abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 435 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti

    13. 1. 2012 | David Ježek | Hardware | 3584×

    Hlavním dnešním tématem je budoucnost tak, jak ji na podzim nastínil vědecký šéf Nvidie Bill Dally, více toho totiž jako protiváhu minulého povídání o Radeonech HD 7000 nabídnout nemůžeme. Vedle toho se ale podíváme na problém, který má AMD se staršími čipsety ještě z dob ATI, nové produkty Zalmanu a vše zakončíme novým standardem paměťových karet XQD.

    Obsah

    Nvidia hovoří o roce 2017

    link

    Protože se na letošním CESu zas až tak superzávratné věci nedějí, popovídáme si dnes ještě o několika starších záležitostech. Zahraničním serverům se mimo jiné podařilo z hlubin webu Nvidie vydolovat prezentaci jejího šéfa vývoje, stanfordského profesora Billa Dallyho, která shrnuje plány na léta nadcházející.

    Aktuální stav je takový, že v tuto chvíli dobíhají Nvidii na trhu karty generace GeForce 500 s GPU architektury Fermi a až 512 CUDA procesory, jak firma své výpočetní jednotky nazývá. Od generace Kepler, která přijde během několika týdnů, se očekává výrazný nárůst výkonu a zejména další výpočetní optimalizace. První neoficiální drby (můžeme je považovat za výmysl vtipálků) hovoří o 576 CUDA procesorech, čekat ale doufejme lze daleko více, zejména proto, že s takovým GPU by Nvidia držela podobný počet tranzistorů na čipu jako s Fermi, zatímco AMD poskočila z 2,15 na 4,13 miliardy, to vše navíc při vyšších taktech.

    Bill Dally ale mířil ve své (pod)zimní přednášce dále, až do roku 2017. V té doby by měla Nvidia mít na trhu 10nm GPU s 2 048 výpočetními jádry. Co z toho vyplývá?

    Chystá se Nvidia brzdit? Přeci jen zatím s každou další generaci rostl počet výpočetních jader na víceméně dvojnásobek. GeForce řady 8000 přinesly 128 jader, řada GeForce GTX 200 nejprve 240 a posléze 256, aby byla vystřídána Fermi se 480 (GTX 400) a později 512 (GTX 500) jádry. Od Kepleru bychom tak teoreticky mohli očekávat 1024 jader a od Maxwellu právě oněch 2048. Jenže Maxwell tu měl podle původních, již více než rok starých odhadů, být někdy v roce 2013, případně 2015, ale určitě ne 2017. Možná ale v Nvidii trochu vystřízlivěli a současně více překopají architekturu.

    Bill Dally mimo jiné totiž hovořil o přepracovaném systému registrů a cache, který vyústí v kratší dráhy. Již zmíněný 10nm čip by přitom dle odhadů měl mít rozměr pouze 290 mm² a šlapat až na 2,5GHz takt. To vše jsou ale ryzí spekulace, které závisí na mnoha faktorech; mimo jiné tom, jak se vyspí sudičky, které věští zrody nových výrobních technologií u TSMC.

    Rozdělení výpočetních jednotek v čipu znázorňuje schéma. Teoretický výkon by se mohl dostat až někam na osminásobek GeForce GTX 580. Hodně velkou část své přednášky Bill věnoval problematice energetické spotřeby a Mooreova zákona. Rozhodně doporučuji.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Jinak pokud byste hledali jakékoli zmínky o 3D grafické části, tak zapomeňte, Bill Dally je GPGPU člověk a o schopnostech jednotek typu texturovacích, tesselačních a dalších je a) zcela předčasné se bavit a b) z pohledu HPC segmentu naprosto zbytečné. To ale neznamená, že čip Echelon, jak se tento 10nm koncept jmenuje, nebude určen i ke hraní her.

    AMD má na krku žalobu za vadná GPU

    link

    Před několika lety jsme se všichni vozili po Nvidii. Zejména řada GeForce 8600M byla pověstná tím, že GPU se po poměrně krátkém čase upekla. Nvidii nezbylo nic jiného, než se s partnery a zákazníky vyrovnat a provést velkou rošádu nadstandardních výměn vadných produktů. Nyní má totéž v bledě modrém na krku AMD.

    Výrobce notebooků Quanta, který dodává řadě známých značek, zažaloval v Kalifornii AMD za přehřívající se grafické čipy. Konkrétně jde o nekvalitní integrované kousky z doby čipsetu Radeon Xpress 1250, které dle Quanty nesplňují dané kvalitativní parametry, v nadstandardní míře odcházely a ji to stálo hromadu peněz, nemluvě o reputaci.

    AMD navíc dle Quanty porušovala vlastní záruční podmínky a celkově se k problému stavěla natolik nečestně, že Quanta utrpěla škody a kromě ní pak i její odběratelé jako japonský NEC. AMD naproti tomu konstatuje, že problém je na straně Quanty, neboť jiní odběratelé týchž čipů takové problémy nezaznamenali. Pokud je tvrzení AMD pravdivé, pak to spíše vypadá na nevhodný návrh notebooků u Quanty, ve kterých byl zmíněný čipset osazen, ale to samozřejmě bude muset rozlousknout až kalifornský soud. Tedy pokud nedojde na ono časté mimosoudní vyrovnání.

    Zalman vstupuje do světa VGA a SSD

    link

    Hned na dvě zajímavá, jím dosud neoraná pole, vyslal své traktory jihokorejský Zalman. Firma známá převážně procesorovými chladiči, v menší míře pak napájecími zdroji a několika skříněmi, vstupuje na trh grafických karet a SSD. V prvně jmenované kategorii zatím představila Radeony řady HD 6000, ale to jistě rychle napraví a sama uvede HD 7970 a HD 7950. Z fotografií to zatím není patrné, ale očekával bych minimálně nějaké nadstandardní chlazení, vždyť výrobce má VGA chladiče sám v nabídce a v minulosti je dodával jiným výrobcům grafik.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    V případě SSD jde o klasickou platformu „třetí generace“, tedy 6,0Gbps SATA SSD s řadičem SandForce SF-2281, MLC čipy a udávaným výkonem až 560 MB/s při čtení a až 530 MB/s při zápisu. To jsou nadprůměrné údajně oproti jiným prodejcům této platformy, takže může jít zčásti o marketingově vylepšené hodnoty, na druhou stranu zase Zalman uvádí poměrně nízké IOPS, 30k pro 60/120GB model a 45k pro 240GB model, zatímco jiní výrobci jdou až k 90k (vše platí pro náhodný zápis 4k sektorů). Ceny Zalman stanovil na zhruba 150, 250 a 510 dolarů.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Jak v případě nových Radeonů, tak zejména SSD bych se nebál vyloučit, že nejde o OEM produkty nějaké čínské fabriky, na které Zalman jen lepí svoji značku.

    XQD, nástupce CompactFlash, přichází

    link

    CompactFlash Association přišla s konkurencí/nástupcem vlastního formátu paměťových karet. XQD je zajímavé technologické řešení, které, až se ustálí čtečky v noteboocích a jiných zařízeních, usnadní život profesionálním fotografům. XQD totiž v podstatě není nic jiného než podobně robustní paměťová karta jako CompactFlash, avšak nevyužívající ATAPI rozhraní, nýbrž napojená v systému přímo na jednu linku PCI Express. S aktuálním rozhraním PCI Express 2.0 tak mohou na kartu i z ní proudit data rychlostí 125 MB/s, s PCI Express 3.0 to bude v blízké budoucnosti teoreticky dvojnásobek.

    Podporu má XQD již velmi slušnou, čerstvě představená profi zrcadlovka Nikon D4 (o té příště) podporuje jak CompactFlash, tak XQD, navíc na CESu 2012 již své XQD karty představila minimálně Sony – právě pro 16Mpix Nikon D4 udává schopnost uložit v jedné sekvenci až 100 RAWů po sobě, což je úctyhodné (a cosi to vypovídá o řadiči v Nikonu D4, když tato zrcadlovka „střílí“ až 11 fps.

    Hardwarové novinky

    Karta XQD má rozměr 38,5 × 29,8 × 3,8 mm, což je méně než CF a více než SD. Firmou Sony udávané ceny za 16 a 32GB XQD víceméně korespondují s hi-end CompactFlash kartami jako SanDisk Extreme Pro apod. Kromě toho pustí Sony na trh i čtečku a ExpressCard adaptér – ten je pro notebooky ideální, neboť ExpressCard je právě slot, který disponuje linkou PCI Express. Ideální moment koupit do desktopového PC nějakou PCIe×1 to ExpressCard 54/34 kartu – samozřejmě je důležité si pohlídat verzi PCIe, protože levné karty kolem 300 Kč typicky splňují pouze PCI Express 1.x, nikoli 2.0.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.1.2012 10:06 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    Jak v případě nových Radeonů, tak zejména SSD bych se nebál vyloučit, že nejde o OEM produkty nějaké čínské fabriky, na které Zalman jen lepí svoji značku.

    To hromadění záporů a podmínky zabíjí čitelnost, raději napište, že si prostě myslíte, že jde o produkty z čínské fabriky, na které Zalman jen lepí svoji značku :)
    13.1.2012 13:27 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    já to pochopil tak, že si myslí, že to nejsou polepené OEM bazmeky z Číny...
    13.1.2012 14:35 Sadam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    Taky mi prislo ze neguje negaci --> z textu neni jasne co ze to vlastne autor myslel, lide s dostacujicim IQ si domysli ze se jedna o cinsky sunt s nalepkou, ale ti ostatni budou bud zmateni nebo si budou myslet opak
    13.1.2012 14:40 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    asi máš pravdu, jsem blbec
    13.1.2012 16:02 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    tak jsem pohledal a žádnou spolehlivou informaci o tom, že by potiskovali čínské zmetky jsem nenašel... na stránkách mezi produkty je zvlášť OEM Products a tam jsou jen chladiče CPU a GPU, na první pohled jsou to čínské zmetky, zřejmě se to týká jen těch chladičů a ostatní budou opravdu produkty...
    13.1.2012 16:55 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    V případě těch chladičů je tím "OEM Products" myšleno, že Zalman vyrábí chladiče k přelepení cízí nálepkou. Kdežto ty karty podle autora vyrábí někdo jiný a přelepuje Zalman.

    BTW existuje s tou zkratkou OEM nějaká jednoznačná terminologie? Někdo říká OEM těm, kteří produkty vyrábějí, někdo naopak těm, kteří na ně lepí své nálepky...
    13.1.2012 17:48 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    Original Equipment Manufacturer. - tj. ten, kdo vyrabi matros k pouziti ostatnim. Nicmene pocitej s tim, ze marketing nebo novinari to doprasi libovolne. :-)

    Jinak treba wiki.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    13.1.2012 17:51 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    a jeste sem to obratil. Grrr. Takze prispevek k prdu, ctete wiki nebo neco lepsiho. Du od toho. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    14.1.2012 22:25 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    On to tak napsal. Napsal, že si myslí, že to nejsou bezmeky z Číny. Že to jsou bezmeky z číny jsem usoudil proto, že mi přišla pravděpobnější kombinace, že to jsou bezmeky z Činy, a zároveň že se autor ve vlastní větě ztratil, než to, že by to bezmeky z Činy nebyly z Zalman vyrazil na trh s nějakou vlastní utajovanou produkcí :D
    13.1.2012 19:40 vladaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    Škoda že s tím nepřišli o půlroku dřív. Ale i ty Fermi karty počítají slušně. Teď zase shánět další penize na investice...
    14.1.2012 23:36 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia hovoří o budoucnosti
    Krize pokračuje.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.1.2012 22:54 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše XQD
    No jestli XQD posvětila CompactFlash association, tak to trochu vypadá, že "CFast je mrtev - ať žije XQD". Zrovna nedávno jsem si chrochtal, jaký je to milý a samozřejmý standardní formát, ten CFast. CompactFlash se SATA rozhraním - pro bootování dnešních průmyslových PCček ideální. První a jediný kus CFast karty, co jsem držel v ruce, jel nějakých 90 MBps sekvenčně. Chápu to tak, že implementovat do foťáku SATA HBA je asi nadbytečnost, navíc SSD s přímým rozhraním PCIe možná redukuje latence způsobené "mezikrokem přes SATA protokol". Zajímalo by mě, jak se XQD bude oznamovat na PCI-e sběrnici (jaký PCI device class atd). Každopádně z mého "pcčkového pohledu" je to zřejmě zase jednou novota, pro kterou nejsou drivery od přírody v OS a nezná ji BIOS => nelze z ní snadno bootovat (ledaže by si karta ssebou nesla BIOS/EFI option ROM).

    Mimochodem, 1 lane PCI-e umí teoreticky cca 250/500/1000 MBps (v1/v2/v3) a to ve full duplexu.
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.