abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Radeon R9 290X obrazem

    18. 10. 2013 | David Ježek | Hardware | 4455×

    Pomalu se blíží moment, kdy AMD vypustí do prodeje nový hi-end s novým GPU, Radeon R9 290X „Hawaii“. Na internetech se tak již nyní povalují vedle oficiálně prozrazených specifikací také fotografie referenčního modelu ukazující obrovské GPU, 512bitovou paměťovou sběrnici i napájecí kaskádu…

    Čekají nás pochopitelně ale i jiná témata a předem se omlouvám všem odpůrcům fotoaparátů mezi hardwarem, dnes to bude hlavně o nich. Urodilo se jich totiž poměrně dost v jediném týdnu, takže případné stížnosti prosím směrujte firmám Sony, Nikon a Panasonic :-). Příště už najedeme zase do normálních kolejí.

    Obsah

    AMD Radeon R9 290X přichází

    link

    Konkurenční Nvidia si své prvenství ve výkonu jednočipové grafiky udržela poměrně dlouho. Kvůli enterprise a HPC segmentu zariskovala a vedle běžného GPU GK104 (poprvé přišlo na GeForce GTX 680) navrhla a u TSMC v rané fázi 28nm výroby vyráběla také GK110, obrovský čip o 7 miliardách tranzistorů, který si samozřejmě nechala zákazníky řádně zaplatit. A byly to právě zakázky jako superpočítač v Oak Ridge National Laboratories, které umožnily celou tuto nákladnou legraci a i pozdější uvedení GeForce GTX Titan a její následné nižší verze GeForce GTX 780 – ty vzaly Radeonu HD 7970 jeho výkonnostní prvenství v desktopech.

    AMD si až doteď vystačila, resp. musela vystačit s ne-tak-elegantním konceptem dvoučipového Radeonu HD 7990. To se (dle všech náznaků a dostupných informací) příští týden změní, Radeon R9 290X jí prvenství opět vrátí. Jeho GPU s více než 6 miliardami tranzistorů dá ve hrách větší výkon než 7miliardová Nvidia. Karta přitom navrátí do herního světa superširokou 512bitovou paměťovou sběrnici, kterou svého času použila ATI u Radeonu HD 2900XT(X). Takty paměťových čipů tak nebudou muset být tak vysoké jako u 256 či 384bit sběrnice, resp. to celé dá prostor v velmi vysoké propustnosti, pokud by byly použity čipy s frekvencí kolem 7,0GHz hranice (realita bude na 5,0GHz u referenčního modelu).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Vedle referenčního modelu zobrazeného na fotografiích lze očekávat na trhu spíše modely nereferenční. Ať již postavené na referenčním designu karty, jen s lepším chladičem, nebo i s překopanou napájecí částí, je jasné, že na vlajkové lodi se výrobci grafik s GPU od AMD vyřádí. Uvidíme za několik dnů.

    Sony představila NEX bezzrcadlovky s 24 a 36Mpix full-frame čipy

    link

    Sony konečně prolamuje bariéru v obou významech sousloví o velikosti snímače. Na trh přichází full-frame bezzrcadlovky A7 a A7r, vybavené 24Mpix, resp. 36Mpix snímačem. S nimi pochopitelně přichází první objektivy schopné takto velké kolo vykreslit a budou přicházet i další, ale to není podstatné. Podstatná je skutečnost, že full-frame u Sony se již nerovná pouze podivné, těžké a drahé podivnosti jménem A99 (s polopropustným zrcátkem a elektronickým hledáčkem), ale jsou zde i tyto dvě nové levnější alternativy. Fotoškoda nacenil oba přístroje (bez objektivů) na 38 490, resp. 53 990 Kč, a to je výtečné.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dnes se tu nebudu s ohledem na větší množství foťáků podrobněji vrtat v parametrech, vezměte zavděk informací, že jde o přístroje, které spadají do kategorie „game-changer“ a je jen na nich, jestli/jak se jim podaří tento předpoklad naplnit. Technologickou výbavu mají na zcela špičkové úrovni.

    Ultimátní ultrazoom s 1" čipem v podání Sony RX10

    link

    Sony vrhá na trh ještě jeden vynikající přístroj, který je vůbec prvním svého druhu: Cybershot RX10 je totiž něčím, co vypadá jako ultrazoom, případně zrcadlovka, ale sedí někde mezi tím. Je to foťák s 20Mpix BSI CMOS snímačem slušné velikost 1„, tedy výrazně větším, než má třeba Panasonic FZ200 (1/2,3“) či kdokoli jiný. Přitom nad ním sedí výtečný světelný objektiv s rozsahem 24 až 200 mm (tedy 8,33× zoom, což definici ultrazoomu poněkud odporuje) a konstantní světelností f/2.8.

    Jde tedy o ekvivalent oblíbeným drahým profi kompaktům RX100, resp. hlavně RX100 II, se kterým RX10 sdílí stejný snímač. RX10 je kompromisem několika kategorií přístrojů a jako takový není vhodný pro každého a současně ne každý bude ochoten na něj vypláznout něco mezi 25 a 30 tisíci Kč (přesnou českou cenu ještě neznám).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Ano, za tuto cenu můžete mít zrcadlovku APS-C se solidním objektivem (18-135 či 18-200), ale horší světelností. Ano, bude RX-desítce podobná rozměrem i hmotností (on totiž s ohledem na množství světelného skla měří 129×88×102 mm a váží 813 gramů), ale těžko to bude kompaktní (jednokusý) přístroj s podporou RAWu, třípalcovým výklopným LCD s 1290k body a OLED EVF s 1440k body, navíc s podporou +80 50p i 24p videa, HDMI výstupem zvládajícím 4k a NFC či Wi-Fi.

    Mrňavoučký Panasonic Lumix DMC-GM1 s 12-32mm objektivem

    link

    Podstatně menší a lehčí fotoaparát (99×55×30 mm, 204 gramů) přichystal Panasonic v rámci (svého) Micro Four Thirds systému. Lumix DMC-GM1 je prťavoučký 16Mpix foťáček doprovázený malým setovým objektivem v rozsahu ohnisek v přepočtu 24 až 64 mm při f/3.5-5.6. Jeho výbava je celkem standardní, odpovídá současné generaci 16Mpix Micro43 u Panasonicu, nebudu se tedy nad ní rozplývat. Za zmínku stojí tohle zejména před manželkou či přítelkyní, která chce něco solidního, ale malého do kapsy. To by tato malá potvůrka, vybavená navíc Wi-Fi či 22 kreativními filtry, mohla zvládnout. Ale je to Micro43, takže si připravte 750 dolarů za kit (odhadem v Česku nějakých 17 000 Kč+).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Je zajímavé sledovat, jak se oba zakladatelé formátu MicroFour Thirds – tedy Olympus a Panasonic – snaží odlišit. Ano, oba produkují fotoaparáty tohoto systému ve všech kategoriích, ale tak nějak mám dojem, že Olympus více tlačí na profi pilku (s modely OM-D E-M5 a OM-D E-M1), zatímco Panasonic se vedle tradiční video cesty (řada Lumix GHx) více pouští do této stylovky. Malý a lehký Lumix GM1 je toho jasným důkazem.

    I tak je ale vidět, že systém Micro43 je tak trochu zastropován. A ač je to úplně zbytečné, dávám tomu rok, maximálně dva, než se Olympus/Panasonic pustí na tomto formátu na 18Mpix, či dokonce 20Mpix metu.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.10.2013 10:05 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    schválně, kdo žije v Česku a kdo v Čechách? já odjakživa v Čechách a Česko sem začíná prosakovat poslední dobou...
    18.10.2013 10:06 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    jo a ať žije šířka sběrnice :-)
    18.10.2013 10:23 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Dovolil bych si upozornit, že v Česku se vyskytuje ještě Morava a Slezsko.
    18.10.2013 11:20 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Taky si na to pamatuju. Vysvetloval mi to ten hodny strycek Vladimir Zelezny kdyz jsem se jako maly capart koukal na Volejte Rediteli.
    18.10.2013 15:00 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Tak proto on měl pak takovej úspěch, když kandidoval ve Znojmě, zmetek si tu imunitu uměl zařídit.

    Ale podle známýho z Uherskýho Hradiště se pak na Moravě začalo říkat přirovnání: "je blbej jak znojemskej volič". Chudák Znojmo.
    gtz avatar 18.10.2013 16:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    taky jsem to slyšel a párkrát i v hospodě kolem Znojma :-) Tam tehdy nebylo osoby, která by byla lepší než on a tehdy to bylo zcela jasné kdo bude volen.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    19.10.2013 14:10 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    to jsou jen části provincie z celého ČEZka.
    21.10.2013 04:34 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    :-)
    18.10.2013 14:46 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    V Čechách nežiju. V Česku ano, pokud je to synonymem pro ČR, nikoliv Čechy (jak to bylo historicky).
    18.10.2013 20:05 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    zní mi to divně, podle mě to protěžují ostravští nacionalisté ve snaze se od Čech co nejvíce odloučit a vytvořit vlastní stát, ve kterém přece nepůjdou všechny peníze do Prahy... nemusí pršet... :-D
    18.10.2013 23:56 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Já bych navrhoval, aby se celku říkalo Česko a západu území Bohémie.
    19.10.2013 10:54 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Bohémie je dobrá, ale špička, kdy proudilo do rozpočtu nejvíce peněz za spotřební daně z alkoholu je ta tam, protože to národ zdravotně a finančně neutáhl... počkal bych s tím na nějakou silnou generaci ochlastů :-)
    gtz avatar 19.10.2013 12:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Já bych navrhoval "Země koruny České" nebo Velkomoravská Říše.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    19.10.2013 17:07 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Hlavně když z toho nebude Západní Rusko nebo tak něco.
    gtz avatar 19.10.2013 20:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    To mělo být na východ od nás :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.10.2013 18:43 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    já odjakživa v Čechách a Česko sem začíná prosakovat poslední dobou...
    Ale ne, prosazoval to už Hitler ("Tschechei"), a to v takovém kontextu, že to všichni pamětníci od té doby brali za nadávku. Jenže pamětníci pomalu vymírají.

    "Česko" je synonymum pro "ČR" asi stejně jako "Čechy" (jiná koncovka na stejném kořeni, ale v zásadě totéž). Historický základ byly nějaké Země koruny české (dnes chybí skoro celé Slezsko, které Marie Terezie prohrála s Prusy), ale to je neaktuální a moc dlouhé. Kromě "ČR" zdá se nemáme korektní název pro celý stát. I ti náckové, když chtěli být přesní, tak to museli nazvat Protektorát "Čechy a Morava".
    18.10.2013 19:53 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    pokud bych mohl, vybral bych Absurdistán, podle mého to vlast vystihuje nejlépe, až na Bolševikstán, ten je bohužel trefnější... bych byl o hodně raději, kdyby vymírali Bolševici, pamětníků je škoda :-(
    24.10.2013 11:15 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Ale i to cheche v tom nemeckem oznaceni uzemi ma neco do sebe. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/vyrok-cesi-smejici-se-bestie
    Jendа avatar 18.10.2013 20:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Chtěl bych se vás obou zeptat, jestli vám nepřijde divné, že se všem zemím říká Rakousko, Polsko, Německo… jenom té naší by se mělo říkat Česká republika. Proč?
    gtz avatar 18.10.2013 21:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Bundesrepublik Deutschland popř. Republik Österreich ??? každá ta země má ve svém názvu "republik", kde to je u nás?

    Česko, Čechy to ukazuje pouze na zemi Českou a kde máme Moravu, Slezko apod. ??
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 18.10.2013 22:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Bundesrepublik Deutschland popř. Republik Österreich ???
    A v té které zemi si fakt takhle říkají a ne jenom Deutschland/Österreich? (fakt nevím, z té trochy němčiny, co jsem ve škole vstřebal, mi přišlo, že také používají jenom Deutschland/Österreich)
    Česko, Čechy to ukazuje pouze na zemi Českou a kde máme Moravu, Slezko apod. ??
    Já používám Česko jako synonymum pro Česká republika. Čechy pak jsou Česko bez Moravy a Slezska.
    gtz avatar 19.10.2013 12:21 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Jistě používají ve zkráceném výrazu apod., ale oficiální název je vždy s republikou. O tom se nepřu, mně prostě vadí to jak někdo udělal Česko.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 19.10.2013 16:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    No a proč nevadí zkrácený název Německo a vadí zkrácený název Česko?
    gtz avatar 19.10.2013 16:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    protože Česko stále ukazuje pouze na obyvatele Čech. Bavil jsem se o tom s kamarády z Německa i z Itálie a pro ně neznalé těchto synonym platí, že Česko == Čechy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    19.10.2013 18:32 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    A v dobách Československa to brali jak?
    gtz avatar 19.10.2013 20:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    nevím, tehdy jsem se s nimi ještě neznal.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2013 04:42 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    CCCP?
    21.10.2013 04:49 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Conscript89 avatar 20.10.2013 23:46 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Oni to tak beru i bratia Slovaci (bohuzel).
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    21.10.2013 18:29 Pavel Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Já osobně žiji v Českomoravsku (Czechomoravia). Když to chci blíže specifikovat, tak v Čechách ... Jo až se trhne Morava, můžeme začít teprve něco vymýšlet. Leč byla by to škoda.
    18.10.2013 10:54 karel.k001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Když už je tady ten díl s foťákama... nedokázal by mi někdo doporučit foťák pro laiky? Mámě se přestaly líbit fotky co lezou z jejího kompaktu (Nikon coolpix nejmíň 5 let starý) a chtěla by něco co dělá "hezké obrázky". Zároveň ale potřebuje něco kde se nemusí nic moc nastavovat. V cenovej kategorii tak kolem 5kkč - našlo by se něco?

    17kkč za toho prezentovaného Lumixe je už fakt dost :-)
    18.10.2013 11:32 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    S nějakým kompaktem od Canonu myslím chybu neuděláte. Osobně jsem do rodiny kupoval spíš ultrazoomy Canon mezi - 10-12 kKč, ale myslím že i v cenové hladině kolem 5 kKč se dá koupit hodně hezká hračka. Asi dva roky máme v práci Canon A495, kupovali jsme ho jako superlevné udělátko na pracovní focení technické dokumentace (dráty v počítačích a rozvaděčích) a dost mi klesla čelist, když jsem ty fotky poprvé viděl. Zadejte v alzáči hledat "PowerShot" a setřídit od nejlevnějšího.

    Pokud to pojede na tužkové baterky, kupte jí do toho nějaký LSD model, tzn. např. GP Recyko+ nebo Sanyo Eneloop. Menší číslo kapacity (2000 mAh) klame - jsou to mnohem lepší kladiva než všechny ty obyčejné NiMH šunty (2700,2800,2900, kdo dá víc? Čím víc proužek, tím víc adidas). Ale fakt je, že Canon dneska dává proprietární LiIon pack už i do foťáků za 3 kKč. Náhradní stojí jak půlka foťáku :-)
    [:wq]
    Jendа avatar 18.10.2013 20:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Ale fakt je, že Canon dneska dává proprietární LiIon pack už i do foťáků za 3 kKč. Náhradní stojí jak půlka foťáku :-)
    Přesně z toho důvodu bych si Canon nekoupil.
    19.10.2013 17:52 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Tvoje mínus...
    Jendа avatar 19.10.2013 20:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Spíš plus. Nebudu muset vyhodit funkční foťák, až se výrobce rozhodne přestat vyrábět baterky.
    19.10.2013 20:55 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    IMHO to se jen tak nestane + Canon má snad nejkvalitnější baterrypacky co jsem kdy viděl. Takže pochybuju...
    20.10.2013 10:45 karel.k001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    I kdyby se stalo, urcite tu dal budou jini vyrobci kteri budou vyrabet neoriginalni batterypacky dal. A pak tu taky mame ruzne firmy ktere ti v batterypacku vymeni clanky za nove... Takze nutnosti vyhodit fotak z tohohle duvodu bych se fakt nebal...
    20.10.2013 10:38 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Popravdě souhlasím. Třeba SX20IS ještě fungoval na tužky. Stejně jako můj starý S2 IS. Mám dvě sady baterek, takže můžu okamžitě vyměnit když dojdou, a nabíjejí se v externí nabíječce. A při občasném focení vydrží LSD NiMH opravdu dlouho.

    Zas na druhou stranu chápu Canon, že se rád zbaví zbytečných reklamací typu "nefunguje" nebo "hrozně rychle sežere baterky". Samotnému mi před časem dalo docela dost námahy, vůbec zjistit informaci, že existují LSD baterky a jak velký je to rozdíl oproti klasickým NiMH. Pamatuju velký test baterek v D-Testu pár let zpátky, kde testovali obě kategorie pohromadě a vůbec se nezmínili, že mezi těmi dvěma technologiemi je dost citelný rozdíl... Jak to potom má trknout běžného spotřebitele :-(

    Marketing výrobce nepochybně musí svrbět prsty nad možností, prodat levně samotnou hračku a následně se přiživit na "spotřebáku". "druhá" baterka na výměnu se prodraží.
    [:wq]
    22.10.2013 15:27 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    LSD je právě na občasné focení, díky absenci samovybíjení vydrží. A pro silné focení jsou také lepší baterky MiMH s nižší kapacitou. Pro mne je optimální tak 2400-2500. Vyšších kapacit se dosahuje za cenu "křeče" baterka má vysoký vnitřní odpor a udaváné čísla 2700-2900 dosahuje jedině při nízkých vybíjecích proudech. Což není případ fotáku, tak jsou nárazově značné proudy.
    David Ježek avatar 22.10.2013 19:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    já uznávám jedině 3000mAh AA Ni-MH s cenou 15Kč/ks :-D
    22.10.2013 19:54 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Ten deštníček "Aukro vás ochrání nakupujte bez obav" u toho sedí. :-)
    22.10.2013 20:31 karel.k001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    A nebo tady ani ne za 9kc... :-)
    23.10.2013 02:12 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    a není kus už za 2 koruny?
    Conscript89 avatar 23.10.2013 10:47 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Presne tydle mam, akorat zluty :) Jen tou kapacitou si nejsem jisty, ale funguji skvele :D
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    18.10.2013 12:10 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Něco od Canonu a bude v pohodě ;)

    A nebo Lomo + prošlej film = krásný fotky z dovolený :D
    18.10.2013 16:47 karel.k001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    Bezva, dík moc za rady. Zkusim teda ten kanón.... :-)
    Dreit avatar 18.10.2013 18:05 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem

    A kdyby se někdo chtěl dát na "profesionální" focení, tak může nahodit CHDK (viz google) - díky tomu můžu třeba s PowerShotem A550 fotit do RAW a dělat HDR panorama :-)

    Nope
    18.10.2013 23:31 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeon R9 290X obrazem
    ano, chdk pouzivam do rc modelu s ixusem... super. Akorat kluci z chdk stihaji tak 1-2 roky stare kusy. Canon "kupodivu" vyvoj a portovani moc neulehcuje. :-/ Doporucuji si pro takovy pripad zjistit, jestli vybrany kus je alespon "beta". Na letadlo vyhodou bazarovy fotak, protoze obcas ho opotrebuji ve zrychlenem rizeni i s modelem... ehm. :-/ Takze mi zpozdeni moc nevadi.

    (ehm.... a jestli uzivatel nehodla nic nastavovat, tak chdk neni pro neho zajimave)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.