abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: quo vadis Nikone?

    26. 7. 2017 | David Ježek | Hardware | 11259×

    V nadpisu je sice schováno fotografické téma, ale podíváme se také na jednu novou „úchylnou“ desku ASRock a hlavně na to, jakou paseku nadělal Intel v nabídce nových Xeonů generace Skylake SP (stojí to fakt za to). A také na jeden zajímavý maličký čip z dílem VIA Labs. Jo a taky Leica.

    ASRock H110 Pro BTC+

    Sotva jsme si stihli představit speciální základní desku Biostar TB250-BTC PRO Ver. 6.x s 12 PCI Express sloty pro těžaře kryptoměn, vydal konkurenční ASRock svoji vlastní novou desku, která nese o jeden PCI Express slot více.

    Deska ASRock H110 Pro BTC+ je postavena na nižší čipové sadě, což není až tak důležité s ohledem na její účel. Z procesorů do ní pasuje Intel Core tzv. 6. a 7. generace, tedy Skylake a Kaby Lake. Limitem je TDP 91 W, což znamená podporu všech modelů. Napájení CPU je 8fázové, přítomny jsou dva DIMM sloty pro maximálně 2×16GB DDR4 moduly.

    Síťovou konektivitu zajišťuje čip Intel I219V, dále nechybí zvukovka Realtek ALC887 a překvapivě třeba také dva PS/2 konektory pro klávesnici a myš a samozřejmě nějaké ty USB 2.0 a 3.0 konektory a headery.

    HWN

    Intel uvedl Xeony Skylake SP, za některé vlastnosti si nechává luxusně platit

    Po Skylake X, který znamená aktuálně maximálně 10jádrová a výhledově až 18jádrová CPU (ta zatím zažila jen paperlaunch), přichází nejvyšší xeonová varianta této architektury, a to s až 28 jádry. Všechny nové xeony nesou 48 PCI Express linek (velmi málo v porovnání s architekturou AMD Epyc se 128 PCI Express linkami) a šestikanálový DDR4-2666 řadič.

    Tato architektura přináší podporu instrukční sady AVX-512. Plnohodnotnou hardwarovou podporu nesou nejvyšší xeony řad Platinum a Gold 61xxm. Ostatní (tedy Xeony Gold Silver/Bronze s číselným označením 51xx) hardwarově podporují AVX-256 s tím, že AVX-512 dovedou pouze emulovat. Podle prvních zjištění je ale výkon v AVX-512 nadstandardně limitován (kvůli vzrůstu spotřeby, která velmi snadno přešvihne hodnotu TDP, a tak musí být CPU agresivněji držena na nižších provozních parametrech. Dalším limitem (či přesněji řečeno žábou na prameni) pro nové superdrahé Xeony Skylake SP je propustnost paměťového subsystému, kdy ani 28core xeony nemají více než 6kanálový řadič. Technicky vzato tak oproti 8kanálovým pamětem v AMD Epyc (až 32 jader) je propustnost o desítky procent nižší. Dále limitem pro nejnašlapanější servery bude množství podporované paměti, kdy základem je pouze 768 GB a jen některé modely dovolují až 1,5 TB (AMD Epyc: 2 TB).

    HWN

    Procesory je potřeba rozlišovat nejen podle číselného označení a vzácného prvku v názvu, ale také podle písmenek. Přívlastek v podobě „F“ značí Xeon s podporou rozhraní OmniPath (fyzicky jde o přídavnou konektivitu na pouzdře CPU), písmenko „M“ značí Xeony s podporou 1,5 TB RAM a písmenko „T“ značí modely s vyšší životností (Intel udává až 10 let) a vyšší teplotní odolností za běhu. A právě za tyto tři jednotlivé vlastnosti si nechává Intel velmi slušně připlatit, v řádu stovek až tisíců dolarů za každou tuto vlastnost CPU. Celkově tak na trh míří několik desítek variant nových xeonů.

    USB 3.1 Gen2 můstek VIA VL820 má certifikaci

    Budoucnost je zcela jistě v USB rozhraních rychlejších než klasika v podobě USB 2.0 a také v konektoru, který lze připojit úspěšně již na první, nikoli třetí pokus. A první certifikovaný hub pro USB 3.1 Gen 2 má VIA Labs. Nový čip podporuje rychlosti až 10 Gbit/s (aktuální maximum USB rozhraní) a samozřejmě konektory typu C. Nechybí mu ani podpora pro Thunderbolt 3, fyzicky je dodáván ve dvou různých provedeních pouzdra: čtyřportová standardní verze, resp. dvouportová s konektory typu C.

    HWN

    Nikon potvrdil vývoj nového typu bezzrcadlovek

    Řada bezzrcadlovek Nikon 1 s 1" CMOS snímači byla poměrně neúspěšná. Nemohla dost dobře soupeřit s APS-C modely jiných výrobců, zejména ne s ohledem na to, že Nikon nastavil zvláště ceny objektivů na až urážlivé ceny, přičemž stejně nadsazené byly i ceny posledních dvou generací bezzrcadlovek (především Nikon 1 V3 měl šílenou cenu, na úrovni (nej)vyšších APS-C zrcadlovek, ke kterým ale byly daleko levnější světelné objektivy).

    Celkem po zásluze tak řada Nikon 1 vyhnila, v rámci poslední generace postavené na 20Mpix 1" snímači uvedl Nikon pouze jediný model 1 J5, který ale pokazil podporou pouze 4k/15p videa. Pak už Nikon směřoval k naopak velmi pěkným profi kompaktům řady DL, jenže po zemětřesení v Kumamoto a dalších problémech ve výrobě mu i zde ujel vlak (zejména Panasonic LX a Sony s řadou RX100). Tuto řadu Nikon zařízl před uvedením a zjevně od té doby přemýšlel, kam se dál vrtnout, když zrcadlovky stále klesají a bezzrcadlovky jsou v podstatě jediný segment s alespoň určitým růstem.

    Sám ředitel firmy Kazuo Ushida (odpusťte anglickou transkripci jména) potvrdil, že firma vyvíjí nové bezzrcadlovky. Otázkou je, kudy dál. Menší snímače si už vyzkoušeli a nepovedlo se, v APS-C je hodně těsno, ve full-framu úspěšně okupuje trhy třeba Sony a ve středním formátu už jde koupit Hasselblad a Fujifilm (nemluvě o podobně cenově postavené středoformátové D-SLR Pentax 645Z). Mám trochu obavy, že pokud se Nikon nerozhodne konečně pořádně rýpnout do stojatých vod a své kostnaté politiky („děláme cokoli, ale nesmí to narušit prodeje zrcadlovek“), tak zase neuspěje.

    Takže ať už to bude APS-C, nebo full-frame (a jak ukazuje průšvih Canonu s mizerným dynamickým rozsahem 6D Mark II, full-frame není samospásný, když se příliš oseká/ošidí), bude muset mít dobové vlastnosti, ne zastaralou výbavu. Takže vedle (minimálně) 4k/60p videa to bude chtít pořádný AF systém, ideálně stabilizaci posuvem čipu (což Nikon zatím neumí, na rozdíl od borců z Pentaxu či Olympusu) a hlavně … hlavně … nemít znovu tu drzost prodávat objektivy za nekřesťanské ceny.

    Leica TL2 vypadá skvěle, ale bacha na jeden obří problém

    Když už dáte 50 tisíc korun za APS-C bezzrcadlovku, obvykle očekáváte absolutně dokonalou kvalitu. Tu tentokrát ale Leica nepředvádí, alespoň prozatím, přestože nový model TL2 je parádní.

    Srdcem této bezzrcadlovky je nově (efektivně) 24Mpix APS-C CMOS s rozlišením 6016×4014. Podporován je rozsah ISO 100 až 50 000 a samozřejmě DNG RAW (to je u Leicy tradiční). Využívat lze 49 AF bodů, hlavní 3,7palcový displej má 1230k bodů a je výklopný + dotykový. Závěrka umí časy až 1/4000, elektronická pak až 1/40000. Rychlost snímání je až 7 fps, video je podporováno v podobě 3840×2160/30p H.264 + stereo AAC, resp. 1080/60p, resp. 720/120p. Zajímavostí ve výbavě je 32GB interní flash paměť rozšiřitelná o SD[HC/XC] kartu. USB 3.0 je typu C, nechybí Wi-Fi/n, HDMI. Vše pohání Li-Ion akumulátorek s podprůměrnou výdrží 250 snímků (dle metodiky CIPA), tělo má rozměry 134 × 69 × 33 mm a hmotnost 399 g. Zaplatíte za něj leicovských 1950 dolarů, další desítky tisíc pak za objektiv(y).

    Než ale Leica vydá nový firmware, jedno VELKÉ varování: pokud byste na TL2 osadili firemní elektronický hledáček Visioflex, tak nebude fungovat a velmi pravděpodobně poškodí či zcela zničí vaši TL2. Leica o chybě ví, na opravě pracuje a jakmile bude mít nový firmware, spustí výměnu/opravu poškozených/zničených těl TL2.

    HWN

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    26.7.2017 05:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    O co že uhodnu nejslabší mechanické místo u toho xeonu :-D.
    28.7.2017 18:59 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    No já hlavně nechápu, že Intel proti Epycu nasadil sice v něčem horší, ale za to podstatně dražší produkt, který ještě osekal.
    28.7.2017 19:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Asi spoléhají na to, že bude dost zákazníků, kteří si stejně rádi připlatí za to, že na tom bude napsáno "Intel" - a bohužel asi spoléhají oprávněně. Navíc už předem v jasných barvách vidím tu armádu trollů, kteří okamžitě po vydání začnou psát do diskusí a na blogy příspěvky na téma "Epyc Fayl", ať už budou skutečné výsledky jakékoli.
    26.7.2017 14:53 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Hele muze mi nekdo vysvetlit tu obsesi s tim USB type C? Co bylo spatne s klasickym USB konektorem? Jsem si ted koupil desku a jsou na ni jenom klasicky cerveny 3.1 USB. Mam to chapat tak, ze tenhle standart co jsem skoro nikde nevidel je vlastne uz mrtvej a prekonanej nebo se to fakt lisi jenom konektorem? A koho proboha napadlo aby to melo stejny tvar jako TB a slo to do toho i zapojit, kdyz sem tuhle nekde videl, ze to vlastne neni kompatibilni?
    26.7.2017 21:23 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    -- OldFrog
    26.7.2017 21:25 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    OPRAVA: Širší možnosti využití a možnost zasunout v oboustranně viz třeba USB Type-C bude univerzální konektor, zastoupí napájení i DisplayPort
    -- OldFrog
    26.7.2017 17:57 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Akeho "vzácného prvku v názvu"?
    26.7.2017 21:23 mirsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    26.7.2017 23:07 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    A aky je Xeon vzacny prvok? Predpokladam, ze bol mysleny chemicky prvok.
    27.7.2017 01:42 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Tím myslí ty řady Platinum/Gold/Silver/Bronze.
    27.7.2017 07:44 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vz%C3%A1cn%C3%A9_plyny

    Spíš myslel vzácný plyn. Ale je to článek od Ježka, tak těžko říct, co opravdu myslel.
    27.7.2017 07:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Který? Kolega se snaží naznačit, že "xeon" není chemický prvek, těmi jsou neon a xenon. Jméno "Xeon" sice nejspíš vzniklo jako hříčka spočívající v kombinaci těch dvou názvů, ale samo jménem chemického prvku není.
    28.7.2017 08:13 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    No, opírám se do Ježka a sám jsem nepozorný. :D
    28.7.2017 19:29 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Ano na toto som narazal. Ale ak ma oficialny nazov tychto modelov este nejake dalsie slova, tak sa radsej pytam.
    28.7.2017 20:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Ty vzácné kovy (ačkoliv nevím, že by bronz byl vzácný kov).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.7.2017 20:49 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Bronz jistě je kov, ale prvek už určitě ne...
    28.7.2017 21:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Pokud vím, tak není ani vzácný.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.7.2017 23:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Slitina mědi a cínu, co si tak vzpomínám na hodiny dějepisu kdysi dávno v minulém tisíciletí.
    31.7.2017 13:17 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Nechápu tu oblibu bezzrcadlovek. Na slunci není na displeji prakticky nic vidět, tak jak má člověk nějak komponovat záběr?

    Moje volba je jasná - foťák bez hledáčku není nic pro mne.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    31.7.2017 16:27 Omas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Na to jsou bezzrcadlovky s hledackem. Dnesni EVF jsou uz na takove urovni, ze mi DSLR hledacek vubec nechybi, spis naopak.
    31.7.2017 18:50 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Ono dost zalezi s cim srovnavas, pokud si vemes neco jako ESO1v nebo nejvyssi tridu kino Nikonu, tak imo dnesni evf porad ztraci. Pokud to porovnavas s tintitkem jako EOS 350d, tak ano, tam je situace jina. Je taky treba rict, ze vsechny velky zrcadlovky maj vymenny matnice, tzn pro ruzny prilezitosti jsou ruzny matnice a napr kombinace vysoce svetelnyho objektivu s vhodnou matnici ... no evf tam ani zdaleka neni - neberu ted v potaz vubec kontrolu zaostreni a podobne - bavim se jen o tom pocitu. Kapitola sama pro sebe je rf a to ze vidim obraz i mimo scenu a su schopnej na to reagovat (byt toto by melo byt jednodusse implementovatelny pro evf taky, napr ze si vemu hledacek pro 28 a zamaskuju na 35 haha).
    2.8.2017 09:37 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Pokud mohu srovnávat, tak na displeji digitálního foťáku (bez ohledu na typ) vidím na ostrém slunci zhruba to samé jako na matnici flexarety II .... tj víceméně ho*no ;-).
    3.8.2017 23:09 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    ¨Flexareta asi není to pravé pro srovnání, tam se na matnici kouká taky z dálky :)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.8.2017 06:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Ony jsou oba ty příklady tak nějak irelevantní, pokud je řeč o porovnání "bezzrcadlovky" (která má EVF) a klasické jednooké zrcadlovky (s klasickým hledáčkem).
    4.8.2017 12:56 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Co jsem měl příležitost vyzkoušet, tak ani EVF není žádná výhra.

    Ale možná je to o zvyku.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.8.2017 13:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Já bych ho taky nechtěl - ale ten problém s tím že na prudkém slunci není nic vidět, bych tam moc neočekával. Spíš bych se bál, že u scény s vysokým kontrastem budu odkázán na to, co si elektronika "vybere".
    4.8.2017 13:44 ml
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Pořád nechápu, proč ten USB konektor není raději kulatý, rotačně symetrický. Pak by se mířilo zdaleka nejlépe. Takto zůstávají pořád jenom dvě správné polohy. Je to sice víc, než jedna u klasického, ale asi uznáte, že to pořád není nic moc.
    5.8.2017 05:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    By mohli udělat další generaci: USB D a jako symbol používa smajlíka "xD". Jinak kulatej (obruče jako matrjoška) by asi šel, akorát by byl opruz tahat ty signály (teďka tam bude 8 datovejch a 2 napájecí) a bylo by to pěkně velký. V případě třeba jacku je dost velká mikrofoničnost a hrozí že by si někdo zkratoval port nebo píchnul do 100W nabíječky sluchátka.

    Já bych to už osobně tahal optikou a s napájením třeba střídavýma 12V (klidně 1MHz ať se to dá rovnou transformovat :-D).
    5.8.2017 16:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Od kulatého konektoru už kupodivu ustoupilo i Lenovo u napájení k laptopům.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.3.2021 14:50 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: quo vadis Nikone?
    Nikon má zrkadlovky, ale tento obchod mu až tak nezkvétá. Mohol by sa nejako dohodnúť s Muskom, ten by mu možno pomohol...

    Achtung, prípad Kodak...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.