abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD

    17. 8. 2012 | David Ježek | Hardware | 3237×

    Již na příští rok chystá Intel zajímavou inovaci pro stále tenčí a lehčí Ultrabooky. Inovace snad konečně odstraní „kurvítko“ v podobě onboard SSD v řadě Ultrabooků, navíc slibuje kapacity sahající za 512GB hranici. Vedle toho se podíváme na další grafické novinky a vše uzavřeme velkým „bububu“, které hodlá udělat Evropská komise celkem třinácti výrobcům optických mechanik, kteří patrně před pár lety „jednali za zavřenými dveřmi“…

    Obsah

    Intel chce nový typ SSD pro Ultrabooky

    link

    Zatímco některé Ultrabooky první generace nesly ještě stále klasický pevný disk a jiné již SSD napájené přímo na základní desce celého stroje, další generace toto budou sjednocovat. Za vším hledejme přetrvávající snahu Intelu uzmout s Utlrabooky co nejvíce Macbookům Air, přičemž je potřeba je učinit ještě více atraktivními.

    A atraktivitu dle informací z Ultrabook Ecosystem Symposium v roce 2013 mají zvýšit nové typy SSD. Intel totiž potřebuje dostat co nejvyšší kapacity SSD do co nejmenšího prosotoru a tomu zkrátka stávající form factory (v čele s 2,5palcovým a 1,8palcovým HDD formátem) nevyhovují a onboard SSD zase mnozí zákazníci vnímají pokud ne jen jako omezující, tak přímo jako „kurvítko“. Je potřeba mít výměnný systém, který zabere minimum místa a přitom umožní osadit dostatek čipů pro vysoké kapacity.

    Základ nového formátu vychází z mSATA SSD, pro něž jsou konektory již na mnoha základních deskách v desktopech. Intel to zatím nazývá pojmem Next Generation Form Factor (NGFF), přičemž systém řeší současný limit v podobě malého počtu flashových čipů, které se na malý tišťáček vejdou (4 až 5). Pokud chce firma jít za 512GB hranici, je potřeba počet čipů navýšit. NGFF tak zkombinuje formát mSATA s možností použití flash čipů na obou stranách PCB daného SSD. Předběžné návrhy specifikací zachovávají rozměry pro tloušťku a šířku produktu, délka se bude odvíjet dle počtu čipů, konkrétně v návrhu zaznívá 20, 42, 60, 80 a 120 milimetrů, přičemž obě krajní možnosti mají menší šanci na to, že budou součástí výsledné specifikace.

    Každopádně tímto Intel a jeho partneři sdělují mimo jiné i následující: pokud ne příští rok, tak jistě nejpozději ten přespříští (myšleno ve velkém, nikoli drahé první vlaštovky) se dočkáme Ultrabooků s např. 768GB či 1TB(+) SSD. Až 768GB SSD je přitom nejvyšší velikost úložiště v nových Macboocích Pro s 2880×1800 displejem.

    Radeon HD 7990 nabírá další zpoždění

    link

    K tomuto nadpisu se snad sluší na úvod jedna poznámka: a koho to vlastně zajímá? Radeon HD 7970, resp. jeho současné GHz a OC edice, jsou tak výkonné modely, že uvedení duálního Radeonu HD 7990 je jen otázka prestiže, neboť Nvidia svůj duální model (GeForce GTX 690) již má.

    Nicméně k věci: AMD Radeon HD 7990 nabírá další zpoždění a podle všeho by měl dostat nové, přepracované PCB. Jisté je, že pokud bude uveden, bude zakládat na čipech z GHz edice, které jsou o něco vyladěnější, ale nevíme, zdali se stále nečeká na dodávky PCI Express 3.0 můstků (pár týdnů stará informace říkala, že PLX podcenila poptávku a nestíhá vůbec vyrábět). Radeon HD 7990 zkrátka nepřijde dříve než na podzim a kdo ví, jestli toto vůbec bude mít smysl.

    Osobně bych byl rád, kdyby se na nesmyslné „poměřování pindíků“ s Nvidií vykašlali a raději soustředili síly na generaci Radeonů HD 8000, aby opět stihli uvést své produkty co nejdříve. Plýtvat výrobními kapacitami i časem inženýrů na vývoj a výrobu něčeho, co se jen blýskne v recenzích, koupí si to pár geeků a pár týdnů nato bude karta beztak morálně zastaralá, je zbytečné. Ostatně pokud něco v linuxových ovladačích od výrobců GPU drhne častěji a déle než cokoli jiného, pak jsou to záležitosti kolem podpory vícečipových grafik.

    Chcete jednu z nejlepších GeForce GTX 680? Nová MSI jde do prodeje

    link

    Společnost MSI s každou další generací o něco více vylaďuje svoji napájecí kaskádu a chlazení a nejinak je tomu i u nové GeForce GTX 680 Twin Frozr III, která jde na trh ve standardním a OC provedení.

    Zajímavá je hlavně MSI GeForce GTX 680 OC 4GB, která dostala do vínku i dvojnásobek obvyklého množství paměti, tedy 4 GB. Její jádro šlape na základních 1 058 MHz (s GPU Boost tedy typicky zhruba 1 124 MHz), paměti pak běží na klasických 6,008 GHz. TDP přitom nijak zvlášť nevybočuje: 195 W, ale to se samozřejmě týká výchozích frekvencí.

    Karta pochopitelně podporuje i takty vyšší, použité firemní chlazení jistě slibuje další OC potenciál, který bude limitován jen schopností vašeho zdroje a jeho ampérových dodávek po 2×6pin napájení (zde tedy ani OC model nevybočuje od referenční karty). Z výstupů se pak sluší zmínit kombinaci dvou dual-link DVI (jeden univerzální I, druhý digitální D), HDMI a Displayport.

    Minimálně do uvedení příští generace GPU je toto jedna z nejvýkonnějších jednočipových grafik pro Linux, FreeBSD či Solaris, pokud jste ochotni akceptovat uzavřený ovladač výrobce.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    EU patrně klepne výrobce optických mechanik přes prsty. Za cenový kartel

    link

    Podle všeho se nám blíží další zajímavý moment, jeden z těch světlých v EU byrokratické mašinérii. Evropská komise totiž oznámila, že se chystá prověřit údajný cenový kartel několika výrobců optických mechanik, který měl stát za zbytečně vysokými cenami těchto produktů a tudíž tak poškozovat evropské zákazníky a právní normy EU.

    Evropská komise již informovala 13 výrobců CD a DVD mechanik (no, když se tak podívám do e-shopů, tak jich snad ani 13 nenapočítám, takže předběžně: jde prostě o všechny :-)), že bude zkoumat svůj prvotní dojem, že tito výrobci měli spolu uzavřen celosvětový cenový kartel.

    S ohledem na to, jak radikálně klesají náklady na výrobu optických mechanik (už dávno to není 20 čipů na více PCB, ale třeba i jen jeden čip na pidi-PCB, nemluvě o nižší reálné životnosti používaných laserových diod), ceny se ne a ne hnout dolů – u DVD vypalovačky jsou všechny značky vzácně shodně zakotveny někde kolem pětistovky. A to je právě podezřelé.

    Tak uvidíme, s čím nakonec bruselští úředníci přijdou.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.8.2012 00:07 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Nejlepsi na tech kartelovych dohodach je to, ze je zacnou urady resit az ve chvili, kdy uz jsou davno passe.
    17.8.2012 08:37 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    No oni spíš mají kartelovou dohodu o tom, že žádná z nich už nikdy nebude kvalitní aby vydržela při používání dále než záruku…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    17.8.2012 09:36 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Kartel vyrobcu optickych mechanik je asi takovy problem, jako kartel vyrobcu audiokazet.
    17.8.2012 10:16 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Přesně. Zákazníci už to zaplatili a teď je třeba nasypat penízky do EU. (Svého druhu spotřební daň vybíraná ex-post.)
    17.8.2012 10:52 strychnin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    To že máte potřebu používat slova typu "kurvítko" (i když ho dáte do uvozovek)... Je opravdu smutné, že už i abclinuxu zamořují "..." I když vy jste to měl jistě za žert :)
    17.8.2012 11:15 psholty2 | skóre: 7 | blog: char
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Zvykaj si, úvodzovky sú zjavne "udržatelné"
    17.8.2012 15:07 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Mě to náhodou pobavilo a líbí se mi Ježkův odlehčený styl.
    Baník pyčo!
    17.8.2012 15:13 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Look. Moralfags. Everywhere.
    19.8.2012 22:42 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    A co jiného je nevyměnitelná paměť, která se po (jak pro koho) omezeném počtu zápisu stane nepoužitelnou, a pak se můžete na počítač akorát tak dívat?
    AraxoN avatar 17.8.2012 11:03 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Ak sú "vysoké" ceny DVD mechaník najväčší dnešný problém EÚ, tak to sme na tom potom veľmi dobre.
    17.8.2012 13:21 Burell Smith
    Rozbalit Rozbalit vše optické mechaniky
    Neznám lepší zařízení pro zálohování důležitých dokumentů, zdrojáků atd. (tedy kromě pásek, které mají ale určité nevýhody). Pochopitelně je třeba pálit na dražší archivní média - jsou běžně k dispozici.
    Zálohovat důležitá data (nebo snad dokonce dělat archivy) na flash paměti může jedině, s prominutím, méně bystrý jedinec. Totéž pokud doufáte, že váš laciný domácí NAS bude fungovat věčně...
    Doufám, že to idiotské zavrhování všeho "starého" nezachvátí také národní knihovny, archivy, vědecká pracoviště....Stali bychom se časem civilizací bez paměti a historie...
    17.8.2012 13:50 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: optické mechaniky
    Já mám tedy zajímavé zkušenosti i s dražšími optickými médii. To už bych investoval do magnetooptiky. Ale na distribuované zálohování dat to stejně nemá.
    17.8.2012 13:57 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: optické mechaniky
    Já mám tedy zajímavé zkušenosti i s dražšími optickými médii.

    Asi tak nějak. Šance, že přečtu 10 let stará vypalované média, je v případě těch levnějších prakticky nulová, v případě oněch úžasných "archivních" tak půl na půl. Technologie k hovnu.
    17.8.2012 15:32 jaime | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: optické mechaniky
    nezalezi jak laciny NAS mate, zalezi na discich a pouzivani RAID
    17.8.2012 18:23 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: optické mechaniky
    A za tech 5/10/15 let to budes z tech CD kopirovat na nove media? Uprimnou soustrast a zabavu na dlouhe zimni vecery. Z HDD,NASu,internetu to bude rychleji, bezpecneji a s minimalni obsluhou. Vitej v 21 stoleti.
    18.8.2012 09:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: optické mechaniky
    Neznám lepší zařízení pro zálohování důležitých dokumentů, zdrojáků atd.
    Když pominu nahrávat to někam na net a spol., tak lepší než optické disky je zálohovat na druhý HDD. Vyjde to levněji, líp se s tím pracuje, životnost je přibližně stejná...
    Quando omni flunkus moritati
    17.8.2012 14:53 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Eu resi neexistujici problem. Rikat vyrobcum, ze prodavaji moc draze, je smesne. Kdo nechce dvd vypalovacku, at ji nepouziva a tecka. Opravdu se zaciname blizit centralne planovanemu hospodarstvi, ktere byvavalo v sovetskem svazu. Ach jo.
    17.8.2012 17:39 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    17eur za vypalovacku je bozia cena vsak to je super co viac si priat, viacej by sa mali sustredit aby boli cenovo priatelnejsie externe dvd vypalovacky a tiez lacnejsie bluray.. ja som kupil externu asus za 42eur co mi priapada dost draho.. skoda ze bluray zacinaju s cenou od 65eur a vyssie
    17.8.2012 18:31 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Eu urednici by se na to rozhodne soustredit nemeli! Kdyz vam to prijde drahe, tak to proste nekupujte.
    17.8.2012 23:02 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Když vám jídlo připadá drahé, nejezte!
    AraxoN avatar 18.8.2012 06:45 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    To sa tu zase zišli centrálni plánovači... Keď Vám jedlo pripadá drahé, tak si vypestujte svoje. Prečo by Vám niekto mal byť povinný predávať lacnejšie, než on chce?
    18.8.2012 14:06 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Ano, presne tak. Oni se tito levicovi centraliste vzdycky snazi dany problem prevezt do socialni roviny ve snaze vzbudit emoce a soucit u ostatnich ctenaru. Je to ta sama manipulace s lidmi, kterou provadi levicovi politici. Pri tom uz nereknou, ze levicacke deformovani trhu, jako bylo napr. regulovane najemne, muze vest paradoxne k vyssim cenam pro spotrebitele. Je to humus, protoze z kazde prodane veci(je jedno, jestli je to vypalovacka nebo rohlik) se plati nehorazne dane a nehorazne naklady na vyrobu(zejmena naklady na zamestnance kvuli levicovemu zakoniku prace), tak proc by se jeste mel stat montovat do toho, za kolik se to ma prodavat? omg
    19.8.2012 15:58 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    tak

    1) chcel som externu dvdrw stala 42eur.. draha? kupil som si ju.. a nadvam preco? pretoze ako bolo aj v clanku.. cena je zbytocne nadhodnotena .. pochybujem ze vyrobne naklady su vyssie nez u internej ale aj tak som si ju kupil lebo som ju chcel

    2) blu ray... juuj len clovek s klapkamy na ociach moze si nemysliet ze tie ceny su nadhodnotene len koli tomu ze je to nova technologia tak vyrobcovia tych par co tam je na tom ryzuju.

    om domluvil jsem
    18.8.2012 14:00 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Jidlo mi dnes drahe opravdu neprijde, nikdo v cechach imho neumira hlady. Cena jidla ma byt normalne rizena nabidkou a poptavkou stejne, jako je tomu i vypalovacek a vubec vseho. Nechapu, proc by mel stat (nebo eu) stanovovat cenu, za kterou ma obchodnik prodavat. To by bylo smesne.
    18.8.2012 14:14 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Jidlo mi dnes drahe opravdu neprijde
    Tak zajeď k soudruhům do Německa. Nakoupíš podstatně levněji a přitom nebudeš žrát odpadky.
    18.8.2012 14:23 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Udajne nizsi ceny potravin v nemecku, kde je uplne jiny trh, jsou snad duvodem pro regulaci cen v cr??? Ja si potraviny vybiram a vetsinu surovin kupuji od znameho, coz je soukromy zemedelec nepobirajici dotace. Jestli nakupujete v hypersupermarketech, tak se nedivte, ze konzumujete zbozi nevalne kvality.
    18.8.2012 14:39 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Komentoval jsem vaše tvrzení, že prý potraviny u nás nejsou drahé. Světe div se, v té zázračné zemi, kde jsou potraviny levnější, protože obyvatelé vydělávají na hlavu v průměru několikanásobně více (tenhle váš blábol o úplně jiném trhu nápadně připomíná žvásty zlodějských mobilních operátorů, nechte se u nich zaměstnat), se dá levněji nakoupit kvalitnější zboží. Pozdravujte soukromého zemědělce, který má patrně nevídanou megafarmu, která dokáže uspokojit vaše potravinové potřeby od chleba přes maso, zeleninu až např. po nápoje nebo těstoviny. Hergot to musí bejt borec.
    18.8.2012 17:09 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Podle mne ale potraviny opravdu nejsou drahe. Vydaje na jidlo mam osobne celkem marginalni(za jine veci utracim daleko vice). Ten znamy celkem machr je, beru od nej ruzne suroviny a jsem spokojen ;-) Rozhodne je to vetsi machr, nez vsichni zemedelci, kteri zebraji o statni dotace! Podle vas je tedy drahota jidla v cr definovana tim, ze v nemecku stoji jidlo mene???
    Bluebear avatar 19.8.2012 20:41 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Pokud v Německu i po přepočtu na koruny stojí jídlo stále méně než u nás, přestože je tamní kupní síla dvoj- až trojnásobně vyšší, tak ano, já bych to nazval "drahým jídlem". Dokonce bych se nebál použít termínu "zkurvení zloději" pro naše obchodní řetězce.

    Kromě toho je jídlo v Německu kvalitativně jinde. Nedávno zkusili v Německu prodávat džemy s invertovaným škrobem, tak "oblíbené" u nás, a dočkali se významných protestů.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    20.8.2012 19:26 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Znám spoustu lidí, kteří na dotace zemědělství totálně otočili názor po návštěvě francouzského venkova. Já se k nim nepřikláním z jediného důvodu, a to že se tu krade a občas to nějaký kretén zdůvodňuje tím, že jsme specifický trh.
    stativ avatar 17.8.2012 19:36 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Spíš ať se soustředí na kvalitu…
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    18.8.2012 14:09 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Urednici by se meli hlavne soustredit na to, jak zefektivnit statni spravu a redukovat sve pocty. Stanovovani cen by meli nechat trhu, protoze ten to vzdycky udela lepe nez oni. Nabidka, poptavka, uzitek a tecka. :-)
    19.8.2012 10:47 Jan Přech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    No,možná by bylo dobré nechat toho demagogického opatřování oponentů nálepkami typu "levičák" a vrátit se k tématu. To téma bylo reakce EU na podezření z kartelové dohody.

    Doporučuji osvěžit pojmy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kartel

    Pro jistotu cituji: "Kartel je forma obchodní dohody mezi soutěžiteli, která narušuje hospodářskou soutěž."

    Takže můj pohled na věc:

    1. Vaše tvrzení, že Stanovovani cen by meli nechat trhu, protoze ten to vzdycky udela lepe nez oni" je úsměvné - pokud nevíte proč, ještě jednou si prosím přečtěte výše odkazované heslo na Wikipedii (pokud jste tedy v zaslepenosti nedošel tak daleko, abyste Wikipedii odsoudil jako "levičácký zdroj" - už jsem takové případy viděl). Upřímně řečeno mám dost problém se neuchýlit k ironii a nenapsat, že "ano, trh stanoví ceny vždycky nejlépe, protože má k dispozici léty ověřené prostředky typu kartel".

    2. Brusel je neuvěřitelně těžkopádná rozežraná mašina, nijak zvlášť je nemiluju, ale přistupovat k nim s nábožensky zaslepenou nenávistí mi přijde retardované. Pokud se zadaří a opravdu udělají něco, kdy mám dojem, že kopou za mě a posilují má práva jako za občana/zákazníka, mají u mě bod. Jestli se několik hráčů domluvilo, že mají trh a můžou s ním manipulovat a Brusel na ně vyšlápl (to absurdní zpoždění nechám stranou), možná bychom měli být rádi, že to udělal. Přesně v duchu toho, jak to napsal pan Ježek ve svém článku.

    "Předevčírem to byly DVD vypalovačky, včera to byl LIBOR, zítra to budou léky."
    Godot používá GNU/Hurd.
    19.8.2012 12:13 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Upřímně řečeno mám dost problém se neuchýlit k ironii a nenapsat, že "ano, trh stanoví ceny vždycky nejlépe, protože má k dispozici léty ověřené prostředky typu kartel".
    No vždyť, viz naši mobilní operátoři. To je trh jak vyšitý. :-D :-) :-D
    Bilbo avatar 17.8.2012 23:24 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Jestli se PCB zmensuje a zmensuje a zlevnuje ... tak uz davno asi neni tim co diktuje cenu mechaniky - cena toho plastu a plechu co to drzi pohromade se asi s casem moc nemeni (tam asi toho neni moc co technologicky rozvijet) a mechanicke casti jako treba motor asi taky uz nepujdou s cenou dolu (tam nejde vyvoj tak rychle jako u cipu), takze pokud vetsinu nakladu na vyrobu CDromky jsou motor a "kastle" tak uz to asi levnejsi o moc nikdy nebude ....

    Takze ono nemusi jit ani o kartel ale o to, ze proste vsichni vyrobci uz dnes narazili na cenu pod kterou nemuzou jit (vyrobni naklady + nejaka mala marze) a ktera bude u vsech asi celkem podobna (motorky nejspis budou kupovat od dodavatele vsichni za plusminus dosti podobnou cenu) a nebude se zmensovat (naopak spis zvetsovat, protoze technologicky vovoj motorku nebo technologie vyropby plastovych dilu neni tak prudky jako u chipu a z toho vznikle zlevnovani vyroby asi ani nevyvazi inflaci)....

    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    18.8.2012 02:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    cena toho plastu a plechu co to drzi pohromade se asi s casem moc nemeni
    Mění, poslední mechanika je lehká jako peříčko a to je jen tak 3 roky mladší než předposlední (ovšem když to porovnám s ~1x CD-ROMkou...).

    Nicméně 500 za mechaniku není zas tak hrozný (jediný problém je životnost laseru). Horší je cena za HDD na tu by se měli podívat.
    18.8.2012 20:30 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Ultrabooky nabídnou nový form factor pro SSD
    Jo jo. Ti zatracení Amíci, kteří protimonopolní zákonodárství zavedli, strašně omezili osobní svobodu i vědecké poznání. Ještěže tu byla třeba taková Argentina, která svou benevolencí k monopolům dokázala uhájit osobní svobody a výrazně přispět k akceleraci technologického pokroku.
    20.8.2012 18:28 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Zase obhájci kartelů perlí
    Není to ani zdaleka poprvé, co tu v diskusích lidi hájí kartely a ještě se pohoršují, když je někdo chce trestat.

    Je mi z toho smutno.

    Kartel je jeden z nejtěžších hospodářských zločinů. Pokud společnost dovolí kartely a nebude je postihovat, i když třeba pozdě, tak můžeme kapitalismus zabalit.
    Bluebear avatar 20.8.2012 19:38 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zase obhájci kartelů perlí
    Já bych řekl, že kartel je základní složkou kapitalismu; vytvářet kartely je výhodné a jejich tvorbě nelze nijak zamezit (to by musely být berňák a policie zároveň vševědoucí a neuplatitelné), takže kartely prostě budou. Byly už od starého Egypta, jen se tomu tak neříkalo.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    21.8.2012 16:20 Jan Přech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zase obhájci kartelů perlí
    Jistěže můžeme pokrčit rameny. Kartely byly, jsou a budou - totéž se dá říct o vraždách, zlodějině, korupci, distribuci drog a kdovíčem ještě. Ano, jsou to všechno součásti společnosti, kterým nejde zamezit. Jde je jenom omezit.

    Naštěstí žijeme v jakž takž svobodné společnosti, takže můžete zvesela hodit flintu do žita a nikdo Vám v tom nezabrání. Já jsem na druhou stranu vděčný všem, kteří tu flintu do žita nehodí, protože vzdát boj jenom proto, že nemůžu vyhrát nade všemi, mi přijde dětinské.
    Godot používá GNU/Hurd.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.