abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 30. 3. 2017: Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů

    18. 4. 2017 | Redakce | Jaderné noviny | 3298×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne: Kees Cook, Nicolas Pitre a Linus Torvalds. Status Eudyptula Challenge Jaderný podcast. Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů.

    Stav vývoje jádra

    Současné vývojové jádro je 4.11-rc4, vydané 26. března. Linus k tomu řekl: „Celkově to vypadá dobře. Změny jsou všude a většinou v obvyklých proporcích. Nějaký kód z ústřední části jádra se v diffstatu objevuje častěji než obvykle – museli jsme opravit audit a hashovací tabulku bpf, ale celkově vypadá vše normálně.“

    Stabilní aktualizace: 4.10.6, 4.9.18 a 4.4.57 byly vydány 27. března.

    Citáty týdne

    Miluju správce, kteří dovedou cestovat v čase! Jsou velmi tolerantní k lidem, kteří jako první dvakrát nezkontrolují -next.

    Kees Cook

    Většina cílových IOT zařízení je tak malá, že pro ně lidé přepisují operační systémy od píky. To je spousta fragmentace. Bavíme se o systémech, které mají méně než jeden megabajt RAM, občas i mnohem méně. I přesto jsou připojeny k internetu. A přesně tohle bude absolutní bezpečnostní noční můra.

    Přál bych si, aby bylo možné využít linuxový ekosystém v co největší části oblasti IOT, aby se zabránilo nejhorším z těch nočních můr.

    Nicolas Pitre

    Kód by měl dávat smysl, jinak nebude možné ho udržovat. Jména jsou důležitá. Pokud kód neodpovídá jménu funkce, jedná se o chybu bez ohledu na to, zda daný kód má sémantický efekt nebo ne, protože nakonec se najde někdo, kdo bude na _očekávané_ sémantice záviset.

    Linus Torvalds

    Status Eudyptula Challenge

    Eudyptula Challenge představuje sérii programovacích cvičení pro linuxový jádro. Začíná od základního jaderného modulu „Hello world“ a roste v náročnosti až k přijetí patchů do hlavního jádra. Soutěž se uzavře za několik měsíců, až se přihlásí 20 tisíc účastníků. LWN se Eudyptula Challenge věnovalo v roce 2014, když šlo o poměrně novou záležitost. Tentokrát se přihlásilo přes 19 000 účastníků a pouze 149 jich výzvu naplnilo.

    Jaderný podcast z 28. března

    Byl vydán jaderný podcast z 28. března. „V tomto vydání: Linus Torvalds oznamuje 4.11-rc4, časné ladění s USB3 earlycon, nadcházející podpora USB-C ve vydání 4.12 a probíhající vývoj, včetně různých prací na zrychlení zavádění systému, logování, futexech a IOMMU.“

    Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů

    David Howells na prvním sezení věnovaném souborovým systémům na letošním linuxovém summitu o úložištích, souborových systémech a správě paměti vedl diskuzi o rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů. V případě CIFS, AFS, NFS, Plan9 a dalších vyvstává potřeba uživatelského prostoru moct explicitně zapsat obsah cache, připnout něco do cache a nastavit různé parametry cache. Howells by byl rád, kdyby pro tyto účely do jádra přibyl nějaký obecný mechanismus.

    Tímto obecným mechanismem by mohly být příkazy ioctl() nebo něco jiného, řekl. Mělo by to fungovat i s cíli, které nebudeme moct otevřít, a s přípojnými body, aniž by došlo k automatickému připojení. Měly by existovat nějaké dotazovací operace, jež by určily, zda je soubor v cache, jak velká je tato cache a zda v ní došlo k nějakým změnám (tj. zda je dirty). Některé z nich budou použity k podpoře operací na odpojených síťových souborových systémech.

    Některé parametry cache by byly také nastavovány skrze toto rozhraní. Například zda je objekt možné kešovat, rezervace prostoru, limity cache nebo která cache by měla být použita – to všechno jsou atributy, které by mohlo být potřeba nastavit. Není jasné, zda by tato nastavení měla platit pouze pro jednotlivé soubory, svazky nebo podstromy, řekl.

    Operace bez připojení souborového systému vyžaduje schopnost připnout podstromy do cache a sdělit souborovému systému, aby je neodstraňoval. Pokud v souboru na serveru dojde ke změně, zatímco je v odpojeném režimu, je k dispozici několik nástrojů sloužících ke sloučení souborů. Ale změny ve struktuře adresáře apod. by mohly vést k souborům, které se nedají otevřít obvyklým způsobem. Souborový systém by musel vrátit hodnotu ECONFLICT nebo něco na ten způsob, aby naznačil, že jde o tento druh problému.

    Howells navrhl nové systémové volání, které by vypadalo takto:

    fcachectl(int dirfd, const char *pathname, unsigned flags, 
              const char *cmd, char *result, size_t *result_len);

    Trochu to rozvedl ve svém příspěvku o navrhovaném rozhraní v e-mailové konferenci linux-fsdevel.

    Objevily se námitky týkající se používání parametrů drifd a pathname, Jan Kára navrhl předávání deskriptoru souboru. Howells se obává, že by jádro kvůli konfliktům nemuselo zvládnout rozluštit cestu k souboru nebo by nemuselo zvládnout otevřít soubor na konci cesty kvůli konfliktním adresářům. Al Viro řekl, že tyto by mělo být možné otevřít pomocí O_PATH.

    Trond Myklebust se zeptal, co by toto rozhraní používalo. Howellsova odpověď zněla: nástroje pro správu „v širším slova smyslu“. Většina aplikací by rozhraní nepoužívala, ale existuje skupina nástrojů AFS, které spravují cache skrze rozhraní ioctl() (pioctl()) založené na cestách (které není mezi linuxovými vývojáři oblíbené). Jeffa Laytona zajímalo, zda je to hlavně kvůli operacím v odpojeném stavu, ale Howells řekl, že jsou i jiná využití, „která se cache týkají.“ Řekl, že se jedná o případ, kdy by rád „zabil co nejvíc much jednou ranou.“

    Rozhraní příkazových řetězců (cmd) je dalším zdrojem starostí. Josef Bacik uvažoval, že by použití rozhraní netlinku dávalo větší smysl než vytvoření nového systémového volání, které by parsovalo příkazový řetězec. Howells nechtěl mít více systémových volání, takže řetězec příkazů je zamýšlen tak, že by se tomu měl vyhnout. Bacik řekl, že i když vypadá netlink otravně, ve skutečnosti se používá opravdu dobře. Howells pak řekl, že se tedy na netlink podívá.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.4.2017 13:32 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 3. 2017: Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů
    Po komentari o jmenech funkci by me vazne zajimalo, co by Linus rekl na backtrace z Oracle databaze.
    19.4.2017 09:44 fe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 3. 2017: Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů
    …asi něco jako před 5 lety na adresu firmy Nvidia :D
    19.4.2017 18:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 3. 2017: Rozhraní pro správu cache síťových souborových systémů
    Těžko. Jména funkcí v closed source produktech Oracle mu mohou být ukradená, nemá důvod se kvůli tomu rozčilovat nebo je vůbec komentovat.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.