abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 60

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1049×

    V dnešním šedesátém čísle Jaderných novin se dočtete o vytvoření pre verze řady 2.4, o slovní válce nad síťovými ovládači mezi Donaldem Beckerem a zbytkem světa a tipu, jak rychleji připojit ext2 oddíl. Do konference tentokáte přišlo 1664 dopisů, nejaktivnějšími pisateli se stali Alan Cox, Jeff Garzik, Andre Hendrick a Linus Torvalds.
    Linus vytváří pre 2.4, ReiserFS diskuse, 163 dopisů

    Linus oznámil, že právě vytvořil jádro 2.3.51 a že další jádro už bude patřit do pre-2.4 série. Tím prakticky začal dlouho očekávaný a hlavně dlouho odkládaný code-freeze stav. To znamená, že do jádra nebudou přidávány žádné nové ovládače ani nové vlastnosti. Alan souhlasil se zamrznutím kódu, ale měl pochyby o rychlosti odladění těchto jader. Také poznamenal: "Hmm, Apache 2.0, XFree 4.0 a 2.4pre v jediném týdnu. FTP archívy budou trpět :-)". Ivan Passos napsal, že má nový ovládač a bojí se, že bude muset čekat na řadu 2.5. Linus mu odpověděl, že není problém přidat nový ovládač do 2.4.x, ale do pre série jej nezařadí. Jedinou vyjímkou by byla vlastnost TAK populární, že by nikdo nechtěl čekat.

    Chris Mason zaslal oznámení o patchi ReiserFS pro 2.3.49, detailně popsal změny a slíbil verzi pro 2.3.51 během několika dnů. Chris Evans poděkoval za podrobný status, ale chyběly mu benchmarky. Hans Reiser odpověděl, že jejich aktuálním cílem je spolehlivost, popsal několik vývojových rozhodnutí, které podstatně ovlivňují rychlost a uvedl své přání začlenit ReiserFS do Linuxu jako experimentální souborový systém. Alexander Viro proti tomu ale velmi tvrdě zasáhl. Hlavně kritizoval to, že vývojáři tohoto žurnálovacího souborového systému nerozumí změnám ve VFS a pouze se starají o to, aby jejich produkt šel zkompilovat. Chris tuto kritiku přijal a řekl, že se zajímají o změnny do hloubky a pokusí se své chyby napravit.

    Později Jamie vysvětlil, proč je Alexander proti začlenění do standardního stromu. Před každou změnou VFS totiž Alexander musí projít všechny souborové systémy a zkontrolovat, jak se jich tato změna dotkne, případně je i opravit. Jenže ReiserFS nepoužívá stejnou sadu předpokladů a kontrol, jako ostatní souborové systémy, takže začlenění ReiserFS by přidalo vývojářům spoustu práce. DO diskuse vstoupil Linus a zastal se vývojářů ReiserFS. Napsal, že z důvodů publicity by rád viděl nějaký žurnálovací systém v řadě 2.4, a rád jej tam přidá, i když to třeba nebude 2.4.0.

    Slovní válka nad síťovými ovládači, 71 dopisů

    Slovní přestřelka mezi Donaldem Beckerem a zbytkem světa začala nevinně. Donald napsal Jeffu Garzikovi, že neví, do čeho se pouští, když chce spravovat ethernetové ovládače. A ať neočekává, že [Donald] bude po něm opravovat chyby. Jeff odpověděl, hodlá spravovat jen ovládače Tulip a RTL-8139. A dělá to jen proto, že Donald už několik let nezaslal jediný patch Linusovi. Dodal, že ovládače jádra jsou ve špatné situaci, protože Donald pokračuje ve svém uzavřeném modelu vývoje. David Ford s tím silně nesouhlasil, vždyť kdokoliv má přístup ke zdrojovým kódům, existují stránky i konference.

    Linus však vysvětlil, že Donaldův přístup je špatný. Má vlastní (malou) komunitu vývojářů, kteří čas od času vypustí novou verzi ovládačů. Navíc Donald ignoroval Linusovy patche a jeho ovládače často nefungují. Jeff dodal, že Donald vyvíjí podle katedrálové modelu, zatímco jádro je bazar (viz Eric S. Raymond - Katedrála nebo bazar). Slovní potyčka ještě pokračovala, obě strany ještě dlouho vysvětlovaly své argumenty. Výňatky z diskuse najdete na na této adrese http://kt.linuxcare.com/kt20000327_60.epl#7.

    Rychlejší připojení ext2 oddílu, 12 dopisů

    Theodore Y. Ts'o zaslal patch, který významně urychluje připojení ext2 oddílu. Dosahuje toho za cenu nekontrolování různých podmínek, počítání volných i-nodů a podobně. Podle něj jsou všechny tyto testy zbytečné. Pokud si chcete zjistit, jaký důsledek by měl na vás systém (míněno v rychlosti připojení, ovšem), použijte parametr "-o check=none" pro příkaz mount.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.