abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

včera 23:44 | Komunita

Několik posledních verzí GNOME Shellu obsahuje chybu způsobující memory leak (únik paměti). Viz například videozáznamy verzí 3.26 nebo 3.28. Nalezení chyby #64 a její opravě se věnuje Georges Basile Stavracas Neto v příspěvku na svém blogu [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 10:33 | Komunita

V pondělí měl na YouTube online premiéru otevřený krátký 2D film Hero vytvořený v 3D softwaru Blender. Cílem stejnojmenného projektu Hero je vylepšit nástroj Grease Pencil (tužka) v Blenderu 2.8.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
20.4. 23:22 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 kolekce svobodného softwaru umožňujícího nahrávání, konverzi a streamovaní digitálního zvuku a obrazu FFmpeg (Wikipedie). Přehled novinek v Changelogu (GitHub).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.4. 17:22 | Komunita

Včera vydanou hru Rise of the Tomb Raider pro Linux lze do pondělí 23. dubna koupit na Steamu s 67% slevou. Místo 49,99 € za 16,49 €.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.4. 16:11 | Komunita

Na Humble Bundle lze získat počítačovou hru Satellite Reign (Wikipedie, YouTube) běžící také v Linuxu zdarma. Speciální akce končí v sobotu v 19:00.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
20.4. 15:44 | Zajímavý software

Společnost Apple koupila před třemi lety společnost FoundationDB vyvíjející stejnojmenný NoSQL databázový systém FoundationDB (Wikipedie). Včera byl tento systém uvolněn jako open source pod licencí Apache 2.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.4. 15:00 | Nová verze

Po dva a půl roce od vydání verze 5.7 oznámila společnost Oracle vydání nové major verze 8.0 (8.0.11) databázového systému MySQL (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Zdrojové kódy komunitní verze MySQL jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
19.4. 14:44 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených technologií a otevřeného přístupu na 151. brněnský sraz, který proběhne v pátek 20. 4. od 18:00 hodin v restauraci Benjamin na Drobného 46.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.4. 13:33 | Nová verze

Byla vydána verze 18.04.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.4. 13:11 | Nová verze

Bylo oznámeno vydání nové stabilní verze 1.26 a beta verze 1.27 open source textového editoru Atom (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Používáte na serverech port knocking?
 (3%)
 (7%)
 (46%)
 (27%)
 (17%)
Celkem 342 hlasů
 Komentářů: 29, poslední 5.4. 12:25
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    21.10.2010 06:49 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Díky. Pěkné. Zatím jsem JNI nikdy k ničemu nepotřeboval, ale to se může změnit. Přestože toto je na Linux zaměřený server, nebyl by nějaký příklad cross-compilace i pro windows?
    never use rm after eight
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 12:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To už je hodně dlouho, co jsem dělal crosscompilaci. Na Gentoo šlo crosscompilátor hezky zkompilovat a pak používat, na Debianu nevím, ale nějaký mingw tu je.
    21.10.2010 07:18 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Myslim, ze pre bezne veci je urcite lepsie pouzit JNA ktore zapuzdruje JNI.
    21.10.2010 09:55 vyzivus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Vdaka za clanok, ale tiez odporucam JNA - nie je nutne robit ziadne zmeny do C kniznice (pridavat JNIEXPORT apod), krasne podporuje struct, pstruct a dalsie veci. Viac na https://jna.dev.java.net/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 11:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Na JNA dojde taky. JNI ukazuju hlavně kvůli použitelnosti v obou směrech (nativní kód z Javy i Java z nativního kódu).
    22.10.2010 11:07 pepa_u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Chapu to spravne, ze JNA umoznuje akorat volani native funkci, nicmene, potrebuji-li pouzit objekty z C++, pak se JNI a vlastnimu wrapperu nevyhnu?
    21.10.2010 14:00 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To jsem zvědavý, co z toho seriálu vyleze. dělám v práci na Androidu, hodně i s NDK, takže JNI se dost zabývám. Taky už jsem se párkrát dost nachytal, třeba s nemazáním lokálních referencí v cyklu (padačka) nebo různé radosti s vlákny a neplatností JNIEnv *.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 14:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Reference jsou někdy pěkná pakárna, proto jsem si na vše, co tu budu popisovat, nakonec napsal wrapper. Dokud jsem si vše řádně neowrapoval, byl někdy pěkný boj najít důvod proč to padá nebo proč mám v rukou najednou úplně jiný objekt.
    třeba s nemazáním lokálních referencí v cyklu (padačka)
    To padalo kvůli překročení maximálního počtu referencí ve scope? Jinak si teď nedovedu představit, proč by to padalo.
    22.10.2010 12:10 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Jojo, maximílní počet referencí. Na rozumně krátkých testovacích datech vše perfektně fungovalo. Ale pak si zákazník synchronizoval kontakty s facebookem a to už while cyklus přes kontakty s nemazáním lokální reference (přece ji to pak smaže samo, až se vrátim do javy, že...) neustál :-)
    22.10.2010 12:12 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Další moje oblíbená chybka je nevytvoření globální reference. Do se taky príma ladí...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2010 12:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To mi povídej...

    Mrkni na můj wrapper. Ten všechny lokální reference rovnou ruší a místo nich si zakládá globální, o jejichž zrušení se pak stará destruktor třídy.
    23.10.2010 17:41 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Ja s JNI nemam velmi dobre skusenosti. Problem je hlavne v nemanageovanej a manageovanej pamati. Kazdy pad ci uz nativnej kniznice alebo JNI rozhrania, znamena pad celej aplikacie. Z tohto dovodu je dobre pouzivat zasadu, ze co najviac sa vyhybat nativnym knizniciam a ked ich uz musim pouzit tak izolovat izolovat a zasa izolovat a to najlepsie do separatneho procesu. Pri desktopovych aplikaciach to este nemusi byt velky problem, ale ked vam padne cely server, tak to potom zacina zabava. V podstate JNI dedi chyby po nativnej kniznici a pokial si ju este nevytvarate sami ale pouzivate nejaky tretostrannu kniznicu, tak mate o zabavu postarane.
    oryctolagus avatar 24.10.2010 14:57 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Z tohto dovodu je dobre pouzivat zasadu, ze co najviac sa vyhybat nativnym knizniciam a ked ich uz musim pouzit tak izolovat izolovat a zasa izolovat a to najlepsie do separatneho procesu.
    Což má ale dopad na výkon, v některých případech může být i dost vysoký...
    24.10.2010 15:16 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Ano ma ale poznas ten vtip o pentiu, ked sa ho AMD pytalo kolko je 2+2 a ono odpovedalo, ze 5. AMD na to ze to nieje spravne ale pentium povedalo, ze je to rychle. Proste ked sa mas rozhodnut medzi rychlostou a stabilitou ja osobne volim stabilitu.
    oryctolagus avatar 27.10.2010 02:59 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Nějak mi není jasný, jak ti nenativita nějaké knihovny zaručuje její stabilitu?

    K tomu vtipu: Nativní aplikace dokážou podávat výsledek nejen rychle, ale i správný ;-)
    2.11.2010 17:36 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Nezarucuje, ale podstatne ju zvysuje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2010 15:05 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Pri desktopovych aplikaciach to este nemusi byt velky problem, ale ked vam padne cely server, tak to potom zacina zabava.
    Máš pravdu, ale je to trochu přehnané - takhle to mají všechny nativní aplikace a myslím si, že obecně jsou tyto na serverech v průměru v převaze :-)
    24.10.2010 15:19 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Vobec to nieje prehnane. Ked ti zrazu z nicoho nic padne cely web server a ty budes hladat kade tade po logoch a najdes akurat pad glibc koli dvojitemu uvolneniu pamate a vobec nebudes vediet, ktora z nativnych kniznic to urobila a preco, tak potom ti nebude do smiechu. Hlavne ked sa jedna o produkcny server. A ci su nativne aplikacie na serveroch v prevahe o tom by sa dalo polemizovat. Podla mna drtiva vacsina web aplikacii su vytvarane v php,java,.net a python a to vacsinou bez pouzitia nativnych kniznic.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2010 15:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Podla mna drtiva vacsina web aplikacii su vytvarane v php,java,.net a python a to vacsinou bez pouzitia nativnych kniznic.
    Nevěděl jsem, že se bavíme o webových aplikacích...
    26.10.2010 20:57 XMen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    sorry, nespomenul som to ale ano, hovorim o webovych aplikaciach. Kazdopadne problem vidim aj na desktopovych aj ked tam pad aplikacie neznamena pad aplikacie pre vsetkych jej uzivatelov. Aby som sa spravne vyjadril niesom proti nativnym knizniciam. Niekedy je to proste jedina moznost ci uz z dovodu pridania novej funkcionality alebo vykonu, ale treba si na ne davat podstatne vacsi pozor.
    oryctolagus avatar 27.10.2010 02:57 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Zkus si vzít ldd a vypsat si, na jakých všech nativních knihovnách (včetně zanořených) závisí běžný virtuální stroj nebo interpretr.
    I. e. je potřeba si dávat na nativní a nenativní implementace zhruba stejný pozor...
    Bilbo avatar 28.10.2010 03:58 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Pokud je něco blbě naprogramovaný, tak je jedno jestli v Javě, nebo ne. Memory leaky se dají dělat i v Javě (stačí mít někde zapomenutou referenci na něco někde v nějakém seznamu - request odkazuje nas dokument, dokument odkazuje na session, session odkazuje na cookie a request ... , když se to dostatečně "dobře" zamotá, tak GC nemá šanci v tom chuchvalci referencí nic sklidit .... a o sklizeň se pak postará až OOM killer, který to ale vezme velmi důkladně), pokud "hlavní" vlákno aplikace/serveru postihne nějaký ten deadlock (i to se v Javě stává), tak sice technicky aplikace běží, ale prakticky je zralá akorát tak na odstřel.

    Jeva je trošku odolnější vůči pár typům chyb díky trochu robustnějšímu managementu paměti a vyjímkám, ale všelék na nepadavou a vždy funkční aplikaci to není.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    Algi avatar 10.11.2010 16:51 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Já bych dokonce řekl, že memory leaky v Javě nejsou ani žádnou vzácností. Používat alespoň VisualVM se rozhodně vyplatí, dokáže to i odhalit díky leakům některé chyby v implementaci, které by si člověk jinak neuvědomil. A je úplně jedno, jestli to je webová či desktopová aplikace...
    I'm a firestarter, twisted firestarter...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.