abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

včera 16:55 | Nová verze

Byla vydána verze 1.0 klienta F-Droid určeného pro instalaci aplikací do Androidu ze softwarového repozitáře F-Droid (Wikipedie), alternativy k Google Play, nabízející pouze svobodný a otevřený software. Podrobnosti v přehledu změn [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
včera 00:55 | Nová verze

Po téměř 13 měsících vývoje od verze 0.11.0 byla vydána verze 0.12.0 hardwarově nenáročného desktopového prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklého sloučením projektů Razor-qt a LXDE. Přehled novinek v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
21.10. 12:33 | Zajímavý software

Článek ne Medium představuje nejnovější stabilní verzi 2.0 svobodné decentralizované mikroblogovací platformy a sociální sítě podobné Twitteru Mastodon (Wikipedie). Detailní přehled novinek na GitHubu [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.10. 06:00 | Komunita

V Praze na půdě Elektrotechnické fakulty ČVUT dnes probíhá RT-Summit 2017 – setkání vývojářů linuxového jádra a uživatelů jeho real-time verze označované jako preempt-rt. Přednášky lze sledovat online na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.10. 14:33 | Zajímavý projekt

Blender Animation Studio zveřejnilo první epizodu z připravovaného animovaného seriálu The Daily Dweebs o domácím mazlíčkovi jménem Dixey. Ke zhlédnutí také ve 3D s rozlišením 8K.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.10. 12:34 | Komunita

Aktualizovanou počítačovou hru Warhammer 40,000: Dawn of War III v ceně 39,99 eur běžící také na Linuxu lze o víkendu na Steamu hrát zdarma a případně ještě v pondělí koupit s 50% slevou. Do soboty 19:00 lze na Humble Bundle získat zdarma Steam klíč k počítačové hře Sid Meier's Civilization® III v ceně 4,99 eur běžící také ve Wine.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.10. 00:22 | Nasazení Linuxu

Společnost Samsung oznámila, že skrze dokovací stanici DeX a aplikaci Linux on Galaxy bude možno na Samsung Galaxy S8 a S8+ a Galaxy Note 8 provozovat Linux. Distribuce nebyly blíže upřesněny.

Phantom Alien | Komentářů: 19
19.10. 23:55 | Komunita

Společnost Purism na svém blogu oznámila, že její notebooky Librem jsou nově dodávány se zrušeným (neutralized and disabled) Intel Management Engine (ME). Aktualizací corebootu na již prodaných noteboocích lze Management Engine také zrušit. Více v podrobném článku.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
19.10. 21:44 | Nová verze

Organizace Apache Software Foundation (ASF) na svém blogu slaví páté výročí kancelářského balíku Apache OpenOffice jako jejího Top-Level projektu. Při této příležitosti byl vydán Apache OpenOffice 4.1.4 (AOO 4.1.4). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Dlouhé čekání na novou verzi tak skončilo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
19.10. 19:22 | Pozvánky

Již příští týden - 26. a 27. října se v Praze v hotelu Olšanka odehraje OpenWRT Summit. Na webu konference naleznete program a možnost zakoupení lístků - ty stojí 55 dolarů. Čtvrtek bude přednáškový a v pátek se budou odehrávat převážně workshopy a meetingy.

Miška | Komentářů: 1
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (10%)
 (0%)
 (0%)
 (1%)
 (75%)
 (13%)
Celkem 206 hlasů
 Komentářů: 8, poslední včera 23:02
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    21.10.2010 06:49 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Díky. Pěkné. Zatím jsem JNI nikdy k ničemu nepotřeboval, ale to se může změnit. Přestože toto je na Linux zaměřený server, nebyl by nějaký příklad cross-compilace i pro windows?
    never use rm after eight
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 12:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To už je hodně dlouho, co jsem dělal crosscompilaci. Na Gentoo šlo crosscompilátor hezky zkompilovat a pak používat, na Debianu nevím, ale nějaký mingw tu je.
    21.10.2010 07:18 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Myslim, ze pre bezne veci je urcite lepsie pouzit JNA ktore zapuzdruje JNI.
    21.10.2010 09:55 vyzivus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Vdaka za clanok, ale tiez odporucam JNA - nie je nutne robit ziadne zmeny do C kniznice (pridavat JNIEXPORT apod), krasne podporuje struct, pstruct a dalsie veci. Viac na https://jna.dev.java.net/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 11:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Na JNA dojde taky. JNI ukazuju hlavně kvůli použitelnosti v obou směrech (nativní kód z Javy i Java z nativního kódu).
    22.10.2010 11:07 pepa_u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Chapu to spravne, ze JNA umoznuje akorat volani native funkci, nicmene, potrebuji-li pouzit objekty z C++, pak se JNI a vlastnimu wrapperu nevyhnu?
    21.10.2010 14:00 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To jsem zvědavý, co z toho seriálu vyleze. dělám v práci na Androidu, hodně i s NDK, takže JNI se dost zabývám. Taky už jsem se párkrát dost nachytal, třeba s nemazáním lokálních referencí v cyklu (padačka) nebo různé radosti s vlákny a neplatností JNIEnv *.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2010 14:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Reference jsou někdy pěkná pakárna, proto jsem si na vše, co tu budu popisovat, nakonec napsal wrapper. Dokud jsem si vše řádně neowrapoval, byl někdy pěkný boj najít důvod proč to padá nebo proč mám v rukou najednou úplně jiný objekt.
    třeba s nemazáním lokálních referencí v cyklu (padačka)
    To padalo kvůli překročení maximálního počtu referencí ve scope? Jinak si teď nedovedu představit, proč by to padalo.
    22.10.2010 12:10 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Jojo, maximílní počet referencí. Na rozumně krátkých testovacích datech vše perfektně fungovalo. Ale pak si zákazník synchronizoval kontakty s facebookem a to už while cyklus přes kontakty s nemazáním lokální reference (přece ji to pak smaže samo, až se vrátim do javy, že...) neustál :-)
    22.10.2010 12:12 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Další moje oblíbená chybka je nevytvoření globální reference. Do se taky príma ladí...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2010 12:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    To mi povídej...

    Mrkni na můj wrapper. Ten všechny lokální reference rovnou ruší a místo nich si zakládá globální, o jejichž zrušení se pak stará destruktor třídy.
    23.10.2010 17:41 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Ja s JNI nemam velmi dobre skusenosti. Problem je hlavne v nemanageovanej a manageovanej pamati. Kazdy pad ci uz nativnej kniznice alebo JNI rozhrania, znamena pad celej aplikacie. Z tohto dovodu je dobre pouzivat zasadu, ze co najviac sa vyhybat nativnym knizniciam a ked ich uz musim pouzit tak izolovat izolovat a zasa izolovat a to najlepsie do separatneho procesu. Pri desktopovych aplikaciach to este nemusi byt velky problem, ale ked vam padne cely server, tak to potom zacina zabava. V podstate JNI dedi chyby po nativnej kniznici a pokial si ju este nevytvarate sami ale pouzivate nejaky tretostrannu kniznicu, tak mate o zabavu postarane.
    oryctolagus avatar 24.10.2010 14:57 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Z tohto dovodu je dobre pouzivat zasadu, ze co najviac sa vyhybat nativnym knizniciam a ked ich uz musim pouzit tak izolovat izolovat a zasa izolovat a to najlepsie do separatneho procesu.
    Což má ale dopad na výkon, v některých případech může být i dost vysoký...
    Existuje 10 druhů lidí: Ti, co nerozumí binární soustavě, ti, co ano, a ti, kteří znají i balancovanou ternární.
    24.10.2010 15:16 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Ano ma ale poznas ten vtip o pentiu, ked sa ho AMD pytalo kolko je 2+2 a ono odpovedalo, ze 5. AMD na to ze to nieje spravne ale pentium povedalo, ze je to rychle. Proste ked sa mas rozhodnut medzi rychlostou a stabilitou ja osobne volim stabilitu.
    oryctolagus avatar 27.10.2010 02:59 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Nějak mi není jasný, jak ti nenativita nějaké knihovny zaručuje její stabilitu?

    K tomu vtipu: Nativní aplikace dokážou podávat výsledek nejen rychle, ale i správný ;-)
    Existuje 10 druhů lidí: Ti, co nerozumí binární soustavě, ti, co ano, a ti, kteří znají i balancovanou ternární.
    2.11.2010 17:36 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Nezarucuje, ale podstatne ju zvysuje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2010 15:05 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Pri desktopovych aplikaciach to este nemusi byt velky problem, ale ked vam padne cely server, tak to potom zacina zabava.
    Máš pravdu, ale je to trochu přehnané - takhle to mají všechny nativní aplikace a myslím si, že obecně jsou tyto na serverech v průměru v převaze :-)
    24.10.2010 15:19 arny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Vobec to nieje prehnane. Ked ti zrazu z nicoho nic padne cely web server a ty budes hladat kade tade po logoch a najdes akurat pad glibc koli dvojitemu uvolneniu pamate a vobec nebudes vediet, ktora z nativnych kniznic to urobila a preco, tak potom ti nebude do smiechu. Hlavne ked sa jedna o produkcny server. A ci su nativne aplikacie na serveroch v prevahe o tom by sa dalo polemizovat. Podla mna drtiva vacsina web aplikacii su vytvarane v php,java,.net a python a to vacsinou bez pouzitia nativnych kniznic.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.10.2010 15:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Podla mna drtiva vacsina web aplikacii su vytvarane v php,java,.net a python a to vacsinou bez pouzitia nativnych kniznic.
    Nevěděl jsem, že se bavíme o webových aplikacích...
    26.10.2010 20:57 XMen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    sorry, nespomenul som to ale ano, hovorim o webovych aplikaciach. Kazdopadne problem vidim aj na desktopovych aj ked tam pad aplikacie neznamena pad aplikacie pre vsetkych jej uzivatelov. Aby som sa spravne vyjadril niesom proti nativnym knizniciam. Niekedy je to proste jedina moznost ci uz z dovodu pridania novej funkcionality alebo vykonu, ale treba si na ne davat podstatne vacsi pozor.
    oryctolagus avatar 27.10.2010 02:57 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Zkus si vzít ldd a vypsat si, na jakých všech nativních knihovnách (včetně zanořených) závisí běžný virtuální stroj nebo interpretr.
    I. e. je potřeba si dávat na nativní a nenativní implementace zhruba stejný pozor...
    Existuje 10 druhů lidí: Ti, co nerozumí binární soustavě, ti, co ano, a ti, kteří znají i balancovanou ternární.
    Bilbo avatar 28.10.2010 03:58 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Pokud je něco blbě naprogramovaný, tak je jedno jestli v Javě, nebo ne. Memory leaky se dají dělat i v Javě (stačí mít někde zapomenutou referenci na něco někde v nějakém seznamu - request odkazuje nas dokument, dokument odkazuje na session, session odkazuje na cookie a request ... , když se to dostatečně "dobře" zamotá, tak GC nemá šanci v tom chuchvalci referencí nic sklidit .... a o sklizeň se pak postará až OOM killer, který to ale vezme velmi důkladně), pokud "hlavní" vlákno aplikace/serveru postihne nějaký ten deadlock (i to se v Javě stává), tak sice technicky aplikace běží, ale prakticky je zralá akorát tak na odstřel.

    Jeva je trošku odolnější vůči pár typům chyb díky trochu robustnějšímu managementu paměti a vyjímkám, ale všelék na nepadavou a vždy funkční aplikaci to není.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    Algi avatar 10.11.2010 16:51 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java Native Interface: propojujeme Javu a C/C++ – 1
    Já bych dokonce řekl, že memory leaky v Javě nejsou ani žádnou vzácností. Používat alespoň VisualVM se rozhodně vyplatí, dokáže to i odhalit díky leakům některé chyby v implementaci, které by si člověk jinak neuvědomil. A je úplně jedno, jestli to je webová či desktopová aplikace...
    I'm a firestarter, twisted firestarter...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.