abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi

    5. 10. 2010 | David Ježek | Hardware | 3769×

    Po procesorovém nášupu minulého týdne se dnes podíváme na první desky s čipsetem Intel P67 určené pro procesory v patici LGA 1155, tedy Intel „Sandy Bridge“. Dále přidáme informace o PCI Express sběrnici verze 3.0, speciální GeForce GTX 460 pro až čtyři monitory a také jedno zajímavé FullHD LCD a o trochu méně zajímavou FullHD webovou kamerku.

    Obsah

    Základní desky pro Intel „Sandy Bridge“ v podání Gigabyte

    link

    Minule, stejně jako mnohokrát předtím, jsme si psali o nové generaci procesorů firmy Intel, které jsou zatím známy pod kódovým jménem „Sandy Bridge“, pojďme si to tedy doplnit o základní desky.

    Na nedávném IDF jich pár vystavoval přední výrobce Gigabyte a vězte, že od jiných se, až na některé ty firemní specialitky (masivnější měděné spoje na PCB atd.), moc lišit nebudou, neboť velká část toho, co bylo ještě před 10 až 15 lety vnímáno jako "čipset", se přesunula do CPU.

    Gigabyte nabídne modely GA-P67A-UD5 a GA-P67A-UD7 s čipsetem Intel P67, které jsou evolučním pokračováním již zaběhlé řady mainstreamových čipsetů P55-P45-P35. Desky dostanou 20, resp. 24fázové napájení, spoustu obvyklé výbavy včetně 6,0 Gbps SATA a USB 3.0, zbytek vizte video z výstavy.

    Základní desky pro Intel „Sandy Bridge“ v podání Gigabyte

    PCI Express 3.0 již příští měsíc?

    link

    Alespoň o tomto datu hovoří neoficiální zvěsti zabývající se specifikací nové generace PCI Express rozhraní. PCI Special Interest Group (PCI-SIG) dle nich již finišuje zbývající detaily, a tak oproti původním optimistickým plánům z doby dávno minulé nabere uvedení PCI Express 3.0 „jen“ asi roční zpoždění.

    Na nové rozhraní se těší výrobci prakticky všech řešení, která potřebují skrze systém tlačit obrovské objemy dat, patří mezi ně zejména výrobci různých profi řadičů či síťových karet, ale i moderním grafikám začíná/začne docházet dech, zejména pokud vezmeme v potaz zapojení více karet do SLI/CrossFire (ne nadarmo měly vždy hi-end karty SLI/CF propojky a low-end karty ne, protože ty pomalé mohly svoji režii SLI/CF tlačit skrze PCIe, zatímco rychlé hi-end karty by již čekaly na pomalou sběrnici).

    PCI Express 3.0 zvýší oproti 2.0 rychlost přenosu signálu z 5.0 na 8.0 GT/s, a navíc opustí 8/10bit kódování, takže celkově bude reálný nárůst propustnosti dvojnásobný. Než se ale na trhu objeví příslušná generace čipsetů a karet hlavních výrobců, potrvá to nejméně několik měsíců, spíše rok, takže počítejme až s pozdní částí příštího roku (což ale nevylučuje, že na tradiční akci Computex konané na Taiwanu na přelomu května a června by mohlo být něco k vidění).

    Zotac GeForce GTX 460 se čtyřmi výstupy

    link

    ATI má mnohovýstupové karty na trhu již velice dlouho (Radeony HD 5870 Eyefinity6), v mainstreamových kartách však typicky nabízí jen třívýstupové modely. Nvidia sice také, ale to neznamená, že její GPU neumějí více. To, že stačí jen příslušné výstupy vyvést pomocí upraveného PCB, dokazuje nyní firma Zotac.

    Její GeForce GTX 460 3DP nabízí vedle jednoho DVI výstupu rovnou trojici DisplayPort konektorů plné velikosti (Eyefinity6 mají z pochopitelných důvodů miniDisplayPort konektory, ale redukce bývají v balení), jinak jde o vcelku typický, lehce přetaktovaný model GTX 460 s GPU běžícím na 710 MHz, CUDA jádry na 1,42 GHz a 1 GB GDDR5 na standardních 3,6 GHz efektivně. GeForce GTX 460 Zotac se typicky bundluje s hrou Prince of Persia – The Forgotten Sands a je tomu tak i zde. Jediné, co asi na kartě nepotěší, je omezení maximálního rozlišení na 6400×1200 (tedy čtyři monitory po 1600×1200, připojení jednoho monitoru není omezeno, resp. končí až na 2560×1600).

    hwn hwn hwn hwn hwn hwn hwn

    24 palců, 120 hertzů a LED podsvícení od BenQ

    link

    Nový LCD monitor BenQ XL2410T se jeví být optimálním levným řešením tam, kde není požadována vysoká věrnost barev VA či IPS matice. Nový přírůstek v portfoliu tohoto primárně levného/kancelářského výrobce míří zejména na stoly hráčů, kteří ocení 120Hz zobrazení v plném HD rozlišení 1920×1080 pro sovji Nvidia GeForce s 3D Vision brýlemi. Patříte-li mezi ty, jimž tento systém nezpůsobuje migrény či nevolnost, pak BenQ přidává další pěkný střípek v podobě podsvícení polem LED namísto klasických CCFL. Monitor je tak úspornější a menší.

    Hlavní neduh v podobě TN panelu však zůstává, hodnota odezvy pro ideální přechod šedá-šedá je sice papírově hezkých 2 ms (pro plynulé 120Hz/3D zobrazení monitor musí dávat odezvu pro všechny přechody do 8,33 ms), stejně jako dynamický kontrast 10 000 000:1, ale to jsou jen marketingová čísla. Jas 300 cd/m² již zní reálně, bohužel BenQ neuvádí jeho minimální hodnotu. Mezi ovládacími prvky se ale jistě bude hodit přepínač pro poměr stran obrazu podporující mimo jiné i režim 1:1.

    XL2410T disponuje vedle DVI a HDMI (1.3) také VGA vstupem, což už pomalu začínám považovat za archaismus (zejména u herního 3D/120Hz LCD) zbytečně kvůli potřebě A/D převodníku prodražující výrobu monitoru. Zorné úhly LCD definuje BenQ jako 170/160°, což je pro TN typické. Spotřeba v „eko“ režimu nepřekročí 22 W, ve standby 500 mW. Monitor se na trhu teprve objeví, jeho cena tak v tuto chvíli ještě není k dispozici.

    hwn

    Microsoft přichází s 1080p webovou kamerkou

    link

    Nic naplat, Microsoft je v oblasti periferií dobře zavedenou firmou. Zhruba po roce od uvedení jedné z prvních webových kamerek zvládajících 720p video tak firma opět jako jedna z prvních přichází s 1080p webkamerkou, takže možnosti „vychutnávat“ si komunikaci s protějškem odkudkoli na planetě v plném rozlišení průměrného dnešního monitoru již snad definitivně nic nebrání. Podle prvních testů serveru Engadget však trochu pokulhává kvalita provedení kamerky, záznam videa dodávaným softwarem končí na hranici 720p (to jistě nebude v Linuxu (časem?) problém, jde nepochybně jen o záměrné omezení softwaru, nicméně zvuk je poněkud zastřený a nebude si rozumět ani se SkypeHD, kterýžto požaduje hardwarovou kompresi videa (a tou kamerka nedisponuje).

    Celkově to vypadá, že tentokrát Microsoft šetřil snad až příliš (přesto kamerka stojí 100 dolarů) a výsledkem je webová kamerka ve stylu chytré horákyně. Možná by výrobci webových kamerek mohli po výrobcích fotoaparátů a videokamer převzít dobrý zvyk uvádět u produktu velikost snímacího čipu a reálný počet pixelů, ale to bychom se pak možná vyděsili.

    hwn hwn hwn

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    the.max avatar 6.10.2010 20:27 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    Je to hodne offtopic, ale tak nejak to k tomu HW patri. Vsimli sjte si, ze NAPROSTO DRTIVA vetsina zakladnich desek nema sitovky ale jen ty zkripleny parodie od realteku??? Sehnat desku se sitovkou je docela problem a ceny zacinaji na 6ti litrech! Kua kam ten svet speje.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    6.10.2010 22:07 jsemradek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    normálnímu člověku stačí ten "kšunt" od realteku... Spíš se mi líbí to, že jsme tu byli přes 10 let s PCI a teďka si někdo usmyslel, že to nestačí a dělají balast za balastem :)
    6.10.2010 22:31 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi

    Nevim jestli jsi nekdy videl zakladni cyklus PCI, ale PCIe je proti tomu sranda ;)

    7.10.2010 10:50 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    Co je na RTL tak parodicky zkripleného?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    8.10.2010 16:56 MeX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    Na seriozne pouzitie (citaj potreba vysokeho vykonu a(alebo) spolahlivosti) sa clovek aj tak nemoze na onboard NIC spolahnut a dokupi si nieco normalne do PCI-Express. Ale suhlasim, ze tie Realteky a podobne maju dost problemov a ich vykon je o dost horsi ako Intel. Tiez suhlasim s nazorom, ze bezne Realtek NIC stacia a su lacnejsie. Kedze je ale staly tlak na ceny a kedze zaroven vacsine zakaznikov staci Realtek tak ako onboard vacsinou nedavaju Intel.
    the.max avatar 9.10.2010 03:16 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    jasne, sitovku si do expressu koupit muzu, ALE, proc bychmel kupovat sitovku zbytecne navic, kdyz uz muze byt rovnou na desce? Navic tim obsadim dalsi slot. Pokud potrebuju sitovky 2 (coz je muj pripad, tak je to o to horsi. Kde jsou ty casy, kdy Gigabyte i MSI davali na desky v cene okolo 2 litru 2 sitovky. Dneska jak rikam, deska za ~6K a to tam bejva ta sitovka jen jedna. Takze pokud mam kupovat desku za 6Kkc, tak si nebudu kupovat zadneho aususe, msi nebo gigabyte, ale za ty koruny + koruny za druhou sitovku si koupim rovnou Tyana:-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    14.10.2010 13:25 noone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    Nedavno som vyberal dosku pre Core i5 750, vyber skoncil pri DFI P55 - ma gigabit Intel NIC onboard.. co som bol prijemne prekvapeny, ostatni vyrobcovia pri drahych doskach daju maximalne Marvell NIC (ak nie rovno Realtek smejd).
    the.max avatar 17.10.2010 00:21 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    sakra DFI:-D Na tyhle desky mam obzvlaste dobrou zkusenost jeste z dob, kdy je sem dovazela a distribuovala Ridea/Losan. Desek mi rukama proslo postupne odhadem 20 ryznych kusu a typu. u vsech jsem usoudil, ze jsou bud na reklamaci, nebo rovnou do popelnice:-D

    Ale treba se polepsili.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    27.10.2010 08:45 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCI Express 3.0 za dveřmi
    ty realteky jsou sice parodie, ale zase na rozdil od jinych integrovanych pokusu z drivejska maji vyrazne delsi trvanlivost(nvidia) a proti nekterym dalsim z nich aspon od vyroby trosku i nejak funguji(marvell).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.