abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 518 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps

    26. 8. 2011 | David Ježek | Hardware | 4115×

    Kolem PCI Express sběrnice se odehrály v uplynulých (tý)dnech dvě poměrně zajímavé věci, na které se podíváme. Nemineme ale ani další, tentokrát oficiální informace kolem 28nm GPU Nvidia, jak z úst samotného výrobce GPU, tak jeho tchajwanského dodavatele TSMC. Závěr bude patřit zajímavých externím diskům ADATA a jedné hodně ultimátní „videokameře“.

    Obsah

    Výrobci základních desek se již chlubí podporou PCI Express 3.0

    link

    Výrobci základních desek stavějící své produkty na aktuální nejnovější generaci čipsetů pro procesory Intel přišli s jednoduchou, vpravdě elegantní marketingovou fintou. U svých desek již nyní hlásají podporu PCI Express sběrnice třetí generace, která je vlastně zatím jen na papíře. Jak si to mohou dovolit?

    Inu, na platformě Intel „Sandy Bridge“ se totiž o jistý nemalý počet PCI Express linek stará sám procesor, takže minimálně první PCI Express ×16 slot základní desky je vyveden přímo z něj (pokud mu výrobce desky nevřadí do cesty nějaké jiné čipy). A protože příští generace CPU Intel „Ivy Bridge“ přinese PCI Express řadič verze 3.0 a protože tyto procesory budou pasovat do stejné patice, mohou výrobci základních desek vyslovit logický předpoklad: naše desky podporují PCI Express 3.0.

    Má to samozřejmě jistá teoretická omezení, zejména pak co se týče zbytku systému, resp. možných variací. Nemálo vyšších desek je na „PCI Express dálnici“ obdařeno rozbočovači Nvidia nForce 200 či jinými (jen dělajícími z 1×16 linek 2×8, tedy pasivní prvek, na rozdíl od nForce 200) kvůli podpoře SLI, další sloty jsou pak živeny z PCI Express linek čipsetu a u všech těchto nelze jednoznačně říci, jestli/jak budou PCI Express 3.0 „kompatibilní“. U čipů, které nějak do cesty linkám z CPU do typicky GPU zasahují, je třeba mít ověřeno, že utáhnou vyšší rychlosti třetí generace této sběrnice.

    Toto výrobci zohledňují, například ASRock jasně u desky Z68 Extreme7 Gen3 uvádí, že je PCI Express 3.0 kompatibilní pouze v případě, že je využit jen druhý slot PCI Express ×16, v takovém případě tedy zjevně dochází na bypass nForce 200 čipu.

    Typicky je pak podpora PCI Express 3.0 vázána u desek na určitou minimální verzi BIOSu, příslušné informace naleznete vždy na jejich webech. Pokud tedy ale budete vybírat nyní desku pro „Sandy Bridge“ s výhledovým upgradem na něco vyššího, určitě se poohlížejte rovnou po modelu s udávanou podporou PCI Express 3.0 a současně si ověřte, jak konkrétně ta která základní deska té které revize tuto verzi sběrnice podporuje.

    Hardwarové novinky

    SATA-IO pracuje na specifikaci kombinující PCI Express a SATA

    link

    U PCI Express ještě krátce zůstaneme. Organizace SATA-IO spravující tento standard představila první nástřel specifikace rozhraní kombinující v sobě SATA s PCI Express. Možná to souvisí s faktem, že nemálo SSD je nyní uváděno nikoli pro SATA, ale rovnou pro sloty PCI Express, možná jde o standardní evoluční vývoj, možná něco duchem podobného Intel Thunderboltu, který pro změnu kombinuje PCI Express a DisplayPort.

    Každopádně po mSATA, které využívá mini PCI Express slot pro SATA datové úložiště, zde máme variaci na shodné téma. Podle dostupné dokumentace to vypadá na využití dvou linek PCI Express (na tomto místě připomenu snahy Intelu prosadit PCI Express ×2 slot). „SATA Express“ je zpětně kompatibilní se SATA. Finální specifikace bychom se měli dočkat jako součásti SATA 3.2 (nedávno jsme tu měli 3.1) někdy v příštím roce. Vedle toho verze 3.2 přinese i specifikaci microSATA, embedded SATA zařízení pájených přímo na základní desky.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    ADATA s odolnými USB 3.0 disky

    link

    Společnost ADATA (kromě toho, že se nám přejmenovala z A-DATA) konečně po více než roce od uvedení prvních externích pevných disků s USB 3.0 rozhraním pouští do prodeje i odolnou verzi s gumovým pouzdrem.

    Řada SH14 nabízí rychlost až 90 MB/s a kapacity 500, 750 a 1 000 GB, to vše při cenách zhruba 1 400, 1 700 a 2 200 Kč. Gumové pouzdro nechrání jen proti otřesům/nárazům, ale také proti vlhkosti či prachu. Uvnitř jsou pochopitelně osazeny 2,5palcové disky se dvěma plotnami a 5 400 otáčkami za minutu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Videokamera se záznamem 16 000 fps

    link

    Na CMOS čipech je krásná jedna věc, a sice že se z nich dají extrémně rychle odečítat data. Však již před pár lety mělo Casio na trhu EVF EX-F1 s rychlostí ve stovkách fps (dle rozlišení, maximem bylo 1 200 fps při 336×96) a právě CMOS nám dává možnost točit 1080/60p ve foťácích (pomiňme, že je to často uměle zaříznuto, leckdy jen kvůli donedávna platnému omezení AVCHD na maximálně 1080/60i). Vedle CMOS čipu a elektroniky v nové superkameře Vision Research Phantom v1610 vypadá všechno ale jako ubohost.

    Maximem této kamery je 16 000 fps v rozlišení 1 Mpix, které je maximem kamery a znamená konkrétně 1280×800. Snímač má velikost 35,8×22,4 mm a při sníženém rozlišení prý umí až 1 000 000 fps (ano, čtete dobře, milión).

    CMOS čip je chlazen systémem s heatpipe, ostatně celá kamera je ryze profesionální záležitostí. Protože i díky 12bit A/D převodníkům produkuje obrovské množství dat, neměla by překvapit velikost bufferu 12 až 96 GB (dle verze) a 256/512 GB RAM. Délka záznamu se pohybuje od 2,8 až po 4,19 vteřiny. Kamera používá bajonet Canon EOS (EF), volitelně je možno osadit i Nikon F, Arri PL či C. Data z bufferu jsou dále předávána 10Gbps Ethernetem (ony 4,19 vteřiny přelejvá více než minutu).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nvidia se 28nm nebojí, je připravena

    link

    Před několika dny se na konferenci Nvidie nehovořilo jen o finančních výsledcích za uplynulé období, ale také o budoucnosti, tedy hlavně 28nm GPU, jejich výrobě a očekáváních. Sám šéf Nvidie Jen-Hsun Huang ujistil, že na rozdíl od velkých problémů se 40nm generací Fermi, kde to podcenili, se tentokrát poučili a připravili se opravdu důkladně, takže z jejich strany nejsou žádné zádrhele. V tuto chvílí má Nvidia již řadu testovacích čipů vyrobených 28nm technologií u TSMC a plánuje rozjezd sériové výroby.

    Morris Chang, prezident TSMC, upřesnil pár informací kolem 28nm výroby a snížených odhadů podílu. Není to tak dávno, co TSMC očekávala, že již letos se bude 28nm technologie podílet 2 až 3 procenty na celkovém obratu firmy, ale následně tento odhad snížila na pouhé procento.

    Problémem, který za tím stojí, je to, že firma je sice připravena na 28nm výrobu jistých čipů (v tuto chvíli má tape-out fázi za sebou téměř stovka čipů), jenže zákazníci se nějak moc nehrnou. Podle Changa za to může nejistá ekonomika, nicméně drby říkají, že vývoj 28nm technologie a snaha TSMC se zahojit, resp. vydělat rychleji na některé velké investici, způsobila, že si za 28nm výrobu účtuje výrazně větší peníze než za starší výrobní procesy, a tak se řadě zákazníků spíše vyplatí zůstat u ověřené 40nm technologie. Zkrátka vyšší náklady nekompenzuje ani větší počet čipů na waferech ve srovnání se 40nm výrobou.

    Na druhou stranu toto může být dobrá zpráva jak pro Nvidii a AMD (pokud si alokují větší podíl z 28nm výroby), tak pro Apple (který zde testuje výrobu SoC A6, když se nám teď tak rozhádal se Samsungem). Ale až přelom roku ukáže, co na nás hlavně oba výrobci GPU vychrlí.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.8.2011 00:09 Baf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Navrhuji přejmenování z abc linuxu na abc hardwaru.
    26.8.2011 00:11 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    I GNU/Linux musis na nejakem hw provozovat. Diky teto serii clanku budes mit sirsi rozhled. Tak podekuj autorovi || redakci a mlc. ;-)
    26.8.2011 04:46 piCZa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Nebudte tak nevrazivy!

    Myslim, ze to autor komentare myslel v dobrem. Naopak vy byste nemusel hned kazdemu kolemjdoucimu tykat. V ceskych zemich je to znak nevychovanosti a v nekterych luzich byste za to dostal do nosu.
    26.8.2011 10:09 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Myslel jsem, že na vykání trvá jenom nejmenovaný diskutér na rootu. Co ti vadí na tykání na netu? Máš malé sebevědomí, že si ho musíš honit vykáním?
    26.8.2011 10:59 ph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Myslím, že vaše otázka byla zodpovězena v příspěvku, na který reagujete. :) Krom toho, vykání je záležitost obecné slušnosti a úcty k druhému, která vám ovšem podle tónu vaší reakce bude těžko blízká, takže je zřejmě zbytečné snažit se vám to vysvětlit.
    26.8.2011 11:04 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    No jo, trollové mají problémy s vykáním, kecají o slušnosti a neumí se ani podepsat jménem, to je ubohý :)
    26.8.2011 13:49 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Já se podepsat jménem umím, a tykání s cizími mi také vadí.
    26.8.2011 13:37 Der Teufel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Obvious samefag is obvious.
    26.8.2011 17:32 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Zas tak nevrazivy jsem nebyl, to by vypadalo jinak. A co se tykani tyka, mel jsem za to, ze tykani zde na abc v diskusich patri k mistni kulture. Pokud ne, tak se tedy za to tykani nadrecnikovi omlouvam. :-)
    28.8.2011 15:05 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    piCZa:, pokud vím, tak když se diskutující podepisuje svým jménem, tak vykáš, pokud přezdívkou, tak tykáš.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    4.9.2011 13:24 Jiří Hofmajer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Jen koukám, jaký nesmysly se tu dají řešit... spíš se zabývejte (množné číslo protože takhle neosobně po netu tykám každýmu) jakej má kterej příspěvek myšlenku.
    26.8.2011 10:03 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Osobně používám Linux *zejména* na testování/debugování PC hardwaru. Vychrlit na příkazové řádce pár zaklínadel jako dmesg, lspci nebo smartctl, to je podobný pocit jako nasadit si potápěčské brýle a mrknout pod hladinu. Takže mi tahle série článků nepřijde nijak zvlášť off topic. Navíc se pod každým dílem dá bezvadně flejmovat :-)
    [:wq]
    26.8.2011 04:42 piCZa
    Rozbalit Rozbalit vše Oprava
    Opravte si:

    ...

    Kamera používá bajonet Canon EOS (EF), volitelně je možno osadit i Nikon F, Arri PL či C.

    ...

    Dle mnoha zdroju je to prave naopak.

    http://www.visionresearch.com/Products/High-Speed-Cameras/v1610/#

    Tedy kamera pouziva Nikon F mount a ostatni jsou volitelne. Do clanku by stalo za to pridat cena takove kamery. Nasel jsem, ze stoji $1,00,000.- .

    Kazdopadne diky za vase clanky.
    26.8.2011 10:33 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava
    $1,00,000.-

    Kolik je to v penezich(nechci rypat, jen me to zajima)
    26.8.2011 20:55 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava
    Takze 100 000,- USD?
    26.8.2011 10:36 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    při sníženém rozlišení prý umí až 1 000 000 fps (ano, čtete dobře, milión).
    Tak 128x16 nic moc rozlišení není. Na kolik taková sranda vůbec přijde?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    26.8.2011 11:18 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Pro takhle rychlé děje je 128x16 moc pěkné rozlišení...

    Pracuju s rychlokamerou Photron FASTCAM SA5, ta má rozlišení 1024 x 1024, (tušímže) 12 bit monochrom, do 7500 fps jede v plném rozlišení. Používáme tak do 5O kfps. Data z toho lezou 1 Gbps ethernetem a ovládá se z ntb. Cena samotné kamery je cca 1,2 milionu korun, plus příslušenství - objektivy s bajonetem Nikon (máme Nikony a Zeisse - a koukám že na fotce je taky), stativ, halogeny napájené stejnosměrným proudem (kvůli blikání) a nějaký filtry a tak, dohromady za dalších asi 3OO tis. Kč.

    Je to mazlík. :-)
    scolopes avatar 26.8.2011 11:41 scolopes | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Na co se taková věc používá?
    26.8.2011 11:48 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Třeba na tohle: Time Warp - Dog Drinking
    26.8.2011 12:52 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    I na tohle se dá, taky občas koumám, co by se dalo natočit až bude volnější chvilka... :-)

    U nás se natáčí rychlé mechanické děje - typicky mžikový systém hnaný pružinou, holým okem nechytíš nic, je to příliš rychlé "cvak", na záznamu je pak teprve vidět chování součástí. Vzhledem k rychlostem a zrychlením se i zdánlivě tuhé části chovají pružně, různě se vlní, nadskakují a mechanizmus pak nemusí být spolehlivý, nebo nefunguje vůbec. To jsou běžný a nezáživný zkoušky...

    Druhá věc, která se natáčí je chování výkonových el. přístrojů (jističů) při zkratech. Při pořádných zkratech (tj. desítky kiloampér) šlehají plameny z výfuků jističe o velikosti cihly i 2 metry daleko a při selhání to je exploze a rána jak z děla. Z takových zkoušek je to pěkná podívaná, ale jen pro nás a zákazníka - výzkum, vývoj, utajení... ;-) Ani na netu se takové věci moc nenajdou, tak alespoň tohle - sice staré a pekelná kvalita, ale v podstatě totéž, co děláme dneska: https://www.youtube.com/watch?v=PuqntmDyDc8
    26.8.2011 14:05 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    https://www.youtube.com/watch?v=cGBe1BsRt8E&feature=related

    sledovani rychlych deju - hydrologie
    27.8.2011 09:00 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Co na tom tajíte? Tohle může natočit kdokoliv s příslušným vybavením, ne?
    27.8.2011 13:20 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    Predpokladam, ze muze. A proto si dotycny nemuze dovolit zverejnit vse, co mu projde rukama. Jestli nekdo dela vyvoj noveho jistice nebo cehokoliv, do ceho uvali vagon penez a casu, nebylo by chytre, aby nabizel dokumentaci zdarma pro konkurenci. Puvodni pisatel dostal za ukol natocit, ne publikovat. Pokud zverejni neco, co nema, muze se dockat vhodne "smluvni" pokuty a+nebo "jen" prijit o dalsi zakazky. Toto vybaveni si koupi malokdo jen na to, aby pozoroval chlastajiciho psa. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    29.8.2011 20:56 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    zku.cz ?
    Petr Tomášek avatar 26.8.2011 19:38 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    A ja myslel, ze tocite atomovy vybuch :-D :-D :-D.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Jendа avatar 26.8.2011 23:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    To by nepotřebovali ty halogeny, protože se osvítí sám až dost ;-).
    26.8.2011 12:28 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: videokamera se záznamem 16 000 fps
    SlowMoGuys se trochu o podobné baví ve svém videu na Youtube.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.