abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet

    30. 8. 2017 | David Ježek | Hardware | 12051×

    Obskurní základní deska pro obskurní účel, to je nová deska Asus pro Skylake/Kaby Lake. Pojme celkem 19 karet typu PCI Express, pro její napájení ale budete potřebovat více než jeden zdroj. Vedle toho vypadají ostatní témata vlastně trochu nudně.

    Herní GeForce na bázi Nvidia Volta až v roce 2018

    S posledními generacemi GPU Nvidia výrazně změnila obchodní strategii. Částečně to souvisí s odklonem od herní 3D grafiky jako primárního působiště směrem k automotive a v tomto dnešním kontextu hlavně GPGPU / HPC využití. Již pro předchozí generace platilo, že nový velký čip nové generace zamířil nejprve k obřím zákazníkům odebírajícím tisíce a tisíce GPU / karet do svých superpočítačů, poté do relativně běžnějších (fakticky již „konfekčních“) produktů rodin Tesla a Quadro a teprve až když došlo k nasycení těchto trhů počáteční výrobou, pustila Nvidia dané GPU (občas i v odladěnější podobě novější revize) do běžného prodeje pod značkou GeForce, resp. v poslední době spíše Titan, kdy dané nejvyšší karty prodává Nvidia přímo na svém e-shopu a výrobci grafických karet si na těchto modelech „nesmočí“.

    HWN

    Nástupce Pascalu s kódovým označením Volta není výjimkou. Tato architektura byla představena již před pár měsíci, objevilo se i ono hi-end GPU, čip GV100. Ten sytí velké odběratele, a tak se šéf Nvidie Jen-Hsun Huang nechal slyšet, že herní GeForce s čipem GV100 letos nebude. Pro letošek tak platí doporučení jménem Pascal, ať již Titan Xp z webu Nvidie, nebo cenově výhodnější nereferenční OC edice GeForce GTX 1080 Ti s obdobným výkonem. Pro Nvidii v tomto hraje i to, že AMD Vega, klidně v podobě nejvyššího modelu Vega 64, zatím plně sytí trh těžařů kryptoměn, a i kdyby, tak není rychlejší než nejvýkonnější modely Nvidie, jelikož všechny její architektonické aspekty ještě AMD ve firmwarech / ovladačích neaktivovala, nemluvě o jejich zatím velice omezeném využití v herních enginech současných i budoucích her.

    U Volty GV100 lze předpokládat, že je zatím stále v prvotní fázi, kdy výtěžnost výroby tohoto superobřího 12nm FinFET (TSMC) GPU je relativně nízká, a tak s vysokými prodejními náklady může zamířit jen do segmentů, kde si na sebe vydělá. Pro případné karty GeForce je potřeba vyčkat zkvalitnění výroby, případně zde může hrát roli čekání na nějaký rychlejší / efektivnější (myšleno i cenově) typ pamětí. Uvidíme příští rok.

    Nokia uvedla téměř-hi-end smartphone 8

    Sice už se objevují ve větší míře informace o brzké lepší vlajkové lodi od Nokie, prozatím je však nejvyšším modelem v nabídce HMD Global právě Nokia 8. Její specifikace nejsou vůbec špatné, Nokii se podařil poskládat hodně solidní vyvážený Android. Srdcem nového modelu Nokia 8 je osmijádrový (4+4core koncept big.LITTLE) Qualcomm Snapdragon 835, vyráběný 10nm FinFET procesem v kombinaci s 4 GB LPDDR4X pamětí. Úložiště je rychlého typu UFS 2.1 o kapacitě 64 GB s možností rozšíření o microSDXC kartičku o kapacitě až 256 GB.

    IPS displej o úhlopříčce 5,3 palců má rozlišení 1440×2560 a chrání jej Corning Gorilla Glass 5. Hlavní devizou nové Nokie je ale první náhled na znovuobnovenou spolupráci se společností ZEISS v oblasti vývoje/výroby fotografické části smartphonů (podobně jako to má Huawei / Leica). Nokia 8 dostala primární fotoaparátek o rozlišení 13 Mpix, a to v podobě duální, kdy jeden snímač je s bayerovou maskou (tedy „barevný“) a druhý bez ní (tedy zaznamenává pouze hodnotu jasu). Nechybí optická stabilizace a objektiv ZEISS se světelností f/2.0 a úhlem záběru 76,9˚. Autofocus je detekcí fáze, nechybí infra dálkoměr, duální blesk a podpora 4k videa.

    HWN

    Sekundární fotmodulek u displeje má rozlišení 13 Mpix, též objektiv se světelností f/2.0, ale širším záběrem 78,4°. Nokia zde místo blesku používá přiblesknutí displejem (poměrně obvyklá praktika) – i tento foťáček podporuje záznam 4k videa. Specialitou nové Nokie pak je možnost současného použití obou fotoaparátů (říká tomu Dual-Sight).

    Další výbava je pak už vyšším standardem mezi smartphony, počínaje LTE Cat9 (3 CA) s rychlostmi 450 /50 Mbit/s down/up, Wi-Fi /ac, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Gen 1, čtečkou otisků prstů, krytím IP 54 (konkurence má i IP 68) či 3090mAh akumulátorem s podporou Qualcomm Quick Charge 3.0. Určitým nadstandardem dnes může být 3,5mm jack pro sluchátka, případně specialita v podobě 360° zvuku Nokia OZO. Vše pohání prakticky čistý Android 7.1.1. Tělo má rozměry 151,5 × 73,7 × 7,9 mm a hmotnost 160 g.

    Asus B250 Expert Mining nese 19 PCI Express slotů

    Novou metu v počtu PCI Express slotů na jedné základní desce pokořila společnost Asustek. Její nový model nese celkem 19 slotů, z nichž jeden je „plnohodnotný“, tedy PCI Express ×16, další 18 pak má fyzicky provedení ×1.

    Deska je pochopitelně primárně učena k těžbě kryptoměn, tedy činnosti, na které se dá vydělat hodně peněz, postrádající však nějakou reálnou hodnotu. Sloty pro výpočetní či grafické karty a čipy jsou vyvedeny za sebou a jsou z hlediska napájení uspořádány do tří samostatných částí. Deska si totiž pro plné nasazení žádá celkem tři ATX konektory a tři přídavné Molexy, jinak by její napájecí kaskáda tolik odběru na tolika slotech neutáhla.

    HWN HWN HWN HWN

    Pro těžaře je přímo v BIOSu připravena položka umožňující používání desky bez nějakého speciálního nastavení. Nutno však dodat to, co zmiňuje sám Asustek, a sice skutečnost, že návrh hardwaru předběhl softwarovou část. V tuto chvíli není možné na desce provozovat 19 grafických karet, neboť AMD má v ovladačích omezení 16 karet, Nvidia pak 13 (pro vyšší počet je povoleno pouze použití těžařských verzí karet s GPU GP106). Tyto věci budou výrobci GPU v dohledné době řešeny.

    Qualcomm Snapdragon 845 opět exkluzivně jen u Samsungu

    Chystaná řada smartphonů Samsung Galaxy S9 (Plus) bude minimálně po počáteční období opět jediným typem smartphonů s ARM SoC Qualcomm Snapdragon 845 pod kapotou. Firmy tak navazují na oboustranně prospěšnou spolupráci, která se týkala Galaxy S8 a Snapdragonu 835. Jde samozřejmě o novinku zajímavou hlavně pro americký trh, neboť do Evropy míří varianty smartphonů Samsung s firemními ARM SoC Exynos.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.8.2017 16:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Dá se ten každej PCIe port ještě rozdělit něčím takovým? :-D.
    30.8.2017 18:00 s\dfasdfasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    jak funguji ty risery, ze je propojeni jen pomoci usb kabelu? jaka data se posilaji mezi deskou a kartou, kdyz je to jen 1x PCIe?
    30.8.2017 19:08 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    To byla reakce na mě? USB se používá gen 3.0 kabel, protože USB má podobnej bitrate jako PCIe a podobné parametry pro vodič. Jinak to je o tom že to je levný použít než vymýšlet něco novýho. Rozhodně to není USB, je to jen pasivní redukce.

    Jak přesně PCIe multiplexace funguje nevím, ještě jsem se nedostal k tomu abych tu část specifikace prostudoval. Ale na počtu linek nezáleží, stejný data projdou na x1 i na x16. Co se týče toho switchování, tak to je ekvivalentní switchování ethernetu (PCIe je taky paketový). V těch paticích samozřejmě nebude plná rychlost ledaže by měla linka do MB vyšší generaci PCIe (takový čipy existujou taky). Ale na těžení BTC to není potřeba protože tam se přenáší jen pár MB dat za 10 minut. Ostatní coiny nevím, ale obvykle musí být celý dataset v GPU.

    Ještě je možný že má PCIe nějaké omezení na maximální větvení (jako třeba USB).
    30.8.2017 19:38 fdyfhhf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Dotaz byl na kohokoliv. Takze usb kabel je jen fyzicke medium Ale protokol je jiny, proste 4 draty. Pokud to chapu spravne, tak tezeni Funguje podobne jako cuda a propojeni Deska ----> gpu slouzi k plneni a cteni Pameti z karty a prenasi se jen vstup A ysledek takze staci maly kanal.
    30.8.2017 22:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Pokud to chapu spravne, tak tezeni Funguje podobne jako cuda a propojeni Deska ----> gpu slouzi k plneni a cteni Pameti z karty a prenasi se jen vstup A ysledek takze staci maly kanal.
    jj
    30.8.2017 21:01 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ten USB 3.0 kabel je hack na prenos 5Gbps linek za levno. PCIe 1x potrebuje minimalne 2 5Gbit diferencialni pary - clock a data, coz prave USB 3.0 kabel splnuje (do 50 cm, pak uz to prestane chodit). Pak jsou desky s PCIe switchi, PCIe je switchovatelna sbernice a funguje na pozadi tak, ze jsou to virtualni PCI-to-PCI bridge pospojovane jednim busem, kudy si vymeni data podle adresy pozadavku. Dokonce je moznost s nekterymi PCIe switchi (Broadcom hlavne, ale i dalsi) mit netransparentni port, ktery adresy bude prekladat a da se tak dostahnout prepinani karet za ziva mezi systemy. Tohle vcelku neustoji graficke blob drivery, ale PCIe to umi.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    30.8.2017 21:06 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    A jinak, na minovani zcashe je potreba okolo 20-30MB/s na PCIe v peaku, Ethereum cca podobne, vetsinou o dost min. Cili se jedna PCIe linka da v pohode pro mining rozswitchovat na poradny les karet. A s deskou s 18ti x1 sloty, to muze byt solidni narez. Potencialni problem (na ktery jsem narazil u vetsiny ne-mining desek) je legacy x86 bullshit, ktery vynucuje mit rezervovanou pamet pod 4G markem pro PCI base adress registry a dalsich par legacy regionu, pokud je to graficka karta s grafickym vystupem. Mining desky na to maji ohackovany BIOS, ale taky jsem jeste nezkousel pushnout limity, kam az se da zajit. Maximum mam vyzkouseno 13 karet na desku, protoze vic karet nebylo po ruce, kdyz jsem to naposled zkousel (a tak jedeme na Asrocku bez dalsich externich PCIe switchu, ale puvodni plan byl pomoci PCIe switchu stavet z tech karet vylozene stromy).
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    30.8.2017 22:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Pokud se to dostane do bootu kernelu, tak v kernelu si můžeš PCI reenumerovat (některá z voleb pci=assign-busses,nocrs,conf1,pcie_scan_all,realloc). Musel jsem to použít na c2d chipsetu, co neumí přemapovat periferie nad 4GB, kde se RX460 odmítala inicializovat a celý PCIe bridge se vypnul (takže si ho v early bootu v quirkách zapnu a pustím na něj enumeraci kernelem).
    31.8.2017 16:28 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    No, reenumerace by mela znamenat i moznost tedy pridat kartu za behu, ktera tam pri POSTu nebyla, ze? To se mi za zadnyho boha proste nepovedlo. Nevidim cestu, jak to udelat.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    31.8.2017 20:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    On PCI není 100% plug and play jako třeba USB, že ho za běhu vytrhneš a OK. Ty IO/MEM regiony jsou vlastně bázové adresy, které má naalokovanej driver jako pointery a pracuje s nima. Když mu je pod rukama změníš tak nebude moc rád.

    Co ale funguje jako plug and play (expresscard je prakticky normální bridge) je to, že se v pci-pci bridgi předdefinuje okno a pak když se připojí karta, tak se u ní jen použije ta samá bázová adresa jako v tom bridgi (lspci vlastně ukazuje dvě položky, jednu pro bridge z hosta a jednu pro kartu). Samozřejmě to má svá omezení jako například že když si definuješ menší rozsah než bude vyžadovat ta karta, tak máš smůlu.

    To zda se bude ten PCI-PCI bridge vůbec inicializovat i když v něm není karta má nejspíš v sobě nastavený BIOS od výrobce desky (když nedetekuje kartu, tak může ten bridge natvrdo vypnout v čipsetu a ani linux nic neuvidí).

    Prostě jakmile začne něco používat zařízení, tak už IMO nemůžeš na stejné úrovni stromu nic měnit, můžeš jenom větve za nepoužívanými bridgi. Aspoň tak nějak to chápu v linuxu. Samozřejmě že by šlo asi udělat nějaký API pro všechny PCI drivery, aby se deinicializovaly, že se provede kompletní reenumerace, ale nevidím to jako moc pravděpodobné že by to někdo implementoval. Samozřejmě jiné "OS", jako pokus o vlastní BIOS tohle můžou ignorovat a uživatel může v klidu strkat PCI karty do běžící 486 :-D.

    31.8.2017 16:32 archen | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Good stuff!
    EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
    31.8.2017 23:02 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jak si u tech 13 karet resil napajeni - vlastni kabely nebo zmet redukci? :)
    1.9.2017 13:37 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Serverovy zdroje, k nim dvojity 2.5mm2 kably per karta, hromada cinu, nakoupeny molex->6/8pin redukce, ucvakany, popajeny dohromady 125W trafopajkou :)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.9.2017 13:41 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Takze takovy hybrid mezi vlastnima kabelama a redukcema, taky reseni :).

    AMD nebo Nvidia grafiky?
    1.9.2017 13:51 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Vsecko Nvidia zatim, mame par AMDcek, ale nevidim moc smysl v kupovani dalsich; ma to sice kratsi ROI (hlavne na ETH), ale to je tak vsechno - pak ti po dvou-tri letech zbyde karta, kterou chce kdo? (Mluvim o RX470, Vega je taky cca fail on paper, zatim jsem ale nemel v ruce). Az pujde mining ETH uplne do kopru (proof of stake), spousta/vsichni prehodi na equihash based meny a tam AMDcka dost prohravaji v Sol/s per Watt. Ja mam sam nejake 3 karty, koupil jsem je v lednu, davno se vratily; ted resim rigy pro dalsi nadsence u male vodni elektrarny na Morave, mame tam nejakych 30 karet a vsechno jsou to Nvidie. Dalsi jsou v planu (a kdybyste nekdo mel v planu ted jeste vyhazovat $ za rigy a nevedel kam s nima, ozvete se ;-)).
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.9.2017 13:53 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ad karty poradim aktualne jedno hlavni - nekupujte proboha 1080tky, nevyplati se, nechte je hracum. Kdyz uz vetsi prachy per karta, tak 1080 Ti (a vyhybat se Founders Edition, naprd chlazeni).
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.9.2017 14:14 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Nvidia ... prektaktovani/podtaktovani/fan speed teda resis pres dummy Xka?
    1.9.2017 16:48 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet

    Jj, bez Xek to nejde... prasoskript na nastaveni rychlosti ventilatoru na 100% tady. Nejdriv je ale potreba pogenerovat config, ktery rekne driveru, ze si jdeme hrat s vecma, co muzou zpusobit nestabilitu..

    nvidia-xconfig --cool-bits=28 --allow-empty-initial-configuration --enable-all-gpus

    Potom klic na zmenu taktu GPU je

    GPUGraphicsClockOffset[3]
    a na pamet
    GPUMemoryTransferRateOffset[3]
    , kde ta trojka znamena, ze se bavime o tretim modu karty, tj. performance modu, kdy je karta vyuzivana naplno.

    Na tohle nadavaji i lidi co bezi HPC clustery na grid kartach, ze ty Xka musi poustet. Kvuli nim ale NV dela upravy, tak se treba neceho casem dockame.

    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    3.9.2017 13:54 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jak moc mas pod/pretaktovane - s 1060 jedu vetsinou na -200cpu/+1000mem. Nastaveni rychlosti vetracku v zavislosti na teplote predpokladam taky resis vlastnim kodem nebo si nasel neco hotovyho?
    3.9.2017 13:56 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jo a kolik ti zerou Xka vram? Pod 6MiB se me nepodarilo dostat.
    3.9.2017 19:28 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Serverovy zdroje, k nim dvojity 2.5mm2 kably per karta, hromada cinu, nakoupeny molex->6/8pin redukce, ucvakany, popajeny dohromady 125W trafopajkou :)
    Na jednom čísnkém webu (jméno si nepamatuju, protože bylo čínsky :-) ) jsem viděl hotové šesti/osmipinové konektory s drátovými očky na druhé straně. Pak to stačí našroubovat na nějakou centrální rozvodnici z masivní mědi a dá se obejít i bez spousty cínu :-) Jen bych dal sakra pozor na zkraty, výsledek by pak mohl připomínat záběry ze zásahu obládacího panelu z nějakého startrekoidního seriálu :-)

    PS: Na tlusté kabely trafopájka moc dobře nefunguje, to chce nějakou masivní obludu s klasickým topným tělesem, nebo rovnou namáčet do tekuté pájky.
    3.9.2017 19:33 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    V malem meritku se to da delat slusne pri pouziti klasickych zdroju s "modularnimi kabely" a nacrimpovat vlastni kabely.
    30.8.2017 20:58 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Deska si nezada tri zdroje, protoze by to neustala, ale je mirena na minery, kteri pouzivaji ATX zdroje pro grafiky a chteji je zapinat spolu se systemem najednou.
    Na dovyrobeni potrebnych 3V3 a posileni 12V railu pro 18 PCIe slotu jsou tam ty tri molexy. Nestudoval jsem manual, ale vsadim se, ze ta deska pojede jenom s jednim pripojenym zdrojem a ze jeden z tech konektoru bude prave na napajeni desky, zbytek na ovladani pridavnych zdroju pro grafiky.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    31.8.2017 21:48 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    To si uplne nemyslim, ty pridavny konektory jsou 4pin molex a pres to externi zdroj samozrejme nezapnes.
    31.8.2017 21:49 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jo aha uz to vidim, to ma fakt navic dva "velky" porty aby si tim mohl ovladat ty extra zdroje ... hezky :).
    30.8.2017 22:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    V tuto chvíli není možné na desce provozovat 19 grafických karet, neboť AMD má v ovladačích omezení 16 karet, Nvidia pak 13 (pro vyšší počet je povoleno pouze použití těžařských verzí karet s GPU GP106).
    Tak jestli to je jen limit ovladačů, tak stačí udělat dva a víc virtuálů a podmnožiny grafik jim přes VT-d přidělit ne? Stejně se tam bude CPU flákat když to je GPU mining deska.
    31.8.2017 14:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    https://lists.vpsfree.cz/pipermail/community-list/2017-June/004501.html

    První dva odstavce. V čem přesně byl problém, ale AFAIK snajpa nepopisoval.
    Quando omni flunkus moritati
    31.8.2017 16:27 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Je pravda, ze jsem tomu nevenoval tolik usili, kolik by se dalo, IMHO by se to rozjet dalo - tj. najit vsechny cesticky, kudy slapnout, aby clovek ten stroj cely nesundal, mozna to taky bylo RHEL6 kernelem - ackoliv by to mel v poho zvladat. Kdyz se pokacela karta, bylo tak 50:50 ji ze systemu vyndat za behu aby se to nezkacelo, a dalsich spis tak 30:70 tam tu samou znova initnout - kartu, ktera predtim v systemu nebyla a nema prideleny IO BAR od BIOSu, se proste nepodari initnout - Linux ji najde, ale nezvladne nainicializovat.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    31.8.2017 20:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    bylo tak 50:50 ji ze systemu vyndat za behu
    Jako fyzicky? Blbý, že jsem měl PCI kartu, která i když se jí rmmodnuly drivery a vypnuly se BARy, tak byla v nějakém zaseklém stavu a pomohl až reset. Vlastně mám dojem že ani reset (jako ten signál) nepomohl a byl potřeba občas power down.
    kartu, ktera predtim v systemu nebyla a nema prideleny IO BAR od BIOSu, se proste nepodari initnout - Linux ji najde, ale nezvladne nainicializovat.
    A její bridge inicializovaný byl?
    1.9.2017 13:41 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    A její bridge inicializovaný byl?
    Brecel driver, ze tu kartu inicializovat nemuze. Jestli mas tipy, do ceho muzu zkusit stouchnout, sem s nimi, nahodim zpatky report, jak jsem dopadl. Ted uz by karet k zkouseni melo byt dost a mame taky nejakych 12 switchovacich desek, takze to muzu zkusit znova prubnout, neda mi to, IMHO jsem tomu venoval min usili, nez jsem mohl.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    2.9.2017 01:43 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Chtělo by to udělat diff "lspci -nn -vv" celého stroje bez načtených grafických driverů pro stavy: karta od bootu vs karta hotplug. Pokud bude diff neprázdný, tak ho musíš dostat do toho stejnýho stavu. Zároveň můžeš udělat další sadu pro stav kde grafický driver načten je (takže třeba 4 booty :-D).

    Jinak to která karta má jakej bridge zjistíš "lspci -t -nn -vv" nebo ekvivalentem (tree) tvé distribuce.

    BIOS by měl přiřadit okno na bridgi (klasika co dělá u expresscard a podle thinkpadu i na docking konektoru) nebo ho komplet vypnout (horší varianta, musel bys napsat patch do tvého kernelu). Za bridgem můžeš dělat novou reenumeraci jak se ti zlíbí (zvlášť když je tam jen jedno zařízení).

    info třeba tady.
    2.9.2017 10:26 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Diky moc, hned po NTPC na to vlitnu (sundala mne jeste k tomu rymicka, takze kuryruju, kuryruju... :-D)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    2.9.2017 13:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Kdyžtak napiš blog určitě se vyskytne nějaká neočekávaná anomálie.
    1.9.2017 14:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Já když jsem s tím laboroval - kvůli Windows, ne miningu - tak největší problém bylo zabránit automatické inicializaci všech karet, které v tom systému jsou, hostitelským systémem. Ono tu kartu potom totiž nešlo moc dobře deaktivovat, aby se dala předat do virtuálu - IIRC tam byly nějaké oopsy kernelu ne kvůli samotné grafice, ale kvůli nějakým i2c věcem, co na ní jsou.

    Nějak jsem to vyřešil a pak už jsem na to nesahal, nenašel jsem použitelnou desku s x16 portem, který se nepřepne do x8, když jsou zapojené 2 grafiky.
    Quando omni flunkus moritati
    1.9.2017 14:30 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jako linux host virtualizující windowsy? To by mělo prostě stačit ten driver v linuxu odstranit ne? (nebo ho blacklistnout apod). Když nebude mít driver, tak určitě neinicializuje i2c.
    2.9.2017 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Obě grafiky, co mám, používají stejný ovladač, takže takhle jednoduché to nebylo - je potřeba brzo při bootu zapsat vfio-pci do driver_override v /sys, ale jen u té karty, která se nemá používat (v tomhle případě nemá 0 v boot_vga.) Ve wiki Arch Linuxu IIRC mají přímo hotový skript.
    Quando omni flunkus moritati
    2.9.2017 13:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jo aha tys chtěl tu druhou používat v linuxu :-D. Hmm nedá se v udevu blacklistovat driver podle pozice v PCI topologii?
    3.9.2017 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Tak to nevim. Mám ten pocit, že udevu se nikdo neptá - jádro nahraje ovladač, zjistí si z něj všechna podporovaná vendor id a device id a odpovídající zařízení tomu ovladači předhodí.
    Quando omni flunkus moritati
    31.8.2017 15:53 e
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Další deska s PS/2? To má být renezance?
    k3dAR avatar 1.9.2017 00:57 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    spis vychazeni vstric urcite skupine lidi co nejakou kvalitni mechanickou PS/2 klavesnici ma a nechce resit pres USB redukce, je to podobne (i kdyz vzdalene) tomu ze se dava na specialnejsi desky stale COM port (primo konektor, ne header)...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.9.2017 07:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Zrovna u takovéhle desky, která je určená do stroje, na kterém poběží výpočty, by mi ten sériový port přišel užitečnější než PS/2.
    1.9.2017 13:39 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Jo no, ale to by tam taky museli vrazit jinou, nez nejvic consumerskou verzi BIOSu s omalovankou misto setupu; Supermicro AMI BIOSy umi standardne vystup na seriak, tady ty konzumersky hracky se k tomu donutit nedaji. Takze ten seriak je tam potom stejne jenom od Grubu nahoru - lepsi nez nic, ale... meh.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.9.2017 13:55 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    A mozna blbe koukam, ale kazda deska ma neco, proc bych vyrobce kopnul do hlavy. Ten seriak je jedna vec, ale to uz dneska nedela nikdo, tak si ho ani nenarokuju; co mne stve vic je, ze tam nikde nevidim zapinaci/reset tlacitko. To mam jako resit klicema nebo co? Kde kdy videli mining rig v normalnim ATX chassi, kde ty vypinace jsou? ;-)
    Asus H110 Pro BTC+ ty tlacitka ma a je to luxus, nicmene ta ma zas tak blizko ty PCIe sloty k sobe, ze musi clovek vzit nejakou izolacni pasku a riser adaptery izolovat, jinak si koleduje o ohnostroj. Vsude neco, zadna deska neni zatim ideal.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.9.2017 14:26 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ten seriak je jedna vec, ale to uz dneska nedela nikdo, tak si ho ani nenarokuju
    By úplně stačilo kdyby vyvedli LPC sběrnici a prodávali něco jako tohle (je v tom LPC superIO čip jako klasicky na MB s vyvedeným COM/LPT). A nebo samozřejmě PCIe kartu, ale ta sežere port :-D.
    1.9.2017 14:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ještě existuje EHCI/XHCI debug port, ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych to vyzkoušel v praxi.
    1.9.2017 22:23 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Sériovej port je na deskách docela běžně, akorát nebývá vyvedenej, ale je tam header na desce, ke kterému si připojíte kšandu a záslepku za pár korun (stovku) nebo ze starýho PC (AT).

    I tahle deska ho má, je u něj napsáno "COM" ;)

    Na zapínání stačí vykopat tlačítko z nějakýho vyhozenýho PC, mám jich ve sbírce několik. Aspoň to bude fyzicky vzdálenější od PCB pro větší bezpečnost.
    k3dAR avatar 2.9.2017 00:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    pripadne poridit tohle monstrum :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.9.2017 01:44 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    S tim seriakem pocitam, od toho Grubu nahoru; mame udelanou desticku s ESP8266 jako resetator a serial-over-wifi remote management k mining rigum. Bylo by ale pekny, kdyby tam byl primo DB9 konektor, nemusel bych shanet bracket, kterej samozrejme k desce nedali, nebo si vyrabet svuj kabel. Tady resim to, ze tech desek mame kousek vic a musim tyhle vsechny detaily resit, kdyz uz by to na ty desce mohlo proste bejt, kdyby se zamysleli o 6 sekund dyl ;-) A o tom, ze by mohl BIOS postovat i na seriak, to si uz nechavam jenom zdat a tak rovnou snim o tom, ze Coreboot nabere casem na momentu a nebude to otazkou jenom nekolika jednotlivych kusu desek, kde se da nahrat, ale stane se prvni volbou, co koho napadne, kdyz se rekne "BIOS"...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    2.9.2017 23:56 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ty brackety jsou standardní a zaměnitelný, takže stačí na to myslet a obejdat s deskou, eshopy je mají. Fyzicky se už COM dává jenom na některé speciální desky od počátku mířené sekundárně do embedded, nebo serverů.
    3.9.2017 00:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Pozor, úplně zaměnitelné nejsou, bohužel existují dvě varianty rozložení pinů na headeru. Ale dá se dohledat, který výrobce používá kterou.
    3.9.2017 18:30 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Aj, sakr. Dá se to poznat na tom samotným bracketu? Mám asi 4 a u většiny si asi už ani nejsem jistej, z jaký desky pocházejí.
    3.9.2017 18:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet

    Z bracketu se to poznat dá, popis je např. tady (úplně dole). Jinak je to naštěstí tak, že když se použije špatný, tak to jen nefunguje, AFAIK nehrozí, že by si člověk něco odpálil (aspoň mně se to nestalo, a to ani když jsem ho otočil o 180°).

    3.9.2017 21:15 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Díky oběma za radu.

    Mě se nějak stalo že už ani žádný zařízení na sériák nemám. Zůstaly v šuplíku dvě karty s 4x COM a říkal sem si, vždyť to by se někomu mohlo hodit, jenže není jak ozkoušet jestli jsou 100% funkční :( No snad se jednou něco vyskytne.
    3.9.2017 22:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    S dobrým USB to serial adaptérem funguje sériová konzole bezproblémově.
    3.9.2017 19:15 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Dá, ale u těch, co nemají krimpovací konektor se musí odšroubovat zadní černý plastový kryt a kouknout na to, jak jsou jednotlivé dráty zapojené. Nebo si vzít multimetr nebo nějaký podbný udělátor a ručně zkontrolovat, kam který drát jde. Potom už je třeba zkontolovat výsledek vůči popisu konektoru v manuálu základní desky, nebo - pro ty odvážnější - velmi opatrně otestovat nějakým skutečným zařízením, ale pozor, port není v žádném případě hotplug a pokud výrobce šetřil na přepěťových ochranách, může ho i celkem nevinná operace odpálit.

    Ohledně těch variant: sobně jsem se setkal už se třemi - jedna má jednotlivé dráty zapojené celkem chatoicky a druhé dvě je mají hezky za sebou, liší se ale tím, že zatímco první z nich střídá horní/dolní piny (obvyklé u těch s krimpovacím konektorem), druhá má prvně zapojené všechny horní, pak všechny dolní.
    3.9.2017 19:29 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ha, byl jsem moc pomalý :-) . Nicméně v předchozím příspěvku jsou hezké obrázky mnou uváděné druhé a třetí varianty.
    vlastikroot avatar 4.9.2017 17:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Ja dlouhou dobu zapinal komp krizovym sroubovakem, kterym jsem prejel po headeru.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    4.9.2017 19:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Taky. Ten co mám teďka zapínám ale drátkama, protože mikrospínač se po čase urval :-D
    4.11.2021 10:07 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Thanks for this great post, I find it very interesting and very well thought out and put together. I look forward to reading your work in the future implant dentist sioux falls
    6.11.2021 06:46 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. sandblastingmiamifl.com
    17.11.2021 06:47 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks www.bookkeepinglasvegasnv.com
    17.11.2021 11:58 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: základní deska pro 19 grafických karet
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks cheap fence

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.