abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu

    3. 6. 2018 | David Kolibáč | Jaderné noviny | 2353×

    Stav vydání jádra. „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 16. května 2018

    Současné vývojové jádro je 4.17-rc5, vydané 13. května. Linus řekl: „Myslím, že jsme na tom docela dobře. Ale prosím, pokračujte v testování, aby nám nic neuniklo.“

    Stabilní aktualizace: 4.16.9, 4.14.41, 4.9.100, 4.4.1323.18.109 byly vydány 16. května.

    „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu

    XFS online filesystem scrubbing and repair. Jake Edge. 16. května 2018

    V rámci části Summitu o úložištích, souborových systémech a správě paměti 2018 věnované souborovým systémům hovořil Darrick Wong o funkcích „drhnutí“ (scrubbing) a oprav za chodu, na kterých pracoval. Primárně cílil na XFS, ale současně se věnoval i práci na „drhnutí“ ext4. Mezi tím, co chtěl probrat, byla možnost standardizovat některá z těchto rozhraní napříč různými typy souborových systémů.

    „Drhnutí“ souborového systému je činnost, jejímž cílem je typicky průběžně hledat poškozená data tak, že se pravidelně čtou data na disku. Oprava za chodu se pak snaží vyřešit nalezené problémy použitím redundantních informací (nebo metadat, která jde vypočíst z jiných informací) uložených jinde v souborovém systému. Jak je popsáno ve Wongově řadě patchů, „drhnutí“ i opravy se převážně zabývají metadaty souborového systému, ačkoliv „drhnutí“ (a oprava, je-li možná) datových extentů je také podporováno. Wong řekl, že XFS nyní podporuje „drhnutí“ za chodu, ale možnost oprav za chodu zatím chybí.

    Btrfs podporuje „drhnutí“ za chodu a ext4 se má časem přidat. Wonga zajímalo, zda by nešlo vytvořit společné rozhraní v uživatelském prostoru. Ted Ts'o řekl, že by se hodilo ujasnit si, co je cílem a jaké jsou požadavky na takový nástroj. Zeptal se, jestli jediná úloha v cronu má drhnout všechny souborové systémy, nebo by ext4 a XFS měly mít samostatné záznamy v crontabu. Cílem by samozřejmě mělo být usnadnit správcům systémů život.

    Chris Mason vznesl téma kontrol CRC, který souborové systém provádějí dnes. Když tyto kontroly selžou, každý souborový systém zaznamená svá vlastní oznámení do dmesg. Není v tom žádná konzistence. Wong doporučil, aby Btrfs uživatelskému prostoru vracel chybový stav „souborový systém poškozen“ (filesystem corrupt), jako to dělají ext4 a XFS, ale Mason namítl, že chyby CRC se najdou i jindy než při „drhnutí“ souborového systému.

    Kent Overstreet řekl, že disponuje frameworkem, který se dá použít pro dlouhodobě běžící úlohy v jádře. Vrací deskriptor souboru, který se dá použít ke sledování dané úlohy. Wong reagoval, že „drhnutí“ XFS spočívá v mnoha příkazech ioctl() volaných z uživatelského prostoru. S tím bude složitější se podle Overstreeta vypořádat. Josef Bacik dodal, že Btrfs se podobá XFS, ale mít jediný deskriptor souboru by mohlo být lepší.

    Dave Chinner se zajímal, jestli je možné mít k dispozici jediný příkaz k „drhnutí“ libovolného souborového systému, aby si uživatelé nemuseli pamatovat postupy pro různé typy. Nikdo proti této myšlence nic nenamítal, ale zabere nějaký čas, než se tam dostaneme.

    Když se najdou chyby v datech, řekl Ric Wheeler, někteří uživatelé nemusejí zrovna toužit po tom, aby se je souborový systém snažil opravit. Mohli by místo toho chtít pouze jméno dotčeného souboru, aby si mohli jednoduše stáhnout kopii z jiného serveru. To by vyžadovalo mapování bloků zpět na cestu. Wheeler dodal, že podle jedné nedávné publikace SSD sice vydrží podstatně déle než rotační úložná média, časem je provází je však mnohem více chyb (řádově 10–15× víc) než rotační média. Takže tyto chyby se časem stanou častějšími.

    Další věc, kterou je nutné standardizovat, řekl Mason, je priorita I/O, s níž tyto skenovací nástroje poběží.

    Wong navrhl začít jednoduchým společným rozhraním pro „drhnutí“, které se zachová patřičně pro každý typ souborového systému. To by pouze hlásilo, zda metadata obsahují chyby a zda data obsahují chyby. Správci by se pak mohli rozhodnout, jak chyby opravit. Chinner řekl, že je potřeba sjednotit, jaké chyby budou vráceny, ale Wong navrhl pro začátek použít něco jednoduchého jako 0 pro OK a 1 pro oznámení chyby, a tedy že by se správce systému měl podívat do logů, aby se dozvěděl více. Našla se všeobecná shoda, že to je rozumný výchozí bod, ačkoliv Ts'o varoval, že časem bude potřeba jednotlivé části na více úrovních sjednotit.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2018 15:27 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Tak na scrubbing ext4 se opravdu tesim. Pri pokusech se ZFS jsem ho shledal dost uzitecnym.

    Ono kdyz je nakej problem, nebo upgrade HW a protahne se vypadek pri rebootu na pul hodiny kvuli fsck nakyho velkyho pole, tak je to dost opruz. A kdyz ma stroj moc velkej uptime, tak zas ten fsck dlouho neprobeh, coz nekdy znamena ze po 3 letech je ten filesystem uz v dost nedefinovanym stavu.
    Petr Tomášek avatar 3.6.2018 21:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Po delší době čtu jaderné noviny a překlad je pořád stejná sračka, nedá se to číst!!! :-(

    To se ten člověk není schopen ničemu naučit? Proč tenhle šlendriján tady redakce trpí???
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2018 21:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Proč tenhle šlendriján tady redakce trpí???

    Protože to není SPD Tomia Okamury, aby banovala diskutující, ani když jde o Petra Tomáška.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.6.2018 16:54 Ziky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Přestaň žvanit, příští díl můžeš přeložit ty a kvalitněji. Redaktorů je tu poskromnu, můžeš se přidat. Tento server jede setrvačností, tak ho podpoř.
    Petr Tomášek avatar 5.6.2018 00:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Hele, ty si di „drhnout“ ten svůj microsoft a nevotravuj tady...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    5.6.2018 06:59 Ziky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Kritizovat umí každý, tak něco něco kloudného přelož. Nebo jsi jen registrovaný žvanil? Leštit MicroSoft si jdi sám, já ho nevedu.
    Petr Tomášek avatar 6.6.2018 13:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Třeba ISBN 978-80-7021-664-4?

    Dlouhou dobu jsem se snažil zde pomoci konstruktivní kritikou poukazováním na překladatelské chyby, nicméně to je jako by člověk hrách na stěnu házel...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    7.6.2018 10:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Dlouhou dobu jsem se snažil zde pomoci konstruktivní kritikou poukazováním na překladatelské chyby, nicméně to je jako by člověk hrách na stěnu házel...

    Máte preklep v slove hroch.
    6.6.2018 14:43 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Tak jestli tohle mysli zdejsi redakce vazne a projde to a nekdo tohle takto vyda:
    Když tyto kontroly selhají, každý souborový systém zaznamená svá vlastní oznámení do dmesg. N
    ... tak se pak vubec nedivim ostre kritice.
    k3dAR avatar 6.6.2018 16:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    a nejaky technicky error v prekladu vidis?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.6.2018 20:49 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    a mam ho tam videt?
    k3dAR avatar 6.6.2018 23:22 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    narazel sem na to ze u technickeho clanku vidim dulezitost v technicke spravnosti...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.6.2018 09:46 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Technicka stranka je jedna vec, druha je snaha o preklad a vysledek s tim, ze dotycny autor a ani zdejsi schvalovatel to proste po sobe moc necetl a moc prace si s tim tedy evidentne nedal ani jeden, ani druhy. Ja zas narazim na to ze pokud bych byl provozovatelem nejakeho podobneho serveru (jakoze jsem ale zamereneho na ponekud jinou oblast), i ta forma by me zajimala jako jedna z dulezitych veci hned po boku obsahu. Zde je forma putna, web publikujici clanky, ktery ma ISSN, klesa na uroven blogu. Pak se asi moc nelze divit ze se vyskytne kritika. Mozna to bude i tim, ze tu lide byli zvykli na lepsi kvalitu. Vcetne me, tedy velmi dlouhodobeho ctenare (prakticky od zalozeni).
    k3dAR avatar 7.6.2018 15:47 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    asi malo abclinuxu platis aby si mohl dovolit profesionalni tym prekladatelu a korektoru ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    8.6.2018 02:42 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    A nebo to tu moc ctu a ocekavam kvalitu a dostavam brak. Hm ? Pak neni za co platit. A to jsem nahodou jeden z tech kdo by luxusne zaplatil v momente kdy by se tu obevila BTC/LTC adresa a kvalita se vratila zpet tam kde byla pred par lety. 600 BTC k dispozici z tezby jako se mi vali na my penezence je malo na support? :DDD Chce nekdo psat kvalitne tenhle server a obdrzet zajimavy BTC? :) Tak to se tu ale nesmi vyskytovat braky. Na to kazdej prdi.
    8.6.2018 07:09 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    A oslovil si niekoho z portálu s otázkou kam máš prispieť? Keby si al záujem pre tento portál niečo urobiť, tak prestaneš blokovať reklamu, alebo sa opýtaš kam máš zaslať finančnú podporu.

    Troliť si choď pred miestnu krčmu, tam ťa radi vvypočujú o chodník.
    8.6.2018 22:44 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    A oslovil si niekoho z portálu s otázkou kam máš prispieť?
    Otazka zni proc to delat kdyz by byla investice pouzita na takovyhle vysledky. Heled Petre Golisi, ty bys sponzoroval neco co evidentne nefunguje? A proc bys to delal? Jsou startupy ktery i z tezby BTC financuji. Maji smysl. Tohle smysl skutecne nema.
    k3dAR avatar 8.6.2018 23:24 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    co jen mi na tom prijde divne "Je to nekvalitni protoze to nema dostatecnou financni podporu, klidne na to dam financni podporu aby to bylo kvalitnejsi, ale vlastne ne protoze to neni kvalitni" ? ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    9.6.2018 19:29 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Chcel si dať 600 btc na podporu tohoto portálu. Už si to nepamätáš? Tak potom zbehni k doktorovi, nech ti povie ktoré medikamenty si vynechal.
    k3dAR avatar 8.6.2018 20:10 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    ok, tak tedy "Hei Redakce"... "z chce prispet 60 BTS na kvalitnejsi preklady jadernych novin, kam je ma poslat?"
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Petr Tomášek avatar 7.6.2018 14:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    I u technického textu je důležité, aby byl dobře čitelný a nebyly v něm prasárny, které jen zdržují četbu a vyžadují vyšší koncentraci čtenáře / delší dobu čtení.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    k3dAR avatar 7.6.2018 15:46 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    to je spis problem druhu ctenare, ja treba nevnimam (a nevedemo nikdo) preklepy, ale jsou lide co je (vedome schvalne) vnimaji, z profesionalni deformace nebo proste maji jen pupinky ;-) nerikam ze by to nemelo byt spravne, jen ze vetsina normalnich lidi si uvedomuje ze cteni s preklepy je pro vetsinu (a vsechny co nemaji anglictinu pod kuzi) 1000x citelnejsi nez original...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Petr Tomášek avatar 8.6.2018 12:21 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    Nejde o překlepy, ale o debilní formulace.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    k3dAR avatar 8.6.2018 20:08 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    mozna sem debil, ale sem imunni i proti debilnim formulacim, pokud z nich je i debilem pochopitelny vyznam ;-) jiste to bude i tim ze nejsem lingvista, ale opravdu mi prijde mnohem vice na palici tvoje stezovani nez to na co si stezujes, tim nerikam ze te nechapu z tveho pohledu, jen... ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    8.6.2018 22:48 z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    A google translate lwn.net by stacil a citil by jste se spokojenej, nebo potrebujete aby to nekdo amatersky pregoogletranslatoval tady a ma to pro vas vetsi hodnotu i kdyz to nema technicky chyby? :D Blazinec tohle...
    k3dAR avatar 8.6.2018 23:30 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 5. 2018: „Drhnutí“ a oprava souborového systému XFS za chodu
    tada ty mit pocity jak tahle prekladu je narovno z translatoru? ty muze byt asi externi zdaleka...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.