abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 518 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: odškodné za podvod Nvidie s parametry GeForce GTX 970 se vztahuje jen na USA

    27. 9. 2016 | David Ježek | Hardware | 2853×

    Po mnoha měsících doběhl do svého konce soudní spor, v němž byla Nvidia žalována za nepravdivé parametry u GeForce GTX 970. Zavázala se vyplatit poměrně malé odškodné, ale jen občanům USA a jen za karty zakoupené v USA. Ale aby to bylo o trochu veselejší, podíváme se i na další témata, mimo jiné na plány Samsungu na poli GPU.

    Samsung si možná licencuje GPU od AMD, nebo Nvidie

    Jihokorejský gigant se už pár let snaží vyvinout vlastní pořádná GPU, ale jak víme z příkladu jiného gigantu jménem Intel (a projektu Larrabee), ono to tak snadné není a know-how, hromada specialistů a patentová portfolia jsou věc, která se dost těžko překonává. Objevily se tak zvěsti, že Samsung to vyřeší podobně jako s CPU a odpíchne se nejprve od licencované technologie jednoho ze dvou existujících GPU borců. Až dosud platilo, že Samsung má licencované technologie ARM pro CPU i GPU a vylepšuje svoji pozici použitím vlastním špičkových výrobních procesů. Ne zas tak dávno ale firma začala vyrábět také vlastní modifikované části CPU a logicky chce do celku připojit i GPU.

    Ostatně, Samsung už se dostal i do soudního sporu právě s Nvidií, která jej žalovala pro neoprávněné užití jí patentovaných GPU technologií, byť je Samsung měl licencované od ARMu. Nedalo se tehdy vyloučit, že to není jen jednoduchá (byť intelektuálně tupá) strategie, jak dostat Samsung rychle k jednacímu stolu a získat tohoto velkého zákazníka dříve než AMD – vždyť Nvidia své GPU architektury nabízí k licencování už nějakou dobu. Jenže Samsung si něco takového zatím nenechal líbit a přesunul svoji pozornost na generické architektury ARM GPU Mali s vlastním souběžným vývojem pod pokličkou.

    Budeme-li vycházet z teoretického předpokladu, že Samsung umí udělat kvalitní GPU architekturu (byť tomu tak nemusí být v reálu), pak jistě nyní narazil na moment, kdy se prostě ve vývoji neobejde bez technologií, které mají oba velcí hráči patentované. V takovou chvíli buď zvažuje jen jejich čisté licencování s tím, že se pokusí vyvinout ještě lepší GPU, než je řekněme Nvidia Pascal či AMD Polaris, nebo to celé skrečuje a „outsourcuje“ na jednoho z velkých hráčů. Oba hráči už dokázali, že umí solidní GPU pro ultramobilní svět a jiné specifické využití, Nvidia třeba ve svých produktech řady Tegra, AMD to zase dokazuje v herních konzolích. Pro AMD by hovořilo to, že svá GPU nyní vyrábí 14nm FinFET procesem GlobalFoundries, který je shodný s 14nm FinFET procesem Samsungu; u Nvidie se zase šušká, že vedle velkých GPU vyráběných 16nm FinFET procesem u TSMC se také chystá k výrobě u Samsungu/GlobalFoundries a ostatně Apple se svými ARM SoC dokazuje, že v této třídě čipů nemusí být souběžný vývoj a výroba pro oba tyto hlavní FinFET procesy problémem. Ale uvidíme, kam případná jednání dospějí, je ostatně možné, či přímo pravděpodobné, že Samsung v tomto cílí až na další generaci, tedy 10nm čipy.

    ASMedia připravila dvakrát rychlejší USB 3.1 řadič

    Jedno z nejčastějších USB 3.1 řešení (nejen) na základních deskách, tedy dvouportový přídavný řadič ASMedia ASM1142, má svého nástupce. Firma představila čip ASM2242, který se vyznačuje tím, že pro stejný počet USB 3.1 portů využívá až dvojnásobně rychlé připojení k systému. Zatímco ASMedia ASM1142 spoléhal na jednu linku PCI Express 3.0 (s propustností 8,0 Gbit/s), případně dvě linky PCI Express 2.0 (s propustností 10 Gbit/s), ASM2242 se dvěma linkami PCI Express 3.0 umí připojeným zařízením nabídnout až 16 Gbit/s. První základní deskou s tímto čipem je MSI Z170A Gaming M6 pro platformu Intel Skylake.

    HWN HWN

    Hewlett-Packard kupuje divizi tiskáren Samsung za 1,05 miliardy dolarů

    Zatímco vývoj ultramobilních čipů má u Samsungu velkou budoucnost, s tiskárnami je to horší a firma vyjednala prodej své divize společnosti Hewlett-Packard. Ten naopak hodlá svoji pozici v tiskárnách a také kopírkách velmi posílit a zavést do oboru nové úspornější a flexibilnější technologie, neb svět kopírek do značné míry stále žije na technologiích let devadesátých. Dohoda mezi firmami už je hotová, včetně výše uvedené ceny, nyní již vše čeká jen na schválení všemožné úřední mašinérie, včetně antimonopolních úřadů.

    V Samsung Printer Business Unit získá Hewlett-Packard plný 100% podíl a také kompletní portfolio ~6500 patentů a ~1300 zaměstnanců ve výzkumu a vývoji. Celkově tato divize nyní zaměstnává zhruba šest tisíc lidí po celém světě a Samsungu do kasičky přispívá ~1,8 miliardou dolarů. Samsung v rámci této divize vyvíjel a nabízel multifunkční tiskové a kopírovací stroje až do velikosti A3. HP hodlá jeho technologie propojit se svým PageWide, takže se nechme překvapit, jak rychlé a úsporné tiskárny a kopírky nás v nadcházejících měsících a letech od HP čekají.

    Nvidia vyplatí odškodné 700 Kč majitelům GeForce GTX 970

    Připomeňme, o co šlo. GeForce GTX 970 byla grafická karta, která byla parametrově osekanou variantou plnohodnotné GeForce GTX 980. Oproti ní měla ale tak nižší počet jednotek a velikosti paměťového řadiče, že de facto její nativní velikostí paměti mělo být 3,5 GB. To ale není číslo marketingově vhodné, takže Nvidia i této kartě osadila 4GB paměť, a to takovou formou, že 3,5 GB paměti bylo připojeno plnohodnotně 224bitovou sběrnicí, ale zbývající půlgigabajt byl připojen odděleně skrze 32bitovou sběrnici. Byl tedy výrazně pomalejší a ve chvíli, kdy aplikace (typicky hra) překročila využití paměti 3,5 GB, šel výkon hodně dolů. Na celou věc se přišlo různými experimenty, Nvidia sama nic z tohoto neuvedla a dokonce se snažila mlžit a problém zastírat. Dokonce se ani neštítila inzerovat, že má karta 64 ROP jednotek, ač jich reálně měla aktivních jen 56 – a podobné to bylo s velikostí cache.

    Celkem logicky se tak mnoho zákazníků naštvalo a Nvidia se ocitla u soudu. Ten je nyní u konce a Nvidia se zavázala, že uhradí veškeré soudní poplatky a majitelům zmíněné karty pak 30dolarové odškodné. Nemá moc smyslu teď po dlouhé době polemizovat, jestli je to odškodnění dostatečné, či nikoli, snad jen poznamenat, že podvádět se nemá. Ostatně se odškodné vztahuje jen na USA, tedy přesněji na občany USA a karty koupené v USA. Odškodnění je tak určeno jen k tomu, aby uchlácholilo tamní trh, na zbytek světa, zdá se, Nvidia „hází bobek“. Ale nejde o nic překvapivého, každý Čech či Slovák může zavzpomínat, v kolika případech cenových kartelů mezi výrobci DRAM modulů či ve starším nelegálním kartelu mezi ATi a Nvidií byl odškodněn. Jsme příliš malý trh a jak Nvidia nyní opět dokazuje, Američana odškodní (protože by ji to jinak mohlo u tamních soudů stát daleko více), ale Čech či Slovák ostrouhá.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.9.2016 01:41 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: odškodné za podvod Nvidie s parametry GeForce GTX 970 se vztahuje jen na USA
    Rek bych, ze si tim NV pravdepodobne zadelala na peknej pruser, protoze v EU to muze dopadnout pokud se nekdo bude soudit klidne tak, ze vzhledem k mistni legislative budou muset vratit postizenym plnou cenu karty. Nebot jim prodali neco jineho nez inzerovali, coz je podvod. Primarne by to pochopitelne nejdriv slo za prodejci, a ti by to NV nasledne dali nejspis paradne sezrat.
    28.9.2016 14:17 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: odškodné za podvod Nvidie s parametry GeForce GTX 970 se vztahuje jen na USA
    Prodejci už prachy i vraceli. Nvidia je zdá se spíš osrala a dělala, že z jejího pohledu se nic zlého nestalo. Takže by si to možná vyžraly jen obchody.
    30.9.2016 12:12 ooo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: odškodné za podvod Nvidie s parametry GeForce GTX 970 se vztahuje jen na USA
    Ja bych nerek, ze nvidia kasle na evropany vic nez na americany. Spis kasle na vsechny uplne stejne uplne :-) .

    Jediny rozdil spociva v tom, ze americani si pro sebe ve svym state pripravili zakony, na jejichz zaklade mohou obcane podat hromadnou zalobu. Kdezto my, jsme si takovou paku na nefer chovani firem nepripravili, a tak je to nase smula, ze ji nemame. Ale neni to vlastnost nvidie, ale nami vytvoreneho obchodniho/obcanskeho zakonniku.
    2.10.2016 10:15 Ale prosímtě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: odškodné za podvod Nvidie s parametry GeForce GTX 970 se vztahuje jen na USA
    A v čem je lepší hromadná žaloba, na jejímž základě se v případě úspěchu můžeš přihlásit o pár fufníků (USA) než zákonné právo na vrácení peněz (EU)?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.