Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 23:36

HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde

1. 11. 2010 | David Ježek
Články - HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde  

Zprávou minulého týdne nepochybně je uvedení druhé generace DirectX 11 GPU ATI, pardon, nyní již AMD. Vedle nich se ale podíváme na reakci Nvidie a dále na to, jak se Intel chystá na 22nm výrobní proces. Nakonec si povíme o prvních interních SATA discích s kapacitami 2,5 a 3,0 TB.

Obsah

AMD uvedla Radeony HD 6800 s vylepšenou DX11 architekturou

link

Společnost AMD uvedla na trh Radeon HD 6850 a HD 6870, které se mají posadit z výkonnostního hlediska někam mezi stávající řady HD 5700 a HD 5800 – brzy bude následovat nový hi-end v podobě řady HD 6900 a následně jsou v nadcházejících měsících očekávány další modely z mainstreamu a low-endu.

Architektura byla oproti HD 5800 značně vylepšena co do podávaného výkonu vůči velikosti GPU. Změnil se trochu poměr jednotlivých částí GPU, které je stále vyráběno 40nm procesem u TSMC. Nebudu se zde pochopitelně pouštět do brutálních popisů nové architektury, od toho jsou jiné weby, pouze si shrneme ty hlavní novinky doprovázené obvyklým konstatováním, že většinu zmíněného si v Linuxu hned tak neužijeme, pokud vůbec někdy (v období morální životnosti řady HD 6800).

  1. Spotřeba v klidu se znatelně snížila, lze předpokládat jistý pokrok v rámci samotného výrobního procesu (GPU je o rok novější než RV870 na HD 5800), ale také vlastnosti, která HD 5800 chyběla: snižování napětí GDDR5 čipů.
  2. UVD 3.0 přidává hardwarovou akceleraci H.264 MVC (alias také Blu-ray 3-D) plus další prvky, které kompletují akceleraci MPEG-2/MPEG-4 (určité prvky decodingu dosud ležely na bedrech CPU).
  3. DisplayPort 1.2 přináší technologii multistreamingu, kdy AMD umožňuje z jednoho výstupu vytáhnou až tři výstupy pro monitor – podporováno je několik různých konfigurací, vyžaduje to pouze buď LCD s průchozím DisplayPortem nebo DP hub v cestě. Celkově je zde opět podpora pro až 6 výstupů, a to v různých konfiguracích na různých výstupech.
  4. HDMI 1.4a je jedním z nich a v rámci poslední revize přidává podporu přenosu 3D obrazu.
  5. Vylepšená anisotropní filtrace prošla s novými algoritmy určitými optimalizacemi, nyní je ještě kvalitnější a samozřejmě zcela od úhlových optimalizací, neduhu let dávno minulých.
  6. Optimalizovaná tesselační část se vyznačuje lepším výkonem a lepším škálováním v závislosti na tesselačním faktoru. AMD zde výrazně zvýšila tesselační výkon pro nejširší část využití tesselace ve hrách – pro syntetické benchmarky, které používají extrémní tesselaci jako overkill pro GPU, aniž by to mělo reálný význam, se výkon příliš nemění.
  7. Korekce barev pro wide-gamut LCD: na LCD pokrývajících „velké“ barevné prostory už nebude docházet ke slévání blízkých odstínů barev, Radeony HD 6800 toto umějí patřičně kompenzovat.
  8. Morfologický anti-aliasing je novým post-processing efektem, který není skutečným AA. Nebere si geometrická data ze scény, aby prováděl resamplování, nýbrž realizuje zjednodušeně řečeno pouze antialiasing výsledného obrazu. Pokud tedy obraz trpí na přerušené linie například u pletiva ve hře, MLAA nedokáže vyrenderovat antialiasované pletivo tak, že by spojil tyto linie (jako konvenční antialiasing), ale pouze vyhladit obraz. Stejně tak je jeho negativem to, že vyhlazuje vše, tedy včetně textů v obraze, pokud zde jsou (a u nichž není antialiasing žádoucí). MLAA je však způsobem, jak provádět AA ve hrách/enginech, které jej v žádné běžné formě nepodporují (Unreal Engine, staré hry, …). Podporovány jsou výhledově všechny DX9 (a novější) hry. Bude zde ale jistý dopad na výkon, MLAA počítá GPU pomocí DirectCompute (prvotní implementace v AMD byly přes GLSL, to se dle všeho změnilo).

Radeon HD 6870 je vyšší z obou karet, nese 1120 stream procesorů, 56 texturovacích a 32 ROP jednotek, Radeon HD 6850 si musí vystačit s 960 stream procesory a nižším počtem 48 texturovacích jednotek. V obou případech jsou využity 256bitové GDDR5 paměti, karty se liší takty, ale nepochybně se objeví desítky různě taktovaných modelů. Jen tak pro zajímavost, sama AMD v tom od začátku nasekala zmatek, když některým výrobcům (Sapphire, MSI, PowerColor, možná i další) dodala pro HD 6850 grafické procesory s plně aktivními 1120 stream procesory – pokud budete mít kliku, můžete si tak v e-shopu „vysoutěžit“ daleko lepší model :-).

Ceny byly stanoveny velmi příjemně, aktuálně se na českém trhu pohybují od ~4 200 Kč za HD 6850 a od ~5 000 Kč za HD 6870, to jsou ale většinou jen „papírové“ nabídky, spíše bych čekal, že až bude dostupnost karet normální (nebudou „přidělovány kapátkem“), ceny budou opět o něco vyšší, jako tomu bylo/je u HD 5800.

Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

Nvidia reaguje: zlevňuje GTX460/470 a leakuje GTX 580

link

Nazvěte to jak chcete, ale je jasné, že takové snížení cen, jaké přišlo v těchto dnech, není jen náhoda. Každopádně Nvidia výrazně zlevnila jak GeForce GTX 460 s GPU GF104, tak hi-endovější GeForce GTX 470 s GPU GF100, a to v rámci boje s přicházejícími Radeony HD 6800. Nutno si přiznat, že pokud vám vyhovují schopnosti karet Nvidie a netrápí vás jejich neduhy, pak není důvod je nebrat jen proto, že jsou několik měsíců staré. Nvidia ale zlevnit musela, neboť potřebuje pokrýt dobu před příchodem příští generac GPU.

Byť to tedy asi nebude vysloveně nová generace, zatím to od pohledu na leaknutou GeForce GTX 580 vypadá, že jde o vyladěnou GTX 480, tedy kartu s novější revizí GPU GF100 s plně aktivními 512 CUDA procesory. Ale možná se mýlím, nicméně tato karta bude mířit hlavně proti řadě HD 6900. Proti HD 6800 jsou zde výše zmíněné modely, jejichž aktuální ceny a dostupnost se průběžně mohou měnit.

Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

Intel se připravuje na 22nm výrobu

link

Něco mezi 6 a 8 miliardami dolarů „utopí“ společnost Intel v upgradu svých stávajících továren na 22nm výrobu, resp. výstavbě jedné nové továrny pro tento výrobní proces. Konkrétně jde o D1C a D1D v americkém Oregonu, Fab12 a Fab32 v Arizoně a také výstavbu továrny D1X v Oregonu. Posledně jmenovaná naběhne do provozu v roce 2013, celková investice do tohoto upgradu pak vyjde na závratných 6 až 8 miliard dolarů.

Možná si vzpomenete na pár roků staré tvrzení, že „postavit továrnu na CPU vyjde na miliardu dolarů“. Zdá se, že částka nám vzrostla, neboť čtyři továrny projdou jen vylepšením a stavět se bude pátá, přičemž investice je daleko vyšší (ale na vině bude jistě i slabý dolar). Každopádně Intel takto vytvoří 6 až 8 tisíc nových pracovních míst, přičemž po dokončení všech prací zde bude trvale zaměstnáno až tisíc nových pracovníků (to se pochopitelně vztahuje hlavně na D1X).

Na 22nm procesu bude vyráběna architektury „Ivy Bridge“, modernizovaný následník teprve na příští rok chystané architektury „Sandy Bridge“, o které jsme si již mnohokrát psali. Já bych si vedle toho ještě dovolil úplně nevzdat očekávání nějakého reálného výstupu z projektu Larrabee, právě ve formě karet s 22nm procesory.

Hardwarove novinky Hardwarove novinky

Western Digital uvádí 2,5 a 3,0TB SATA disky

link

Ledy se pohnuly, po prvních 3TB discích od Seagate a Western Digital, které byly k dispozici pouze v externím provedení, případně v NAS, zde máme první ryze interní SATA disky více než 2 TB kapacity. Western Digital uvádí hned dva modely, 2,5TB WD25EZRS a 3,0TB WD30EZRS, které oba využívají 750GB plotny. Z toho logicky plyne použití čtyř diskových ploten, na 1TB si ještě chvíli počkáme.

Jako již tradičně jsou tyto první modely z řady Caviar Green, u níž firma otáčky neuvádí, ale je to vždy něco kolem 5400 za minutu (lépe řečeno, taková hodnota obvykle odpovídá udávané přenosově rychlosti), disponují SATA 3,0Gbps rozhraním a 64 MB vyrovnávací paměti. S hlučností za běhu se vejdou do 24 až 29 dBA dle režimu, spotřeba při aktivní činnosti je pro tyto modely 6,00, resp. 6,25 W.

Nyní ale k tomu podstatnému. Jak známo, pevné disky mají na stávajících PC, zejména kvůli adresaci v BIOSu, resp. omezením některých majoritních OS, dán limit na ~2,19 TB kapacity (2^32 sektorů, kdy při 512 B je limitem 2 199 023 255 552 B kapacity, tedy rovné 2 TB – v marketingovém značení (kde 1 kB = 1000 B), za nějž již výrobci měli na krku pár žalob, to dělá 2,19 „TB“). Výše mohou pouze novější OS (pro Microsoft to znamená konec 32bit WXP, Linux se svým neustále vyvíjeným kernelem může být v klidu), resp. desky bez starého BIOSu (to se týká především bootování v disku). Časté omezení ale leží i na řadiči, který nemusí být přeze všechno ostatní schopen takový disk zkousnout.

Western Digital tento problém řeší po svém: ke každému z těchto nových disků dodává v balení dvouportový SATA řadič. S ním nebude problém ani s kapacitou, ani s tím, že disky používají (interně, navenek se tváří jako klasické) Advanced Format (4kB sektory místo 512B), tedy pokud nedostanou do cesty omezení v podobě OS bez podpory v ovladačích. Kompatibilitu s OS shrnuje tabulka v českém dokumentu WD o velkých discích.

Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: 1TB optický disk
Následující díl: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

1.11.2010 08:14 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
> je limitem 2 199 023 255 552 B kapacity, tedy rovné 2 TB.

Možná jsem to chybně vytrhnul z kontextu, ale spíše bych řekl, že zde mělo být 2 TiB tedy 2^41. Takhle jak to je mi to nějak nedává smysl.
1.11.2010 23:45 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Jsou mezi námi i tací, co ještě nepodlehli dnešní módě být hyperkorektní idiot a/nebo marketingový zloděj...

2 199 023 255 552B jsou 2TB přesně.
Quando omni flunkus moritati
2.11.2010 00:01 JirkaK | skóre: 15 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Ehm... to asi sotva... http://en.wikipedia.org/wiki/Tebibyte
** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
1.11.2010 08:48 Tutor
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kompatibilitu s OS shrnuje tabulka v českém dokumentu WD o velkých discích.
To je zase hromada firemních žvástů plná pokřivených a nepravdivých informací. :-D
Heron avatar 1.11.2010 09:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Společnost AMD uvedla na trh Radeon HD 6850 a HD 6870, které se mají posadit z výkonnostního hlediska někam mezi stávající řady HD 5700 a HD 5800

To mě dost štve. Konečně jsem si zapamatoval, že x870 je nejvyšší karta (případně x890 vylepšená) a x900 je dvoujádro a teď se to zase bude měnit. Ach jo.

Heron
1.11.2010 09:17 Tutor
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
To je stejne jedno. Oni dokonce některé karty HD5xx0 přejmenovávají na HD6xx0. ;-)
David Ježek avatar 1.11.2010 09:29 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
to máš jako s nvidií, tak taky měla 4ti-4800 - fx5800 - 6800 - 7800 ... a najednou přišla 7900/7950, po ní ale zase 8800 - 9800, pak přehodili přívlastky dopředu a zcela změnili číslování, nemluvě o bordelu s řadou 300... v tom aby se prase vyznalo :-)
Jardík avatar 1.11.2010 11:22 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
By mě zajímalo, kdy vydají nějakou slušnou grafickou kartu, která má slušný výkon, je jednoslotová, má tiché chlazení (nejlépe pasivní) a s tím související minimální spotřebu (minimálně, aby to nechtělo ani jeden externí napájecí konektor a všechno se napájelo z PCIe). Moje současná GF9600GT s výkonem již trochu pokulhává a na 1280x1024 při "nehnusném" obrazu (čti minimálně 4xAA, slušné nastavení textur, ...) se již spousta her seká. Podle mě dělají jen pořád víc a víc výkonější karty, což kompenzují neustálým zvětšováním karet a zvyšující se spotřebou.
Věřím v jednoho Boha.
Marián Kyral avatar 1.11.2010 12:37 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Na to je jednoduchá pomoc. Přestat hrát hry, případně se přesunout k méně náročným hrám :-D
1.11.2010 12:44 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Zrovna s tou teselaci bych byt AMD moc nemachroval, ma ji o dost horsi nez nvidia. 6870 (za 5800 kc) ma ve hrach ktere hodne pouzivaji teselaci (civilizace 5, treba) horsi vykon nez GTX460 768 (3500 kc) coz je dost spatny. Jinak je pochopitelne ve vsem lepsi, a 6850 nakope GTX 460 1 GB i kdyz stoji stejne, ale v tomhle dost saje.

Heron avatar 1.11.2010 14:15 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
To už se někde probíralo a jestli jsem to pochopil správně, tak by stačilo jen v dané hře mírně snížil telesační faktor (pro větší polygony) a už by ATI vyhrála.

Stejně by se ta polygonová rasterizace mohla nahradit něčím pokročilejším.
David Ježek avatar 1.11.2010 15:18 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
ano, v unigine heaven bude ati vzdy horsi, ptz ten bench pouziva BRUTALNI teseslaci, vyrazne vyssi miru tohoto jevu, nez je bezne ve hrach roku 2010 a bude bezne i v 2011 a 2012. proto unigine ci sotne giant a podobne veci mohou dat jen orientacni nahled na implementaci tesselace, ale nerikaji nic o tom, jak je vyuzitelna ve hrach.
1.11.2010 21:44 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde

Vzhledem k tomu, jak je nvidia na tom s podplacenim hernich studii, tak jsem si jistej ze te teselace bude ve hrach az moc :) Ale ATI jsou zas strasny smejdi vuci vlastnim uzivatelum, clovek si nevybere. Bejt tak NVidiot nebo fanATIk a nemuset to resit ...

David Ježek avatar 1.11.2010 21:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
no poslední výkřik je HAWX2, kterej teda teselaci využívá hojně. akorát já mám problém tam vidět nějaký skutečně slušný nárůst visuální kvality, přijde mi to jako efekt pro nic. ale to je jiná kapitola, nesouvisí přímo s nvidií nebo ati.
1.11.2010 18:59 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6800 jsou zde
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Až na to, že na ty radeon samozřejmě nejsou opensource ovladače...
In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.