abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    KScreen – nový správce obrazovek pro KDE

    5. 2. 2013 | Dan Vrátil | Tipy a triky | Návody | 13203×

    Kdo používal KDE na počítači s více monitory tak ví, že to není žádná sláva. Nedávno ale vyšla první verze projektu KScreen, který se snaží tuto situaci napravit.

    Obsah

    KScreen se představuje

    link

    V KDE 4.9 (a starších) se vám při odpojení externího monitoru objeví okno pro konfiguraci monitorů. Při troše smůly se okno objeví na obrazovce, která patří právě odpojenému monitoru, takže navíc musíte okno lovit naslepo myší. Potom musíte naklikat novou konfiguraci a potvrdit. A když monitor znovu připojíte, musíte si nastavením projit znovu. Tohle není zrovna moc uživatelsky přivětivé...

    V nadcházející verzi KDE se to trošku zlepšilo a už se objeví jen dialog (zpravidla na správné obrazovce – tj. na té, ke které je připojený nějaký monitor) s možnostmi „Detekovat automaticky“ a „Ručně nastavit“. Automatická detekce mi ale nikdy nijak moc nefungovala, takže jsem musel stejně ručně nastavovat obrazovky v KCM.

    Pokud vám ani to nepřijde moc super ve srovnání se správou obrazovek v GNOME nebo dokonce ve Windows, můžete vyzkoušet nový projekt s názvem KScreen, který se v tomho ohledu snaží dostat KDE mezi špičku (ale zatím je jen na začátku cesty). Každopádně nedávno vyšla verze 0.0.71-alpha1, jako první oficální vydání vhodné pro běžné používání (když přežijete že se občas holt vypnou všechny obrazovky).

    KScreen se snaží být chytrý a neotravovat pořád uživatele s konfigurací obrazovky. Při prvním připojení externího monitoru jej automaticky zapne a umístí vpravo od stávajícího monitoru. Pravidla, jak se má nový nakonfigurovat, zavisí na tom, jestli je připojený k obyčejnému PC nebo k laptopu, jestli je laptop zadokovaný nebo ne a jestli má nebo nemá zavřené víko (kompletní popis najdete v souboru README).

    Pokud s nastavením nejste spokojeni, můžete otevřít konfigurační modul (Nastavení Systému → Obrazovka a monitor → Nastavení zobrazení) a v něm si monitory nastavit dle libosti.

    KScreen – nový správce obrazovek pro KDE KScreen – nový správce obrazovek pro KDE

    A tady přichází na řadu nejsilnější stánka KScreen: modul KDED (plugin do démona, který beží na pozadí po celou dobu, co jste přihlášeni do KDE) KScreenu si tuto konfiguraci pro aktuálně připojené monitory zapamatuje (tzv. profil), takže při příštím připojení se vaše nastavení automaticky obnoví. Důležité je právě ono „aktuálně připojené“. Pokud máte například notebook a v práci k němu připojujete monitor otočený na výšku a umístěný vlevo od notebooku, zatímco doma máte externí monitor klasicky na šířku a vpravo od notebooku, KScreen vždy obnoví správný profil. Přidejte k tomu ještě dataprojektor, který se automaticky stane klonem obrazovky v notebooku a máte vystaráno. Dokud si nepořídíte další monitor, nemusíte už s konfigurací monitorů v KDE nikdy zápasit.

    Každý profil je identifikován jako MD5 hash řetězce poskládáného z hashů uložených v EDID profilu každého připojeného monitoru, takže máte celkem velkou jistotu, že každý monitor bude identifikován unikátně. Jediná věc, co KScreen tak úplně zatím nezvládá, je situace, kdy monitor nemá EDID (některé dataprojektory nebo televize) – v takovém případě se bohužel magie nekoná a musíte takový monitor nakonfigurovat pokaždé znovu.

    Plány do budoucna

    link

    V nadcházejícím vydání už by měl být přitomný Plasma applet, který vyskočí vždy, když připojíte nový (neznámý) monitor a umožní jedním kliknutím nastavit, jestli se onen monitor má umístit vlevo, vpravo, nad nebo pod aktuální monitor, jestli chcete otevřít konfigurační nástroj a pohrát si s nastavením trochu víc, nebo jestli jste spokojení s nastavením, které automaticky vytvořil KScreen KDED.

    Projekt je zatím distribuován zvlášť, mimo KDE Workspaces, aby bylo možné mít ze začátku rychlejší vývojový cyklus, než má celé KDE. Pokud vše půjde podle očekávání, planuje se začlenění do KDE Workspaces 4.11. Dobrá zpráva pro uživatele Fedory je, že KScreen bude jako výchozí správce obrazovek v KDE už ve Fedoře 19.

    Jakmile bude KScreen součástí KDE Workspaces a API libkscreen bude stabilní, přijde fáze 2, tedy integrace s ostatními aplikacemi:

    • KWin – KWin si bude pamatovat pozici oken podle aktivního KScreen profilu, takže při připojení externího monitoru na něj vrátí okna, která na něm byla před jeho odpojením.
    • Aktivity – Při načtení profilu se automaticky zapne přiřazená aktivita (tedy například automatické přepínání mezi aktivitami „Práce“, „Doma“ a „Média“ podle toho, jestli máte připojený pracovní monitor, domácí monitor nebo televizi.
    • Phonon – při připojení televize přes HDMI Phonon automaticky nastaví výstup zvuku přes kanál HDMI.

    Instalace

    link

    Některé distribuce už KScreen mají k dispozici v repozitářích – vím minimálně o ArchLinuxu (v AURu) a Fedoře 17 a 18 (momentálně v updates-testing). Ostaní si mohou buď stáhnout tarbally libkscreen a kscreen, nebo aktuální verzi přímo z gitu KDE (git clone git://anongit.kde.org/libkscreen && git clone git://anongit.kde.org/kscreen).

    Po kompilaci a instalaci je ještě potřeba spustit následující příkazy (jako uživatel), které vypnou stávající screen management a zapnou KScreen:

    $ qdbus org.kde.kded /kded org.kde.kded.unloadModule randrmonitor
    $ qdbus org.kde.kded /kded org.kde.kded.setModuleAutoloading randrmonitor false
    $ qdbus org.kde.kded /kded org.kde.kded.loadModule kscreen
    

    Chyby a nedostatky můžete tradičně hlásit do bugzilly KDE.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.2.2013 06:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Kdo používal KDE na počítači s více monitory tak ví, že to není žádná sláva.

    Autor by neměl automaticky předpokládat, že když je s něčím nespokojen, musejí mít nutně všichni stejnou zkušenost…

    Max avatar 5.2.2013 07:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Tady to asi vidím hlavně pro lidi s notebookem. Když mám pracovní stanici se dvěma monitory, která mi běží nonstop, tak je mi to fuk, ale pokud mám notebook a všude možně běhám, tak už se taková fičůrka hodí :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.2.2013 07:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Mně to nikdy nepřipadalo nijak problématické ani s tím notebookem. Tím neříkám, že je KScreen k ničemu, jen že to, že autor je s něčím nespokojen, neznamená, že s tím musejí být automaticky nespokojeni všichni.
    5.2.2013 08:04 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Na druhou stranu začlenění do distribuce (i když testing) naznačuje, že nespokojených je asi dost.
    5.2.2013 08:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    IMHO spíš to, že je prostě dost lidí, kteří tu utilitku považují za užitečnou - což nemusí nutně znamenat, že bez ní byli nespokojení. Ve skutečnosti ale ani o ty až tak moc nejde, hlavní je, aby se našel někdo, kdo si s tím dá tu práci a do distribucí to dotáhne.
    pepe_ avatar 6.2.2013 15:32 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE

    No to prrrr , podívej se na GOME-SHELL a nespokojeno je většina uživatelů gnome a roky letí a nezájem ....  tak takle soudit nelze...

    6.2.2013 19:22 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    To také nemůžeš napsat, ty co jsou spokojeni, tak mlčí a vidíš jen ty nespokojené. Gnome-shell je dost dobře použitelný, dokonce víc, nž nějaký Cinnamon, či nějaké Unity. Ovšem, že je to pro mne velmi použitelné, tak to neznamená, někdo jiný nemá raději již zmíněné prostředí. Takže takhle to fakt nelze posuzovat.
    25.6.2013 14:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    jen že to, že autor je s něčím nespokojen, neznamená, že s tím musejí být automaticky nespokojeni všichni.
    nikde v článku tuto implikaci nevidím

    a mimochodem, to, že existují masochisté, kteří jsou se stavem věcí spokojeni, ještě neznamená, že není co vylepšovat, tedy že ten stav nelze popsat jako "žádná sláva"
    5.2.2013 10:15 Jan Grulich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Asi jsi očividně nepoužíval původní správce obrazovek do takové míry, aby si poznal jak problémový je. V použití notebooku a dvou externích monitorů to je docela otrava pořád dokola po přihlášení nastavovat externí monitory nebo do nekonečna překlikávat než se ti podaří jeden z nich vypnout. KScreen je v porovnání s tímto chytřejší a aspoň funguje.
    5.2.2013 11:16 paralen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    No ja som nespokojny a neviem si predstavit ako niekto mohol byt. S autorom preto suhlasim.
    5.2.2013 11:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    To je přesně to uvažování, které jsem kritizoval: já jsem nespokojený, tak je přece jasné, že musejí být nespokojení všichni…
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.2.2013 11:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Tam se ale nepíše, že je uživatel vyloženě nespokojený. Jen, že to není žádná sláva. A sláva to tedy není, je tam spíš jen nezbytné minimum.
    5.2.2013 12:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Nemůžu si pomoci, pokud mi kdy něco vadilo na používání KDE s více monitory, tak to byly věci, které KScreen stejně neřeší, protože vyplývají z podstaty toho, jak funguje XRandR. A ani popis funkcí mne nijak neoslnil; ano, je to užitečná utilitka, která o něco zpříjemní používání KDE části uživatelů, ale že by to bylo něco, z čeho bych skákal radostí, to rozhodně ne.
    5.2.2013 13:43 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Tohle remcání mi přijde asi stejně přínosné a rozumné, jako prosazování myšlenky, že redaktor ČRo nesmí v útvaru zvaném komentář projevit vlastní názor.
    5.2.2013 19:49 mankind_boost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    +1
    8.2.2013 19:27 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    +1
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    12.2.2013 10:13 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Pán míchá hrušky s jablky, aniž tuší. Ti přihazovači taktéž... navíc je to velmi OT.
    5.2.2013 17:23 jkt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Technicka -- autor clanku je KDE developer :).
    5.2.2013 18:52 hruskin | skóre: 3 | blog: martaskuv_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Aby ses neposral pro jednu větu, navíc nepodstatnou. Místo toho šťourání napiš o něčem článek, ať se můžeme pokochat jeho užitečností a podloženými fakty.
    Autore díky, za článek přesně tohle jsem hledal.
    12.2.2013 10:09 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    To je častý (nikoli však následováníhodný) projev jisté sebestřednosti autorů :)
    5.2.2013 13:30 Zomp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE

    Na to, jak je KScreen přínosný, se tu vyskytuje příliš mnoho negativních reakcí. (Sice jen k drobnostem, ale stejně.) Zvláštní.

    Já bych naopak chtěl za článek poděkovat, dozvěděl jsem se z něj i věci, které jinde nebyly. Navíc je fajn, že ho psal sám autor aplikace – mimo zaručení faktické správnosti se tak člověk podívá trochu i do zákulisí.

    5.2.2013 14:17 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Citation needed :D Není tu ani jedna negativní reakce vůči KScreen :))) Naopak, všichni diskutující považují KScreen za přínosný (5.2.2013 14:15).
    5.2.2013 15:16 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Konečne nejaká dobrá zpráva. Správca monitorov jednoznačne potreboval prerobiť, bola to jedna z najslabších vecí v KDE. Ak niekto hovorí opak, tak ho zjavne nepoužíval dostatočne na to, aby mohol prehlásiť, že je to bieda.. :P

    Som zvedavý na KScreen.
    Polívčička byla..
    5.2.2013 16:38 al
    Rozbalit Rozbalit vše Už aby to bylo
    Když připojím externí monitor, musím udělat tohle:
    1. spustit správce "obrazovka a monitor"
    2. potvrdit *chybné* nastavení pro externí monitor, protože jeho nativní rozlišení není vidět
    3. odhlásit se z KDE
    4. přihlásit se do KDE
    5. spustit správce "obrazovka a monitor", kde jak display notebooku (se kterým jsem nic nedělal), tak externí monitor mají špatná rozlišení
    6. nastavit rozlišení notebooku '1366x768 (Auto)'
    7. nastavit rozlišení externího monitoru '1920x1080 (Auto)', které předtím nebylo vidět
    8. a konečně kliknout na 'Použít'
    Vlastně by mi stačilo, kdyby si stávající správec byl schopen to nastavení zapamatovat a klidně bych se smířil s tím, že to musím právě jednou absolvovat. Takhle ale musím pokaždé.

    Čili já teda KScreen potřebuju a těším se na něj.
    5.2.2013 23:11 michal | skóre: 24 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už aby to bylo
    Když připojím externí monitor, musím udělat tohle: 1. Stisknu tlačítko na kterém mám namapovaný skript, co zavolá xrandr a automaticky nastaví monitory

    A to je všechno :P Ale souhlasím, že nějaké oficiální řešení by se hodilo.
    mirec avatar 6.2.2013 07:52 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už aby to bylo
    Takto to mám nastavené aj ja a aj to fungovalo ... kým niekto nešahal v jadre na kód EDID. Od vtedy mi detekcia monitoru nefunguje (ale TV napr. rozpozná bez problémov). Takže k nastaveniu monitora ešte voliteľne pribudlo opatchovanie EDID-u (podľa toho čo mám k notebooku pripojené) aby to nebežalo na 800x600.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    7.2.2013 10:40 walker.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už aby to bylo
    +1 souhlasím, připojím monitor, spustím skript, xrandr vše nastaví :-)
    12.2.2013 10:17 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už aby to bylo
    Je to i moje řešení a bez KDE... Mnohdy je dobré se obracet k "původnímu zdroji" :)
    12.2.2013 13:04 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už aby to bylo
    Je to i moje řešení, ovšem s KDE. To je oč tu běží :) Laici nebudou před prezentací volat specialistu na konzovolý xrandr, aby jim přepnul monitor, když uživatelé OS X a Windows udělají klik klik a maj hotovo. Je žádoucí mít funkční a intuitivní řešení, které nemusíte dvě minuty studovat, než se vám podaří něco přepnout, i v KDE. Omalovánky - tady se ti objevil monitor, vidíš, tady to zmáčkni.
    6.2.2013 20:55 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Používal jsem ho více než rok denně a neměl jsem s tím problém. Jenže já to prostředí vůbec používám tak, že většina chyb, o kterých tady v diskuzích pořád čtu, se mě netýká.
    5.2.2013 16:03 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Já si právě kvůli tomuhle v minulosti musel napsat udělátko. Současný správce monitorů v KDE, to je fakt ubohost. Nejde mi ani o to, že si to všechno musím pokaždé naklikat, ale když máte aktivní jen externí výstup na notebooku a příště nastartujete KDE, čumíte na notebooku do prázdné obrazovky jak kokoti, protože se KDE rozhodlo aktivovat nepřítomný monitor a vypnout vám ten na notebooku.
    5.2.2013 16:38 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    čumíte na notebooku do prázdné obrazovky
    tak tak, ja nepochopím, ako toto mohlo vydržať až do verzie 4.10.. nuž to je svet OSS, chlapci sa budú radšej hrať s aktivitami (ktoré su podľa mňa aj tak nepoužiteľné, kedže nejde pre každú aktivitu nastaviť separátne panely).
    Polívčička byla..
    5.2.2013 18:10 LkFp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Rekl bych, ze presne na tohle je v KCM tlacitko "Save as default". Pouzivam jenom ext. vystup (displej ma rozbite posviceni ;) ) a notebook prenasim mezi praci a domovem a furt mi KDE spravne startuji. Problem nastane az kdyz pripojim k monitoru s jinym rozlisenim. (to pak hura do .kde4/share/config/krandrrc)
    6.2.2013 20:59 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Rekl bych, ze presne na tohle je v KCM tlacitko "Save as default".

    Přesně. Ale chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, že je to klíč k úspěchu... aspoň v mém případě.

    Rezza avatar 11.2.2013 15:00 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Ktere nikdy poradne nefungovalo ;-)
    7.2.2013 01:53 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Jenže moje default je mít notebook doma na stole s připojeným monitorem. Když pak jednou za tejden notebook někam nesu, musím to vojebávat. Nebo když si ho chci dát do postele ... musím to vojebávat.
    the.max avatar 5.2.2013 22:17 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Nevim co se tu porad resi. Pokud vezmu spravu obrazovek na win (a to jsem to pouzival naposledy asi pred 4ma rokama), tak to proste tak nejak delalo to co se od toho chtelo (nvidia). Na linuxu se to ale chovalo dost podivne, takze pouzivat to na notebooku a pripojovat / odpojovat monitory byl fakt vopruz, vetsinou to vyzadovalo restart. Taklze pokud tohle dela to co se tu popisuje, tak je to parada, protoze to je dalsi detail v uzivatelske privetivosti systemu a jednoznacne tomu fandim!
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    svido avatar 5.2.2013 23:57 svido | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Ja tedy nevim, ale nikdy jsem nemel v podstate problemy. Jednou nastavim xorg a to je vse.
    6.2.2013 22:35 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Používám KScreen (build z 30. ledna) a zatím naprostá spokojenost
    12.2.2013 10:31 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    V Archu bez KDE mám skript volající xrandr, nicméně spíše z pohodlnosti, na mých Thinkpadech probíhalo připojování monitorů vždy bez problémů s jednoduchým nastavením (používám to s monitory a promítačkami). Ale pro uživatele KDE je asi KDEco (noflame, pls) problém :)
    12.2.2013 12:59 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Obávám se, že přesně o tom, co jsete tu teď objevil, pojednává článek. Že správa monitorů je v KDE (pomocí nástrojů KDE) problém.

    O tom, že xrandr a léty vytuněné vlastní skripty fungují snad nikdo nepochybuje, ale to uživateli neodborníkovi, který chce používat sadu nástrojů KDE, asi vůbec nepomůže, že ne.
    21.2.2013 23:21 Jan Kirschner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KScreen – nový správce obrazovek pro KDE
    Ahoj. Zkouseli jste to nekdo? Me se po zkompilovani a nainstalovani (make install do /usr/local) neporadi nacist ten modul kscreen (qdbus ....loadModule kscreen vypise false). Vite prosim nekdo alespon, kde hledat logy? Dik.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.