abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi

    14. 9. 2012 | David Ježek | Hardware | 2279×

    Již čtyři roky můžete každý týden na AbcLinuxu číst pravidelný seriál ze světa hardwarových novinek. Za tu dobu jsme se dopracovali k 200 dílům, přičemž seriál prošel nemalým vývojem. Pojďte se se mnou podívat, jaké to je dělat 4 roky na jednom projektu a jak moc jsem se během nich sekl s prognózami :-)…

    Obsah

    Počátky seriálu

    link

    Sahají do poloviny roku 2008, kdy Ábíčko programoval Leoš Literák (s Lubošem Doleželem) a šéfredaktoroval Robert Krátký. Tehdy jsem byl osloven, neboť byla snaha učinit z Ábíčka portál se širším záběrem, který se bude více věnovat hardwaru. Dnes mohu zpětně říci, že jak z hlediska redakce, tak mého, to bylo jednoznačně příliš velké sousto, ze kterého nakonec, až na občasné (výjimečné) odskočení si k nějakým těm kouskům železa, přináší „jen“ ty hardwarové novinky.

    Když tak zpětně přemýšlím nad důvody, napadá mě jediné: na poměry naší malé české zemičky se prostě pořádné zevrubné testování hardwaru, které je samo o sobě odborně i časově velmi (a tím opravdu myslím velmi) náročné, nedá zaplatit. Rozpočet Ábíčka je pochopitelně omezený nějakým horním stropem a tak stejně jako servery typu DIIT, PCtuning či ExtraHardware si mohou o rozpočtech AnandTechu či engadgetu nechat jen zdát, ani AbcLinuxu nemá šanci sáhnout si na takové zdroje jako anglicky psaný Phoronix – ten se mimochodem vypracoval na dobrou pozici linuxového testera hardwaru, ač já jako IT redaktor mohu říci, že jejich testy mají stále dost velkých slabin (navíc je z nich cítit i stále sílící – byť pozvolně – snaha nutit návštěvníky klikat a proklikat co nejvíc obsahu, což nemám rád).

    Zkrátka a dobře, když se na AbcLinuxu tu a tam objeví test nějakého „železa“, jde spíše o výjimku, než pravidlo, ale z mého pohledu je to v pořádku. Není předmětem hardwarové recenze, aby suplovala návody na zprovoznění té či oné architektury/generace dané komponenty/výrobku a co se týče poměření výkonu, je i pro linuxáka vhodnější sáhnout po recenzích na hardwarových serverech: vždyť na Linuxu i Windows se často benchmarkují stejné věci (x264, Blender, Hugin apod.) a o výkonu čerstvě uvedeného železa vypoví Windows více: na tomto OS se totiž primárně ladí ovladače a ostatně třeba u grafických karet jsme rádi, když výrobce vydá první linuxový ovladač do 2 měsíců od uvedení produktu na trh, zatímco testeři mají windowsový ovladač k dispozici i třeba měsíc před vydáním produktu. Takový je zkrátka stav věci a nic moc se s ním dělat nedá, pokud chceme, aby si výrobci hardwaru zachovali svůj pragmatický přístup, který je součástí jejich konkurenceschopnosti.

    „Hardwarové novinky“, později zkráceně „HW novinky“, začaly v září 2008 třídílnou rekapitulací dění měsíců a let posledních v oblasti CPU, GPU, HDD a dalších komponent. Pak již jsme najeli na režim jednoho dílu týdně, který shrnoval zajímavé události IT HW světa.

    Po čase

    link

    Časem začaly vycházet i speciály, typicky u příležitosti nějaké velké výstavy či události. Stalo se tak i třeba to, že daný týden vyšly tři či dokonce čtyři díly HW novinek, což mnozí z vás nesli negativně. Zpětně mohu říci, že to nadále plně chápu a doufám, že v posledních dvou letech je přeci jen znát jistá má snaha vás hardwarem nepřehltit a raději vypíchnout méně věcí podrobněji, když si to okolnosti vyžádají. Ostatně jistou podobu této snahy skýtá i tento díl: nic moc se nedělo, hlavní událostí pro dnešní díl by bývala byla výstava Photokina 2012, což je největší fotografická akce konaná v Kolíně jednou za dva roky, takže jako vždy, i letos období kolem ní představuje smršť foto novinek, což by se opět jistě mnohým z vás nelíbilo (ale přiznám se, že by mě zajímalo, jestli vás vyváží počet těch, kteří by naopak takový foto speciál ocenili :-)).

    Říjen 2009 přinesl dva speciály, které v názvu „HW novinky“ nenesly: šlo o články představující architektury nových GPU AMD (HD 5000) a Nvidia (Fermi) – v obou případech se tento tah ukázal jako správný, neboť obě architektury s námi vydržely překvapivě dlouho a jejich následníci (HD 6900, Kepler) zas tak moc nezměnili. Tím jsme ale pootevřeli malou Pandořinu skřínku, kterou Robert otevřel dokořán v polovině roku 2010, kdy HW novinky dostaly kratší název a místo prosté identifikace čísla týdne v roce přibylo do nadpisu vypíchnutí jednoho (hlavního) tématu daného dílu. To myslím přispělo ke značnému zpřehlednění seriálu a věřím, že mnozí z vás se často rozhodují právě podle nadpisu (jestli kliknout, či nikoli).

    HW novinky se nakonec ustálily na celkem stabilní čtenosti. Samozřejmě, jsou díly, které mile překvapí a jejich čtenost ustřelí výrazně nahoru, jiné zase dopadnou výrazně podprůměrně, ale v celkovém součtu je vidět, že seriál si své čtenáře stále drží, za což jsem já osobně velmi rád.

    Předpovědi

    link

    Ani nedokážu odhadnout, natož spočítat, kolika předpovědí jsem se v seriálu za dobu jeho existence dopustil. Dovolím si ale zastavit právě u úvodních tří dílů.

    CPU díl nenesl ani náznak toho, že by se měla strhnout nějaká revoluce, či alespoň větší změna. Ale stalo se. Ač Nehalem sám o sobě (první Core i7) nepředstavoval oproti Core 2 Quad větší skok (šlo o první procesory na 32nm technologii), příchodem Sandy Bridge Intel vše změnil: přidal na poměrů výkon/takt a brutálně ubral na spotřebě. Navíc šly Sandy Bridge skvěle taktovat (odemčené modely samozřejmě) a tak bylo jasné, že pokud v GlobalFoudnries nestvoří doslova zázračný 32nm výrobní proces, bude mít Bulldozer zaděláno na průšvih. Tak se také stalo, v Bulldozer éře se AMD potácí stále, Piledriver nevypadá, že by něco změnil a Steamroller je hudba vzdálenější budoucnosti, pokud tedy budou aspoň dodrženy časové plány.

    Hardwarové novinky jsme startovali v době, kdy AMD měla konkurenceschopné procesory vůči Intelu a kralovala grafikách. Dnes jsme v době, kdy AMD zvažuje vyklizení pozic hi-end x86 CPU, Intel má svá GPU přímo v procesorech a jsou s každou generací lepší a lepší a sluší se dodat: uvedení APU AMD i Intelu zabilo čipsety Nvidie. Ta se však chytila s technologií Optimus alespoň v noteboocích na platformě Intel.

    V GPU článku jsem mimo jiné zmínil podrobněji dvě slibné technologie: za prvé mnohojádrový x86 procesor Intel Larrabee, který díky softwarové vrstvě měl zvládat totéž, co hi-endová GPU konkurence, a pak technologii Hydra. Oboje během těch 4 let doslova chcíplo. Z Larrabee se staly Xeony Phi, ryze výpočetní karty, kdy tým pracující na GPU SW části byl odejit (mj. Michael Abrash – nakonec jej Gabe Newell přesvědčil a zakotvil ve Valve, ve stejném roce jako Doug Church, autor herního enginu původního System Shocku; to jen tak na okraj) a Hydra se stala více okleštěnou SW záležitostí než čímkoli jiným: jak Intel, tak LucidLogix během vývoje pochopili, že AMD a Nvidia nedělají snadnou práci a vývoj jak grafických čipů (což chtěl Intel suplovat v ovladačích), tak multi-GPU komunikace (což chtěla suplovat Hydra) je extrémně náročný a vyžaduje bandu super-zkušených inženýrů, kteří jsou v oboru pokud možno desítky let. Intel ani Hydra tolik a takových mozků neměli, a tak nemohli uspět.

    Postupně vznikající, až nakonec letos završený duopol výrobců HDD mi zhatil i mé prognozy v tomto oboru. O kapacitách 5 TB(+) si stále můžeme nechat jen zdát, na dlouho se vývoj jakoby zasekl, oba výrobci (WD/Toshiba a Seagate) nemají důvod se nějak zvlášť hnát kupředu a loňské záplavy v Thajsku jim ještě pozici této tiché politiky vylepšily.

    Optické mechaniky nám pomalu zmírají a ač se někteří křečovitě snaží, spousta novinek se ani do Česka nedostane: namátkou DVD-RAM 12×, 100/128GB BD-R/RE, 8× a rychlejší BD média atd.

    Drobnosti na závěr

    link

    Součástí HW novinekjsou na AbcLinuxu poslední dva roky i novoroční tzv. „VIP články“, kde s kolegy z jiných serverů komentujeme uběhnuvší rok. Diskuse pod nimi je zde vždy pekelná (ostatně jako i na dalších serverech, kde tyto články vycházejí :-)) a přínos, alespoň z mého pohledu diskutabilní. Takže pokud budete chtít toto téma nějak okomentovat, dnes máte prostor. Dovolím si ale navíc navrhnout následující: mezi vámi je spousta těch, kteří se pravidelně s Linuxem pouštějí do testování či zprovozňování nějakého toho nestandardního či zbrusu nového železa. Myslím, že by bylo hezké, kdyby se zde, místo spílání v diskusi pod VIP článkem, dala dohromady řada takových a spoluvytvořili vlastní „linuxový VIP článek“ hodnotící Linux ve vztahu k hardwaru, tedy včetně vývoje ovladačů, i dalším aspektům.

    A jak hodnotíte podporu hardwaru pod Linuxem za uplynulé čtyři roky? Jak je na tom tento systém z hlediska notebooků, grafických karet, čipsetů základních desek a jejich doprovodných čipů (letos například USB 3.0). Je něco, co vám dlouhodobě chybí, je něco, za co chcete vývojáře pochválit? Zaznamenáváte rozdíly ve snadnosti zprovoznění Linuxu na daném PC z hlediska toho, jakou distriuci použijete? A myslíte si, že současné snahy Valve přispějí k tomu, že se budou více snažit i AMD a Nvidia, ať již na open-source poli, nebo v rámci svých uzavřených ovladačů? Bůh ví, že úplně dokonalé to zdaleka není ani u jednoho z nich, a přitom dělají parádní grafické čipy.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.9.2012 00:10 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    4 roky?! Kua, to to letí. Tfujtajbl.
    14.9.2012 00:38 e
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    nejhorsi je ze to leti cim dal rychjeli! kuadrat.
    14.9.2012 08:22 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Pro mne jakozto programatora (navic s mizernou znalosti anglictiny) jsou HW novinky takovym kratkym prehledem deni v HW sfere, sice s mirnym zpozdenim oproti specializovanym serverum, ale souhrnne informace na jednom miste (a v cestine) mne zase stoji vyrazne mene casu.

    Takze diky a vzhuru do dalsi dvoustovky ;-)
    14.9.2012 08:28 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    +1 Tak moc me to az nezajima, abych sledoval HW servery a toto mi prinasi pekne jasne (a IMHO nadprumerne kvalitni) shrnuti.
    14.9.2012 08:41 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    +1
    14.9.2012 09:12 jc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    +1

    VIP novinky jsou ale nuda
    14.9.2012 12:04 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    a mnohdy i vtipně
    14.9.2012 09:30 cynan | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    +1, ale prijde mi ze vyber je nevyvazeny, radsi bych videl recenzi normalni grafiky nez nejake superhyperultrapsycho megehiendu
    nejlepsi je Ferda
    14.9.2012 11:20 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Ja bych se zas nezlobil za nejaky ten serverovy hardware obcas, ale jinak +1, HW novinky jsem si dost oblibil :)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    14.9.2012 15:42 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Já rozhodně HW novinky oceňuji, v současné podobě jde o čtení, které mi vždy zpříjemnilo páteční den, ať už jako studentovi, nebo v současnosti jako denně pracujícímu. Vzhledem k tomu, že nemám čas ani náladu pročítat odborné portály, mi tento seriál umožňuje alespoň trochu držet krok s dobou a držet si přehled o aktuálním vývoji v této oblasti.

    Co se týká obsahu, tak mi přijde vyrovnaný, většinou přeskakuji sekci o foťácích, ale prostě nejsem fotograf a o tuhle oblast zájem nemám, takže ani speciál o Photokinu bych pravděpodobně neocenil, ale věřím, že takoví lidé by se zde určitě našli :-)

    Doporučení do budoucna v podstatě nemám, aktuální podoba nesoucí se v odlehčeném duchu mi zcela vyhovuje :-), pouze bych doporučil lepší kontrolu článku před publikací, v každém se několik překlepů najde (a pokud na to přijde, tak jsem ochoten tuto korekturu každý čtvrtek večer spáchat ;-))
    14.9.2012 16:24 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Obcas s nazory autora tohoto serialu nesouhlasim, ale to patri k veci :-) Hw novinky jsou fajn serial, ktery ctu rad. Libi se mi, ze nemusim procitat tuny clanku nekde jinde, ale ze mam pekne vsechno dulezite pohromade. Jen tak dal.
    GeoRW avatar 14.9.2012 21:45 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    heh, no je tu nejak vela chvaly na tento serial. Osobne ma HW novinky nejak nezaujimaju a uz dlhsie ani na ne neklikam (predtym som na ne klikol a zhruba preskroloval o com sa pise). Neklikam na ne z toho dovodu, ze je to viacmenej bulvar, s bulvarnymi nadpismi, ktore maju prilakat, co najviac citatelov, no dokopy sa clovek toho moc nedozvie. Inak zaujimave, ze je to tu uz 4 roky. Ten cas leti.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    15.9.2012 17:53 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    HW novinky určitě čtu rád, takže jen tak dál. A imho určitě není na škodu, když to není jen seriál o procesorech a grafikách. Foťáky, mobily, televize, monitory atd. sem taky patří ;)
    the.max avatar 15.9.2012 22:27 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Já jsem za HW novinky rozhodne rád, specializované servery nečtu, protože se tam vždy do přehledu a testů pletou win (řeší se ovladače, kompatibilita atd...), které mne přetali zajímat před mnoha lety, takže pak zjistím, že z článku si pak 'vezmu' třeba jen 20-30% obsahu. Zdejší HW novinky jsou toho oprošteny, za což vážně děkuji.

    Novinky z oblasti fotografie mne k životu nepotřebuji, fotit neumím a ani nemám potřebu fotit, nicméně mi nevadí a také si je přečtu.

    VIP novinky bych asi četl tak nebo tak, asi i jinde a když jsou tady, tak aspoň nemusím lozit nikde jinde;-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    belisarivs avatar 16.9.2012 13:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Ja jsem za hw novinky rad. Fanda do hw nejsem, takze nemusim mit hned vsechno z prvni ruky a nejaky zevrubny prehled zase mit chci.

    Diky za to.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.9.2012 17:22 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi

    Také se přidávám k fanouškům HW novinek. Trochu mě sice zaráží, že je to půl na půl "PC HW novinky a fotografické novinky", jelikož si z té druhé části moc neodnesu a v poslední době ji ani nečtu, nicméně pokud se o ni autor výrazně zajímá a novinky chce sdělit čtenářům, nevadí mi to. Jen to asi trochu ubírá množství nefotografického obsahu, nicméně ten si přečtu rád, ať už v jakékoli kvantitě.

    Nezaměřenost na GNU/Linux mi nevadí. Tedy dokud si autor udrží neutrální postoj (z hlediska OS).

    Tedy ještě jednou - díky za těch 200 dílů, jen tak dál! :-)

    Jiří Svoboda avatar 18.9.2012 14:26 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky speciál: 4 roky a 200 dílů za námi
    Já to dělám úplně jinak. Ty novinky mám totiž přečtené/prolétnuté z diit.cz, kde se průběžně objevují a zde už čtu jen diskusi. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.