abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 706 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 3. 11. 2016: Kernel Summit 2016

    13. 11. 2016 | Redakce | Jaderné noviny | 2316×

    Stav vydání jádra. Citát týdne: Tom Gleixner. Kernel Summit 2016.

    Stav vydání jádra

    Současný vývojový kernel 4.9-rc3 byl vydán 29. října. „Ukázalo se, že chyba, o které jsme si mysleli, že souvisí s novými virtuálně mapovanými zásobníky, během vydání rc2, s nimi vlastně vůbec nesouvisí, na vině je totiž chyba souběhu při řazení žádostí o bloky. Takže ti, kdo si novou funkci vypnuli, se problému vlastně vůbec nevyhnuli.“ Nová funkcionalita vypadá solidně, ale další testování je vždy vítáno.

    Seznam regresí z 30. října obsahuje 14 záznamů.

    Stabilní aktualizace měly rušný týden. Verze 4.8.5 a 4.4.28 byly vydány 28. října, verze 4.8.6 a 4.4.29 následovaly 31. října a verze 4.4.30 vyšla později tentýž den.

    Gregg: DTrace pro Linux 2016

    Brendan Gregg oslavuje schopnosti sledování jádra s BPF. „Po přidání poslední důležité funkci sledování s BPF (časovaný odběr vzorků), která byla začleněna v Linuxu 4.9-rc1, už linuxové jádro má schopnosti podobné těm, které nabízí DTrace, pokročilý tracer ze Solarisu. Jako dlouholetý uživatel a expert na DTrace musím říct, že se jedná o důležitý milník! Nyní na Linuxu můžete analyzovat výkon aplikací a jádra pomocí vlastního bezpečného sledování s minimální režií, histogramy odezvy, počítáním frekvencí atd."

    Co přijde po „iptables“? Samozřejmě jeho nástupce, „nftables“ (RH blog)

    Na blogu Red Hat Developers vychází úvod k systém pro filtrování paketů nftables. „nftables implementuje sadu instrukcí, označovaných jako výrazy, která umí vyměňovat data tak, že je ukládá do několika registrů, resp. je z nich nahrává. Jinými slovy se jádro nftables dá vnímat jako virtuální stroj. Aplikace jako nft, front-endový nástroj nftables, mohou využívat výrazy poskytované jádrem k napodobování starého filtrování pomocí iptables, ale zároveň s větší flexibilitou.“

    Formátovaná jaderná dokumentace na kernel.org

    Posledních několik cyklů, během nichž probíhal přechod na dokumentační systém založený na Sphinx, byl kernel.org trochu zanedbáván. Díky úsilí Konstantina Rjabiceva se podařilo tento stav trochu napravit a kernel.org nyní obsahuje formátovanou dokumentaci generovanou ze současných -rc jader. Dokumenty generované pomocí DocBooku budou dostupné, dokud se bude DocBook používat. (Pro zájemce o dokumentaci linux-next obvykle bývá verze na serveru LWN aktuální, v současné době obsahuje změny chystané pro vydání 4.10.)

    Latence preempce real-time linuxových systémů (OSADL)

    Článek na stránkách Open Source Automation Development Lab popisuje použití nástroje cyclictest ke sledování problémů s latencí v realtime jádře. „Vyvolání cyclictest vytvoří daný počet real-time vláken s danou prioritou a afinitou. Každé vlákno zahájí cyklus, během kterého dojde k nastavení časovaného alarmu a čekání na něj. Kdykoli alarm vlákno probudí, vypočte se rozdíl mezi očekávaným a skutečným časem a uloží se do histogramu s granularitou jedna mikrosekunda.“

    Citáty týdne

    E-mailů v LKML: 1216

    Podle mého archivu jde o celkový počet e-mailů, které se týkají tohoto projektu, zaslaných na LKML. Zhruba třetina těchto e-mailů jsou zaslané sady patchů.

    Nedokážu přesně říct, kolik e-mailů šlo mimo konferenci, ale v mojí osobní schránce je jich skoro stovka.

    Piva: Nepočítaně
    Platí jak pro piva vypitá, tak i pro piva dlužná.

    S konečným výsledkem těch patchů jsem spokojený a chci vám všem poděkovat!

    Tom Gleixner začleňuje sadu patchů řízení alokace cache.

    Kernel Summit 2016

    Letošní Kernel Summit se konal od 31. října do 2. listopadu v Santa Fé v Novém Mexiku ve Spojených státech amerických, spolu s konferencí Linux Plumbers. Jako v posledních letech byl i letos summit rozdělen na den pro zvané a den pro veřejnost, na kterém se probírala technická témata – spolu s ním probíhaly také sekce konference Plumbers.

    LWN se účastnilo prvního dne, diskutovala se tato témata:

    Sekce z technického dne

    Tato sekce obsahovala relativně málo příspěvků, většina zajímavých diskuzí se přesunula na konferenci Linux Plumbers.

    • Témata věnovaná virtuální paměti. Krátká, leč intenzivní diskuze o tom, jak se musí vyvinout subsystém virtuální paměti, aby řádně běžel na současných a budoucích systémech.
    • Nebezpečí printk(). Jaderná funkce pro tisk zpráv obsahuje překvapivě velké množství chyb, které je třeba opravit.

    Poznámky odjinud

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.