abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 521 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?

    15. 8. 2013 | Michal Polák | Recenze | 10102×

    Komplexních kancelářských balíků je pomálu. O to více potěší každá alternativa, která dává uživateli na výběr. My jsme vyzkoušeli stále známější Kingsoft Office Suite. Ačkoliv není vydáván jako open source, je k dispozici i pro Linux.

    Obsah

    Každá alternativa dobrá

    link

    Komplexních kancelářských balíků opravdu není mnoho. Zvláště pokud opomeneme-li ty pro Windows a OS X. Na Linuxu patří mezi stálice OpenOffice.org a jeho deriváty v popředí s LibreOffice. Existují i takové balíky, které se snaží narušit dominanci výše uvedených, ale často bohužel působí nedodělaným dojmem jako třeba Calligra Suite. Jiné zase postupně upadají do propadliště dějin.

    Přitom především psaní dokumentů, práce s tabulkami nebo vytváření prezentací patří pro mnoho uživatelů mezi jejich nejčastější činnost na počítači. Nějaké alternativy přinášejí snad jen samostatné aplikace, ale ty zase nejsou (nebo nemusí být) vzájemně kompatibilní a nepůsobí jako z jedné dílny – pro každou si pak musíte vytvořit nové návyky.

    Dlouhá historie WPS Office

    link

    Poslední dobou na sebe stále více poutá pozornost balík Kingsoft Office, jehož kořeny sahají až do konce osmdesátých let. Své pozice si však získával a stále získává zejména v Číně, kde jeho vývoj ještě pro první Windows zafinancoval softwarový architekt Pak Kwan Kau. Postupem času získával pro svůj projekt stále větší podporu a řada čínských institucí a vlád přijala WPS Office, jaké je původní označení balíku pro Čínu, za standard. Zvláště po přelomu milénia byla patrná snaha přiblížit se Office od Microsoftu a svou roli hrála i znalost místního prostředí.

    Ještě pod označením WPS Office uskutečnila společnost první vážný pokus o expanzi do světa v roce 2007. Vedle čínštiny podporoval balík japonštinu i angličtinu. O dva roky později pak začal podporovat nové formáty z Microsoft Office s písmenkem X (DOCX, XLSX, PPTX), což bylo důležité pro udržení a další rozvoj na trhu.

    Rok 2010 pak sebou přinesl první Kingsoft Office 2010. Název se od té doby mění jen podle roku, každý přitom vychází nová verze. V roce 2012 navíc byl oznámen vývoj verze pro Linux.

    První pohled na Kingsoft Office 2013

    link

    Hned na úvod je třeba připomenout, že Kingston Office není open source, což jej však na druhou stranu nijak nebrání používat. Pro Windows primárně existují dvě verze: placená Kingsoft Office Suite Professional 2013 a bezplatná Kingsoft Office Suite Free 2013. Rozdíly spočívají například v (ne)možnosti přepnout uživatelské prostředí na starší, online aktualizacích nebo použití maker, což se zdá být asi nejzásadnějším rozdílem. Hodně sympatické jsou doporučené požadavky na konfigurace počítače. Desktopová aplikace by si měla vystačit pouze s jednojádrovým procesorem o frekvenci 450 MHz a 256 MB operační paměti.

    Beta verze balíku pro Linux byla zveřejněná teprve nedávno. Veškeré informace firma zveřejňuje prostřednictvím samostatného webu Kingsoft Office International Community. Z něj se můžete dočíst také o vývoji 64bitové verze a prvního vydání jako takového. Ke stažení je pak sympaticky v DEB, RPM i TAR.XZ, a to zcela zdarma.

    Balík jsme zkoušeli pod Ubuntu a instalace proběhla naprosto v pořádku. Hned na první pohled každého do očí praští až přespříliš nápadná podobnost s Microsoft Office 2007 a novějšími. Ale koho by to překvapilo, když za projektem stojí Číňané a hlavním konkurentem je právě balík od Microsoftu?

    Pro mnoho uživatelů přitom bude právě toto považovat za jistou výhodu, protože jednak jim to něco připomíná a jednak mohou mít vytvořené určité návyky. Samotný dojem je o to silnější, že novější verze Kingsoft Office Suite používají v podstatě stejný typ menu, respektive pásu karet, kterým říkáme ribbon. Ty předchozí se naopak podobali zase Office z roku 2003.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Writer: Textový editor

    link

    Kingsoft Office Suite 2013 se skládá ze tří aplikací: textového editoru Writer, nástroje pro tvorbu prezentací Presentation a nástroji pro práci s tabulkami Spreadsheets. E-mailový klient přítomný není, stejně tak nenajdete nic na relační databáze, psaní pozvánek nebo vytváření letáků.

    Jako textový editor je přítomná aplikace Writer, tedy stejnojmenná svému protějšku v OpenOffice.org. Stejně jako všechny další aplikaci není aplikace lokalizována do češtiny. V menu naleznete karty Home (Domů), Insert (Vložení), Page Layout (Rozložení stránky), References (Reference), Review (Zobrazení), Deveroper), Section a dále kartu aktuální editace.

    I samotné rozložení prvků je prakticky totožné s Office. Nejviditelnějším rozdílem je něco, čemu říkáme ve webových prohlížečích karty – v rámci jedné aplikace můžete mít otevřeno více dokumentů a přecházet mezi nimi přímo v rámci oné lišty. Můžete také jednotlivé dokumenty zavírat a měnit jejich pořadí. Jedinou nevýhodou je snad to, že se jedná o další prvek „na výšku“, takže samotné stránce zbývá zase o něco méně místa.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Funkce jsou velmi podobné právě vzpomenutému Wordu, i když nejsou v některých ohledech tak propracované. Na první pohled se jedná zejména o vkládání rovnic, ale také zmíněnou editaci jednotlivých prvků. Pro některé uživatele bude nevýhodou absence češtiny, a to nejen pro prostředí aplikace, ale také gramatickou kontrolu. Krom toho však působí Writer použitelným dojmem.

    Spreadsheets: Tabulkový procesor

    link

    Oproti tomu u Spreadsheets nemusí angličtina tolik vadit. Snad jen s výjimkou názvů funkcí, kde může být problém, pokud jste zvyklí je zadávat v češtině. Samotná aplikace je vyvedená ve stejném duchu a odlišuje použitou zelenou barvou v hlavním tlačítku menu vlevo nahoře.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Menu je opět podobné své předloze. Najdete v něm Home (Domů), Insert (Vložení), Page Layout (Rozložení stránky), Formulas (Vzorce), Data (Data), Review (Revize), View (Zobrazení) a Developer. Bez problému zvládnete zanést data, jednoduše naformátovat tabulky, pracovat s daty i vzorci. Stejně jako všechny aplikace z balíku je kompatibilní s formáty MS Office. Dokáže i přímo exportovat do PDF, či HTML.

    První velkou nevýhodou je ovšem nepodpora formátů OpenOffice.org. Nejen pro uživatele Linuxu to může být velká překážka k případnému přechodu a můžeme jen doufat, že s tím něco vývojáři do budoucna něco udělají.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Tou druhou nevýhodou je snad prozatímní nemožnost tvorby grafů – ikonka v menu je prostě po označení buněk zašedlá a nic nedovolí. Sami vývojáři již uvádí, že přidali alespoň podporu pro zobrazení (nikoliv editaci) jinde vytvořených grafů. Lze proto předpokládat, že je to otázka týdnů až měsíců, než grafy pořádně půjdou.

    Presentation: Prezentace

    link

    Místo nástroje pro tvorbu prezentací patří aplikaci Presentation. Stejně jako všechny ostatní využívá stejné koncepce UI, takže balíček působí opravdu celistvým dojmem. V menu naleznete karty Home (Domů), Insert (Vložení), Design (Návrh), Animations (Animace), Slide Show (Prezentace), Review (Revize), View (Zobrazení) a Developer.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Použití je vzhledem k podobnosti ke všem konkurentům opravdu intuitivní. Uprostřed naleznete pracovní plochu pro editaci aktuálního snímku a po levé straně seznam všech snímků pod sebou. Využít můžete již připravené šablony, upravit si je nebo vytvořit vlastní. I u samotných prvků jako třeba tabulek zůstaly zachovány bohaté možnosti nastavení včetně předvoleb. Pokud jste tedy zvyklí vytvářet klasické prezentace, nebudete mít problém.

    Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite Kingsoft Office Suite

    Verze i pro chytré telefony

    link

    Kingsoft Office existuje i pro chytré telefony a to jak pro Android, tak pro iOS od Apple. V prvním případě je tak docela sympatické, že můžete používat stejný balík, byť samozřejmě optimalizovaný, jak na mobilním zařízení tak počítači. Prostřednictvím cloudu jako třeba Dropboxu si je možné soubory synchronizovat napříč těmito zařízeními.

    Desktopový balíček na sebe rozhodně upoutal pozornost. I přes absenci češtiny a možné problémy s formáty mu nelze odepřít jistou ucelenost, použitelné uživatelské prostředí a celou řadu funkcí, které uživatelé od zmíněných aplikací vyžadují. Podobnost s jistým komerčním kancelářským balíkem je pro někoho předností, pro jiného překážkou. Přesto nelze opomenout nekompatibilitu s OpenOffice.org formáty a nemožnost tvorby grafů.

    Pokud však hledáte zajímavou alternativu k existujícím balíkům a nevadí vám výše uvedené nevýhody, nemůžeme Kingsoft Office Suite 2013 vyloženě nedoporučit. Oproti mnoha jiným pokusům je zde patrná snaha dopracovat funkce do konce a celý balík nepůsobí až tak rozpačitým dojmem, byť své mouchy má.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 04:55 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Kolik kamarádů má asi pan Kau v lidové osvoboditelské armádě (té, o které před nedávnem psal Mandiant)? :)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    15.8.2013 08:41 chjo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ha, ha, vtipné... Jinak, Kau není přijmení.
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 09:00 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Jsem si docela jist, že je. Ve znacích se jmenuje 求伯君 (jyutping: Gau Baak Gwan), kde 伯君 by mohlo být v kantonštině Pak-kwan a 求 bude Kau, neboli jeho příjmení.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    15.8.2013 11:30 danaketh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    +1
    15.8.2013 10:27 Adam Pribyl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Nojo, uz nas nebude spehovat primo jen Google a MS ale i cinska vlada.. co uz.
    15.8.2013 10:54 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    O nic horší než třeba kamarádi pana Ballmera v NSA. Dokonce bych si i myslel, že Čína celosvětově špehuje daleko méně než USA (ale tak naivní abych si myslel, že nešpehuje, tedy nejsem).

    Prostě není nad opensource, kdybych ale hypoteticky neměl jinou možnost než si zvolit mezi Kingsoft Office a Microsoft Office, bral bych radši čínský Kingsoft.
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 11:43 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Já bych právě spíš sázel na Čínu, nejspíš řádově. Takových studií je ale potřeba dohledat víc (nějak mi tam nesedí ta Indonésie, taky bez přesnější metodiky je těžké odhadnout, jaká část útoků nejsou původem ale jenom proxy přes danou zemi) a udělat si obrázek. Ta zpráva z Mandiantu je taky zajímavé čtení.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    15.8.2013 12:09 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Na tak rozsáhlé špehování veškeré elektronické komunikace, jaké celosvětově provádí USA (s pomocí UK), nemá Čína politickou sílu ani technické prostředky.
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 12:28 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Právě naopak, viz pár měsíců dozadu kdy nezávisle na sobě tuším Indie a Austrálie obvinila Huawei a ZTE z toho, že v jejich zařízeních jsou exploity. Nebudu zastírat, že není jasné, jestli jsou tam úmyslně, nebo to jsou prostě šmejdy, ale každopádně je fakt, že vedení těch společností jsou vesměs vysoce postavení straníci, takže domluvit nějaké "vylepšení" nemusí být problém.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    pavlix avatar 15.8.2013 12:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Já bych asi nesázel na množství nějakých útoků, zvlášť v případě, že některá ze zemí má k informacím mnohem jednodušší a méně nápadný přístup.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.8.2013 17:52 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Hele - řeknu ti to takhle. V USA si jednotlivý člověk očividně může lajznout to, že šlohne data o tom programu, uteče do Číny/Ruska, zveřejní (a stane se hvězdou).

    Asi mi doufám nebudete cpát, že v Číně je demokracie perfektní... i hle - najde se tam někdo, kdo by udělal to co ten Snowden, úspěšně emigroval/všechno vyzvonil a byl v klidu (no, v exilu v nějaké diktatuře)? Jak vidíte, zatím si to nikdo nelajzl, protože by se bál o život, rodinu, psa, kočku...

    To, že se to provalilo v USA a ne v Číně (Rusku?) svědčí o tom, kde mají demokracii a právní stát.
    15.8.2013 21:31 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    To je vtip? "Může lajznout" ve smyslu, že je z něj štvanec a prakticky nejžádanější "nepřítel státu" (rozuměj největší skutečný americký hrdina) na Zemi, kvůli kterému americká vláda neváhá porušovat mezinárodní diplomatické dohody (např. nucené přistání a prohledání letadla bolivijského prezidenta)?

    O Číně se ve světě tohle všechno otevřeně ví, proto nikdo nemá potřebu něco vynášet, tam politický disent funguje trochu jinak. Ale USA si na rozdíl od Číny, Íránu a podobných zemí hráli na svatouška a teď je krásně vidět, že se od nich zas až tak moc neliší. Pokrytectví nejhrubšího zrna.

    A právní stát v USA? To je ještě větší vtip - v zemi kde tajné soudy schvalují podle tajné interpretace zákona (která je zjevně protiústavní, ale vládu to netrápí) masivní špehování a odposlechy vlastních občanů. V zemi kde vedoucí NSA otevřeně lže Kongresu a když se jeho lež ukáže v plné nahotě, vůbec nic se neděje. V zemi která používá mučení a neštítí se unášet občany jiných států (mezi nimi i spoustu prokazatelně nevinných) do tajných vězení mimo právní ochranu. V zemi... dost, takhle bych mohl pokračovat ještě půl hodiny.

    Demokraticky zvolenou vládu mají, ale tím to tak hasne. Jinak je současné USA zcela zjevně "moderní" autoritářský režim, taková novodobá rádoby-skrytá forma totality.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.8.2013 21:41 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ne vtip to není a mířilo to přesně na takový, jako jseš ty.

    Všiml sis tam, co jsem napsal o rodině? V Číně by si to borec nedovolil, protože by se o matku/další příbuzenstvo musel bát (než zareaguješ, tak si zkus vzpomenout/zjistit, co se v Číně děje disidentům). V Americe se o nic takového nebál, a s paní Snowdenovou jsem někde viděl nějaké intervyjú, nedávno...

    Jako fakt... kde se to bere, že nejvíc chyb naši chytráci najdou na mocnostech, které jsou k nám nejpřátelštější, etosem nejpodobnější, kulturně nejkomaptibilnější a našim zájmům nejméně nebezpečné?

    Kurňa, s kým už máme (Evropa+podobné země jinde ve světě) držet pohromadě, když ne s Amerikou? S Čínou, Ruskem, Iránem a Venezuelou, ne? Jo, to je sázka na jistotu.

    /BTW, pro pošuky přes konspirační teorie ;) - nezdá se vám srandovní, že všechno to bahno na internetu je tak železně pravidelně plácáno právě na Ameriku? No není to "zajímavé"?/
    15.8.2013 21:52 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    To že USA nelikviduje rodiny disidentů přeci nečiní to co provádí o nic méně špatné. To je jak argumentovat tím, že přeci nějaký masový vrah vlastně není vůbec zlý a měli bychom se s ním kamarádit, jen pro to že tu byli i horší, třeba takový Hitler nebo Stalin (abych sem konečně dotáhl Godwina ;-)).

    Jinak pro pořádek - konspiračním teoriím nehovím a Rusko a Čínu považuji za ještě horší než USA. Ale považte, kdo by to byl řekl, že američtí dizidenti jednou budou muset utíkat do Ruska...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.8.2013 22:11 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Pro mě je otázka, jestli je Snowden disident.

    Na Americe fakt nevicím nic tak dramaticky špatného. Že stát vládne určitou mocí je přirozené, i dohled je nutnou součástí udržování pořádku/právního prostředí/bezpečnosti státu.

    To, že v současnosti tyto praktiky zasahují dál do občanských svobod je nepříjmené ale nevyhnutelné kvůli globalizaci, vývoji technologií a komplexity sociálních systémů.
    15.8.2013 22:16 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ugh, nevěřím svým očím. S vámi nemá cenu dále diskutovat, tak očividného zastánce autoritářských režimů a metod se jen tak nevidí...

    Jen bych doplnil můj oblíbený (byť už trochu profláklý) citát:
    “Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

    (Benjamin Franklin)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.8.2013 22:27 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Za autoritářské režimy rozhodně nezastávám. Jinak, kde máte jediný důkaz, že by se ten dohled/cenzura/etc, co vytýkáte USA používal pro prosazování nějakého autoritářeského režimu nebo totality? Že by se tím potírala opozice nebo oblbovala populace, že by se tím bránilo v přístupu k informacím, nebo šířila propaganda?

    Citát je hezký, ale jako všechny aforismy není možné brát ho stoprocentně doslova. Ochrana a vymáhání právního prostředí přece vždycky přináší nějaké omezení pro svobodu jedince. Jedincové si svými svobodami do svobod vzájemně zasahují a s tím se nedá nic dělat. Proto je toto zasahování nutno regulovat, a ta bezpečnost, které se to týká, ta fakt není maličkost, kterou lze odbít chytře znějícím bonmotem, IMHO.
    15.8.2013 22:46 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Výše jsem vám vyjmenoval krátký (a neúplný) seznam praktik, co USA provádí a co jsou rozhodně autoritářské metody. Vy se USA přes to přeze všechno zastáváte, takže se zastáváte autoritářských režimů, né že ne. To že je režim zvolený demokraticky ještě neznamená, že se nemůže chovat autoritářsky. Takových příkladů už v historii bylo habaděj.

    Ad ta bezpečnost - NSA se nepodařilo Kongresu přednést byť jen jediný příklad připravovaného teroristického činu, kterému by bylo díky špehovacím programům jako PRISM a spol. zabráněno. O pár to sice tvrdili, ale následně bylo ukázáno, že to bylo pouze mlžení a lež, díky oněm masivním špehovacím programům k jejich odhalení nedošlo. Podobně někteří tvrdili, že připravovaný útok na ambasády (kvůli kterému zavřely ambasády na blízkém východě) byl odhalen díky těmto programům. Načež později NSA přiznala, že to tak nebylo. Clapper (Director of National Intelligence) o masivním špehování občanů otevřeně a prokazatelně _lhal_ Kongresu (což je trestný čin), přesto se mu nic nestalo.

    Jinak pravděpodobnost že američan zemře při teroristickém útoku je menší, než že zemře zásahem blesku.

    Tolik k vaší "bezpečnosti". Terorismus, dětská pornografie a další podobná témata jsou jen prostředky autoritářských režimů, jak v lidech vyvolat strach a odpor a tak si upevnit svou moc. To neznamená že neexistují, jen že je těchto témat neuvěřitelným způsobem zneužíváno.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.8.2013 22:14 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    dobri holubi se vraceji
    gtz avatar 15.8.2013 22:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    že američtí dizidenti jednou budou muset utíkat do Ruska...
    Kam může člověk který něco takového udělá utéct?

    Myslím, že má na vybranou nějaký stát Ruska (Gruzii NE, ta by jej okamžitě vydala), možná Čína.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.8.2013 22:32 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ano, to je právě na tom to smutné...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    17.8.2013 17:39 Mard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Docela mne rozčiluje, že místo diskuze o forku office čtu propagandu o nějakém pitomci z Ameriky. Jděte s tím diskutovat třeba na blicí listy!
    pavlix avatar 18.8.2013 13:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Na diskuzi o forku office AFAIK nejsi úplně pod tím správným článkem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.8.2013 21:45 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ale abych nebyl jen negativní - američani si obecně stále ještě vcelku zakládají na Ústavě (byť si s ní současná i předchozí vlády v podstatě vytírá prdel) a vidím stále malou naději v tom, že Snowdenova odhalení nakonec povedou ke změnám k lepšímu. Už jen průzkumy veřejného mínění, kdy poprvé po hodně dlouhé době převládají obavy a znechucení šmírováním vládními organizacemi nad strachem z terorizmu, jsou nesmírně pozitivní. A to že v Kongresu jen těsně neprošel narychlo připravený dodatek zákona, který by razantně omezil financování NSA, je také něco nevídaného. Ledy se snad začínají konečně hýbat...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.8.2013 23:01 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?

    Představ si, že když čínský disident na velvyslanectví USA požádá o azyl a dostane ho, tak ho číňani nechají odletět. O tom si takový Assange může jen nechat zdát.

    15.8.2013 10:31 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Kterej silenec si v dnesni dobe nahraje do pocitace closed source program? Navic z takovejch statu jako cina, usa, atd.?
    22.8.2013 10:07 Boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Otazkou je proc asi je typicky freeware ci opensource zadarmo? Protoze je to vecne nedodelany, 10 let to lataj a (a maskuji slovickama "vyvoj, progres") a porad to je paskvil. To na muj comp nesmi! Nedodelky nepodporuji a pouzivam vyhradne closed source dodelane programy ktere nekdo i testoval a funguju i bez bugfixu.
    Heron avatar 22.8.2013 10:15 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Otazkou je proc asi je typicky freeware ci opensource zadarmo?

    Na to měl krásnou odpověď Donald Knuth, když se ho ptali, proč dává TeX k disposici všem a zadarmo. Odpověděl, že kdyby ho měl prodávat, byla by cena tak vysoká, že by si to nikdo nemohl dovolit.

    25.8.2013 02:26 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    vyhoda open source je ze muzes zkontrolovat co to vlastne dela. Tohle nemuzes u placenyho closed source ani u freeware.

    Kazdopadne z tvyho postu primo cisi ze jses silne submisivni jedinec, ktery rad odevzda kontrolu nekomu dominantnejsimu a v tom pripade je pro tebe closed source vyborna volba. :-)
    15.8.2013 11:07 qwa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Dá se v tom napsat vzorec? Když ne, tak je to pro spoustu lidí k ničemu. Třeba v SoftMakeru pro Linux to nejde. SoftMaker pro Windows používá MathType. Ten ale pro Linux není a hned tak nebude.
    15.8.2013 11:37 danaketh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Alternativy jsou moc hezká věc ale když to všechno stojí za starou bačkoru... Na MS Office co do kvality výstupu nemají a ovládání taky stojí za dvě věci (on teda ribbon v MSO taky není žádný zázrak). Když chce člověk dobře vypadající dokument, stejně musí sáhnout po MSO. Pro mě je zatím jediné plus OOo/LO, že jdou používat na hromadné tasky přímo z shellu a tam kde nepotřebuju manažersky úchvatnej dokument je to ideální volba. Třeba na hromadný generování PDF.
    15.8.2013 11:44 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    to, že v LO/OOo nedokážete vytvořit esteticky vzhledný dokument je problém mezi klávesnicí a židlí, nikoli problém kancelářského balíku...
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 11:48 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Já jsem byl zvyknut na LaTeX a spol. a teď na to nedám dopustit, od prezentací až po to generování PDF ze skriptu :-)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    pavlix avatar 15.8.2013 12:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Taky jsem si na to zvyknul, ale jsem docela smutný, že nic lepšího není.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 12:32 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Všechny ty TeXy mají podle mně hodně blízko k dokonalosti :-) Je to ale jiná kategorie a většina lidí chce wysiwig, no, se nedá svítit.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    pavlix avatar 15.8.2013 12:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Všechny ty TeXy mají podle mně hodně blízko k dokonalosti
    Podle mě spíše na míle daleko.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jan Zahornadsky avatar 15.8.2013 14:27 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    No, to je otázka, kdo od toho co očekává. Ale klidně mi řekni, co je na tom špatně, třeba se něco dozvím :-)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    pavlix avatar 15.8.2013 14:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Nedostatky nad na všech frontách. Od ovládání (prompt místo ukončení se smysluplnou chybou), přes základní věci (české znaky), až po vyjadřovací schopnosti (připomíná staré HTML se všemi sračkotagy) a nutnost ukecávání pomocí různých kladných i záporných vertikálních mezer, aby se to vůbec vysázelo nějak použitelně. Nedej bože, když od toho chceš sazbu různých zdrojovýc kódů a podobných věcí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.8.2013 17:25 sachy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ano, přinutit TeX k MSO-like zprasené sazbě dá spoustu práce...
    pavlix avatar 16.8.2013 09:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Obvious troll is obvious.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jan Zahornadsky avatar 16.8.2013 06:31 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Na ten prompt je přepínač (třeba nonstopmode), to, že se zastaví na chybě, je jenom designová výchozí volba. Sázení ne-ASCII znaků mi nikdy problémy nedělalo, předtím si stačilo hlídat kódování souboru a náležitě to uvést (resp. pro ještě kvalitnější lokalizaci použít balíček), teď ale už používám XeLaTeX a píšu jaké znaky se mi zrovna zachce. Na výpisy zdrojových kódů jsou kopce dobrých balíčků, já jedu na listings.

    Co se týče těch strutů, tak ty moc nepoužívám, ale možná nemám takové nutkání kontrolovat přesné umístění jednotlivých objektů.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    15.8.2013 20:22 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ale klidně mi řekni, co je na tom špatně
    Pokud se bavíme o standardním TeXu: zásadní nevýhodou je katastrofální programovací jazyk a nemodularita – např. nejde snadno vyměnit primitivní algoritmy pro lámání řádků, stránek apod.
    15.8.2013 15:30 homer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Když chce člověk dobře vypadající dokument, stejně musí sáhnout po MSO.
    are you on crack?
    gtz avatar 15.8.2013 21:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    OOo/LO mají typicky problémy ve formátování a jsou schopné totálně rozdrbat celý dokument (číslování, obsahy už nejsou takové jaké byly). Divné mi je, že verze kterou měl novell tak ta s dokumenty zacházela celkem lépe a dokument se v něm nemusel až tak moc upravovat. Pokud je dokument s mnoha stránkami vytvářen včetně obsahu ve Wordu pak bude lepší ho vytisknout z nějakého readeru od MS.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.8.2013 14:11 pedro m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    A "profi" mailovy klient zas nic :-/
    15.8.2013 20:41 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ty bys používal čínský proprietární? Hmmm...
    16.8.2013 15:24 pedro m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    nemam s tim problem, netrpim predsudkama ;-)
    gtz avatar 15.8.2013 21:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Ten jejich Office pro Androidy je myslím slušnou alternativou k dražším SW. Tehdy a myslím i dnes moc aplikací které offline umí číst i zapsat není.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    20.8.2013 23:05 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    MSO 2010 mi jede krásně pod CrossOverem. Bohužel to jinak nejde. LO 4.1 sice taky umí spoustu věcí, ale nemůžu si dovolit poslat dokument a nemít jistotu, že bude korektně zobrazen. Stálo by mě to peníze. To, že poslední verze LO 4.1.0.4 64bit nemá v instalátoru adresář desktop-integration a musíte googlit postup, jak to nainstalovat na počítač ani nekomentuju. Čirý amatérismus. Calc je vedle Excelu opravdu hodně chudý příbuzný. Stejně tak třeba hromadná korespondence ve Writeru je vedle Wordu ubohá. Pokud hledáte program na psaní dopisu babičce, klidně stačí Writer, nebo AbiWord nebo i obyčejnej Gedit. Bohužel MSO je v korporátní sféře nutnost.
    gtz avatar 21.8.2013 00:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kingsoft Office Suite: Další alternativa k MS Office?
    Jak jsem již zde psal nabídka/dokument korektně spáchaný ve Wordu se po úpravě v LO stává totálně nepoužitelným (formátování, tabulky, fonty, obsahy apod.) ... musím s Vámi souhlasit.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.