abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky

    19. 7. 2013 | David Ježek | Hardware | 4041×

    Dnes to bude zčásti o NAND flash čipech. Nejprve si povíme o testovací produkci 16nm čipů u Micronu, poté o extrémně rychlých SDHC UHS-II kartách od Toshiby a pak už oslím můstkem přejdeme k diskovým plotnám s technologií SMR, abychom vše zakončili pohledem na příští generaci GPU…

    Obsah

    Micron dodává vzorky 16nm NAND flash čipů určených nejen pro SSD

    link

    Sotva před pár týdny oznámil Intel, že pomalu ukončí výrobu SSD s 25nm NAND flash čipy a plně přejde na 20 nm, přichází jeho partner Micron s klíčovou tiskovou zprávou o 16 nanometrech. Tento přední výrobce NAND flash čipů má v tuto chvíli k dispozici testovací vzorky 128Gbitových MLC NAND flash čipů pro příští subgeneraci úložišť. Primárně se na tyto čipy těší SSD segment, kde přinesou další kýžené zlevnění, jelikož čipů se na wafery vejde více, ale uplatnění naleznou i embeddované v produktech typu smartphonů či tabletů a také v USB flashkách či paměťových kartách.

    Dle vlastních slov Micronu jde v tuto chvíli o nejpokročilejší NAND flash čipy, které jsou dispozici, což bude nepochybně mírná narážka na Toshibu, která ve spolupráci se SanDiskem před pár týdny začala vyrábět 19nm NAND flash čipy 2. generace a na menší výrobní technologie se podle všeho ještě připravuje. Tentokrát tedy prvenství ulovil Micron.

    Nové čipy v maximálním počtu při standardní konstrukci SSD dávají kapacitu 512 GB (případně 480 GB), samozřejmě s nimi půjde vytvářet i 1TB/960GB nebo naopak menší SSD – u těch ale počítejme výhledově s nižšími rychlostmi zejména zápisu, jelikož jejich kapacita bude tvořena méně čipy než obvyklým maximálním počtem 16 pouzder na PCB. Dle Micronu mimochodem výroba těchto čipů probíhá tak, že na wafer se vejde celkově kapacita 6 TB, což by mělo představovat 375 čipů (?) na standardní 300mm „oplatce“ (?).

    Micron v tuto chvíli dodává vzorky vybraným partnerům, na plnou produkci 16nm čipů najedou jeho linky ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. První produkty tedy čekejme počátkem příštího roku.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    UHS-I SDHC karty Toshiba prolomily 250MB/s hranici

    link

    Když už jsem zmínil tu Toshibu, tak si povězme o jejích nových SDHC kartách Exceria Pro s rozhraním UHS-I. Jde totiž o karty, které nechávají v dáli za sebou i současnou špičku CompactFlash UDMA7 s indexem 1066× (tedy 160 MB/s), a to výrazně.

    Nové kary totiž nabízejí čtení rychlostí až 260 MB/s a zápis 240 MB/s. Éra karet CompactFlash jako rychlostní špičky je tedy tímto u konce, možná jednoho dne něco změní formát XQD, ale tyto karty zatím podporuje jen zrcadlovka Nikon D4 s cenovkou ~140 000 Kč. SDHC mají podporu všude, rozhraní UHS-I pak v řadě lepších přístrojů (zde bude limit rychlosti – UHS-I podporuje maximálně 104 MB/s, tyto nové karty totiž používají nové rozhraní UHS-II ze specifikace SD v4.10, které v dual-lane režimu zvládá rychlost až 312 MB/s).

    Toshiba nabízí tyto karty v kapacitách 16 a 32 GB, ceny však pro tuto chvíli neuvádí. Karty se objeví na trhu v říjnu.

    Hardwarové novinky

    SoC Apple A9/A9X bube pro Apple vyrábět opět (i) Samsung

    link

    Optimista by jistě rád zvolal, že tímto snad celá ta právní fraška rozpoutaná Applem končí, realista raději bude zticha. Legrační situace to ale je. Poté, co s 28nm čipy nastal u Apple po právní válce se Samsungem po celé planetě rozkol a Apple začal stěhovat svoji výrobu k jiným, zejména TSMC, se opět ukazuje, že špičkové technologie, zkušenosti, know-how a vynikající odborníci prostě na stromech nerostou. A Samsung jich má v oblasti ARM SoC na rozdávání.

    Apple tedy sice bude u TSMC vyrábět na 20nm a nižších procesech, ale pro 1X-nanometrové technologie se Apple opět obrátí i na Samsung. Jeho 14nm FinFET výroba je totiž nejen lákavá, ale bez Samsungových výrobních kapacit prostě Apple potřebné množství čipů A9 a A9X pro iPhone 7 a iPad XY nebude mít kde vyrábět.

    Vedle TSMC a Samsungu se také hovoří o tom, že Apple využije i 14nm FinFET technologii 14XM firmy Globalfoundries, která také finišuje. Produkty generace iPhone 7 se zmíněnými SoC bychom měli čekat někdy ve druhé polovině roku 2015.

    Seagate plánuje 5TB a 6TB disky na příští rok

    link

    Už to sice zní jako ohraná písnička, ale podle všeho se skutečně 5TB, a s nimi rovnou i 6TB, disků konečně dočkáme. Příští rok, v podání výrobce Seagate a v enterprisových modelech řad Constellation. 3,5palcové disky kapacity až 6 TB na 99,99 % nebudou postaveny na stávajících plotnových technologiích, ani na héliu či HAMR/TAMR, ale na vylepšení pomocí SMR (shingled magnetic recording) – jde o technologii, kdy se jednotlivé magnetické částečky na plotnách částečně překrývají a umožňují tak dále zvýšit hustotu záznamu.

    Též příští rok, v závěru, by měl Seagate přijít s 2TB disky notebookové velikost 2,5 palce. Patrně je tím myšlena klasická dvouplotnová konstrukce výšky 9,5 mm, jelikož 2,5palcový disk s kapacitou 2 TB již nějakou dobu prodává konkurenční Western Digital, má však výšku 15 mm a nese 4 diskové plotny. Vzhledem k tomu, že Hitachi umí do 2,5palcové konstrukce standardní 9,5mm výšky nacpat tři plotny, je tu teoretický potenciál pro notebookový disk kapacity 3 TB. Ale ne u Seagate.

    Hardwarové novinky

    Radeon HD 7990 končí, výrobci již mají Radeon HD 9970

    link

    Nástupce aktuální řady „Southern Islands“ je již na spadnutí. Podle prvních neověřených (tradičně) informací již výrobci mají vše potřebné pro to, aby mohli začít výrobu svých vlastních Radeonů HD 9970, což bude první skutečně nový hi-end model od dob Radeonu HD 7970 představeného koncem prosince 2011.

    Vzorky karet s referenčním designem již od AMD mezi výrobce dorazily, proniknuvší informace potvrzují třeba firmu HIS. V tuto chvíli se ještě řeší, jaké konkrétní chlazení bude použito jako referenční. Ve hře je celkem sedm typů, s AMD na nich spolupracuje firma Sapphire – to je dobrá zpráva, jelikož Sapphire umí vyvíjet pekelně dobrá nereferenční řešení.

    V tuto chvíli je mezi drby též informace o uvedení v říjnu, což samozřejmě nemusí znamenat termín bezproblémové plné dostupnosti Radeonů HD 9970 v e-shopech. Každopádně k tomuto datu končí svoji krátkou životní cestu duální Radeon HD 7790. Jestli bude Radeon HD 9970 opravdu tak dobrý, jak se předpokládá, nebude již třeba služeb této duální karty jakožto ukázkového nosiče výkonu GPU od AMD. Ale toto vše jsou v tuto chvíli předčasné spekulace, které klidně hoďte po zbytek léta za hlavu.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.7.2013 02:29 Ovocníčok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    O tom, že by ten 2TB disk mohl mít jen dvě plotny (tedy o kapacitě 1 TB) fakt pochybuju. To je velikost, které se nyní používá u 3,5" disků, zatímco současné 2,5" plotny jsou maximálně 500GB. Dvojnásobné zahuštění mezi dvěma generacemi je vyloučeno, ale zvětšení na 666 GB (x3 = 2 TB) z ní naopak docela reálně.

    Čili ten 2TB dvaapůlcák bude mít skoro na beton tři plotny a žádný 3TB disk pro notebooky nebude. [/tolik má poučená spekulace]
    19.7.2013 14:15 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Zahrnuje zkušenost i nové technologie a jejich reálnou funkčnost?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    19.7.2013 16:08 Ovocníčok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    To dost těžko, když to tady bude až příští rok. Ale už jste vy viděl, že by se mezigeneračně zvedla kapacita ploten na dvojnásobek? Pokud si vzpomínám, tak to vždycky šlo nahoru o 25-33%. Ještě bych věřil, že ty 3.5" plotny se zvětší na 1,5 TB /ale úplně klidně to tak nemusí být a ten 6TB disk místo toho bude pětiplotnový/.

    Nechci se hádat nebo rejpat, ale fak mi to nepřijde reálné.
    19.7.2013 16:10 Ovocníčok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Teď nevím, jestli mezi 666GB a 1TB (3.5") plotnami něco bylo. Pokud tam nebyl mezikrok, tak to by byl nárůst o 50 %.
    19.7.2013 02:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    By někdo mohl vytvořit podobný formát karty jako CF, ale v moderní technologii. Když bylo CF kompatibilní s IDE a PCMCIA, tak by nová karta mohla mít SATA a PCIe (a mohla by být kompatibilní i s tím plánovaným rozšířením SATA+PCIe konektorů).
    19.7.2013 05:57 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    O to se prave snazi ty XQD karty (PCIe). Ale tezko rict, jestli se to rozsiri nebo chcipne…
    19.7.2013 07:20 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    No existuje samozřejmě CFast se SATAII (300 MBps) ale ta se ve foťácích moc neujala. Pro embedded kompíky na bázi PC je to ideální nástupce CF. Běžná reálná rychlost u první generace produktů byla tak 90 MBps.
    [:wq]
    19.7.2013 20:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Vida, teď je jen ještě spojit dohromady a bude to univerzální. Blbý je, že jen málo (už to ale roste, díkybohu) embedded hw má SATA řadič a o PCIe nemluvě.

    ad rekord: Je hodně zajímavý jak dokážou přes ty SD piny procpat tu rychlost (navíc u plug and play konektoru). Člověk by se nedivil kdyby to bylo diferenciální vedení, ale u 4bit sběrnice? :-O (btw to může CF lehko dohnat, stačí udělat specifikaci na rychlejší přenosy)

    Ideální (a to jsem měl původně na mysli) by byla karta s SATA+PCIe a s rozměry mikroSD.
    20.7.2013 00:04 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Fakt je, že SATA řadič mají v "embedded" kategorii rutinně jenom PCčka (x86), což asi není "opravdický" embedded hardware pro skutečné muže :-) Ale v rámci maličkých PCček má SATA v dnešní době snad cokoli s procesory Atom a VIA. Geode ani Vortex SATA řadič integrovaný nemají (u Vortexu se na tom pracuje). Viděl jsem vortexové desky s přídavným SATA řadičem (nebo konvertorem SATA->IDE). V maličkých zařízeních s ARMem je populární spíš SD (dokonce i Vortex obsahuje tuším jako alternativní funkci IDE portu SD řadič).
    [:wq]
    20.7.2013 01:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Nj tak SD se dá v nejhorším případě bitbangovat, ale u SATA by to šlo špatně. Já myslel hlavně ty foťáky a smartphony.

    BTW SATA←→IDE je geniální věcička.
    19.7.2013 16:01 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    jeden bývalý kolega mi půjčil usb flash, ať ji vyzkouším v notesu na Debianu a poškodil jsem si dva porty. doufám, že proti takovým vtípkům bude PCI-E chráněno, zvláště pokud tam půjde i napájení...
    19.7.2013 20:25 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Uf, že zrovna u USB :-/. Jakým způsobem se to poškodilo?

    Jedině tam dát oddělovací trafo :-D.

    P.S. Když si vzpomenu na LPT, kde jsou sériově na datových linkách odpory... :-D
    21.7.2013 09:56 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Nejpsíš deska, co do USB pustí co jde, a zkrat v připojovaném zařízení. Fyzické poškození blbými rozměry či manipulací snad nebude tento případ (ale potkal jsem i "nefunkční" flashku zasunutou do COM portu...)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    21.7.2013 18:23 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Hmm tak to ještě opravit jde, horší by byl rozbitej datovej výstup.
    25.7.2013 19:54 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    při bootu/načtení modulu to hlásí overcurrent condition on port x

    jeden je USB 2.0 a druhý USB 3.0, oba fungují, ale narazil jsem na flash, co mi šla jen v posledním, do kterého jsem tu divnou nezapojil, naštěstí ten notes má tři a já to zkoušel jen jako 2.0/3.0 a ne ve všech...
    25.7.2013 19:55 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    nešlo by to reklamovat?
    25.7.2013 23:13 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Aha, tak jestli některý zařízení fungujou, tak datová část je OK (že by byl upečenej datovej tranzistor podobně jako SATA hodiny v sandy bridge - nebo jak to bylo - se mě nezdá). Osobně ale nevím jak takovej usb čipset může měřit proud do zařízení. Pokud to ovšem nebude overkill termín pro měření poklesu napětí na +5V pinu konektoru. Když se koukám do datasheetu k jednomu 24FJ microchipu, tak tam to maj taky tak.

    Pravděpodobně tedy byl v té špatné flashce byl zkrat a ten nějak poškodil tepelnou pojistku (měla by být vratná, ale záleží na přetížení). Že by se poškodil voltmetr na pinu se mě nezdá, protože zkratem napětí tak maximálně klesne - ale možný je vše.

    Oprava by asi spočívala v rozebrání a zkontrolování té pojistky a buď výměny nebo proklemování :-D. Taky bys mohl ty napájecí piny u USB přerušit a napájení přivést odjinud (ideálně třeba laboratorní zdroj), pak by ti měly jet všechny usb zařízení ve všech portech.

    Reklamace možná jo, ale nevím jak dokážeš tu chybu (ti maximálně řeknou, že máš rozbitou flashku :-D) a pak taky se to dá brát jako poškození vlastní vinou (i když jsem myslel, že USB je navrženej právě zkratuvzdorně - pokud ovšem kámošová flashka nebylo něco jako netkiller :-D).
    19.7.2013 23:28 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Že se k tomu ještě vracím... CF je pokud vím kompatibilní s IDE, ale elektricky nikoli s PCMCIA. PCMCIA (32b verze = Cardbus) je vlastně PCI s hotplugem a možná něčím málo navíc, konektor je možná podobný jako u CF, ale elektricky je to něco úplně jiného. Existovaly PCMCIA karty s paticí pro CF - tyhle karty obsahovaly PCI IDE řadič. Jinak CF formát má minimálně dva režimy: vedle IDE ještě "přímo mapovaný do paměťového prostoru hostitelského CPU" (v linuxové hantýrce zřejmě MTD). IDE režim je typický pro CF patice v PC, protože každé PC má IDE (aspoň historicky to tak dlouho bylo). Paměťově mapovaný režim bych hledal na malých zařízeních (třeba cokoli s ARMem) a v USB čtečkách, které navenek exportují USB Mass Storage.

    Osobně jsem nikdy neviděl CF kartu, která by uměla IDE i "PCMCIA Cardbus = PCI" (neřku-li původní starou normu PCMCIA = 16b ISA PnP plus možná něco navíc). Jeden z nás dvou se plete a možná jsem to já :-)

    Potažmo moc nevěřím, že bych někdy brzy potkal "obojetnou" kartu, která by uměla SATA i PCI-e. Ačkoli tady by to pinoutově mohlo být jednodušší :-) Prostě jsou to dva různé sběrnicové standardy, transceiver který by uměl oboje by byl docela složitý a drahý.

    Existuje konektor MiniPCI-e, který může obsahovat buď PCI-e + USB, nebo SATA. Ale konkrétní varianta bývá na motherboardu natvrdo zadrátovaná (viděl jsem už i jumpery pro nastavení) a karty taky umí buď jedno nebo druhé.
    [:wq]
    20.7.2013 01:34 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    A jo vlastně ona je i ta PCMCIA s PCI :-D. Samozřejmě jsem měl na mysli tu ISA (PC card) verzi. Tu to podporovalo, protože PCMCIA zařízení vlastně taky jen mapovaly své paměťová okna do RAM. Dokonce:
    CF cards can be used directly in a PC Card slot with a plug adapter, used as an ATA (IDE) or PCMCIA storage device with a passive adapter
    Myslím, že naopak ten IDE řadič je problematičtější, protože si pamatuju jak jsem kdysi četl nějakej návod na CF→IDE adaptér a tam bylo řečeno, že si má člověk dát pozor na to, že některý karty to nepodporujou, nebo fungujou blbě. Protože to je ISA podmnožina, tak vlastně není problém pár adres alokovat pro IDE řadič (a proto tam být nemusí).

    Ad SATA+PCIe: No máš pravdu, šance je malá. Ale takhle tady zase bude kýbl různejch typů karet :-(. Nicméně specifikaci už někdo udělal: SATA Express. Transceiver zas až tak drahý být nemusí, koneckonců na tom disku by bylo stejně řádově víc tranzistorů v paměťovejch buňkách ;-). Jinak Intel tuším má patent na posílání LVDS videa po PCIe linkách (takže grafika - karta, je jen převodník úrovní).

    P.S. To s tím Cardbusem je zajímavý. Kdyby udělali další iteraci CF jako PCI, tak by vypálili SDHC rybník a byli by jen o SERDES pozadu k PCIe :-O.
    21.7.2013 02:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Jak původní (16bit) PCMCIA tak IDE řadič jsou oba dva odvozené od klasické ISA sběrnice, tudíž stačí pasivní redukce (nicméně fungují i v 32bit slotech, protože CardBus řadič podprouje oba režimy).

    A ano, opravdu jsou CF karty, které nefunhují v režimu IDE, napřiklad některé od A-Data, ale osobně jsem to nikdy nezažil, znám to jen z varování u CF-IDE redukcí a embedded desek, kde je CF karta místo disku.
    23.7.2013 18:45 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: SSD s 16nm NAND flash čipy se blíží, Micron má vzorky
    Překlep v nadpisu "SoC Apple A9/A9X bube pro Apple vyrábět opět (i) Samsung".
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.