abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)

    10. 3. 2011 | Jan Hrach | Různé | 4406×

    O víkendu se v areálu strahovských kolejí v Praze konal další ročník známé linuxové konference.

    Sobota

    Osmý InstallFestu začal v sobotu hned ráno, ale začátek byl samozřejmě proti plánu trochu posunutý, aby se stihl sál naplnit účastníky přišedšími na poslední chvíli. A že jich tentokrát bylo víc než loni a předloni – skoro plný hlavní sál, nemluvě o lidech přítomných pouze virtuálně pomocí přímého přenosu zajištěného Audiovizuálním centrem studentů ČVUT. Na přednáškách se záznamem či streamem bývá nižší účast, ale tady musím říct: díky bohu za to. Pravděpodobně by si nebylo kam sednout.

    Na první prezentaci, Linuxové klastry pro paralelní výpočty, nám Pavel Tvrdík (děkan FIT ČVUT) ukázal nějaké potěšující statistiky z projektu TOP500 a potom vysvětloval, proč je Linux na superpočítačích tak populární – především díky přizpůsobitelnosti a ceně licencí. Zabrousil také trochu do historie (zmínil například dnes již neaktivní projekt Beowulf) a hardwarového návrhu clusterů. Překvapilo mě, kolik dnešních superpočítačů je postaveno na architektuře x86.

    InstallFest 2011

    Radim Roška začal svoji prezentaci nazvanou Linux na Strahově ukázkou bulvárního nadpisu Na strahovských kolejích byl místo pokoje server. Pokoje na Strahově nejsou sice zrovna největší, ale zaplnit pokoj serverem by bylo trochu složité, ledaže by šlo o nějaký extrémní mainframe nebo sálový počítač ze 70. let.

    Spolu s Morisem Bangourou nás potom seznámili s infrastrukturou kolejní sítě, službami, které v síti běží (včetně kolosálního mirroru), a jejich realizací. V souvislosti se studentskými přípojkami zmínili také hon na spamery a piráty a utilitku NATDet, pomocí které se kontroluje dodržování pravidel provozu kolejní sítě – zákaz připojování více počítačů za jednu přípojku.

    InstallFest 2011

    Vladimír Jarý popsal, co všechno vás může potkat, pokud budete spravovat MySQL databázi rostoucí do stovek GB, do které se ukládají naměřená data z fyzikálních experimentů.

    Pavel Machek rozlišil tzv. hloupé a chytré telefony a pak začal z kapes vytahovat množství různých zařízení a u každého popisoval výhody a nevýhody. Bohužel to vypadá, že linuxák, který by chtěl snadno hackovatelné a pokud možno funkční PDA s připojením k Internetu a GSM modemem, si dnes nevybere. Každé zařízení má něco dobrého a něco špatného.

    Podle provedené miniankety má dobrá třetina návštěvníků InstallFestu telefon s Androidem.

    InstallFest 2011

    Během polední pauzy jsem se trochu porozhlédl po okolí. Můžete si prohlédnout fotografii několika organizátorů s poněkud nestabilním gigantickým tučňákem, foyer před hlavní přednáškovou místností a rozdávané licenční štítky pro legalizaci Fedory, pokud už jste unavení z neustálého crackování linuxových distribucí pokoutně stažených z Internetu.

    InstallFest 2011 InstallFest 2011 InstallFest 2011

    Po obědě zahrál Petr Hodač na kytaru a demonstroval zajímavý linuxový software pro hudebníky – přehrávač akordů TuxGuitar, LMMS a multifunkční Audacity, které se samozřejmě hodí nejen hudebníkům.

    InstallFest 2011

    Martin Bílý předváděl vybraný open-source software, který se využívá na čerstvě vzniklé FIT ČVUT. RackTables zodpovídá otázku Kam že ten kabel vede? a prý se vyzná i v situaci zachycené na dnes již kultovním obrázku yellow_wall.jpg.

    Pro spárování IP adres s uživateli se používá nástroj arpwatch a webhosting drobných mikrowebů běží na FreeBSD v jails, takže si uživatelé mohou konfigurovat Apache, PHP a další věci. Jako groupware se používá EGroupware.

    Na konci ještě zmínil, že jako obecné anti* řešení využívají MailScanner. Ten má chránit uživatele před škodlivým obsahem jako jsou soubory s příponou exe, resp. spustitelnými soubory obecně – a to včetně scanu ZIP archivu (s omezenou hloubkou rekurze, samozřejmě). No, už se nedivím, proč mi občas přijde zaheslovaný ZIP s heslem v těle mailu…

    InstallFest 2011

    Zlatým hřebem odpoledne byla přednáška Tomáše Hály o plošném nasazení DKIM u zákazníků Active24. Active24 mi vůbec připadá jako velmi pokroková firma – minimálně v Česku neznám nikoho, kdo by měl standardně funkční IPv6, DNSSEC, DKIM a šifrované FTP u webhostingu.

    Co se výsledků nasazení DKIM týče, nikdo si nestěžoval a důsledky jsou buď neutrální nebo pozitivní. Z běžných e-mailových hostingů zobrazuje zelený řádek například webmail GMailu a spousta jiných klientů e-maily s validním podpisem zvýhodňuje při filtrování spamu.

    Došlo samozřejmě i na srovnání DKIM se SPF. SPF ovlivní všechny e-maily z dané domény (takže pokud někdo používá SMTP servery poskytovatele, bude mít problém) a není chráněné kryptograficky, ale jen IP adresou serveru.

    Na konci byla zmíněna i politika ADSP a jako příklad byl uveden PayPal, který ji používá jako prevenci phishingu.

    > dig TXT _adsp._domainkey.paypal.com
    …
    _adsp._domainkey.paypal.com. 3600 IN	TXT	"dkim=discardable"
    

    Můžete si ověřit svou oblíbenou banku. Já hned zkusil jednu českou, která už v minulosti měla problémy s phishingem. Můžete hádat, s jakým výsledkem…

    InstallFest 2011

    Na konec bylo samozřejmě připraveno slosování vyplněných anket účastníků a rozdání několika cen.

    InstallFest 2011

    Po oficiálním ukončení akce se zájemci odebrali do blízkého restauračního podniku, kde se probírala rozličná témata od Linuxu přes nové webové technologie a podvody (nejen) pomocí scamů, až po technické vybavení tramvají a metra :-). Potom většina přítomných začala s intoxikací ethanolem.

    Na webu InstallFestu jsou již ke všem prezentacím dostupné materiály. Zítra si povíme o druhé (nedělní) polovině InstallFestu.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Událo se v týdnu 12/2024
    Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Související články

    InstallFest 2010: Neděle pohledem návštěvníka i přednášejícího
    InstallFest 2010, (nejen) na téma počítačové bezpečnosti
    InstallFest 2009, den první
    InstallFest 2009, den druhý
    LinuXchange - setkali jsme se v Šumperku
    Linux.conf.au 2010 – reportáž z Nového Zélandu
    Linux.conf.au 2009 – Linux u protinožců
    Linux.conf.au – reportáž z místa
    LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Jaderné noviny: Wireless Networking Summit 2006
    Jaderné noviny - 17. 9. 2008 (Kernel Summit 2008)
    Linux Foundation Collaboration Summit 2008

    Odkazy a zdroje

    installfest.cz

    Další články z této rubriky

    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
    Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
    Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.3.2011 00:27 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    V souvislosti se studentskými přípojkami zmínili také hon na spamery a piráty a utilitku NATDet, pomocí které se kontroluje dodržování pravidel provozu kolejní sítě – zákaz připojování více počítačů za jednu přípojku.
    <rejp>Jak souvisí spam a "pirátění" - ať je to, o je to - s používáním NATu?</rejp>
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Jendа avatar 10.3.2011 07:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Nijak, také to v té větě v žádné souvislosti není. Alespoň můj parser tu větu zpracuje takto:

    zmínili
    1. hon na spamery
    2. hon na piráty
    3. utilitku NATDet
    multi avatar 10.3.2011 09:23 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    až po technické vybavení tramvají a metra
    Oscarovo tema :-)
    10.3.2011 12:00 shadow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Dají se prosím někde sehnat/koupit/objednat ty licenční polepky Fedory?
    Sešívaný avatar 10.3.2011 12:20 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Dojdi na nějakou akci, kterou pořádá nebo se jí účastní Red Hat, bereme je s sebou pokaždé ;-) Jinak myslím, že v ČR nejdou nikde koupit.
    10.3.2011 12:53 shadow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Hm... to vím přesně jak dopadne (jsem od přírody ukrutnej lenoch). Nešla by nějaká vyškemrat? A nebo rovnou udělat eshopík jako má třeba Root.cz a udělat Fedorkovská trička, hrnečky, podložky pod myšu a tak? A prodávat tam pochopitelně i ty samolepky :)
    10.3.2011 15:43 Hue | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    +1 ;-)
    14.3.2011 13:46 Adam Pribyl | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Obcas nejake rozdavam aktivnim uzivatelum z ceske Fedora komunity...
    12.3.2011 04:02 volani.webnode.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Já je měl sice v ruce, ale po chvíli váhání jsem je vrátil, protože už byly poslední co jsem tam viděl. A jelikož já fedoru nepoužívám (momentálně si hraji/bojuji s LMDE)a tudíž jí ani nemusím legalizovat :D, tak jsme je vrátil ve prospěch nějakého reálného uživatele :)
    10.3.2011 19:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    11.3.2011 09:02 shadow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den první)
    Děkuji moc, vytisknout už to zvládnu (doufám). Hledal jsem to, ale marně (a evidentně špatně). Jdu zkoumat schopnosti své tiskárny...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.