abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Krátký pohled na HP TouchPad

    19. 7. 2011 | Jan Grmela | Recenze | 7785×

    Nový tablet od HP, bývalého Palmu, byl dlouhou dobu považován za jedno z mála zařízení, které by mohlo ohrozit veleúspěšný iPad od Apple. Má podobnou hardwarovou výbavu, podobné rozměry, stejný displej a operační systém webOS plně přizpůsobený dotekovému ovládání. Jak si však povede proti mnoha tabletům, které jsou v současné době na trhu?

    Obsah

    Úvod

    link

    HP TouchPad je prvním tabletem HP se skutečným dotykovým systémem optimalizovaným nejen co se týče ovládání, ale i hardware a aplikací. Ve vývoji byl přibližně rok, ohlášen byl letos v únoru na události HP webOS Think Beyond, kde se představil spolu s chytrými telefony HP Veer (již se prodává) a HP Pre 3 (v Evropě přichází do prodeje).

    Recenze HP Touchpad

    TouchPad disponuje následující výbavou:

    • Displej: 9,7" 4:3 1024×768 IPS displej s multidotykem a Gorilla Glass
    • Procesor: dvoujádrový Qualcomm Snapdragon APQ8060 na 1,2 GHz (AT&T verze 1,5 GHz)
    • Paměť: 1 GiB RAM
    • Flash: 16, 32 (nebo prý i 64) GiB flash
    • Kamera: 1,3 Mpix na přední straně
    • Bezdrátová rozhraní: WiFi 802.11abgn, Bluetooth 2.1+EDR
    • Mobilní sítě: 3G a 4G (dostupnost koncem léta)
    • Senzory: gyroskop, akcelerometr, kompas, snímač osvětlení, A-GPS (jen modely s 3G/4G)
    • Zvuk: stereo reproduktory, mikrofon
    • Vstupy/výstupy: microUSB, 3,5 mm jack, podpora bezdrátového nabíjení (HP Touchstone)
    • Baterie: 6300 mAh
    • Rozměry: 240×190×13.7 mm; 740 g

    Momentálně je TouchPad nabízen americkým i evropským (velké západoevropské státy) zastoupením Hewlett-Packard za $499 resp. 479 € nebo £399 za 16 GiB verzi což na chlup odpovídá cenám konkurenčních zařízení. Dostupnost ve východní Evropě nebyla ohlášena.

    Recenze HP Touchpad

    Mimo funkce uvedené v technické specifikaci výše má tento tablet i několik specialitek, kterými ční nad konkurencí. Jde například o technologii Touch-to-share, kdy můžete prostým přiložením podporovaného telefonu na tablet (Veer nebo Pre 3) přenášet informace. Aktuálně tato funkce podporuje „kopírování“ zobrazené webové stránky v prohlížeči z telefonu na tablet nebo naopak. Dále je k dispozici propojení tabletu se všemi telefony s webOSem pro telefonování z tabletu a přenos SMS/MMS (tedy čtení i psaní zpráv na TouchPadu).

    Recenze HP Touchpad Recenze HP Touchpad

    Oproti ostatním zařízením s webOSem nedisponuje TouchPad oblastí gest (Gesture area), tyto jsou nahrazeny tlačítky v rozhraní aplikací. K dispozici je tak teď jen klasický home button známý ze všech podobných zařízení – TouchPad jej má podsvícený pro indikaci běžící aplikace a světelné notifikace událostí (např. e-mail, SMS, událost na Facebooku a podobně), když je obrazovka vypnuta. Naštěstí byla na poslední chvíli přidána emulace gesta „z prostoru pod obrazovkou nahoru“, které na telefonech (a teď i tabletu) vyvolá otevření launcheru.

    Hardware

    link

    Podle fotek by se leckomu mohl TouchPad zdát příliš plastový a „levně vypadající“, ve skutečnosti však zařízení působí velmi pevně a kvalitně zpracované. Svůj podíl na tom má poměrně vysoká hmotnost 740 gramů a displej pokrytý tvrzeným sklem Gorilla Glass, který tuhost (ale i hmotnost) konstrukce zvyšuje.

    Recenze HP Touchpad

    Příliš uživatele však nepotěší vysoký lesk celého zařízení, a to nejen z čelní strany, ale hlavně zezadu. Zadní strana je z černého plastu s výrazným logem HP. Dá se však očekávat, že podobně jako u konkurenčních tabletů uživatelé sáhnou po dokoupitelném obalu v ceně 50 dolarů, který zároveň může sloužit i jako stojánek např. pro sledování filmů nebo při používání dokoupitelné bluetoothové klávesnice.

    Displej zařízení je jasný, dobře viditelný i na přímém slunci, barevná reprezentace je kvalitní. Otáčení dle orientace zařízení je rychlé a funguje spolehlivě. Dotyková vrstva reaguje rychle, dotyky jsou registrovány správně. Tlačítka na bocích (regulace hlasitosti a vypínací tlačítko) jsou vyrobena ze stříbrného plastu.

    Ergonomie zařízení je příkladná – všechny hrany a rohy jsou zakulacené, tablet se skvěle drží. Zde si HP zaslouží velkou pochvalu. Kdo někdy měl v ruce iPad první generace, tak ví, že se toto zařízení drželo dost nepohodlně právě vinou ostrých hran kolem čelní strany tabletu.

    Dle informací z recenze na Engadgetu je výdrž TouchPadu na baterie vcelku obvyklá, tedy kolem osmi a půl hodiny přehrávání videa. Nabíjení lze řešit přibalenou 10W nabíječkou s microUSB konektorem nebo bezdrátově přes HP Touchstone, zařízení, které zároveň slouží i jako stojánek. Pokud na něj TouchPad položíte, spustí se režim Exhibition, kde je možnost si zvolit z dvou druhů hodin, pohledu na denní agendu nebo aplikací, které toto rozšíření podporují (např. zobrazování počasí). Exhibition lze aktivovat i ručně.

    Software

    link

    TouchPad je první zařízení vybavené novým systémem webOS 3.0. Systém je postaven na stále stejném základu jako webOSové telefony – tedy HTML, CSS a Javascriptu s podporou nativních aplikací (OpenGL, SDL, OpenAL) i aplikací hybridních kombinujících nativní kód a HTML. Rychlý procesor tomto zařízení dodává dostatek výkonu k tomu, aby celé rozhraní bylo pěkně rychlé a plynulé i přes množství efektů. Jedinou vadou na kráse toho všeho je stále ještě ne zcela plynulé skrolování (posun) v některých graficky složitě vyvedených seznamech a náročných webových stránkách. Velkým posunem kupředu je však zrychlené spouštění zařízení, které dnes trvá přibližně jednu a čtvrt minuty.

    Recenze HP Touchpad Recenze HP Touchpad

    Vývoj na TouchPadu probíhá jako na všech zařízeních s webOSem – zadáte Konami kód nebo napíšete webos20090606 (datum uvedení Pre) a tím získáte kompletní root přístup do konzole bez omezení. Tedy žádný jailbreaking nebo hackování bootloaderu jako u konkurence.

    Velkou výhodou nového frameworku Enyo, ve kterém jsou všechny nové aplikace realizovány, je možnost v podstatě celý vývoj provádět ve webovém prohlížeči na bázi WebKitu – je to dokonce oficiální podporovaný způsob vývoje.

    Nabídka aplikací na TouchPad čítá momentálně něco kolem 300 aplikací napsaných přímo pro TouchPad a většinu z cca desíti tisíc dostupných pro telefony. Od nedávné doby už není Katalog aplikací omezen podle zemí, kde bylo zařízení aktivováno, je tu však stále problém s tím, že aplikace Katalogu neakceptuje platební karty jiných než oficiálních zemí. Aplikace si tak nelze reálně koupit bez zahraniční platební karty.

    Recenze HP Touchpad

    Aplikace původně určené pro telefony běží ve dvou režimech – HTML aplikace jsou spuštěny v malém okně uprostřed obrazovky (které bohužel nelze zvětšit podobně jako to umí iPad s aplikacemi pro iPhone) s emulovanou oblastí gest zatímco celoobrazovkové nativní aplikace (např. hry) jsou zvětšeny na celou šířku displeje. Aplikace obvykle podporují otáčení tabletu, toto je možné zakázat volbou v hlavním menu v pravém horním rohu.

    Recenze HP Touchpad

    Celkově se systém dost podobá tomu, co známe z telefonů s webOSem, jen je rozhraní přizpůsobeno větší obrazovce. Systém též vypadá opět o něco lépe a uhlazeněji. Je zde zavedeno nový vzor rozhraní tvořený vertikálními posuvnými panely. Tento koncept je použit ve velké většině aplikací a to jak zabudovaných v tabletu (např. e-mailový klient, bohužel stále bez threaded messagingu), tak stažitelných. Rozhraní celého webOSu je tmavší a méně barevné, než bývalo. Taktéž zmizely zakulacené rohy aplikací v rozích displeje. Karty, kterými se přepínáte mezi aplikacemi, jsou pořád stejné, jen trochu povyrostly. Zavírání aplikací je realizováno obvyklým zahozením aplikace nahoru.

    Recenze HP Touchpad Recenze HP Touchpad

    Na úvodní obrazovce je k dispozici nabídka Just Type, něco jako všeobecné hledání rozšířené o mnoho dalších funkcí. Můžete tedy nejen hledat v telefonu (kontakty, e-maily, ...) nebo na webu (vyhledávače se dají libovolně nastavit), ale zároveň rychle napsat poznámku, událost do kalendáře, e-mail, status na Facebook a podobně, aniž byste nejdříve museli spustit příslušnou aplikaci. Stažené aplikace mohou tento seznam rozšiřovat.

    Protože chybí zařízení hardwarová klávesnice (kterou si však můžete dokoupit a připojit přes Bluetooth), máte k dispozici softwarovou na obrazovce. Píše se na ní výtečně, reaguje dostatečně rychle. Výhodou je možnost změny rozměrů klávesnice od malé (zabírá asi 1/3 obrazovky) až po velkou, která zabere celou polovinu. Každý si tak může, podle aplikace nebo velikosti prstů, vybrat odpovídající velikost, která mu vyhovuje.

    Recenze HP Touchpad

    Webový prohlížeč je poměrně rychlý (až na to skrolování u složitých stránek), zobrazuje velmi kvalitně a podporuje Adobe Flash. Je možné nastavit buď automatické spouštění nebo spuštění Flashe teprve na vyžádání. HTML5 video se spouští na samostatné kartě zvětšené na celou obrazovku. Panely prohlížeče jsou podporovány přes systémové karty, které se vám kupí na sebe jako karty kterýchkoli jiných aplikací.

    Recenze HP Touchpad

    Nabídka standardních aplikací je vcelku obvyklá a odpovídá tomu, co nabízí konkurence. Googlí mapový klient známý z telefonů byl nahrazen klientem map Bing, což je jen dobře neboť jsou mapové podklady kvalitní, aplikace má mnohem více funkcí než měly kdy Google mapy a celkově funguje o dost lépe. Nahrazen byl i mizerný prohlížeč PDF, který v předchozích verzích webOS nefungoval zrovna dobře – k dispozici máte standardní prohlížeč společnosti Adobe.

    Recenze HP Touchpad Recenze HP Touchpad

    Protože lze TouchPad propojit s webOS telefony, lze pak z něj i telefonovat, aniž máte telefon v ruce. Stejně tak by mělo jít odesílat a přijímat zprávy – to se mi, na rozdíl od telefonování, ve spolupráci s Pre 2 nepodařilo ověřit. Možná je k tomu třeba novější telefon (Veer či Pre 3). Telefonovat můžete taktéž přes Skype, které podporuje i videotelefonování, k čemuž využijete přední kameru. Zadní kamera přítomna není.

    Tablet podporuje i mnoho instant messaging sítí, přičemž komunikace přes ně se integruje v aplikaci Zprávy, která sdružuje jak MMS/SMS, tak instantní messaging.

    Recenze HP Touchpad

    Co se týče sociálních sítí, je k dispozici několik Twitter klientů a skvělý Facebook klient, první oficiální Facebook aplikace pro tablety. Samozřejmostí je synchronizace nejen kontaktů, ale i fotek a videí z Facebooku do TouchPadu, kde jsou následně k dispozici v aplikaci Fotky a videa.

    Recenze HP Touchpad

    Z dalších vlastností systému stojí za zmínku podpora bezdrátového tisku přes WiFi na novější tiskárny HP. Notifikace jsou, jak je na webOSu zvykem, neobtěžující. Řadí se jedna na druhou v pravém horním rohu vedle hodin, odkud je můžete buď rozkliknout (a tedy například spustit e-mail) nebo prostě zahodit – funkce je velmi podobná tomu, co jsme viděli dosud na telefonech s webOSem.

    Z toho, co systému chybí, se sluší zmínit neexistující podpora pro editaci dokumentů (formáty MS Office, momentálně lze jen číst), která by měla však brzy být doplněna formou aktualizace systému nebo dokoupitelného balíku v Katalogu, dále neexistence aplikace Úkoly známé z telefonů s webOSem a absence prohlížeče YouTube – po otevření aplikace jste jen přesměrováni na web youtube.com v prohlížeči. HP tento nedostatek zdůvodňuje přítomností Flashe. Kalkulačka je dostupná od nové verze systému, která bude brzy zveřejněna jako OTA aktualizace.

    Shrnutí

    link

    Nový TouchPad je velmi dobrý tablet. Hardware se zdá být dostatečně odladěný a vyrobený ve slušné kvalitě. Jen by mu snad slušelo trochu zhubnout, momentálně trpí ve světě hubených tabletů slušnou obezitou. Se softwarem je to o něco horší – prostředí je výborně odladěné, plynulé a rychlé, jen aplikace mají tu a tam nějakou tu chybu a nedodělek, která může nezkušené uživatele zmást a ty zkušenější naštvat. Dá se však očekávat, že s aktualizacemi které se pro TouchPad objeví v nejbližší době, se situace postupně zlepší, stejně jako se to dělo při uvedení Palmu Pre před dvěma lety. A stejně jako jako před dvěma lety je to opět o aplikacích. Katalog se rychle zvětšuje, ale stovky tisíc aplikací jako u konkurence v něm nenajdeme. Je zde však lepší šance než v případě Palmu, že půjde vývoj rychle dopředu – máme zde totiž nyní silný marketing a velkou kupu peněz od HP, což je znát. A co víc, nezdá se příliš pravděpodobné, že by HP chtělo zahodit svou investici ve výši 2 milard dolarů (nákupní cena Palmu) jen tak do koše.

    K desetipalcovému TouchPadu brzy přibyde i jeho menší bratříček, prozatím známý jen jako OPAL – dle všeho půjde o sedmipalcový tablet s webOS 3.0. Dále HP oznámilo, že než skončí prázdniny, začne AT&T prodávat vylepšenou verzi TouchPadu s podporou amerického 4G (HSPA+) a 1,5 GHz procesorem.

    Plusy/mínusy

    link
    • + skvělá ergonomie hardware i software
    • + výtečný displej
    • + rychlý a stabilní systém
    • + intergrace s webOS telefony (telefonování, SMS/MMS)
    • + bezdrátové nabíjení
    • + rychle postupující vývoj
    • + slušná výdrž na baterie
    • - problematická odladěnost aplikací
    • - nedostupnost editoru kancelářských dokumentů
    • - horší výkon webového prohlížeče
    • - slabá nabídka optimalizovaných aplikací
    • - absence zadní kamery
    • - neexistence televizního výstupu
    • - nemožnost nákupu placených aplikací mimo „oficiální“ země

    Výše uvedené názory a dojmy vychází z přibližně dvouhodinového testování TouchPadu, který byl recenzentovi zapůjčen známým využívajícím jej pro vývoj aplikací. Nejde tedy o dlouhodobou podrobnou recenzi.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.7.2011 07:55 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    ewww, proč je to celý lesklý?
    19.7.2011 08:40 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Za to může asi stupidní móda posledních pár let. Doufal jsem, že HP nastoupilo cestu aspoň matných zadních krytů (Pre 2, Pixi, Pre s Touchstone krytem) ale jak se tak dívám, tak to asi nebude úplne pravda.
    19.7.2011 09:54 Milan Roubal | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ono je to jedno jakej je zadni kryt, stejne si na to clovek musi poridit nejake pozudro. V tom oficialnim pouzdru ma fungovat i bezdratove nabijeni na stojanku, tak jsem na to zvedavej. Dnes ma to pouzdro dorazit.
    Rezza avatar 19.7.2011 08:27 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    No jo, ale sezente HP Veer ci tuhle hracku ve vychodni evrope...
    19.7.2011 16:06 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Treba tu a do 3 dnu je doma.... Ve vychodni evrope uz radeji ani moc nenakupuju :)
    Rezza avatar 20.7.2011 10:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ty jo, dik. Kdyz jsem to zkousel naposledy, tak neposilali do CR. Pac Veer je pro me jen hracka, takze za ni nechci platit => Amazon only.
    21.7.2011 23:53 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Na amazon.de nakupuju pomerne casto, i s postovnym je to lepsi servis nez v ceskych obchodech.
    Rezza avatar 22.7.2011 00:34 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ja nakupuji na Amazon.co.uk a z tama taky kupu veci neposilaji k nam. U toho .de je to asi tim, ze ja nasel primo od nich, toto je od HP - tedy ne Amazon. Jinak sluzby ma Amazon asi fakt nejlepsi ze vsech obchodu, je jedno jestli u nas ci v zahranici.
    belisarivs avatar 19.7.2011 12:21 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Vychodni evropou jsme mysleni my?

    Proc, kdyz stred Evropy je nekde u Rigy, cili na severovychod od nas?

    Uz nejsme soucasti vychodniho bloku, takze ja to oznaceni vnimam spis jako pejorativni a pripominajici minuly rezim, ktery bychom meli nechat smrdet v propadlisti dejin.
    IRC is just multiplayer notepad.
    19.7.2011 12:43 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    ot: ale my jsme vychodni evropa. tvoje prani a nejaky "teziste" v Rize na tom nic nezmeni.
    20.7.2011 06:07 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Česká republika neleží ve východní Evropě. Tam bývá zařazována politicky, ze setrvačnosti z dob železné opony, dnes jako označení „postkomunistické země“. Je to spíš ignoranství, ne správné geografické zařazení.
    20.7.2011 10:30 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    to spravne slovo je geopoliticky a nevidim na tom nic ignoranskeho. jsme vychod.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.7.2011 12:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Myslím si, že i mentalitou zůstává velká část národa stále za oponou.
    19.7.2011 12:46 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Bohuzel jsme v tomto korporatnim svete takto vnimani. Take mne to netesi. :-( Ale proste mensi trh, mensi kupni sila, mensi ochota lidi utracet, atd...
    Rezza avatar 19.7.2011 13:07 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ted byl meeting na pristi Guadec - zkousime Brno. No a co na to na meetingu rekl Dave Neary... Ve stylu - vy pocitate stred Evropy od Uralu, ja od Dunaje :) Proste uz je to fakt, ze jsme vychod. A nema to nic spolecneho s kupni silou, ta je tady v nekterych oblastech lepsi, nez kdekoliv jinde. Je to asi stejne jako pro nas je Rumunsko/Bulharsko a podobne EU zeme taky Asie.
    19.7.2011 15:53 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Jsme součástí bývalého východního bloku, jsme Slovani a korporátní sféra má obvykle region "střední a východní Evropa", do čehož fakt Švýcarsko nepatří.
    19.7.2011 12:45 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Porad jsem se ke koupi takovehoto typu zarizeni (tabletu) nedokopal. Nemuzu pro nej proste najit vyuziti. Kdyz budu potrebovat jen tak ve vane browsit po webu, tak mi staci smartphone. To same se tyka cteni knih. Kdyz budu potrebovat neco napsat, od toho mam netbook. Na seriozni praci na ceste velky notebook a jinak desktop. Ten tablet se mi do toho proste nevejde. Je pravda, ze kdybych nekde stale jezdil a porad vytahoval pocitac (potvrzeni nejake objednavky, olikeovani veci na fb (:))), tak by se ten tablet asi siknul.
    Rezza avatar 19.7.2011 13:08 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ja chci jen na hrani a zkouseni Fedory :) Takze WeTab. Bohuzel zase - do CR se nedprodava. Budu muset se domluvit s nejakym zapadnim sousedem.
    19.7.2011 13:18 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Pro me je to hracka a vyhrat bych si s ni dovedl ;-)
    ale dat za hracku 10k, tak to ani omylem... smartphone staci, presne tak.
    19.7.2011 13:28 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Já nevím no. Mám smartphone i notebook a tablet bych přesto využil. Notebook startuje ze spánku takových 10 sekund, pak heslo, prohlížeč...no je to vopruz. Tady to mám hned všechno. Nehledě na zcela jinou výdrž na baterky. Smartphone má zas moc malý displej a na nějaké čtení delších textů není příliš vhodný.

    Souhlasím však s tím, že principiálně tablety k ničemu nejsou.
    19.7.2011 13:53 DanW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Bohuzel, ne za 10tis Kc, ale za 20tis.

    http://www.mall.cz/tablety-webos/hp-touchpad-16gb-wifi

    19.7.2011 15:46 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Tak to je síla, nečekal jsem, že na to některý český dodavatel zareaguje. U Pre tu sice kvetl šedý dovoz ale Mall je přece jen trochu jinak velká ryba.

    Vidím, že s TouchPadem to bude asi stejné jako zpočátku s iPadem, který se tu taky běžně prodával, ne však přes oficiální kanály. Každopádně obrovský posun oproti Palmu.
    Pavel Čejka avatar 20.7.2011 19:22 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Tak to je fakt příliš.

    Cca před 3.5 rokem jsem za necelých 10kKč koupil Asus EEE 901 - 1kg mininotebook. Tablet mi kromě dotykového displeje (což nemám rád) a absence klávesnice (kterou potřebuji) přináší nestandardní operační systém (proti kombinaci WXP + Linux), prakticky stejné rozměry a rozlišení LCD, možná podobně rychlý CPU (dvoujádro 1.2GHz ARM versus 1.6GHz Atom s HT), zhruba stejné úložiště (EEE má 4G + 8G flash SSD + aktuálně 16G na SDHC).

    Ani ta GPS není satelitní, ale jen přes mobilní sítě, takže asi jedinou skutečnou výhodou je připojení 3G a to můžu řešit jinak, v nejhorším i externím 3G modulem do USB.

    Snad jen výdrž bude u tabletu delší (oproti cca 4 hodinám u 3.5roku starého akku v EEE 901, nový vydržel i přes 5 hodin).

    Fakt jsem rád, že jsem si tenkrát EEE 901 pořídil. Od té doby se toho moc nezlepšilo. Smutné, čekal bych víc.
    21.7.2011 10:08 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ta cena je tak vysoká kvůli neznámé dostupnosti. V běžném prodeji by měla odpovídat iPadu, stejně jako ve zbytku světa.
    Pavel Čejka avatar 21.7.2011 11:13 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    ok, čímž pádem se pohybujeme v relaci 9.5kKč až 15kKč.

    Pořád je tam + několik tisíc za pochybnou módnost. Nic pro mne.

    Když jsem kdysi kupoval EEE, tak jsem o něm uvažoval jako o trochu přerostlé náhradě PDA a o přenosném SSH terminálu s možností nabootovat WXP pro případ nouze (používám opravdu minimálně). Tak mi slouží dodnes a klávesnice je pro mne prostě nenahraditelná.

    Když už, tak mi přijde zajímavý Dell Inspiron Duo N550. Příp. něco podobného, co může sloužit jako mininotebook a tablet zároveň. I když v ruce jsem ho neměl a těžko říct, jaká past se tam může skrývat (od blbostí, jako audio/video funkce místo funkčních kláves, absence insertu, odcházející kabel u displeje ... jen spekulace). W7 bych oželel, ale možnost instalovat libovolný Linux určitě ne, takže v tom iPad i HP TouchPad pořád ztrácejí.

    A jak někdo zmiňoval - lesklé šasi po zkušenostech s EEE určitě ne ... to je asi to jediné, co mi na EEE vadí fakt hodně.
    21.7.2011 11:25 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    U Eee je to trochu komplikovanější (z mého pohledu). Když máš tablet, tak ho koupíš a dál se o něj nestaráš -- jen stahuješ aplikace a nabíjíš. To o libovolném desktopu říci nemůžeš. Sice je pravda, že třeba takové Ubuntu je v současnosti už opravdu dost bezúdržbové ale i tak je to pořád jen stolní počítač, který se prostě občas nějakým způsobem rozbije. Oprava může zabrat dost času. Tady jen vezmeš zařízení k doktrovi a pak počkáš, až se ti do něj obnoví data. Vše bude zase jako předtím.

    Takže tablet neberu jako počítač ale spíše jako browser v plastovém obalu. O ten se taky nestarám a "prostě funguje".
    Pavel Čejka avatar 21.7.2011 11:47 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Víceméně souhlasím (nebudeme se nimrat v detailech). Ale taky z toho vyplývá "připravený vyladěný software = mohu dělat snadno jen to, co mi výrobce připravil", což je hodně zásadní omezení samo o sobě.
    21.7.2011 12:25 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Jde o to, zda to uživateli stačí. Čeká od tabletu něco jiného než browser, mailový klient, nějaké ty hry a propojení se sociálními sítěmi? Já osobně ani moc ne, ač tohle vypadá docela lákavě. Na webOSu si aspoň každý může vybrat, zda se v systému bude hrabat či nikoli.
    vain avatar 21.7.2011 14:07 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Nečeká, souhlas, když tablet tak na tyhle "kraviny". Ale dělat tyhle kraviny na mašince za takové prachy? To si dokážu představit lépe utracené peníze =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    19.7.2011 22:23 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    tak to si mi zobral odpoved rovno z huby :)

    bol som si aj v apple pozriet iPad, potazkat, pohrat sa s tym .. hovorim si: njn - pekna hracka, ale co s tym?

    neviem na to najst realny dovod, pre ktory si poviem: jj, toto sa mi zide. a aby mi to lezalo na stole a nevedel som co s tym? to si kupim radsej nove golfove palice ;)
    19.7.2011 13:35 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad

    V poslední větě posledního odstavce úvodní části jsou přehozené "l" a "u" v "emluace".

    V části Hardware je v poslední větě třetího odstavce "regliace" místo "regulace".

    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2011 13:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Díky
    19.7.2011 13:50 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad

    Taky je tam dvakrát <a/> místo </a> (u Gorilla Glass a OPAL).

    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2011 18:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Vida. To jsem jednou odchytil, ale nenapadlo mě, že je jich tam víc.
    19.7.2011 22:12 misisko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Dvojjadrovy procesor s taktom 1,2GHz... a ono to stale nevie v podstate primitivnom operacnom systeme (zlozitostou asi ako windows 98) plynulo skrolovat. Kam az ten hype za frekvenciami a debilne napisanym kodom pojde??? Male rozlisenie, primitivny OS na urovni OS spred 10 rokov a ono to stale nie je plynule? Kde je chyba???
    19.7.2011 23:31 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    v indii
    19.7.2011 23:46 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Rád bych viděl 10 let starý systém s podporou sociálních sítí, automatickou synchronizací a propojení kontaktů, HTML5, 3D hrami na úrovni Playstation 2 a výdrží na baterky 7 hodin.
    20.7.2011 06:11 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Mně tedy software na Linuxu nezvládá plynule scrollovat ani na 3GHz dvoujádrovém precesoru. To je prostě věčná bolest newindowsových systémů. Pomalá grafika.
    vain avatar 20.7.2011 11:46 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Tak to tedy není, já jsem tedy na trhanost scrollování háklivý (viz můj HTC Desire na stránce kde je byť jedna reklama ve flashi = humus), ale na Linuxu v desktopu mi rozhodně nic u scrollování netrhá.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    21.7.2011 06:29 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Já jsem ještě nikdy v životě neviděl linuxový desktop, kde by bylo scrollování vždy plynulé (občas plynulé je, když je jednoduchá stránka v prohlížeči nebo krátký soubor otevřený v textovém editoru, ale stačí složitější stránka, delší text v editoru, více položek v GtkTreeView nebo prostě jakýkoli „hezčí“ motiv GTK+...) Naproti tomu jsem snad nikdy v životě neviděl, že by scrollování nestíhalo ve Windows. A to ani na 20 let starých počítačích.
    vain avatar 21.7.2011 07:53 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Stránky opravdu ne, například tady Abclinuxu ti trhá? Vzhledem k tomu, že používám GTK aplikace, zkus nahodit příklad, vyzkouším. A ve Windows si nikdy neviděl trhat scrollování? Přijď k nám, kde máme "vraždy" staré, ne tvých 20 let, ale třeba 6 a seká se tam i přesouvání okna. Nedávám to na vrub Windows (XP), ale pomalým počítačům, ale i tak. Můžu když tak i nahrát, ale bojím se, že z videí půjde poznat hovno, nejlepší je to na vlastní oči. Odkud jsi? ;-)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    the.max avatar 19.7.2011 22:59 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Ono to nema USBcko, nebo jsem to prehledl? Tim nemyslim microUSB pro nabijeni, myslim neco, co bude umet USB Host.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    19.7.2011 23:48 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký pohled na HP TouchPad
    Oficiálně nikoli, stejně jako všechny Palmy.

    Pokud to umí chipset, je tu jistá šance, že to hoši z webOS Internals rozchodí (např. s jiným než defaultním jádrem). Chce to však počkat, až se to dostane do ruky někomu s přílušnými znalostmi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.