abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá

    24. 3. 2016 | Redakce | Jaderné noviny | 2285×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne. Začleňovací okno 4.6 se otevírá.

    Stav vydání jádra

    Kernel 4.5 byl vydán 13. března, ačkoliv Linus byl na vážkách: „Trochu později v neděli, než je obvyklé, protože jsem se prostě nemohl rozhodnout, jestli udělat další rc8, nebo ne, a jen jsem o tom kecal. Nakonec jsem se samozřejmě rozhodl ji nevydat, ale mohlo to dopadnout tak i tak.“

    Začleňovací okno 4.6 je otevřeno, viz samostatný článek níže.

    Stabilní aktualizace: 4.4.5, 3.14.64 a 3.10.100 byly vydány 9. března. Verze 4.4.6, 3.14.65 a 3.10.101 následovaly 16. března.

    Stojí za zmínku, že 2.6.32.71 byla vydána 12. března. Tato verze byla udržovaná od svého vydání v prosinci 2009, ale Willy Tarreay naznačil, že se jedná o poslední vydání. „Teoreticky není žádný důvod k nasazení této verze, ledaže jste stále ve fázi ověřování nového kernelu. Jádro 3.2 je vynikajícím upgradem, který má před sebou ještě nejméně dva roky života.“

    Citáty týdne

    Teď, když mám na své straně 360kg gorilu, můžu trvat na svém, zásady jsou zásady!

    -Ingo Molnar

    Prosím, berte na vědomí, že v linuxovém jádru nikdo nikdy „neviní“ ostatní lidi za chyby. Chyby jsou v lidské přirozenosti a dějí se pořád, pokud je někdo nezaviní svou nepozorností. V typickém případě nemůžete společensky znemožnit dobrého vývojáře kernelu hlášením a opravením chyby, kterou má na svědomí. Klasickou reakcí, které se vám dostane, bude „paráda, o jednu chybu méně!“ Takže o negativních dopadech chyb můžete být společensky naprosto upřímní a „neslušní“.

    -rovněž Ingo Molnar

    Na ten hloupý nápad, že lidé budou používat Powertop, jsme vyplácali neskutečné množství energie. Jen několik lidí na světě využívá Powertop, spousta lidí používá Linux.

    -Dave Airlie

    To, že „tato funkce se používá v reálném životě“ je dostatečně velký náznak, že standardní kernel možná postrádá něco důležitého. Lidé, kteří proti takovým věcem něco namítají, představovali v minulosti docela velký problém. Trvalo to *roky*, než jsme se přenesli přes tu věc s Androidem. Musíme začleňovat věci, které lidé používají a na kterých závisí, protože jejich *nezačleňování* má na svědomí větší a větší rozdíly mezi jednotlivými kernely, takže je mnohem těžší je začlenit v budoucnu.

    -Linus Torvalds

    (Téměř) vanilkové jádro na Nexusu 7

    Na Kernel Summitu v roce 2015 se mluvilo o tom, že v současné době neexistuje komerční zařízení s Androidem, které by běželo na vanilkovém jádře. Na nedávné akci Linaro Connect však John Stultz představil tablet Nexus 7, který běžel, jen s několika patchi, na vanilkovém jádře. Dokonce fungovala grafická akcelerace, a to díky ovladači freedreno. „Je to skvělé, protože nyní máme možnost testovat téměř vanilkové jádro na komerčním zařízení. Můžeme zajistit, že upstream nepřinese žádné regrese (nedávno se podařilo zjistit dvě chyby v ABI, které postihovaly zařízení s Androidem), a máme možnost se ujistit, že jakmile pustíme nějakou funkcionalitu Androidu do upstreamu, bude možné jakékoliv změny rozhraní požadované správci řádně otestovat, abychom věděli, že to, co je v upstreamu, je také skutečně funkční.“

    Začleňovací okno 4.6 se otevírá

    V době psaní tohoto článku pozvolna začalo začleňovací okno 4.6 – začleněno bylo pouze 0x3ff (1023) neslučovacích sad změn. Linus pokračuje pomalu, protože změny, které byly začleněny, se soustředí na náročný nízkoúrovňový kód jako například mechanismus systémových volání na x86, CPU hotplugging, nebo kód starající se o čísla s plovoucí desetinnou čárkou. Dává tedy smysl nechat chyby v této oblasti se projevit, než bude vše méně přehledné.

    I tak již došlo k začlenění některých zajímavých záležitostí:

    • Kódu implementujícímu sdílené futexy v anonymní paměti se dostalo optimalizací – byla eliminována místa, která činila tyto futexy pomalejšími než jejich soukromé protějšky.
    • Subsystém perf se dočkal obvyklých vylepšení, viz žádost o začlenění.
    • Randomizace rozvržení adresního prostoru, která si klade za cíl zmařit zneužití tím, že činí hledání „věcí“ v adresním prostoru obtížnější, byla plně rozšířena na 32bitové programy běžící na 64bitových systémech. Zvláště umístění knihoven, oblast virtuálních systémových volání vDSO a oblasti přidělené pomocí mmapp() se dočkaly randomizace.
    • Patche pro paměť pouze pro čtení po zavedení systému byly začleněny. Doufejme, že ztvrdily jádro proti některým exploitům přepisujícím data.
    • Nový parametr irqaffinity= v příkazovém řádku umožňuje administrátorům omezit procesory, na které mají být směřována přerušení. Tato funkcionalita by mohla být užitečná pro uživatele, kteří izolují procesory a nechtějí, aby se přerušení dostala k izolovaným procesorům.
    • Nově podporovaný hardware:
      • Různé: řadiče přerušení Broadcom BCM6345, Alpine MSIX, řadiče Analog Devices AXI SPI Engine, regulátory napětí Active-Semi ACT8945A, regulátory HiSilicon HI655X PMIC, regulátory napětí Maxim 77620/MAX20024, systémové monitory Linear Technology LTC2990 I2C, senzory rychlosti a teploty ZyXel NSA320 a řadiče LED ISSI IS31FL32XX I2C.
      • Pin control: ST Microelectronics STM32F429, Microchip PIC32, Mediatek MT2701, Qualcomm IPQ4019 a Mediatek MT7623.
      • Hodiny reálného času: Epson RX-6110, Alpascale asm9260, Microchip PIC32.

    Změny viditelné jaderným vývojářům:

    • Projekt přepracování mechanismu pro výměnu CPU za chodu byl několik let nečinný, ale nyní je zpět. Hlavní zásluhu na tom má financování realtime projektu ze zdrojů Linux Foundation. Tento kód nahrazuje zamotanou sadu zdrojů upozornění jednodušším stavovým automatem, který, doufejme, je jednodušší sledovat a bude pracovat správně. Prvotní mechanismus byl začleněn do 4.6, pro více informací se podívejte na žádost o začlenění.
    • Nízkoúrovňový kód pro správu zdrojů nyní rozumí novému typu zdroje: IORESOURCE_SYSRAM, který indikuje systémovou RAM. Zjednodušuje kódu jádra rozeznat systémovou paměť od dalších typů, bez nutnosti použití strcmp() na název zdroje.
    • Nová funkce memcpy_mcsafe() zkopíruje blok paměti. Na rozdíl od memcpy() nezpůsobí pád systému v případě, že při kopírování dojde k hardwarové výjimce. Je určena pro použití s perzistentní pamětí, kde je riziko chyb v paměti vyšší a systém by se měl vzpamatovat, když k nim dojde.
    • Jednoduché čekací fronty byly začleněny, zjednodušují život kódu, který musí počkat, ale nepotřebuje pestrou škálu funkcí, které běžné čekací fronty za ty roky nakumulovaly.
    • Nová funkce get_device_system_cosststamp() umožňuje simultánní akvizici časových razítek ze systémových hodin jádra a periferií. Smyslem funkce je umožnit těsnou synchronizaci událostí napříč systémem, viz tento commit. Ve vydání 4.6 toho bude využívat síťový řadič e1000e.

    Toto začleňovací okno nejspíš zůstane otevřeno do 27. března. Předpokládané datum vydání verze 4.6 připadá na 15. května.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.3.2016 17:01 x14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    "Je to skvělé, protože nyní máme možnost testovat téměř vanilkovém jádře na komerčním zařízení."
    24.3.2016 17:17 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    kopie vyhodí chybu kontroly stroje
    Jestli tohle má být „a copy throws machine check exception", tak bych to opsal „při kopírování dojde k hardwarové výjimce“.
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2016 18:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    the copy causes a machine-check error

    Ale jo, kontrola stroje nevypadá zrovna ideálně IMHO.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Tomášek avatar 24.3.2016 23:23 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše „vanilkové jádro“
    vanilkové jádro

    probůh, co je zas to za debilní „překlad“?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2016 23:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: „vanilkové jádro“
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.3.2016 16:29 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    Ingo má pravdu. Člověk je tvor chybující, jen těch chyb nesmí být mnoho a musí se rychle opravovat do bezchybného stavu. To je asi hlavní poslání pro vývojáře.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    31.3.2016 10:52 Metatron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    "změny se soustředí" proč ten budoucí čas? ony se už soustředily! tohle sloveso odhalí nemilosrdně každého jazykového ignoranta.
    31.3.2016 17:42 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    Běž s tím češtinářským koutkem do kundele.

    P.S. Na začátku věty se píše velké písmeno, ynteligente.
    5.4.2016 12:34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 3. 2016: Začleňovací okno 4.6 se otevírá
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    jen osobní útok

    Zobrazit komentář

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.