abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat

    18. 7. 2014 | David Ježek | Hardware | 3475×

    Z nově zveřejněných roadmap vyplynulo, jak to Intel vidí s overclockerskou variantou 14nm Broadwellu a jak to též vidí s jeho nástupcem. Tam nás informace již netěší. Podíváme se dále na dvě skvělé pasivně chlazené GeForcky od Palitu, dvě UltraHD novinky, nové Raspberry Pi a také kdo první uvede na trh produkty uvnitř osazené čipy vyráběnými 16nm technologií FinFET u TSMC…

    Obsah

    Broadwell s odemčeným násobičem v létě 2015, zamčený nástupce Skylake dřív

    link

    Zajímavou rošádu připravil Intel ve svých roadmapách. Na Broadwell-K, tedy hi-endovou a konkrétně čtyřjádrovou variantu, si počkáme až do druhého čtvrtletí příštího roku. Zhruba do stejné doby, kdy se objeví první procesory vyráběné druhou generací 14nm výroby u Intelu, mikroachitektura Skylake.

    Zatímco Broadwell-K bude stejně jako Broadwell – dovolím si zjednodušit – 14nm variantou Haswellu pro stávající čipsety, tedy Intel 9 Series, které jsou nyní na trhu, přijde Skylake s generací novou, podporující vedle DDR3 též DDR4 paměti, byť zatím v základním taktu DDR4-2133. V této platformě se počítá s nejnovější WiFi 802.11ac, stejně jako modrým zubem či podporou UltraHD i 4k rozlišení, včetně režimu 3820×2160 / 60 Hz a mnoha dalšími věcmi.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Broadwell-K je cílen jako vyšší mainstreamová platforma, nad ní bude sedět i v roce 2015 22nm TOCK Haswell-E, tedy procesory, které Intel uvede na podzim tohoto roku. Pro Skylake se pak již nepočítá s variantou Skylake-K, tedy OC verzí s odemčeným násobičem. Ale třeba si to Intel zase rozmyslí.

    Palit uvedl pasivně chlazené GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti

    link

    Když se GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti objevily na trhu (což se stalo v únoru), okamžitě po prvních testech jsem měl jasno v tom, že tohle je pro mě asi nejlepší grafika tohoto roku. Levná, úsporná a dostatečně výkonná. Na tom se nic nemění, jen Palit přidává další třešničku na tento dortík. Uvádí pasivně chlazenou verzi obou grafik.

    Na trh tak míří modely GTX 750 KalmX a GTX 750 Ti KalmX a stejně tak čekejme jejich parametrově shodné varianty pod značkou Gainward. Obě mají GPU taktované na 1 020 MHz (1 185 MHz Boost clock) s tím, že nižší má 512 a vyšší 640 CUDA jader. Vyšší využívá GDDR5 paměti běžící na efektivních 5,5 GHz, nižší s 5,05GHz taktem. TDP je 60, resp. 55 W a tudíž asi netřeba příliš polemizovat nad tím, jak se Palitu podařilo uvést pasivně chlazené verze: pasivní grafiky i s vyššími TDP jsou k dispozici již několik let.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Rozhodně jde ale o báječný počin. GeForce řady 750 tu s námi ještě dlouho budou, případně přeznačené na něco řady 800. Při adekvátní ceně bude tahle řada dobrou koupí pro FullHD hraní bez ohledu na to, obsahuje-li chladič i ventilátor. Pokud ale jdete po co nejtišším běhu PC, Palit nabízí karty zcela tiché a vhodné pro linuxové hraní.

    Dvě UltraHD novinky pro movitější, přesto stále ještě běžné smrtelníky

    link

    24" monitor od NECu

    link

    Tou první je 24palcový monitor NEC MultiSync EA244UHD, který disponuje na rozlišení 3840×2160 relativně malou úhlopříčkou a tedy vysokou pixelovou hustotou, ale to možná mnozí naopak ocení. Stejně jako skutečnost, že použitý panel je typu AH-IPS, monitor umí zobrazit 10bitové barvy a interní zpracování obrazuje dokonce 14bitové, pročež monitor pokrývá 99 % gamutu AdobeRGB. Mezi vstupy nacházíme DVI-D, HDMI/MHL i DisplayPort, jas LED podsvícení dosahuje až 350 cd/m², kontrast standardních 1000:1. Odezva má pro rychlý přechod šedá-šedá hodnotu herně-použitelných 6 ms, ale doménou tohoto monitoru se stojanem zvládajícím Pivot režim pochopitelně budou spíše grafické či video aplikace. Spotřeba se vejde do 79 W, a to včetně 3× USB 3.0 hubu. Cena je přitom solidních 1 349 USD.

    Hardwarové novinky

    15,6" notebook od Lenova

    link

    Druhou novinkou je nová verze noteboku Lenovo Y50, která vyměňuje FullHD displej za UltraHD. Tento notebook s 15,6palcovým displejem se tak připojuje mezi produkty, u kterých je pixelová hustota snad až nesmyslně velká, zejména s ohledem na to, že použité GPU není trhač asfaltu, ale „pouze“ mainstreamová GeForce GTX 860M, která by tak-tak dostačovala pro předchozích 1920×1080, ale o hraní v 3840×2160 si může nechat jen zdát. Jediné, co v UltraHD utáhne, je akcelerace desktopu, případně videa. Nicméně ještě pár slov k výbavě, i zbytek notebooku je totiž nadstandardní: Core i7 i7-4710HQ, 8GB DDR3, 1TB HDD, to vše ve variantě za 1 300 dolarů. O 200 dolarů výše je možno mít 512GB SSD a 16GB paměť. Po tomto modelu bude na podzim následovat parametrově odpovídající, avšak 14palcový notebook Lenovo Y40 – též s rozlišením 3840×2160 (zpoždění nabral jen kvůli nedostupnosti dostatečného množství LCD panelů).

    Nová verze Raspberry Pi B+

    link

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nová varianta malinového pidipočítače dostala překopané PCB. Tvůrci sjednotili Cinch a Jack výstup pro A/V do jediného 3,5mm jacku, přidali dva USB konektory, ale hlavně: místo 26 GPIO pinů je jich 40, místo lineárního napájecího zdroje je zde pulsní s úsporou 0,5 až 1,0 W, a tedy delší výdrží i při provozu z baterie, a nakonec je zde lepší zvuková část s čistším výstupem. Jako upgrade stávající řady postavený na stále stejném ARM SoC a stále stejných 512 MB RAM je to slušné, nicméně co pořádný upgrade na nový model?

    Toho se dočkáme až v roce 2017. Potvrdil to sám Eben Upton. Uvidíme, jesti do té doby tohoto průkopníka ARMových pidipočítačů nezačnou výlcovat konkurenční řešení, která již dnes nabízejí vyšší výkon i možnosti a to za solidní cenu. Původní Broadcommův ARM z Raspberry Pi byl poněkud pomalý a zastralý již před 2 lety, když produkt šel na trh a za další tři roky to už bude možná až příliš.

    Huawei bude první s 16nm FinFET čipy od TSMC

    link

    V porodních bolestech rozená 16nm FinFET výroba TSMC, jež je adaptací klasické 20nm technologie, které „se také na svět moc nechce“, uzří světlo světa v podobě reálného nasazení ve smartphonech Huawei. Tento čínský výrobce bude prvním, kdo produkty s 16nm FinFET čipy uvařenými v kotlících u TSMC uvede na trh. Využívá přitom dražší kvalitnější technologii pro zapouzdření čipů CoWoS (chip on wafer on substrate), ke které nyní TSMC finišuje levnější alternativu InFO (integrated fan-out), jelikož CoWoS příliš mnoho výrobců nehce. Dosud jen Xilinx, ten si ale své produkty nechává velmi dobře zaplatit.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 18.7.2014 07:24 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Jedna věc je, že se dá sehnat 4K displej za slušnou cenu, ale druhá je ta, že když na něm pak člověk chce hrát hry v nativním rozlišení, tak potřebuje naprosto brutální grafickou kartu. Nevím zda dnes existuje karta, která stihne renderovat rozumný množství FPS v nejnáročnějších hrách na max. detaily při 4K. Ostatně vlastně nevím ani jak je to s podporou 4K ve hrách. Máte s tímhle někdo zkušenosti? Pěkný je, že s takovým rozlišením snad ani nebude potřeba vyhlazování :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    18.7.2014 08:02 Trubicoid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    To je hw vyhlazování :)

    Ještě chybka výlcování
    18.7.2014 09:47 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Jistě že existuje - 4x GeForce GTX 780 Ti

    To by to mohlo utáhnout...

    I když si tím nejsem úplně jistý u takovýho CRY Enginu (4) :)
    18.7.2014 12:32 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Pripadne 4x 790 ... coz je vpodstate 8x 780 ;D.
    18.7.2014 10:13 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    No, u dostatečně vysokého DPI (jako má 13" Macbook Pro s Retina displejem - rozlišení 2,560 × 1,600, což dělá 144 DPI) není potřeba hrát s nativním rozlišením. Chyby z ne-nativního rozlišení se stávají příliš malé na to, aby si jich člověk bez hlubšího pátrání všiml. A v případě potřeby se dá nastavit nějaký "násobek" (1280x800 v mém případě) a 1 renderovaný pixel vychází přesně na 4 pixely fyzické - takže ne-nativní rozlišení zmizí.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    18.7.2014 10:51 x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    nojo, jenze s 1280 na 800 se zase vracime na lowend 8 roku zpatky...
    22.7.2014 08:40 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    a to je nejaky brutalny problem? :) osobne si myslim, ze na 13" displayi je cokolvek vyssie ako 1440x900 volovina. so zvysujucim sa DPI sa zvacsuje faktor upscalingu pisma, takze textu sa tam v konecnom dosledku vojde rovnako vela, ale DPI nesenzitivna grafika sa zmensuje, takze nastrel layoutu je tatam.

    a ak sa vam hra na 1280x800 hra horsie, ako na umba imba HD rozliseni, tak je niekde chyba :)
    22.7.2014 16:53 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Tak na jednu stranu s dost vysokym DPI nejsou potreba SW hacky jako je antialiasing, ci dithering...
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    22.7.2014 20:03 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Ony pořádné rastrové fonty nic takového nepotřebují. Zmíněné techniky měly zůstat u fotek a videí, kde budou v určité míře potřeba i při vysokém rozlišení, pokud originál nebude přesně v násobku rozlišení.
    pavlix avatar 22.7.2014 23:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Já osobně teda u běžných rozlišeních dávám přednost jemnějšímu vykreslování fontů než je čistá bitmapa.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.7.2014 08:24 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    No on by ten rastrový font klidně mohl být ve stupních šedi a ne černobílý. Jenže ono se místo toho použije vektorový font a nějaký zběsilý antialiasing, který ho částečně rozmaže.
    28.7.2014 10:16 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Aby byl AA zbytecny, tak bys potreboval tak 4k rozliseni na petipalcovem displeji. Jinak proste ty kostickovane hrany uvidis(pokud nejsi slepy).
    18.7.2014 11:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Pri takovymhle rozliseni bude libovolna gameska vypadat hnusne i s 16x AA. navic nativni rozliseni se pouziva prave proto, aby se eliminovaly vsemozny "vylepsovaci" algoritmy monitoru/televize.
    18.7.2014 08:02 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Hm, Lenovo radsi nepise, co to bude za displej? Doufam, ze zase nejaka dokonalost od Samsungu.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    18.7.2014 08:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Hmm... ja bych teda spis uvital zobrazovadlo s x2400 ... 16:9 je proste nahowno.
    19.7.2014 01:58 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Pod to bych se podepsal. U mě je důležitá výška, takže pro 24" je poměr 16:10 ještě docela použitelný. Nejradši bych 3:2 nebo 4:3. Ale to už je dneska asi jen fantazie.
    21.7.2014 20:26 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    A co 9:8? Tedy 18x16 = dvakrat 16:9 na vysku. Jen to chce neco s uzkym okrajem.

    Na programovani se mi ale nejvice osvedcil jeden monitor normalne a k nemu druhy nastojato (portrait rezim) (jsou to 22). Na tom landscapu mam vedle sebe 2 nebo 3 okna, podle toho co zrovna delam, na tom portraitu pak typicky jedno okno (dost casto dokumentaci v browseru).
    Bystroushaak avatar 21.7.2014 22:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Pod to bych se podepsal. U mě je důležitá výška, takže pro 24" je poměr 16:10 ještě docela použitelný. Nejradši bych 3:2 nebo 4:3. Ale to už je dneska asi jen fantazie.
    Já mám v práci 16:10 a je to podstatně lepší, než 16:9, až jsem byl překvapen. Pokud si někdy budu něco kupovat, tak už jedině 16:10, i kdyby mě to mělo stát o půlku víc.
    22.7.2014 00:16 Marvin | blog: im_depressed | Gallifrey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    Ja bych se spis dival na vertikalni rozliseni nez vysku.

    Jasne, 2400 px by bylo lepsi, ale 2160 neni vubec spatny. Je to vic nez dnesni bezny monitory otoceny na vysku... A staci to na nejakych 140 radku kodu...

    Btw. vi nekdo proc vyrobci delaji stale sirsi monitory? Ja jsem si vzdy myslel ze je to marketingovy trik jak mit vetsi uhlopricku pri mensim poctu bodu. Nicmene 4k ukazuje ze zvetsit pocet bodu jde, tak by me zajimalo jestli to ma jeste jiny duvod...
    22.7.2014 12:47 nou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    tak 4k je teraz trend. predtym sme sa nadlho zasekli na FullHD. ale co sa tyka sirky tak to je o pomere uhlopriecky k ploche monitora. inak povedane 22" 16:9 monitor ma mensiu plochu ako 16:10. cena vyrobi sa urcite zavisi hlavne od plochy.
    24.7.2014 09:09 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake nepůjde přetaktovat
    AMD nemá nic, intel odrazuje od koupě svých předražených šuntů otravné zákazníky, kteří by si s výrobkem zakoupeným za své peníze rádi hráli... Inu, zůstanu u svého někoilikaletého krámu a výrobci ze mě nebudou mít nic...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.