abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Podpora NVMe SSD a M.2 adaptérů míří do mainstreamu

    23. 4. 2015 | Michal Janoušek | Hardware | 2838×

    Dnes se věnujeme zejména nastupující generaci SSD tvořených novými NAND flash čipy s vysokými rychlostmi a řadiči podporujícími nová rozhraní a komunikaci pomocí NVM Express. Zavítáme ale i do oblasti LCD monitorů.

    Adaptéry pro NVMe do M.2 slotu

    Úložiště tvořená NAND flash pamětmi přebírají pomalu vládu nad počítačovým světem. Již před časem se na podporu této generace SSD připravila jak společnost Intel ve svých čipsetech, tak výrobci základních desek. Nejnovější variací na téma NAND flash je komunikační protokol NVM Express, mnohonásobně rychlejší a flexibilnější než AHCI. I na něj jsou již současné generace PC komponent připraveny. Čipsety Intel 9. generace NVMe podporují a navíc na trh zamíří i adaptéry, které podporu NVMe umožní na deskách bez nativní podpory, skrze M.2 slot a rozhraní SFF-8639 (používají jej například nejnovější Intel SSD 750). Tuto novinku již ukázaly společnosti Asustek a MSI a další výrobci budou následovat.

    HW novinky HW novinky HW novinky HW novinky HW novinky

    Výhodou připojení do M.2 slotu na deskách nejvyšších cenových tříd (aktuálně nejspíš desek pro platformu „Haswell-E“ a čipset Intel X99) je skutečnost, že tento slot je k systému připojen přímo PCI Express 3.0 linkami z CPU, nikoli pomalejším PCI Express 2.0 s čipsetu, jak bývá obvyklé u levnějších desek. Výrobci tedy na jednu stranu dávají k dispozici nástroj pro ta aktuálně nejrychlejší možná SSD, která nejsou nativní M.2 povahy (popřípadě SATA Express, které ale přichází na trh extrémně pomalu), ale jedním dechem dodávají, že pro optimální rychlosti je nutné používat adaptér na drahých deskách s příslušnou výbavou procesoru a čipsetu. Pro ostatní jsou tu stále alespoň PCI Express SSD tvoření PCI Express adaptérem a M.2 SSD ve slotu, jako například Plextor M7e či Kingston HyperX Predator s udávanými rychlostmi až 1,4 GB/s.

    NVMe PCI Express SSD má i Hewlett-Packard

    Právě tento typ produktu, tedy PCI Express kartu, která nese ve slotu M.2 SSD, podporuje NVM Express rozhraní a umí využívat PCI EXpress 3.0 se 4 linkami, představil americký Hewlett-Packard. V případě jeho novinky zvané Z Turbo Drive G2 jde o přeznačené NVMe SSD pro slot M.2, konkrétně Samsung SM951. Samotný Hewlett-Packard nabízí kit ve variantách s kapacitou 256 a 512 GB a udává hodnoty čtení až 2,15 GB/s a zápis až 1,55 GB/s - oboje jsou samozřejmě hodnoty pro sevkenční přenosy. IOPS dosahují až 300k / 100k v náhodné čtení/zápisu, jde tedy o SSD několikanásobně rychlejší než cokoli, co je nabízeno pro 6,0Gb/s SATA/SAS rozhraní.

    HW novinky

    Hewlett-Packard si však nechává tento produkt nadstandardně zaplatit, a to částkami 399 dolarů za 256GB a 699 USD za 512GB verzi. Za vyšší cenu získá zákazník v podstatě jen oficiální podporu pro využití SSD ve vybraných pracovních stanicích Hewlett-Packard, pro běžný desktopový počítač ale bude vhodnější vyčkat na lepší cenové nabídky jiných výrobců.

    HGST představila vlastní NVMe SSD Ultrastar

    Původně harddisková divize Hitachi (a úplně původně IBM), nyní sekce Western Digitalu, přichází s dalšími SSD vlastní konstrukce. HGST řad Ultrastar SN100/SN150 jsou údajně nyní nejrychlejšími SSD s podporou NVM Express vůbec.

    HW novinky

    V podstatě jde v případě obou řad o stejný produkt, ale cílící na jiné fyzické použití. Řada Ultrastar SN100 představuje 2,5palcová SSD s již zmíněným rozhraním SFF-8639, řada Ultrastar SN150 jsou již SSD v provedení PCI Express ×4 slotu s generací linek PCI Express 3.0. Nabízené kapacity budou 800 GB (pouze 2,5palcová verze) a 1,6 a 3,2 TB(obě provedení). V obou případech je použit komunikační protokol NVM Express, díly kterému mají tato SSD v 1,6/3,2GB provedení dosahovat rychlosti sekvenčního čtení až 3,0 GB/s a sekvenčního zápisu až 1,6 GB/s. Hodnoty IOPS pro náhodné čtení a zápis zde dosahují 743k pro čtení a 160k pro zápis, v případě kombinované zátěže 70 % čtení a 30 % zápisu zvládají SSD až 310k IOPS. 800GB model je pomalejší. Záruka je v tomto případě nastavena na tři kompletní přepsání / den po dobu 5 let, tedy v případě 3,2TB modelu je garantován zápis více než 17 PB dat.

    Ve stínu UltraHD se objevují menší monitory s rozlišením 2560×1440

    Zatímco stránky novin plní další a další LCD monitory a televizory s rozlišením displeje 3840×2160, na 2560×1440 jakoby se zapomínalo. Přitom je v této třídě vidět inovace, a to v podobě displejů s menšími úhlopříčkami než 27 palců. Jedním z takových zástupců je nový monitor Acer H257HU, nabízející rozlišení 2560×1440 v podobě 25palcového IPS panelu. Kontrast je udáván v hodnotách miliónů (dynamický), odezva pro rychlý přechod z šedé do šedé má hodnotu solidní 4 ms, jas dosahuje až 350 cd/m², nechybí ani integrované reproduktorky, které mají dle výrobce lepší podání hlubokých tónů. Mezi vstupy vedle DisplayPortu 1.2 a DVI nalezneme také nové HDMI 2.0 a z hlediska ergonomie užití potěší možnost automatické regulace jasu podle okolních světelných podmínek.

    HW novinky

    Z fotografií a parametrů je zjevné, že jde o u Aceru standardní low-endovou konstrukci, kdy má monitor oddělený napájecí adaptér (podobně jako notebooky) a konektory připojené přímo k PCB za displejem. Tuto konstrukci používá Acer i u malých levných HD a FullHD monitorů, stejně jako u UltraHD modelů. Jedinou nevýhodou nového modelu s rozlišením 2560×1440 bude asi cena necelých 11 tisíc Kč, srovnatelná s levnými 23,8palcovými IPS monitory s rozlišením 3840×2160. Naproti tomu pokud člověk oželí právě HDMI 2.0/MHL, pak verze G257HU vyjde na pouhých 8 tisíc Kč. Jinak je jen na zákazníkovi, zdali „přežije“ přechodné období, než budou na hi-dpi připravena desktopová prostředí a aplikace s GUI, nebo se spokojí s rozlišením konzervativnějším s tím, že i desktopová prostředí počítající pouze s dosavadními nízkými hodnotami dpi nebudou na 25 palcích přehnaně titěrná.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2015 07:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Podpora NVMe SSD a M.2 adaptérů míří do mainstreamu
    Přitom je v této třídě vidět inovace, a to v podobě displejů s menšími úhlopříčkami než 27 palců.

    No, to je fakt úžasná inovace…

    24.4.2015 15:53 dfgfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Podpora NVMe SSD a M.2 adaptérů míří do mainstreamu
    pre niektorých je inovácia naučiť sa čítať text...
    24.4.2015 07:39 jc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Podpora NVMe SSD a M.2 adaptérů míří do mainstreamu
    1,6 a 3,2GB -> ma byt asi TB

    a hned u prvniho linku chybi domena

    jinak dik za clanek
    24.4.2015 11:36 Nonsence | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Podpora NVMe SSD a M.2 adaptérů míří do mainstreamu
    Díky za postřeh, opravíme to.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.