Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 10:30

HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM

30. 6. 2017 | David Ježek
Články - HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM  

Zatímco mnozí mají v desktopu třeba jen 4 GB RAM (což ve spojení s SSD nepředstavuje zásadnější problém), do smartphonů letos definitivně míří dvojnásobné množství. Do sestav od Dellu zase zamíří hi-end procesory AMD a do Intel Skylake-X integrované regulátory napětí a pasta šedivka.

Asustek jako jeden z prvních přichází se smartphonem s 8 GB RAM

Společným jmenovatelem hi-endu mezi smartphony tohoto roku bude, zdá se, přítomnost 8 GB RAM. Množství paměti, které najdeme i dnes ve významném množství desktopových počítačů či notebooků, tak přichází do ultramobilního světa. Jedním z prvních takových přístrojů (méně běžnou na Čínu cílící čínskou produkci prozatím pomiňme) je Asus ZenFone AR, což je model, který Asus představil na aktuálním Computexu.

ZenFone AR nijak zásadně nevybočuje ze současného hi-endu, jako ARM SoC používá starší Snapdragon 821 (14nm výroba, přičemž Qualcomm už disponuje 10nm Snapdragonem 835) a vedle 6, nebo 8 GB RAM (dle zvolené konfigurace) dále dostal 64 / 128 / 256GB interní UFS 2.0 flash úložiště rozšiřitelné o další až 2 TB (reálně v tuto dobu 256 GB) v podobě microSD(XC) kartičky, plus 100 GB na Google Drive (2 roky zdarma). Fotoaparát má 23 Mpix (snímač Sony IMX 318), objektivek ekvivalentní 27 mm, světelnost f/2.0 a optickou stabilizaci.

UltraHD/24p video je zde již běžnou výbavou, stejně jako Corning Gorilla Glass 4, případně podpora 24bit/384kHz audia (s DTS Headphone X, DTS HD), posledních generací WiFi /n/ac, Bluetooth 4.2, USB typu C. Nechybí LTE Cat11, Qualcomm Quick Charge 3.0 (např. 60 % nabití za 39 minut). Vše pohání 3300mAh akumulátor a Android 7 + Asus ZenUI 3.0 (+ Tango + Daydream). 5,7palcový Super AMOLED displej má dle očekávání rozlišení 1440×2560. Jinými slovy, vlastně jen ta paměť vybočuje a otázkou zůstává, zdali ji vůbec lze rozumně využít. No, povíme si to za pár let, až se objeví první smartphone s 16 GB RAM. A o několik dalších let později 32 GB RAM. To aby nám ta 16k 360° VR videa běžela jako po másle.

HWN

Dell osadí v sestavách Alienware také AMD Threadripper

Rodina procesorů, které Intel opravdu nemá rád, kterých se možná přímo bojí, se pomalu blíží na trh. Aktuálně víme, že AMD Threadripper si získal srdce Dellu a AMD jej bude dodávat do sestav Area-51 značky Alienware. Nicméně vítězství to není absolutní, tato řada herních sestav od Dellu bude současně k dispozici i s procesory Intelu, konkrétně Core i7 7800X, Core i7 7820X a Core i9 7900X (tedy Skylake-X), přesto však jde o velké vítězství AMD, které po dlouhá léta prakticky nebylo příliš schopno se ve výkonných OEM sestavách pro hráče uchytit.

Dell zde bude nejnovější CPU Intel a AMD kombinovat s grafikami Nvidia od GTX 1050 Ti až po GTX 1080 Ti. Dojde i na Radeony RX 570 a RX 580 a jistě až AMD uvede generaci Vega, nasadí Dell v Alienware i tyto grafiky.

Dell má mezi výrobci sestav na procesory AMD Threadripper exkluzivitu až do konce tohoto roku, nikdo jiný je nenabídne, pouze maloobchodní trh nám, běžným stavitelům vlastních sestav.

HWN HWN

Intel uvede 18jádrový Skylake-X na podzim tohoto roku

Jak víme, Intel musel chtě-nechtě reagovat na ohlášené parametry a dostupnost procesorů rodiny AMD Threadripper. A volně řečeno jej AMD nachytala s kalhotami na půl žerdi, takže aktualizované oznámení procesorů Skylake-X podle toho vypadalo. Původně Intel kdysi plánoval jen zcela zanedbatelný upgrade ze zcela zanedbatelného upgradu jménem Broadwell-E, který sice oproti Haswellu-E zvýšil počet CPU jader z 8 na 10, ale brutálně zvýšil ceny.

Intel původně plánoval opět jen 10jádrový Skylake-X, jenže přišla AMD, představila 8jádrový levný Ryzen a hi-endovou třídu Threadripper s 16 jádry / 32× HT. Intel tedy ušil horkou jehlou papírové ohlášení Skylake-X aktualizované i 12-16jádrové modely, kdy z poloprázdné tabulky parametrů jasně čišelo, že vůbec netuší, jaké parametry čipů bude schopen nabídnout. Bylo jasné, že tady flikuje za pomoci Xeonů, které vysoký počet jader mají už dávno, ale které jsou prodávány za též nechutné ceny.

Všechny logicky zajímá nejvyšší ohlášený model, tedy Core i9-7980XE. Tento 18× CPU / 36× HT procesor platformy Skalyke-X / X299 / S2066 se neobjeví dříve než v říjnu tohoto roku, zatímco před Ryzenem / Threadripperem plánované 4-10jádrové procesory uvedl Intel reálně na trh už nyní, před pár dny.

HWN

Jo a mimochodem, kdo by těch „změn k lepšímu“ u Intelu neměl dost, tak ještě můžeme přihodit. Vedle toho, že Skylake-X nemá letované CPU jádro k heatspreaderu (ale používá „pastu šedivku“), přibude ještě jedna inovace: regulátor napětí CPU je nyní přesunut ze základní desky na CPU. Nakolik to bude ve spojení s teplovodivou pastou limitovat či narušovat možnost OC u této vyloženě OC řady, se teprve ukáže. Intel k tomu má i určité pochopitelné důvody, nicméně přijato kladně to prostě nebude.

Dobře ti tak, Intele. Poslední roky ses cpal, mlaskal a chrochtal. A pýcha předchází pád. A to, že ti ten pád z výšin způsobuje konkurent se zlomkovým rozpočtem, přesto schopný vyvinout a vyrábět neméně dobré procesory za lepší ceny, to si za všechny podrazy posledních let jen zasloužíš.

20 let od první fotky odeslané z mobilu

11. června 1997 pochopitelně žádné běžně dostupné mobily s integrovaným foťáčkem nebyly, takže bylo potřeba velmi schopného programátora a geeka vůbec, abychom si mohli připomenout tohle výročí. Philippe Khan, spoluzakladatel Borlandu, před 20 lety odeslal jako první na světě fotku přes mobil spoustě svých známých, když se mu ten den narodila dcera. Tehdy ji vyfotil jedním z prvních úspěšných digitálních kompaktů Casio QV-10, který byl připojen k notebooku – z něj posléze přes kabelem připojený mobil fotka odešla domů na server, který ji poté rozeslal světu přes Internet.

HWN

Dnes už takto komplikovanou cestu podstupovat nemusíme, nicméně i tak bude fotka Philippovy čerstvě narozené dcerky tou první, bez ohledu na mizernou technickou kvalitu, rozlišení 320×240 a pro 99 % světa nepodstatnou událost někde v Americe v jedné porodnici. Každopádně vše nejlepší k narozeninám oné slečně, která se už těší, až si za rok bude moci konečně dát alkohol :-).

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
Následující díl: HW novinky: AMD představila 32jádrový/64×HT Epyc se 128 PCIe linkami

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

30.6.2017 07:59 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
AMD \m/
🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦
30.6.2017 10:28 marmax
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
A pýše předchází pád. -> A pýcha předchází pád. (když už padáte, není na co být pyšný)
30.6.2017 10:57 cronin | skóre: 49
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
s/pár z výšin/pád z výšin/
30.6.2017 17:19 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
ber to jako záměrný žertík, samozřejmě vím, jak je to správně.
30.6.2017 12:26 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM

Docela by mne zajimalo jestli je nekdo, kdo realne najde vyuziti pro 8GB RAM v mobilu. Jeste bych to chapal pokud by to slo nejak rozumne pouzivat misto PC, ale to zatim moc nikdo neumi, takze se stale bavime o zarizeni ktere potrebuje volat, psat zpravy, prochazet internet, prehravat multimedia a spoustet hada ci podobne programy zvane hry.

Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
30.6.2017 15:48 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Nejaka potrhla strilecka si nadela textury ve vetsim rozliseni, pubertak se opupinkuje, ze mu to nejede a hned mate o zakaznika vic. :-) Nejde o "smysluplne". Jde o to, ze casem jich bude dost na to, aby se mohlo prestat setrit (optimalizovat), takze pokud nebudes mit "alespon" 1,2,4,8...GB?, budes v kyblu stejne. :-D Vyvoj u PC je stejny. Stejne tak disky, stejne vykon cpu. Kdysi ani 3d akceleratory nebyly bezne a voodoo byla spicka. Bleh.

Dohaje. Vzdyt na tom spectru nam 48kB stacilo! Co je spatne? :-)
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
30.6.2017 19:39 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
No zase nepřeháněj, stačilo tak plus minus na to, aby blikal kurzor na obrazovce :) Jako že programy a high-level programování a používání 500 knihoven plýtvá RAM je sice pravda, ale to neznamená, že ty gigabajtové kapacity neposkytují prostor pro sady pracovních dat, které by bez toho prostě nebyly možné. A to nejen na nějakém spektru, které je v tomhle směšně omezené, ale i třeba se 128 MB.
30.6.2017 21:46 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Ano, existuje aj rozumne vyuzitie. Problem je, ze tie gigabajtove kapacity sa vacsinou vyplytvaju. Word 2016 vo Windows 10 potrebuje 2 GB a je to rovnako debilny "pisaci stroj" ako Word 6.0 vo Windows 3.1 so 4 MB.
12.7.2017 14:53 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Rekl bych, ze autokorekce textu dnes uz funguji malinko lepe.
1.7.2017 09:28 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Na Spectru (gumákovi) stačilo i 16kb ram. 48kb se už moc plýtvalo. :-)
1.7.2017 19:11 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Na Spectru neběžela Java, respektive Android :-)
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
1.7.2017 10:36 Petr Ježek | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Asi tak. Při pohybu je nesmysl kromě volání či poslechu miziky cokoli s mobilem dělat. V dopravních prostředcích je na ukrácení dlouhé chvíle těch, co nesledují okolí, lepší tablet, popř. i menší notebook. Doma a v práci jsou buď desktopy s plnou výbavou nebo připravená konektivita k notebooku. Opravdu netuším, kdo a proč si může s mozkem v kebuli kupovat za nekřesťanské ceny smartfouny, jejichž jediným smyslem je, že dokazují výrobní schopnost něco takového stvořit.
Archlinux for your comps, faster running guaranted!
1.7.2017 12:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Stará struktura. ^_^

Uživatel téhle elektroniky je de facto kyborg, akorát bez implantátů. Volání a PIM k tomu směřovaly, teď se k tomu hodí přidat např. navigaci, vyhledávání, překladače, skenování [QR] kódů, vůbec rozšířenou realitu…

Integrace bude příští krok.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
4.7.2017 13:29 radix
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Zajimave jak se tady stykaji teorie a praxe. Ty tady krasne teoreticky dokazes, jak je mobil pri pohybu naprosto nepouzitelny a pak se staci v praxi podivat na spoustu protiprikladu.
10.7.2017 16:04 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM

Neměl bych to říkat, ale někdy jdu a s mobilem brouzdám netem, nebo čtu RSS nebo eknihy, vyhledávám spoj na pubtran či hledám trasu na mapy.cz

Doma destkop skoro nepoužívám, spíš zapnu laptop a prolétnu oblíbené stránky.

Tablet je moc velký na čtení, čtu na čtečce knih nebo na mobilu.

Menší notebook se mi neosvědčil a tablet zatím také ne (mám strach že mi vypadne z ruky, nebo mi jej někdo švihne).

Gentoo je můj poslední velký linux test...
3.7.2017 12:02 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
napr. MaruOS, kdy bezi dualne Debian, pouzitelny jako bezny desktop po pripojeni monitoru...
krome toho pak v podstate kdekoliv Debian/Ubuntu/Cojavim v chrootu...
a pak to mas jako v PC, cim vic RAM, tim vice programu najednou muze bezet (u PC nelezou do swap, u Androidu nejsou ukoncovane)...
kdyz prijde na radu Chrome/Firefox a hodne otevrenej listu...
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
6.7.2017 20:02 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Android dokáže zožrať neobmedzené prostriedky, keď máš napr. teraz 4GB RAM aj tak je voľné kolové, pretože všetko čo si kedy spustil tam vysí. Je to kvôli odozve a kto si potrpí na rýchlosť, tak to ocení.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
7.7.2017 09:31 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Mám opačné skúsenosti. Ak som nechal viacej aplikácií na pozadí, tak mi ich OS náhodne zhadzoval. Android mi povolil max 4 aplikácie, potom to zhadzoval bez ohľadu na obsadenie prostriedkov.

Ale je pravda že v novších verziách to mohli zmeniť, nesledoval som.
7.7.2017 19:04 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Jj, práve a nových Androidoch si stále na nule.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
7.7.2017 22:10 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
To si aj na linuxovom desktope v notebooku kde to za chybu nepovažuješ.
9.7.2017 12:39 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Ja niekde píšem o chybe? Inak na Androide to funguje inak, voľná RAM nieje ako cache, ale ako úložisko aplikácií.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
9.7.2017 18:00 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Medzi významom slov zožrať a využiť je dosť rozdiel. Takže, áno. Píšeš.
30.6.2017 21:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Qualcomm Quick Charge 3.0 (např. 60 % nabití za 39 minut).
60% nabití za 39 minut je fakt super náhodná metrika. Koho to vůbec napadlo měřit zrovna v 60%? Typicky mě zajímá možná polovina, nebo celek, ale 60%?
blog.rfox.eu
1.7.2017 08:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Nejspíš se jim to někdy po těch 60 procentech začne zpomalovat, tak uvádějí zrovna 60 procent. :-)
2.7.2017 23:16 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Je to tak, je to chemkou v tech baterkach. V prvni fazi muzes valit takovym proudem, co thermals te baterky dovoli (aby nevybouchla) - proto tam maji monitoring teploty -> a proto muzou turbo-chargovat, v tom je vlastne inovace tohohle turbo charge - driv se tam ani ten teplotni senzor nedaval, maximalne overheat cidlo, ale rozhodne ne plny teplomer. Ale na nabiti poslednich odhadem 30%, je potreba nabijet v constant voltage rezimu, tj. drzet konstantni napeti na nabijecce a nechat protect mnohem min proudu, protoze rozdil napeti na nabijecce a napeti clanku je tou dobou uz maly. Na tom clanku se nesmi objevit vyssi napeti, nez jake chemka dovoluje, jinak to tu chemku nici. Proto se v posledni fazi neda do clanku tlacit energii rychleji.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
3.7.2017 21:40 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Presne tak. Pred asi 5 lety jsem na FW zarizeni s LiPo pracoval. Do ~4.23V se nabiji konstantnim proudem asi 500mA, coz odpovida 60-70% kapacity a pak se drzi konstantni napeti a proud exponencialne klesa k cca 20mA na plne nabiti. Teplota se s vyjimkou prehrati celkem ignorovala, ale delaly se korekce podle poctu nabijecich cyklu.
A former Red Hat freeloader.
30.6.2017 23:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
V poslední době se ve velkém objevují i laptopy s 8 GB RAM.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
1.7.2017 12:47 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
A nutno podotknout, že většině uživatelů to plně stačí.
1.7.2017 14:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Mně to v tomto kontextu zase až tak nutné nepřijde. :)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
2.7.2017 18:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
8GB RAM v mobilu? Hurá půjde implementovat FPGA :-D.
Intel meltdown a = arr[x[0]&1]; karma | 帮帮我,我被锁在中国房
3.7.2017 09:09 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
No vidite, skarohlidi, a vyuziti je vyresene. :-D
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
3.7.2017 09:53 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM

Každopádně vše nejlepší k narozeninám oné slečně, která se už těší, až si za rok bude moci konečně dát alkohol

Pán autor má vysoké povedommie o alkoholizme.

3.7.2017 21:27 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Spise je naivni verit ze uz si ho davno nedala.
A former Red Hat freeloader.
3.7.2017 22:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Jestli on to nebyl spíš sarkasmus než naivita.
4.7.2017 06:46 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Alebo prezradenie vlastných túžob, ako sa chcel autor pri písaní článku potúžiť pri myšlienke na ...
8.7.2017 08:04 noethu
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Nebo narazka na debilni USA, kde na hrani v pornu nebo koupi zbrane staci mit 18, ale na tak desivou vec jako sklenku alkoholu clovek musi mit 21.
8.7.2017 08:35 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Porno pod vplyvom alkoholu, manipulácia so zbraňami pod vplyvom alkoholu alebo vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu bude mať iný spoločenský dopad ako porno bez alkoholu, manipulácia so zbraňami bez alkoholu alebo jazda bez alkoholu.

Ale to je ťažké pochopiť človeku z alkoholovej kultúry.
8.7.2017 14:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
No a co teprve manipulace se zbraněmi a řízení pod vlivem porna.
8.7.2017 09:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: objevují se smartphony s 8 GB RAM
Cožpak hraní v pornu, v 18 hlavně může občan volit nebo narukovat. Leč nesmí si dát skleničku.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.