abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn

    8. 6. 2017 | David Ježek | Hardware | 11795×

    Nové radeony se staly velmi rychle velmi populárními mezi těžaři. Výsledkem je chronický nedostatek radeonů na západních trzích (vše se vykoupí rovnou v jihovýchodní Asii) a současně razantní nárůst prodejních cen (poptávka značně převýšila nabídku). Pro AMD dobrá zpráva, pro hráče poněkud méně.

    (Zejména) Radeony RX 580 skupují těžaři kryptoměn

    Nahlédnete-li aktuálně do e-shopů (napsáno 5. 6. :-), tak uzříte, že Radeony RX 580 jsou prakticky k nesehnání. Tato vylepšená varianta architektury Polaris od AMD je další generací, která se díky výbornému GPGPU výkonu, resp. poměru k ceně a spotřebě stala velmi oblíbenou mezi těmi, kdo karty používají nikoli na hraní her, nýbrž k „těžbě“ kryptoměn typu bitcoin. Znamená to dvě věci: za prvé aktuálně je Radeonů RX 580 poměrně značný nedostatek a za druhé tu prostou skutečnost, že až pomine éra těchto grafik, objeví se ve velkém za více než slušné ceny v prodejích z druhé ruky na různých bazarech či aukčních webech.

    HWN

    Novinkou je však v této oblasti i skutečnost, že sami výrobci grafických karet inzerují nové radeony (či obecně nové grafiky) jako velmi vhodné na těžbu kryptoměn. Je to celkem logicky další slušný zdroj příjmů z prodaných karet, takže krok pochopitelný, ač ve výsledku vede k tomu, že nových nejvýkonnějších radeonů je na trhu velice málo (hi-endová GPU generace AMD „Vega“ je samozřejmě na spadnutí).

    Nadcházející ThreadRipper od AMD má u všech CPU vynikajících 64 PCI Express linek

    Že Intel velmi selektivně určuje, jaká funkcionalita bude k dispozici pouze na vyšších řadách CPU, víme. Týká se to třeba podpory ECC, ale také možnosti použití overclockingu či počtu PCI Express linek, které přímo CPU nabízí slotům a rozhraním základní desky. Nejvíce PCI Express linek u Intelu i v rámci HEDT platformy (včetně nadcházející generace Skylake-X) nabídnou pouze (nej)vyšší modely CPU. Nebudu tvrdit, že je konkrétně toto špatně, i ty nižší modely sice neponesou plných 44, ale i tak slušných 28 PCI Express linek (dost pro jednu grafickou kartu a další potřebné věci).

    HWN HWN

    U AMD je naopak tradičnější, že i na levnějších CPU nabídne funkcionalitu z nejvyšších CPU, protože ji prostě čipy mají a ona ji záměrně neodstřihává. Takže i (nej)levnější modely nadcházející produktové řady ThreadRipper (16× CPU / 32× HT) nabídnou parádních 48 PCI Express 3.0 linek jen pro grafické karty. Z toho půjde bez potíží uživit drtivou většinu vícegrafických konfigurací (jen opravdu malé množství nadšenců provozuje více než 2 grafiky v SLI/CrossFire) i s další potřebnou „bižuterií“ — resp. počet také stačí i pro tři grafiky s plnohodnotným PCI Express ×16 připojením s tím, že další části PC budou připojeny oklikou. U této platformy se zkrátka počítá s určitým způsobem využití.

    Současné levné grafiky chtějí ve 2D pouze 5 W

    Úspornost současné generace grafických karet stavějících na GPU vyráběných FinFET procesy je výtečná. Jak Radeon RX 550, tak GeForce GT 1030 či karty řady GeForce GTX 1050 mají ve 2D spotřebu pouze 5 W. Jakmile dojde na UltraHD video na YouTube, spotřeba mírně roste (pro geforce méně než pro radeon), ale stále jde o výborná čísla. Dá se tak říci, že oproti integrovaným GPU v procesorech je rozdíl téměř zanedbatelný.

    HWN

    Sapphire představila Radeon RX 550 s výstupem DVI-I

    Pro těch několik málo jedinců, kteří ještě mají připojen monitor skrze analogový v(ý)stup, uvedla Sapphire na trh tak trochu speciální verzi Radeonu RX 550. Ta vedle DisplayPortu 1.4 a HDMI 2.0 (což jí zajišťuje podporu 8k rozlišení) obsahuje i DVI-I, což vedle dual-link DVI znamená také přítomnost VGA výstupu. Bylo pochopitelně nutné, aby společnost sáhla po přídavném čipu, GPU od AMD už nějakou dobu nemají podporu analogových výstupů přímo v sobě, nicméně je to zajímavý produkt pro těch pár, kteří stále provozují třeba CRT monitory. V takovém případě, kdy se používané rozlišení monitoru pohybuje někde v rozmezí 1024×768 až 1600×1200 typicky s obnovovací frekvencí 85 Hz, postačí i 3D výkon tohoto základního radeonu s cenovkou ±3 tisíce korun. Kvalitu analogového výstupu pochopitelně není možné takto od stolu hodnotit.

    HWN HWN

    MediaTek má problémy, přesto míří k 12nm FinFET výrobě

    Levný výrobce čipů ARM, společnost MediaTek, nemá zrovna v posledních letech na růžích ustláno. Drtí ji kvalitnější konkurence, a tak vedle prosté skutečnosti, že její poslední vlajková loď, 10nm FinFET ARM SoC Helio X30, se na trhu uchytila jen u velmi malého množství výrobců smartphonů, má firma dokonce ještě stále na skladech dost předchozích čipů, 20nm planárních Helio X20, kterých se jí už podaří zbavit jedině s razantním snížením cen, a tudíž se ztrátami oproti někdejším očekáváním. Nutno ostatně připomenout, že 20nm planární proces od TSMC byl poměrně nepovedený a doplatil na to i přehřívající se Qualcomm Snapdragon 810.

    Každopádně MediaTek nemůže usnout na vavřínech, pokud se chce vzchopit. Trh není živ jen hi-endem, kde budou současné 10nm FinFET čipy v již nepříliš vzdálené budoucnosti nahrazeny 7nm FinFET čipy, ale spousta ARM SoC v současných přístrojích je mainstream, případně low-end. A právě u mainstreamu mělo smysl přejít od kupříkladu 28nm planárního procesu na FinFET, což konkrétně u TSMC znamenalo 16nm FinFET (technicky vzato 3D varianta původní 20nm 2D varianty). TSMC vedle přípravy 10nm FinFET procesů pracovala i na evolučním vylepšení 16nm FinFET procesu, což vyústilo v existenci 12nm FinFET procesu, který právě MediaTek využije pro ne-úplně-hi-endové čipy. Prvním takovým bude Helio P30. Jeho sériová výroba bude zahájena ke konci tohoto roku a bude cílit na trhy konkurenčních, nedávno ohlášených čipů Qualcomm Snapdragon 630 a 660.

    Sluší se připomenout, že Qualcomm v těchto měsících přechází od vývoje vlastních upravených ARM jader na používání generických Cortexů s určitými modifikacemi v souladu s licenčními programy ARMu. Pozice MediaTeku tak může být o to těžší, když i výrobci kalibru Qualcommu začnou výrazně šetřit na investicích do vývoje.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    8.6.2017 16:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    U AMD je naopak tradičnější, že i na levnějších CPU nabídne funkcionalitu z nejvyšších CPU, protože ji prostě čipy mají a ona ji záměrně neodstřihává.
    Pro mě zásadní důvod, proč preferuju procesory od AMD. Už od dob, kdy i desktopové procesory podporovaly virtualizaci a (AFAIK) AMD zakázalo výrobcům desek ji vypnout.
    Quando omni flunkus moritati
    9.6.2017 01:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Jako VT-x? ten Intel blokoval už v jádru CPU na některých c2d modelech :-D.
    9.6.2017 09:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    +1
    9.6.2017 10:57 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    +1
    A former Red Hat freeloader.
    8.6.2017 17:44 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    je nekde nejaka studie nebo aspon popis jak to "tezeni" vychazi?

    Kdyz si koupim stroj s 4 grafikama, bude stat XXX, nakonfiguruju ho za Y hodin, mesicne sezere X penez v elektrice, a vydela ZZ kryptokoinu za hodinu/den/mesic. coz odpovida AAA dolarum pri nejnizsim kurzu za posledni 3 mesice a BBB dolarum, pri nejvyssim.

    Neni to cele nejaka kravina? Kdyby to fungovalo, proc to nekde nedelaj "prumyslove" jako startup ktery to dela fulltime?
    8.6.2017 17:57 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Těžení se samozřejmě vyplácí, jinak by do toho těžaři neinvestovali peníze :-) Třeba u Bitcoinu se ale vyplácí jen se specializovanými ASIC farmami. Ostatní kryptoměny mají Proof-of-Work algoritmus již většinou takový, aby se nedal lehce implementovat v ASICu (nevyplatilo se to), založený na Scryptu a dalších algoritmech, takže tam se těží s grafickými kartami. V současnosti je jestli se nepletu největší boom těžba Etherea.

    Tady máte aktuální tabulky / kalkulátor jak se vyplácí těžba té které kryptoměny:

    CoinWarz: Cryptocurrency Mining vs. Bitcoin Mining Profitability

    A tady market cap, kurz a statistiky všech obchodovaných kryptoměn:

    CoinMarketCap: CryptoCurrency Market Capitalizations
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    8.6.2017 20:35 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    I pokud by se to vyplácelo, nebude to dávat ve výsledku žádný smysl - jednoduše proto, že těžbou kryptoměny nevzniká žádná skutečná hodnota. Bude to tedy stejný nesmysl jako obchodování na burze. Ostatně proto nejspíš mají ty kryptoměny „nastavený algoritmus tak, aby se nedal lehce implementovat (...) v ASICu (...)“.

    Takže pokud pominu iniciační fázi, kdy bylo potřeba emitovat dostatečné množství měny (Bitcoin), mohou těžaři celý systém kryptoměny akorát znedůvěryhodnit a ve výsledku i položit, pokud z něj budou chtít těžbou ždímat zisk. A naopak, měna, která bude vůči tomuto odolná, má šanci se udržet.

    Opravte mě, pokud se pletu.
    -- OldFrog
    8.6.2017 20:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Těžba = potvrzování transakcí. „Zisk“ z těžby je de facto poplatek za ověření transakce.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.6.2017 21:36 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    No ale nemají tohle zajišťovat ostatní účastníci? Nejde to těžení proti smyslu (principu) té měny?
    -- OldFrog
    8.6.2017 22:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Ostatní účastníci to zajišťují právě tou „těžbou“. Existuje ještě proof of stake, kde to jde do velké míry bez vyhazování výkonu.
    9.6.2017 22:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Neni to cele nejaka kravina? Kdyby to fungovalo, proc to nekde nedelaj "prumyslove" jako startup ktery to dela fulltime?
    Jenže oni to průmyslově dělaj, jeden bývalý kolega z Holandska založil jednoho z největších světových těžařů Bitcoin.
    10.6.2017 00:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Spíš je otázka, jestli má dnes ještě smysl dělat to jinak než "průmyslově".
    10.6.2017 19:20 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    To máš jako banku, taky se ji nevyplatí dělat jinak než ve velkém, ať už kvůli legislativním, nebo technologickým požadavkům.
    9.6.2017 01:24 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Tak to že se karty hodně kupujou se hodí výrobci ne? Aspoň si vydělaj. Doufám, že má marketing dost dobrou flexibilitu, aby zadal výrobu další série (teda předpokládám že ty karty neprodávaj pod cenou).
    9.6.2017 16:53 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Ak má výrobca čo predávať, tak sa to krátkodobo hodí (ale neskôr bude trh zaplavený kartami z druhej ruky).
    9.6.2017 01:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony RX 500 nejsou, vykupují je těžaři kryptoměn
    Levný výrobce čipů ARM, společnost MediaTek, nemá zrovna v posledních letech na růžích ustláno. Drtí ji kvalitnější konkurence ...
    Tak ať dodaj pořádnou dokumentaci a budou mít výhodu ;-) (k vocore2 - nějakej wifi router SoC nedodali datasheet k wifi).

    Jinak co jsem se koukal z kernelu tak ten SoC je vtipně slepenej z kusů HW ještě od ralinku (kterýho koupil mediatek).
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.