abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 8. 9. 2017

    10. 10. 2017 | Redakce | Jaderné noviny | 2830×

    Stav vydání jádra. Cook: Bezpečnostní záležitosti v Linuxu 4.13. Citát týdne: lguest nám bude chybět. Přehledově: Omezovače rychlosti CPU a vzdálená zpětná volání a Změna notifikátoru MMU na poslední chvíli.

    Stav vývoje jádra

    Jádro 4.13 je venku, vyšlo 3. září. Stěžejní vlastnosti tohoto vydání zahrnují tvrzení jádra pomocí randomizace rozvržení struktur v paměti, nativní podporu protokolu TLS, lepší odkládání velkých stránek, vylepšenou obsluhu chyb při zpětném zápisu, lepší podporu asynchronního I/O, lepší správu napájení díky predikci následujících přerušení, eliminaci nástrojů DocBook ke generování formátované dokumentace a další. V oznámení je explicitně zmíněna ještě jedna změna: „Příslušná změna spočívá v prostém přepnutí výchozího chování cifs: již nebude výchozí SMB 1.0 (které byste opravdu používat neměli: vygooglete si ‚stop using SMB1‘ nebo něco podobného), nýbrž výchozí volbou pro připojení cifs bude modernější SMB 3.0.“

    Začleňovací okno 4.14 bylo otevřeno. V době psaní tohoto článku bylo začleněno na 6 200 sad změn.

    Stabilní aktualizace: 4.9.47, 4.4.86 a 3.18.69 byly vydány 2. září. 7. září je pak následovaly aktualizace 4.12.11, 4.9.48, 4.4.87 a 3.18.70.

    Greg Kroah-Hartman zopakoval, že 4.14 (pravděpodobně) bude příštím jádrem s dlouhodobou podporou.

    Cook: Bezpečnostní záležitosti v Linuxu 4.13

    Kees Cook vyzdvihuje změny v jádře 4.13 týkající se bezpečnosti. „Daniel Micay vytvořil variantu FORTIFY_SOURCE z glibc, tedy novou ochranu při překladu a za běhu, která slouží k vyhledávání přetečení v častých funkcích pro manipulaci s řetězci (např. strcpy, strcmp) a pamětí (např. memcpy, memcmp). Myšlenka spočívá v tom, že překladač už zná velikost řady bufferovaných argumentů, a tak může zahrnout kontrolu přetečení bufferu. Když jsou všechny velikosti známy už při překladu, překladač tím pádem může ukončit sestavení selháním, místo aby pokračoval s prokazatelným přetečením. Když jsou známy jen některé velikosti (např. cíl je znám už při překladu, ale zdroj jen za běhu), přidají se kontroly za běhu, aby odchytily všechny možné případy, ve kterých může dojít k přetečení. Díky tomu bylo odhaleno několik míst, kde docházelo k menším únikům, a s Danielem jsme opatřili příslušné opravy.“

    Citát týdne

    Lguest je dobrodružství, jehož Hrdinou jsi ty, čtenáři. Těžko si vzpomínám na jiné projekty o 5000 řádek, které by nabízely takové možnosti a zároveň náhledy do budoucnosti. Je to vzrušující chvíle na to, ponořit se do kódu! Ale pozor! Je to náročná cesta na několik hodin, ne-li víc. A jak víme, všichni správní Hrdinové jsou vedeni Vznešeným Cílem. Proto každý, kdo projde celou tuto dokumentaci, má u mě Pivo (nebo ekvivalent).

    lguest nám bude chybět

    Omezovače rychlosti CPU a vzdálená zpětná volání

    CPU frequency governors and remote callbacks. Viresh Kumar. 4. září 2017

    Do jádra 4.14 se dostane důležitá optimalizace, která by měla pomoci budoucím zařízením reagovat s menší latencí, ale zároveň šetřit energii.

    Jaderné omezovače rychlosti CPU (CPU frequency governors) dříve byly pouze reaktivní – regulovaly výkon na základě aktivity v minulosti – a řídily jednotlivé procesory v systému nezávisle. Později přibyla možnost spolupráce s plánovačem, a tedy proaktivní chování, ale pouze při změně lokální fronty procesů. Novinkou je spolupráce mezi CPU (pokud to architektura umožňuje), aby byly uspokojeny úlohy, které vyžadují co nejmenší latenci, např. vykreslování uživatelské rozhraní Androidu.

    Článek na Linux Weekly News.

    Změna notifikátoru MMU na poslední chvíli

    A last-minute MMU notifier change. Jonathan Corbet. 5. září 2017

    Popis problémů s API, které málem zdržely vydání Linuxu 4.13.

    Jednotka pro správu paměti (memory-management unit, MMU) se stará o překlad mezi virtuálními a fyzickými adresami, oprávnění pro přístup k paměti, přítomnost fyzických stránek v paměti atd. Dříve byla dobře abstrahovaná a vývojáři se nemuseli starat o podrobnosti v ní ukryté. To se ale změnilo s rozšířením virtualizace, výpočtů na GPU aj.

    Proto v jádře 2.6.27 přibyl notifikační mechanismus MMU, který umožnil libovolnému subsystému vyžádat si od MMU zprávu o změně stránek procesu. Praktická implementace spočívala v upozornění, že byla zneplatněna buď konkrétní stránka, nebo rozsah paměti.

    V kandidátovi na vydání 4.13 byla objevena chyba, která vedla k pádu systému, na němž bylo provozováno KVM. Problém spočíval v záměně zpětných volání upozorňujících na neplatnost stránky, resp. rozsahu paměti. Prvnímu je totiž umožněno se uspat (sleep), druhému nikoliv – přitom uspání není povoleno, když je zabrán spinlock, a tak použití notifikace na zneplatnění stránky vede k riziku souběhu (race condition).

    To vyústilo ve snahu zcela se zbavit notifikace umožňující uspání, a opravdu se tak stalo na poslední chvíli před vydáním 4.13. Moduly, které na toto zpětné volání spoléhají, tím pádem musejí být přepsány, aby fungovaly s novým jádrem.

    Článek na Linux Weekly News.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.10.2017 09:16 Jaja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2017
    Nedoporučuje se používat SMB 1.0. Ale SMB 3.0 neumí Unix extensions (nebo alespoň mě nechodí).
    Chtěl bych vidět v seznamu souborů reálného vlastníka a reálná přístupová práva, což mi bez zmíněných Unix extensions nejde.
    Jde to u SMB 3.0 nějak nastavit?
    11.10.2017 20:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2017
    CIFS, jedinej FS kterej ohlašuje i zavirovaný soubor:
    #define STATUS_VIRUS_INFECTED __constant_cpu_to_le32(0xC0000906)
    
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.