých typicky (bez)zrcadlovky nedosahují.

    Jak se vyrábí Leica M10

    Na závěr jedna kratičká věc, odkazující na jedno video. Když německá Leica začátkem tohoto roku představila dálkoměr M10, byl to velmi příjemný krok vpřed od velkých těl předchozí generace M9 zpátky k velikosti těla srovnatelné s kinofilmovými přístroji. Leica si může mnout ruce, o model M10 je solidní zájem (první měsíce po uvedení prý existovaly i pořadníky). A nadále platí, že jde o převážně ruční výrobu v Německu, na kterou se díky firemnímu YouTube kanálu můžeme podívat.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    29.9.2017 15:33 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Mě by u těch skleněných ploten zajímalo, jak je řešeno, aby se prachsprostě nerozbily. To jako při této tenkosti už nejsou tak křehké (viz třeba skelná vlákna)?
    29.9.2017 18:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Tak když ti upadne disk, tak aby praskly plotny, tak se ti nejspíš zničí i ten klasickej.
    30.9.2017 09:06 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    No, pád či náraz skla automaticky neznamená poškození toho skla. to spíš rotace ploten či vystavování hlaviček můžou dostat na zadek. ostatně hoya už před 8 lety měla výborný foto filtry, který bylo hodně těžký rozmlátit.
    30.9.2017 17:23 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Povedlo se někomu najít nějaký obrázek "rozbité" 2,5 skleněné plotny?
    30.9.2017 17:50 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Ano.
    30.9.2017 16:48 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Tak jasně, ale toto by mělo být kritičtější v těch notebookových discích, takže v desktopu snad spíš menší nebezpečí.
    30.9.2017 18:23 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    A jedna sa naozaj o sklo? Nie je to plast - polykarbonat alebo nieco podobne? Sklom sa dnes nazyva kadeco. Vsetky mobily maju to gorilie sklo vpredu aj vzadu, ale je to samozrejme plast.
    30.9.2017 21:04 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Tady https://en.wikipedia.org/wiki/Gorilla_Glass píšou, že je to alkali-aluminosilicate, takže sklo (křemičitan s nějakou alkalickou solí a hliníkem).
    1.10.2017 20:33 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Ok, to ma celkom prekvapuje, ale predsa len mi nedá otázka, či sa jedná o sklo v celom objeme, alebo ide o vrstvené sklo - obdoba čelného skla u auta. Alebo dokonca len o povrchovú vrstvu vytvorenú - čo ja viem difúziou alebo iným kúzlením s iontami a podobne.
    2.10.2017 02:04 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Hlavne jde o to ze tu gorillu muzes nosit roky bez folie nebo skla a nemas na ni jediny skrabanecek. Plastovy kryt displeje bez folie mas poskrabany za tri dny.

    Takze gorilla glass ma velky smysl. Jedina nevyhoda je, ze to rado praska pri padu.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    2.10.2017 08:17 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    To bola odpoveď na čo?
    3.10.2017 11:46 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Teď to čtu celé a asi jsem to nepochopil, myslel jsem, že kdosi tvrdí, že gorilla glass je plast a u levnějších mobilů se gorilla glass poškrábe :-) Což by byla kravina. Ale až teď se koukám, že R nebo kdo psal, že u levnějších mobilů gorilla není a je tam plast, který se poškrábe.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.10.2017 16:46 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Me to cele prijde ze jeden o koze a druhy o voze :)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    3.10.2017 19:08 chň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    mně to celé přijde, že petrfm prudí jako obvykle a dává na odiv svou negramotnost
    30.9.2017 23:11 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Nemaju to vsetky - lacnejsie maju plast. Ten sa sice casom poskriabe ale nerozbije sa pri prvom pade na tvrdu podlahu.
    1.10.2017 07:52 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    To se ale samozřejmě nenazyva gorilla glass, tak nam nelzi.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    1.10.2017 14:44 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    R ti nepisal, ze ide o gorilu.
    1.10.2017 18:03 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
    Spatne jsem odpovedel mel jsem kliknout nanprispevek bubo, chyba se vloudila, sorry
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.