abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4

    24. 10. 2011 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 4100×

    Aktuální verze jádra: 3.1-rc9. Citáty týdne: Matthew Garrett, Andrew Morton. Co si údržbáři přejí v Linuxu. Bezpečné mazání souborů na ext4.

    Aktuální verze jádra: 3.1-rc9

    link

    Aktuální vývojovou verzí jádra je nadále 3.1-rc9, během uplynulého týdne nevyšly žádné předverze. Konečná verze 3.1 by měla vyjít brzo, jakmile se Linus vrátí z dovolené.

    Na kernel.org se v posledním týdnu vrátila řada subsystému; věci by se měly vrátit k něčemu, co připomíná normální stav, do otevření začleňovacího okna pro verzi 3.2.

    Stabilní aktualizace: během uplynulého týdne žádné nevyšly. Verze 3.0.7 je v době psaní tohoto textu ve fázi posuzování; vydání můžeme očekávat 13. října nebo později.

    Citáty týdne: Matthew Garrett, Andrew Morton

    link

    Moje PhD je z oboru biologie, pracoval jsem na ovocných muškách. Je to sada špatně dokumentovaných porušení pravidel, která fungují jen díky vedlejším účinkům na kvantové úrovni a mají tendenci umírat v nevhodnou dobu. Skládají se ze 165 milionů základů bajtkódového jazyka, který prakticky nelze bootstrapovat a který prochází řadou mezipodob, než dělá něco užitečného. Je to hrozná oblast na dělání rigorózních prací, protože vaše snahy dát tomu, na co se díváte, nějaký smysluplný pořádek budou s téměř naprostou jistotou dostatečně naivní na to, aby vaše výsledky připomínaly skutečnost spíš náhodou než úmyslně.

    -- Proč Matthew Garrett dává přednost UEFI

    To je ale divná funkce. Nemůžu se dočkat, až uvidím dokumentaci.

    -- Andrew Morton

    Co si údržbáři přejí v Linuxu

    link

    Kay Sievers, Lennart Poettering a Harald Hoyer zveřejnili seznam svých přání obsahující funkce, které by oni (a ostatní údržbáři [plumbers]) rádi viděli v Linuxu. Seznam zahrnuje přání z řady různých oblastí včetně souborových systémů, capabilities, řídících skupin [control groups], načítání modulů, unixových doménových socketů a ještě více.

    Rádi bychom vám ukázali náš seznam údržbářských funkcí, které bychom rádi v blízké budoucnosti viděli v Linuxu a souvisejících nástrojích. Některé položky můžeme implementovat sami, v ostatních oblastech se nevyznáme a s implementací budeme potřebovat pomoc.

    Vzhledem k tomu, že náš seznam má tendenci se pouze prodlužovat, a to i když jsme v předchozích letech řadu funkcí naprogramovali sami, zasíláme náš seznam v naději, že nám někdo pomůže.

    Bezpečné mazání souborů na ext4

    link

    Odstranění souboru postačí jen co se adresářové struktury týče; důležitý, nezazálohovaný dokument zmizí ještě dřív, než neopatrný uživatel vůbec zvedne svůj kajícný prst z klávesy „enter“. Na úložišti však mohou části celého souboru odsouzeného k zániku přežívat navždy. Dostatečně odhodlanému člověku se často může podařit soubor, o kterém se myslelo, že je pryč, obnovit. V některých situacích může být takové přežívání dat velmi nežádoucí. Skartovačky existují pro situace, kdy je obnova „smazaného“ papírového dokumentu nežádoucí; určitě má smysl, aby podobná funkčnost byla i pro dokumenty v souborových systémech.

    Pohled na manuálovou stránku chattr odhalí, že funkce „bezpečného smazání“ může být u souboru povolena nastavením správného atributu. Jediným problémem je to, že většina souborových systémů na tento příznak nebere ohled; je to takové prázdné bezpečnostní divadýlko. Dokonce i TSA to umí líp. Sada patchů pro bezpečné mazání na ext4 od Allisona Hendersona může tento nedostatek ext4 nechat zmizet, ale nejdřív je tu pár věcí, které je třeba opravit jako první.

    Hlavní část patche je docela přímočará: pokud se část nebo celý soubor maže, relevantní bloky budou jako součást této operace synchronně přepsány. Ve výchozím stavu jsou bloky přepsány nulami, ale je možné nechat použít náhodné bajty z jaderného zdroje entropie. Je třeba si dát pozor, pokud dotyčný soubor obsahuje mezery – přemazávání bloků, které neexistují, by nefungovalo. Je tam také nějaká logika, která využívá funkce „bezpečného skartování“ podporovaného u některých zařízení (hlavně SSD). Bezpečné skartování řeší mazání nějakým vnitřním způsobem – snad relevantní bloky označí jako nečitelné, dokud je něco nepřepíše – takže pak nemusí jádro dělat extra I/O.

    Tady ale práce nekončí. Samotná existence souboru – nebo informace obsažené v jeho názvu – by mohly taktéž být důvěrné. Takže kód pro bezpečné mazání musí vyčistit i adresářovou položku spojenou se souborem (pokud je soubor mazán, a ne jen zkracován, samozřejmě). Přiřazená metadata – rozšířené atributy, ACL apod. – musí být taktéž zlikvidována.

    Pak je tu malý problém se žurnálem. Žurnál vždy může obsahovat libovolné množství bloků z mazaného souboru, a to dokonce v několika verzích. Proto se musí pročistit i žurnál, ale to se musí udělat opatrně: pročištění bloků žurnálu, než je příslušná transakce zapsána, by mohlo vést k poškození souborového systému nebo nemožnosti obnovit se po pádu. Takže nejprve musí proběhnout synchronní flush žurnálu.

    Jakmile nám v cestě nestojí nedokončené transakce, (nyní starý a nepotřebný) žurnál může být pročištěn. Jediným problémem je, že žurnál neudržuje vztah mezi interními bloky a soubory, do kterých náleží. Patch tento problém řeší přidáním nového mapování datových struktur mezi bloky žurnálu a souborovými bloky; kód pro bezpečné mazání pak projde tyto struktury, aby našel bloky, které je třeba přepsat.

    Kód pro pročištění žurnálu se setkal s připomínkami ze strany vývojářů; prvním problémem je, že bloky adresářů a metadat nejsou ze žurnálu odstraněny. Vetší stížností ale bylo to, že dochází k přehnanému míchání dvou vrstev; souborový systém by opravdu neměl hluboce chápat fungování žurnálu. Konečným následkem je to, že pročišťovací práce se dost možná dostane i do žurnálové vrstvy jbd2; přidanou hodnotou je to, že by tohoto pak mohly využívat i další souborové systémy.

    Darrick Wong také poznamenal, že samotné mapování bloků není do žurnálu zapisováno; pokud by systém zhavaroval dříve, než byl žurnál pročištěn, k pročištění by pak po restartu nedošlo. Navrhl, že souborové systémy by měly označit bloky, které je nutné bezpečně smazat v době, kdy jsou poprvé přidávány do transakce v žurnálu; odtamtud by se o to postaral kód žurnálu. To vypadá jako čistší řešení, ale je tu samozřejmě háček.

    Háčkem je to, že neexistuje způsob, jak vytvořit soubor s nastaveným atributem „bezpečně smazat“; tento atribut musí být přidán až po této vytvoření. Člověk by předpokládal, že uživatelé požádají o bezpečné mazání, než do souboru něco zapíšou, ale související informace (například jméno souboru) musí existovat, ještě než je soubor takto označen. V současném POSIX API to nejde opravit.

    Darrick navrhl několik způsobů, jak tento problém odstranit. Jedním je to prostě vzdát a říct vývojářům, že pokud je důležité i jméno souboru, tak by měli souboru dát dočasný název, nastavit příznak „bezpečného mazání“ a pak soubor přejmenovat na skutečný název. Alternativou je označit bloky všech nově vytvořených souborů, že potřebují přepis; to by odstranilo problém s nastavováním atributu za cenu zpomalení všech operací vytváření souborů. Nebo by, jak řekl, mohl žurnál udržovat mapování mezi bloky a soubory, skoro jako to dělá Allisonův patch. Další možností by bylo označit celý souborový systém, že potřebuje bezpečné smazání; na této funkci se už pracuje, ale její povolení bude zjevně mít velký dopad na výkon.

    Závěrem je to, že je tu několik detailů, na kterých je ještě třeba zapracovat. Nicméně se tato funkce zdá být užitečná pro uživatele, kteří mají obavy, že data z jejich souborů někde zůstanou i po smazání souborů. Snad někdy kolem jádra 3.3 nebo později už nebude chattr +s na ext4 jen špatným bezpečnostním divadýlkem.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 00:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Fruitflies jsou česky (biologicky správně) octomilky (Drosophila). Ovocná muška je jedno z možných lidových označení, AFAIK navíc krajově závislé (třeba já ho nikdy neslyšel).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2011 09:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Oficiální název sice znám, ale jen proto, že jsme tu s nimi dva měsíce zápolili. Myslím si, že ovocné mušce většina lidí porozumí líp.
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 09:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Kurva! Napsal jsem vyčerpávající komentář, dal jeho náhled a chyba 503.

    Oficiální název neexistuje. Existuje taxonomicky správné, obecně uznávané pojmenování (octomilka).

    Nechápu, proč jste s tím válčili. Na octomilkách není nic špatného.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2011 10:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    dal jeho náhled a chyba 503
    Nasazoval jsem v noci nový web, ale teď, co se tam začalo něco dělat, se mi popraly ehcache a musel jsem to vypnout dřív, než by se poškodila nějaká data.
    Nechápu, proč jste s tím válčili. Na octomilkách není nic špatného.
    Až na to, že skoro nikdo neví, co to je. Kdežto všichni znají mušky, co létají nad ovocem. Opravdu je nutné řešit pod jadernými novinkami nějaký otravný hmyz?
    24.10.2011 10:22 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Opravdu je nutné řešit pod jadernými novinkami nějaký otravný hmyz?
    Možná je to dobré znamení - pokud mají novinky shrnovat vývoj jádra, tak nedostatek kontroverzních témat v novinkách by mohl znamenat, že se vývojáři nehádají ale pracují. :-)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    little.owl avatar 25.10.2011 00:55 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Nebo jiz na vsechno se*ou ;-)
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 10:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Až na to, že skoro nikdo neví, co to je. Kdežto všichni znají mušky, co létají nad ovocem. Opravdu je nutné řešit pod jadernými novinkami nějaký otravný hmyz?
    • Octomilky jsou zcela neškodné, pouze indikuji hnilobu (řešením je zbavit se hniloby).
    • Od čtenáře JN bych čekal jistý rozhled. Octomilky (jak je podstatné v kontextu toho citátu) jsou velmi významný organismus pro laboratorní genetické experimenty.

    Howgh.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.10.2011 13:31 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    +1
    24.10.2011 16:20 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4

    +1

    USE="-gnome -kde";turris
    24.10.2011 16:37 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    S tím vaším prvním bodem bych osobně zcela nesouhlasil. Octomilky mohou přenášet některé kvasinky, bakterie a případně i plísně z oněch hnijících potravin na potraviny čerstvé, což nemusí být vždy zcela neškodné.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    24.10.2011 11:27 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Až na to, že skoro nikdo neví, co to je. Kdežto všichni znají mušky, co létají nad ovocem. Opravdu je nutné řešit pod jadernými novinkami nějaký otravný hmyz?
    IMO pokud někdo neví, co jsou octomilky, stejně nepochopí zbytek toho citátu, zato pokud to ví, tak ho termín "ovocné mušky" snáze zmate (jako mě).
    Heron avatar 24.10.2011 12:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Až na to, že skoro nikdo neví, co to je.

    Tomu se mi nechce věřit. Je to nejpoužívanější živočich pro genetické studie a hovoří se o něm v každé práci tohoto druhu i mimo ni v populárně naučných článcích.

    Ne, že by tím ten článek nějak trpěl, ale u "ovocná muška" jsem se také chvíli pozastavil.

    D.A.Tiger avatar 24.10.2011 12:23 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Opravdu je nutné řešit pod jadernými novinkami nějaký otravný hmyz?
    Hmm, mě nějaký otravný hmyz ( :-D ) z rovnováhy nevyvedl, ale nějak jsem nechápal smysl toho citátu, dokud jsem nedošel k jeho poslední větě :
    Je to hrozná oblast na dělání rigorózních prací, protože vaše snahy dát tomu, na co se díváte, nějaký smysluplný pořádek budou s téměř naprostou jistotou dostatečně naivní na to, aby vaše výsledky připomínaly skutečnost spíš náhodou než úmyslně.
    tak tohle dobře znám... dávám +1
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    D.A.Tiger avatar 24.10.2011 12:28 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Říkám si, že je na čase změnit text v patičce. Mám dva kandidáty a velké dilema : který citát je lepší? Ten Lubošův, nebo Garretův?
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    24.10.2011 12:34 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Sorry, ale to je pěkná blbost. Octomilku včetně kompletního latinského názvu Drosophila elegans zná i moje tříletá dcera.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    24.10.2011 13:32 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Pak je s vasi dcerou nejspis neco v neporadku. :-)
    24.10.2011 19:19 asdfasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ne, netusim co si nejaky cizek predstavuje pod pojmem "ovocna muska"
    25.10.2011 08:21 dmesg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Až na to, že skoro nikdo neví, co to je.
    Pokud nekdo nevi co je octomilka, mel by se zrejme vratit na prvni stupen zakladni skoly. Tam jsem se totiz o octomilkach dozvedel ja (priblizne v roce 1987, a tim myslim "dozvedel podrobneji", protoze to jak se jim rika jsem samozrejme vedel uz driv od rodicu; apropos, na zakladce jsme brali i rozlicne jine potvurky - svete div se)! Co se to proboha v tomhle state stalo?!
    Jendа avatar 25.10.2011 14:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Pokud nekdo nevi co je octomilka, mel by se zrejme vratit na prvni stupen zakladni skoly.
    Upřímně řečeno nevím, kdy jsem se o octomilce dozvěděl já, ale na prvním stupni to určitě nebylo. Spíš tak na druhém. A genetický význam tohohle zvířátka jsem si musel dočíst z jiných zdrojů během gymplu.

    Škoda, že na tu diskuzi narážím až teď, udělal bych průzkum mezi spolužáky. Tipuju, že by to věděla tak čtvrtina maximálně.
    Co se to proboha v tomhle state stalo?!
    Opravdu to chceš vědět? Můžeš začít třeba tady nebo tady. Případně se můžeš na vlastní oči přesvědčit kdekoli, kde se vyskytují průměrní gymnazisté ochotní spolupracovat (no, to už bude trošku problém).
    24.10.2011 10:19 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Nechápu, proč jste s tím válčili. Na octomilkách není nic špatného.
    V tom případě jste zřejmě nikdy neřešil otázku "kde se tu už třetí týden bere tolik těch mrňavých potvor, co nejen že otravují poletováním, ale pak pochcípají a udělají bordel na podlaze/stole/whatever" :-)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 10:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ne, neřešil. Chce to správnou texturu na lince, ubruse a podlaze. ~,^

    Navíc octomilky prostě jsou. Snadno a rychle se množí. Přiláká je hniloba, viz výše, takže řešením je neválet všude možně přezrálé ovoce.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.10.2011 15:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Moje matka mela roztomilou kolonii octomilek v male lahvicke, do ktere si ulozila nejaka seminka, co nekde posbirala. Takze jsou opravdu vsude.
    D.A.Tiger avatar 24.10.2011 23:15 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Já jsem zase zažil kolonii octomilek (a vůbec ne roztomilou) v pračce, kde moje bábinka před odjezdem do lázní zapomněla prádlo.... Docela nechutné.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    24.10.2011 11:42 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Přidávám se k menšině – "ovocné mušky" mě zarazily a musel jsem dobu přemýšlet, překládat zpátky do angličtiny a vzpomínat na ten citát v originále (četl jsem ho před nějakou dobou u něj na blogu), abych zjistil, že se mluví o octomilkách...
    24.10.2011 12:43 Jose.D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    :-D taky jsem o názvu "ovocná muška" pro octomilku nikdy neslyšel..
    Bedňa avatar 24.10.2011 15:36 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ja budem asi génius, hneď som vedel o čo ide ;-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    2.11.2011 15:35 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ja taky ... nebo uz jsem si zvykl. Stacilo si to prelozit do anglictiny a hned to bylo jasne. Doporucuji take terminy jako treba "svetla plachta", nebo "spatne mensi, ci vetsi cislo zarizeni".

    Yokotashi

    chapadla.cz
    24.10.2011 15:49 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Odjakživa jsme jim v rodině říkali octomilky. Všude na školách se o nich mluví jako o octomilkách. Odborný název je octomilka. Nikdy jsem nikoho neslyšel říct "ovocná muška", vždycky octomilka.

    Zkuste se prosím přenést přes tu vaší uraženou ješitnost a změňte ten otrocký překlad na odborně správnou (a přitom i mezi obyčejnými lidmi nesrovnatelně častěji používanou) octomilku.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2011 17:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Až do nedávna jsem název octomilka pro tohoto tvora neslyšel, a to ani ve škole. Principiálně nebudu řešit v článku o linuxovém jádře podobné nesmysly. Snad jedině tady je možné, že než aby se diskutovalo nad obsahem článku, řeší se nepodstatné jazykové detaily.
    24.10.2011 18:05 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    U nás se říkají vinné mušky ;-). Octomilku jsem taky neznal.
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 18:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Holt rodina alkoholiků. >_<
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.10.2011 07:23 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Na koleji se zase říkalo "mušky košovky". Holt, spolek bordelářů :-)
    29.10.2011 15:37 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Aby ses neozval ;].
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 29.10.2011 15:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Na zdraví! (^o^)_cŪ
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.10.2011 16:27 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 29.10.2011 16:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Nemusíš házet odkaz na TyTrubko, nechce se mi povolovat Flash.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.10.2011 16:48 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Stejně máš Visáče v playlistu ne? Název songu se dozvíš i bez flashe (a ne, nemohl jsem ho tu napsat rovnou).
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 29.10.2011 16:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Tak do toho textu odkazu jsi to dát mohl... Ty identifikátory na TyTrubko jsou stejně nicneříkající. Diskuse o e-e.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.10.2011 16:52 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Mohl, nechtělo se mi :-).
    Baník pyčo!
    25.10.2011 00:25 Eugene
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    To je mi lito, zrejme jste chodil do zvlastni skoly? Nazvoslovi by se u uciva zakladni skoly melo dodrzovat, i pokud je nekdo "jen" programator a bilogie ho nezajima.
    pavlix avatar 25.10.2011 10:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Tak to tě asi hodně naštvu, když berušce říkám beruška, místo abych dodržoval názvosloví :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 25.10.2011 10:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Kde je problém? Asellidae/Platyarthridae jsou berušky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 25.10.2011 11:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ano, to je druhá část vtipu :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Liskni_si avatar 26.10.2011 01:38 Liskni_si | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    A pak teda s/základů/bází/. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Nukleová_báze)
    2.11.2011 15:38 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Oh shit ... tak tohle uz jsem - narozdil od fruit fly - nepochopil. Diky za osvetleni.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    24.10.2011 08:03 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Skutečně paranoidní lidé svůj souborový systém šifrují. Pokud přeci jen potřeba zničit nešifrovaný soubor, lze ručně zavolat shred && mv && sync && rm. Vzpomínám si, že SuSE kdysi vytvořilo nástroj wipe, který tuhle posloupnost dělá za vás.
    24.10.2011 10:32 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    ... lze ručně zavolat shred ...
    Shred ale nemusí stačit, pokud souborový systém nová data uloží na jiné místo (copy-on-write na btrfs). Také může zůstat kopie dat v nepročištěném žurnálu (jak je popsáno v článku - čtěte pozorně).

    24.10.2011 11:38 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Proto soubor prostě smažu a všechno volný místo na tom oddíle párkrát přepíšu nulama a /dev/random :)
    25.10.2011 18:50 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Mno coz na dobre velke storage bude pekne dlouho trvat .. efektivnejsi je likvidace pouze prostoru patricimu puvodnimu souboru ..
    24.10.2011 10:57 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    +1 Ach jo, podle mě akorát práce navíc (vytvářet tu infrastrukturu/API). Bezpečně smazat soubor? Takže asi obsahuje citlivá data. Tak jsi ten soubor neměl vůbec vytvářet, nebo jsi ho měl uložit na šifrované úložiště (kam máš přístup jenom ty) a pak tě nějaké bezpečné mazání netrápí.

    Jestli jsem něco nepochopil, tak mě opravte, prosím.
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Na některém železe si můžu vybrat mezi snesitelným výkonem a šifrováním. Pokud např. ve Velké Bratritánii existuje povinnost odšifrovat data, je šifrování irelevantní. Kompromitující data kvůli ACTA apod. se najdou u skoro každého, takže bezpečné mazání považuju za naprosto základní věc (zvlášť pokud mám víc zařízení).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bilbo avatar 29.10.2011 23:43 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Pak je potřeba přidat steganografii (např. skrytý oddíl v truecryptu, ale je spousta dalších možností jak data schovat) - povinnost odšifrovat data je jen pokud ty šifrovaná data najdou :)
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    Jakub Lucký avatar 24.10.2011 11:28 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Osobní (nikoliv intimní) fotky nejsou věc, kterou bych musel z principu šifrovat, zejména na disku na stroji, který leží doma.

    Ale v okamžiku, kdy se rozhodnu ten počítač i s diskem prodat? Chci, aby si hravý kupující hodil oko, kde jsem byl s kým na dovolené?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Heron avatar 24.10.2011 12:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ale v okamžiku, kdy se rozhodnu ten počítač i s diskem prodat?
    dd if=/dev/zero of=/dev/disk

    Nepřepsaný disk bych z ruky nedával, ať již obsahoval cokoliv.

    Jakub Lucký avatar 24.10.2011 13:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Jo, já to dělám taky tak... dokonce několikrát... To byla reakce na příspěvek o úroveň výš, možná by se dal lépe ukázat na externím disku a přenášení některých dat (doma svoje fotky přenesu ze stroje na stroj, ale když pak disk půjčuju kolegovi, chci mít jistotu, že nic z fotek neobnoví (a zbytek zůstane))
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    24.10.2011 13:36 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Mate zvlastni kolegy, kdyz zkoumaji, zda se na prazdnem pujcenem disku nahodou nedaji obnovit nejake lechtive fotky z rodinneho zivota.
    Jakub Lucký avatar 24.10.2011 15:02 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ne vždy půjčuju svá elektronická zařízení lidem, které úplně znám (ať už jsou to kolegové nebo ne). Navíc disk nebývá prázdný, mažu jen ty věci, které jsou "nebezpečné" a filmy/mp3 tam nechávám, ať z nich dotyčný má třeba taky užitek...

    Já si s některými kolegy (jsme mladí, trhlí a trochu paranoidní) občas si děláme něco podobného, obvykle z legrace a když z toho něco vypadne, tak to nezneužiju (nebo rozhodně ne tak, abych dotyčnému reálně ublížil), většinou jde o demonstraci bezpečnostní díry. Už jsem takhle sniffnutým heslem inicioval u kolegů ve firmě urychlené zavedení IMAPu a POP3 přes SSL :-)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    pavlix avatar 24.10.2011 13:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    dd if=/dev/zero of=/dev/disk
    Není to trochu málo?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    David Watzke avatar 24.10.2011 13:54 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Lepší je ládovat tam /proc/kcore z livecd :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    24.10.2011 14:03 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Podle nějaké analýzy, co jsem nedávno četl to stačí. Link zkusím dohledat.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    pavlix avatar 24.10.2011 14:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Já právě četl, že jsou data po vynulování měřitelná. Link už ale nenajdu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 24.10.2011 14:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Někde (to taky nenajdu) byl nějaký pokus dát disk přepsaný ddčkem firmám zabývajících se obnovením dat. Drtivá většina ten disk odmítla převzít s tím, že to neobnoví.

    Sice to spíše ukazuje na to, že ty firmy zkusí nějaký undelete a ty pokročilejší možná i výměnu elektroniky.

    Myslím si však, že nikdo nebude dávat za obnovení neznámého disku, zakoupeného v bazaru za pár stovek, několik desítek tisíc korun za obnovu pomocí nějakého magnetického scanování povrchu.

    Takže ano, přepsat disk ddčkem stačí, protože to nikdo v domácích podmínkách stejně nedokáže přečíst. Pokud tam jsou tak důležitá data, že nesmí padnout nikomu do ruky, tak se nechá fyzicky zničit.
    24.10.2011 14:56 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Někde (to taky nenajdu) byl nějaký pokus dát disk přepsaný ddčkem firmám zabývajících se obnovením dat. Drtivá většina ten disk odmítla převzít s tím, že to neobnoví.
    Bývalo to tady, ale po nějakých pěti letech se rozhodli ten pokus ukončit.
    24.10.2011 18:26 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Bohuzel, fyzicky znicit ho nestaci. Kvantova mechanika je reverzibilni. To znamena, ze vsechno, co znicite, se jenom urcitym zpusobem rozptyli do prostoru, a je mozne zpetne zrekonstruovat na atomarni urovni, co to bylo. Akorat je to trochu drahe.
    Václav 24.10.2011 19:26 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Co anihilace? Antihmota se sice blbe shani, ale co by clovek neudelal pro bezpeci fotek z dovolene :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    24.10.2011 22:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Ještě bezpečnější bude zahodit to do černý díry a doufat, že Hawking nepracuje pro blackhaty.
    25.10.2011 22:08 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    tohle doma nezkousejte :D (za pul kilovy disk a stejne mnozstvi a.h. je cca 90GJ... )
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    25.10.2011 10:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Sice to až na atomární úroveň teoreticky reverzibilní je, ale taková snaha by brzo narazila na Heisenbergův princip.
    pavlix avatar 24.10.2011 20:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Někde (to taky nenajdu) byl nějaký pokus dát disk přepsaný ddčkem firmám zabývajících se obnovením dat. Drtivá většina ten disk odmítla převzít s tím, že to neobnoví.
    Firmu na obnovu dat ale zakládá každý jouda, co se naučí používat programy co z bloků skládají fotky a PDF. Podle toho bych to asi nehodnotil.
    Myslím si však, že nikdo nebude dávat za obnovení neznámého disku, zakoupeného v bazaru za pár stovek, několik desítek tisíc korun za obnovu pomocí nějakého magnetického scanování povrchu.
    Jojo, na podobný předpokad už dojelo hodně zabezpečení. Nakonec to dopadne tak, že studentík nemá co dělat v laboratoři, tak si to v dlouhé chvíli změří, a nakonec z toho vyjdou náklady nula, stejně jako v jiných známých případech tohoto typu.

    Já neříkám, že se tak stane, jen že se tak může stát.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 24.10.2011 22:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Jojo, na podobný předpokad už dojelo hodně zabezpečení. Nakonec to dopadne tak, že studentík nemá co dělat v laboratoři, tak si to v dlouhé chvíli změří, a nakonec z toho vyjdou náklady nula, stejně jako v jiných známých případech tohoto typu.

    Tak on tam byl ještě jeden odstavec ;-) Jinak, to by musel být "studentík" opravdu hodně dobrý. Oscanovat povrch, odhalit, co jsou data z přepsání a co původní, dekódovat data*, poskládat je přesně tak, jak jsou na plotnách za sebou, zjistit systém souborů a poskládat data na něm. Ani nevím, zda někdo něco takového vůbec nabízí jako placenou službu (potom by se dalo hovořit o tom, že na to existuje dostupný prostředek). Jinak na ty jiné známé případy bych rád odkaz (tím netvrdím, že neexistují).

    *) On dnešní disk je spíše založen na samoopravných kódech, než na nějakých přesných datech z magnetického povrchu. Nejsem si jist, zda lze "druhé vrstvy" vůbec něco srozumitelného získat.

    24.10.2011 23:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Mě by zase docela zajímalo čím by takový disk vlastně scanoval. Asi by musel mít aspoň o řád citlivější techniku, než má v sobě disk a scanoval by to asi hooodně dlouho (třeba >1TB disk to bude tak 11 biliónů bitů (pro 25% samoopravných kódů, to bude asi víc...).
    pavlix avatar 25.10.2011 10:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Oba laborujete nad extrémně teoretickýma otázkama... přitom byste si na ně dokázali sami odpovědět jednoduše. Stačí trocha představivosti.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2011 18:30 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Asi táááákhle *rozmach* dlouho :-D.
    25.10.2011 14:35 Yontalcar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Mě by zase docela zajímalo čím by takový disk vlastně scanoval.
    Pravděpodobně tímhle: http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_force_microscope
    25.10.2011 18:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Tak dneska je už hustota skoro stokrát větší.
    24.10.2011 22:02 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Dřív se to tvrdilo a o disketách to možná i platilo, ale podle nějaké studie co jsem četl jsou na moderním harddisku data po jediném přepsání nulami reálně prakticky neobnovitelná (ani s pokročilou technologií).

    Samozřejmě paranoik by mohl říct, že si tu studii objednala na zakázku CIA, aby lidé disky nepřepisovali vícekrát ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    25.10.2011 11:14 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    když porovnám stařečka s kapacitou 20MB s novým 2 000 000 MB, myslím že na plotně nového disku už na magnetické stopy moc mezer nezbývá... takže velký disk s velkou hustotou nějakého toho kolmého zápisu na plotně bych přejel nulami jen jednou a předpokládal, že původní data (život ovocných mušek v kostce) už nikdo nezrekonstruuje...
    Jiří Svoboda avatar 27.10.2011 10:37 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Škoda, že jsem si této diskuse všiml až teď. Zrovna nedávno jsem totiž ve firmě psal na podobné téma kolegům osvětný mail. Z něj cituji:

    Nejnovější studie je z roku 2008 a je oficiálně dostupná zde, ale jen pro předplatitele: http://www.springerlink.com/content/408263ql11460147/

    Pokud si to chce někdo opravdu přečíst, tak plný text stáhne zde: http://www.vidarholen.net/~vidar/overwriting_hard_drive_data.pdf

    Většině asi bude stačit mé shrnutí. Pokud jde o novější disky (tím se myslí řekněme disky vyrobené v posledních deseti letech), tak STAČÍ JEDINÝ PŘEPIS a nikdo již z disku nebude schopen získat žádnou metodou smysluplná data.
    27.10.2011 15:25 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Díky za odkaz, to je ta studie co jsem četl. Jediný přepis nulami je u moderních disků prostě dostatečný.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Bilbo avatar 29.10.2011 23:44 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 13. 10. 2011: Bezpečné mazání na ext4
    Tenhle postup je ovšem nepoužitelný pokud má jít disk na reklamaci. Pokud je disk celý zašifrovaný, tak ho klidně na reklamaci můžu poslat a nemusím řešit jestli někdo z něho dostane data pokud ho náhodou zprovozní.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.